|
Posna čoko-oranž torta
Sastojci za braon koru: (peku se ukupno 3):
Mjera je mala šoljica za kafu (85 ml)
Sastojci za žute kore su isti, osim što umjesto kakao praha dodati 4 velike, pune kašike mljevenih lješnjaka.
Sve sastojke pomiješati ovim
redoslijedom i kratko umutiti mikserom da se sve fino pomiješa. Pleh
veličine 36x28 cm obložiti pek papirom, izručiti masu i peći koru u
prethodno zagrijanoj rerni na 180° 22 minuta.
Sastojci za žuti fil:
Postupak za žuti fil: Pomiješati
sok i vodu, pa odvojiti malo, koliko treba da se razmuti puding i
gustin, a u resto dodati 150 gr. kristal šećera pa skuhati na vatri. U
vruće sipati razmućeni puding, smanjiti temperaturu, pa na tihoj vatri
skuhati fil dok se ne zgusne. Skloniti na stranu, pa dodati narendanu
pomorandžu. Ostaviti da se ohladi, uz povremeno miješanje. Od toga
odvojiti 12 kašika fila na stranu. Posebno umutiti margarin sa prah
šećerom, pa dodati prethodnom hladnom filu i sve mikserom lijepo umutiti
(Margarin ne dodavati u onih odvojenih 12 kašika fila).
Sastojci za braon fil:
Postupak za braon fil: Pomiješati
keks, lješnika, prah šećer, otopljenu čokoladu, margarin (prethodno
pjenasto umućen) sa onih prethodno odvojenih 12 kašika žutog fila.
Dodavati kiselu vodu po potrebi da se dobije kompaktan fil, ni previše
suv, a ni previše mekan i mutiti lagano mikserom.
Sastojci za čokoladnu glazuru:
Glazura od čokolade: 200 g posne
čokolade za kuhanje otopiti na tihoj vatri, skloniti na stranu pa
umiješati 6 velikih kašika ulja. Čokoladu nanijeti na obje žute kore, pa
ostaviti da se malo stegne.
Posebno umutiti 150 gr. posnog šlaga sa oko 100 ml ledene,kisele vode(može i obična).
Postupak filovanja: žuta kora (sa
čokoladnom glazurom) - polovina braon fila - sloj umućenog šlaga -
braon kora - žuti fil - žuta kora (sa čokoladnom glazurom) - druga
polovina braon fila.
Odozgo dekoracija šlagom, a potrebno je od 400-500 g umućenog posnog šlaga.
Zahvaljujemo se Lidiji Milenković na poslatom receptu za posnu tortu. Sve recepte koje nam je poslala Lidija možete pogledati na: Lidija - Recepti .
TORTA OD LJEŠNJAKA I NAPOLITANKI
3 jaja, 4 kašike šećera, 1 kesica vanilijin šećera, 5 kašika brašna, Pola praška za pecivo Krema: 1⁄2 l mlijeka, 1⁄2 l slatkog vrhnja, 200 grama šećera, 2 vrečice želatina, 150 grama lješnjaka, proprženih, 200 grama napolitanki od lješnjaka malo ruma 2 šlag kreme Biskvit: Umutiti jaja, šećer i vanilijin šečer te dodati brašno i prašak za pecivo (nastaviti mutiti kašikim). Bisvit peći pola sata na temperaturi od 180 stepeni. Krema: Mlijeko i šećer staviti na ringlu , šećer se treba rastopiti, nije potrebno zakuhavati mlijeko, bitno je da se mlijeko ugrije i da se šećer rastopi. Samljeti lješnjake i napolitanke. U toplo mlijeko staviti samljevene lješnjake i samljevene napolitanke (smjesa ispadne gusta kao gušći čokolino).Izmiksati slatko vrhnje u šlag te dodati u ohlađenu smjesu lješnjaka, napolitanki i mlijeka, dodati rum po želji.Napraviti želatinu po upustvima na vrećici i umiksati je u kremu. Sve staviti na ohlađeni biskvit te ostaviti u frižider da se stisne ili u zamrzivač da se brže stisne. Premazati šlagom i posuti mljevenim napolitankama. |
Нема коментара:
Постави коментар