Ačak pita
Pre nekoliko dana se kod Marine
u komentarima ispod recepta, za super rolat od spanaća, povela mala
priča o Patinom kuvaru. Kuvar je poslužio kao osnova za onaj Veliki
narodni kuvar koji valjda svaka kuća ima. Moja nana ima izdanje iz
šezdesetih, mama iz osamedesetih a ja imam kolekciju fotografija maminog
kuvara, tj. njegovih stranica koje sam nasumično fotografisala. Da se
nađe ...
Te fotografije već prilično dugo stoje u jednom folderu; svesna sam da su tu ali se ne sećam da sam ih nešto pregledavala sem prvog puta kada su prebačene sa fotoaparata na računar. Podstaknuta gorepomenutim razgovorom, rešim se da ja to malo bolje pogledam. I nađem sjajnu pitu, kao izmišljenu za ovomesečni krug Ajme koliko nas je čija je ovomesečna domaćica Nataša sa bloga Shacky´s kitchen a tema je kiselo mleko.
Pita ima egzotično ime - Ačak pita, što u prevodu znači ´otvorena pita´. A pravi se od kora sa takođe zanimljivim imenom - Katmer, što bi u prevodu bilo ´Karanfil´. Punjena je filom od kiselog mleka i jaja i nije potpuno preklopljena, a kore za nju se sklapaju na poseban način, tako da dobijate i uputstvo u slikama, da vam olakšam ako poželite da je isprobate.
Potrebno je:
Dok testo odmara spremamo fil. Na malo masnoće prpržiti luk koji je prethodno iseckan na tanka rebarca i prohladiti ga. Umutiti jaja žicom ili viljuškom pa dodati kiselo mleko, luk, soli po potrebi i malo bibera i na kraju sitno seckani peršun ili mirođiju.
Testo nakon odmaranja razvući, najbolje rukama, na takvu veličinu da
desetak cm prelazi ivice tepsije u kojoj se peče. Za ovu količinu testa
koristite tepsiju 26-28cm prečnika. Podvući nadlanice ispod testa, pa
malo razvući, a zatim naokolo povlačiti prstima testo do željene
veličine. Testo se jako lepo razvlači. Meni je trebala mala tepsija,
nemam je, pa sam iskoristila četvrtastu koja je nešto dublja i zbog toga
nepraktična za ovakvu koru ali snašla sam se.
Tepsiju prvo premazati ostatkom margarina, pa prebaciti koru tako što se ispod nje podvuku obe podlatkice. Ide zaista lako. Malo rasporediti testo da potpuno prione uz dno i sve ivice, pa uliti fil. Sada one krajeve testa koji vise prebaciti preko fila ali tako da se lepo naboraju u krug i da po sredini ostane deo fila nepreklopljen, da pita bude ačak. :) Preklopljene delove kore premazati margarinom, ostalo nam je još od premazivanja tepsije. Po želji posuti susamom pa peći oko pola sata na 200°C. Pita je gotova kada lepo porumeni odozgo i odvoji se od tepsije sa stranica.
Kada je pita pečena, poprskamo je sa malo hladne vode i prekrijemo kuhinjskom krpom, pa ostavimo da se malo ohladi. Najbolje je da se hladi na rešetki da se ne upari odozdo, a ako nemate rešetku iskoristite dve urolane krpe na koje ćete staviti tepsiju tako da samo nalaže na njih na dva mesta.
Iseći pitu na trouglove i onda uživati u fenomenalnoj krckavoj kori i preukusnom filu.
Ukus i struktura kora su takvi da neverovatno podsećaju na burek. Fil se može prilagođavati po ukusu a kore iskoristiti za razne druge pite, a mislim da bi se od jedne ovakve jufke, razvučene na veličinu tepsije dobio jedan sjajan instant prazan burek. Padaju meni tu još razne varijante na pamet. Nekoliko kora koje idu jedna preko druge a između fil. Jedna kora sa filom ali potpuno prekopljena. Možda savijača, a možda i pogača ako se koristi testo sa kvascem a ispreklapa se na ovaj fazon.
Jedino što mi je na kraju svega krivo, to što Deki nije hteo ni da proba jer ´viri nešto zeleno´ pa ako ni vi niste ljubitelji zelenog i travki, slobodno ih izostavite iz fila. Mojim komšijama nije ni malo smetalo. Podelili smo oduševljenje izgledom, krckavošću i ukusom ove sjajne pite čudnog imena.
Te fotografije već prilično dugo stoje u jednom folderu; svesna sam da su tu ali se ne sećam da sam ih nešto pregledavala sem prvog puta kada su prebačene sa fotoaparata na računar. Podstaknuta gorepomenutim razgovorom, rešim se da ja to malo bolje pogledam. I nađem sjajnu pitu, kao izmišljenu za ovomesečni krug Ajme koliko nas je čija je ovomesečna domaćica Nataša sa bloga Shacky´s kitchen a tema je kiselo mleko.
Pita ima egzotično ime - Ačak pita, što u prevodu znači ´otvorena pita´. A pravi se od kora sa takođe zanimljivim imenom - Katmer, što bi u prevodu bilo ´Karanfil´. Punjena je filom od kiselog mleka i jaja i nije potpuno preklopljena, a kore za nju se sklapaju na poseban način, tako da dobijate i uputstvo u slikama, da vam olakšam ako poželite da je isprobate.
Potrebno je:
- 500g brašna tip400
- 1 kašičica soli
- 300ml mlake vode
- oko 200g margarina (putera ili masti)
- po želji susam za posipanje
- 1 glavica crnog luka
- 4 jaja
- 2 Imlek kiseog mleka 6% mm
- malo soli i bibera
- malo seckanog peršuna (originalno mirođija)
Priprema:
Možete testo pripremiti u vanglici a ja sam se rešila da vežbam pripremu
direktno na stolu. Imala sam par zanimljivih pokušaja koji su
rezultovali razlivanjem tečnosti po stolu, po meni, po podu :))) Ali
sreća prati hrabe, pa evo nas opet ... polako i pažljivo i uspešno!
Na stolu prosejati brašno, dodati mu so, pa pomešati. Napraviti
udubljenje u gomilici brašna pa u njega uliti mlaku vodu. Možete odmah
prstima ili kao ja prvo varjačom. Po malo skupljati brašno ka sredini da
se zamuti smesa, dodavati ravnomerno sa svih strana pa kad se maltene
formira kugla i nestane tečnosti, preći na ručno mešanje. Opet postepeno
dodavati brašno jer testo mora biti srednje mekoće. Meni je ostalo
viška vrlo malo brašna, 5g po slobodnoj proceni. Testo mesiti nekih 5
minuta, prekriti folijom pa ostaviti da stoji 10-15 minuta.
Nakon što se testo odmorilo, razvući ga na pobrašnjenoj podlozi u krug,
na pola prsta debljine. Oštrim nožem zaseći koru zrakasto ali ne do
centra, nego do do jednog zamišljenog kruga u centru. Ne morate da
zamišljate, možete prvo nožem da po centru kore označite ovlaš taj krug.
Pošto sam pravila pola mere (a dajem recept za celu) isekla sam na 8
delova. Kada je razvučena kora veća onda može da se iseče i na više
komada. Zbog ovog sečenja kora je dobila ime. Podseća na karanfil kada
ima puno delova.
U međuvremenu na tihoj vatri otopiti margarin pa premazati detaljno celu
koru. Zatim uzeti rukama jednu ´laticu´ pa je razvući preko centra i to
lepo da se rastanji i da popuni krug. Premazati preko margarinom. Uzeti
sledeću, hvatati testo za deo bliže neisečenom krugu, pa razvući
potpuno preko prvog dela. Namazati margarinom i ići sve tako u krug do
poslednjeg isečenog dela testa koje se ne premazuje. Okrenuti na drugu
stranu a ispod posuti brašnom, sada premazati odozgo, pa opet prekriti
folijom i ostaviti da malo odmori.
Dok testo odmara spremamo fil. Na malo masnoće prpržiti luk koji je prethodno iseckan na tanka rebarca i prohladiti ga. Umutiti jaja žicom ili viljuškom pa dodati kiselo mleko, luk, soli po potrebi i malo bibera i na kraju sitno seckani peršun ili mirođiju.
Tepsiju prvo premazati ostatkom margarina, pa prebaciti koru tako što se ispod nje podvuku obe podlatkice. Ide zaista lako. Malo rasporediti testo da potpuno prione uz dno i sve ivice, pa uliti fil. Sada one krajeve testa koji vise prebaciti preko fila ali tako da se lepo naboraju u krug i da po sredini ostane deo fila nepreklopljen, da pita bude ačak. :) Preklopljene delove kore premazati margarinom, ostalo nam je još od premazivanja tepsije. Po želji posuti susamom pa peći oko pola sata na 200°C. Pita je gotova kada lepo porumeni odozgo i odvoji se od tepsije sa stranica.
Kada je pita pečena, poprskamo je sa malo hladne vode i prekrijemo kuhinjskom krpom, pa ostavimo da se malo ohladi. Najbolje je da se hladi na rešetki da se ne upari odozdo, a ako nemate rešetku iskoristite dve urolane krpe na koje ćete staviti tepsiju tako da samo nalaže na njih na dva mesta.
Iseći pitu na trouglove i onda uživati u fenomenalnoj krckavoj kori i preukusnom filu.
Ukus i struktura kora su takvi da neverovatno podsećaju na burek. Fil se može prilagođavati po ukusu a kore iskoristiti za razne druge pite, a mislim da bi se od jedne ovakve jufke, razvučene na veličinu tepsije dobio jedan sjajan instant prazan burek. Padaju meni tu još razne varijante na pamet. Nekoliko kora koje idu jedna preko druge a između fil. Jedna kora sa filom ali potpuno prekopljena. Možda savijača, a možda i pogača ako se koristi testo sa kvascem a ispreklapa se na ovaj fazon.
Jedino što mi je na kraju svega krivo, to što Deki nije hteo ni da proba jer ´viri nešto zeleno´ pa ako ni vi niste ljubitelji zelenog i travki, slobodno ih izostavite iz fila. Mojim komšijama nije ni malo smetalo. Podelili smo oduševljenje izgledom, krckavošću i ukusom ove sjajne pite čudnog imena.
Нема коментара:
Постави коментар