Mokra čokoladna torta
sastojci
- 200g čokolade za kuvanje (oko 50% kakaa)
- 200g putera na sobnoj temperaturi
- 190g šećera
- 5 jaja
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica ekstrakta vanile (proizvoljno)
postupak
- Zagrijte rernu na 190°C (bez ventilatora) i pripremite okrugli kalup sa obodom koji se skida, prečnika 22-24cm. Premažite ga lagano puterom i na dno stavite papir za pečenje. S obzirom na to da će smjesa za tortu biti veoma tečna, da biste bili sigurni da neće iscuriti, obložite kalup spolja aluminijskom folijom.
- Pripremite potrebne sastojke. U šerpu ili činiju stavite čokoladu i puter. Izmjerite šećer; prospite jaja u neku posudu i već pripremite kašiku brašna, koju je najbolje dodati smjesi tako što ćete ga prosijati.
- Na pari istopite čokoladu i puter. Dodajte šećer i miješajte dok se ne počne topiti. Sklonite sa vatre i ostavite da se na kratko prohladi, svega 1-2 minuta. Zatim uz stalno miješanje ručnom mutilicom dodavajte jedno po jedno jaje, tako da se svako pojedinačno dobro sjedini sa smjesom. Na kraju ubacite prosijano brašno i kašičicu ekstrakta vanile, izmiješajte i sipajte u kalup.
- Peći oko pola sata. Torta će ostati skoro tečna osim površine koja će dobiti finu svijetlu boju.
- Nakon 10-ak minuta, pažljivo sklonite obod tepsije i ostavite tortu da se u potpunosti ohladi. Da biste sklonili papir najbolje je koristiti jedan tanjir da je okrenete naopačke, pažljivo ga sklonite i onda prenesite tortu na tanjir za služenje
NAJČOKOLADNIJA TORTA
Sastojci za biskvit:
- 2 jaja
- 2 žlice šećera
- 2 žlice brašna
- 2 žlice kakaa
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 150 ml čokoladnog mlijeka
Sastojci za kremu:
- 2 kesice pudinga od čokolade
- 400 ml mlijeka
- 400 ml slatkog vrhnja (pavlake)
- 150 g mliječne čokolade
- 6 žlica šećera
Za dekoraciju:
- 1 dl slatkog vrhnja
- 100 g mliječne čokolade
PRIPREMA:
Jaja i šećer umutite, dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i
na kraju 2 žlice kakaa. Smjesu izlijte u namazan pleh obložen papirom
za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200ºC oko 15 minuta
(provjerite čačkalicom da li je piškota pečena. Pečeni biskvit izvadite
iz pećnice i kada se malo ohladi prelijte je čokoladnim mlijekom, koru
ostavite sa strane. Puding skuhajte sa šećerom i mlijekom na uobičajen
način i ostavite da se ohladi.Slatko vrhnje umutite i pomiješajte sa ohlađenim pudingom i sve pomiješajte mikserom. Dio mliječne čokolade (50 gr) naribajte i pomiješajte u kremu. Ostatak čokolade (100 gr) otopite i lagano dodajte u kremu uz stalno miješanje sve mikserom muteći da se dobro sjedini. Smjesu ravnomjerno raspodijelite preko pečenog biskvita. Čokoladu i vrhnje stavite u posudu i kuhajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi. Uklonite s vatre, malo ohladite i prelijte preko torte. Tortu ostavite nekoliko sati da se stegne. A onda skinite obruč sa kalupa za torte, izrežite na komade i poslužite.
KRALJICA TORTA
SASTOJCI
Kora:- 8 bjelanaca
- 8 kašika šećera
- 250 g mljevenih lješnjaka
- 30 g sjeckanih lješnjaka
- 1 kašika brašna
- 8 žumanaca
- 2 jaja
- 300 g šećera
- 100 g bijele čokolade
- 250 g margarina
- 100 g sjeckanih suhih smokava
- 50 g sjeckanih suhih kajsija
- 150 g bijele čokolade
- 100 ml slatke pavlake
PRIPREMA
Tepsiju
obložiti papirom za pečenje i posuti sjeckanim lješnjacima. Pjenasto
umutiti bjelanca, postepeno dodavati šećer i mutiti dok se ne dobije
čvrst šne. Dodati mljevene lješjake, promješati i ravnomjerno
rasporediti po tepsiji.
Ispeći dvije kore u renri zagrijanoj na 180*C, oko 25 minuta. Umutiti jaja, žumanca i šećer, sve dok se masa ne udvostruči i ne pobjeli. Staviti u šerpu, zagrijati na tihoj vatri, dodati 100 g bijele čokolade i kuhati dok se ne rastopi. Ostaviti krem da se ohladi. Pjenasto umutiti margarin, dodati ohlađen krem u dobro umutiti.
Dodati isjeckano suho voće, lagano promješati i sjediniti. Jednu koru prevrnuti na tacnu tako da lješnjaci budu gore, premazati filom i preklopiti drugom prevrnutom korom. Rastopiti bijelu čokoladu sa malo ulja i glazurom premazati tortu. Dekorisati umućenom pavlakom… i uživati u ukusu .
Ispeći dvije kore u renri zagrijanoj na 180*C, oko 25 minuta. Umutiti jaja, žumanca i šećer, sve dok se masa ne udvostruči i ne pobjeli. Staviti u šerpu, zagrijati na tihoj vatri, dodati 100 g bijele čokolade i kuhati dok se ne rastopi. Ostaviti krem da se ohladi. Pjenasto umutiti margarin, dodati ohlađen krem u dobro umutiti.
Dodati isjeckano suho voće, lagano promješati i sjediniti. Jednu koru prevrnuti na tacnu tako da lješnjaci budu gore, premazati filom i preklopiti drugom prevrnutom korom. Rastopiti bijelu čokoladu sa malo ulja i glazurom premazati tortu. Dekorisati umućenom pavlakom… i uživati u ukusu .
NEPEČENA SNICKERS TORTA –
Sastojci:
Za podlogu
100 ml slatke pavlake
50 gr mlečne čokolade
200 gr mlevenog kakao keksa
4 kašike mleka
100 ml slatke pavlake
50 gr mlečne čokolade
200 gr mlevenog kakao keksa
4 kašike mleka
Za deo sa kikirikijem
120 gr maslaca
150 gr pečenog neslanog kikirikija
50 gr prženog slanog kikirikija
50 gr prah šećera
2 kašike mleka
120 gr maslaca
150 gr pečenog neslanog kikirikija
50 gr prženog slanog kikirikija
50 gr prah šećera
2 kašike mleka
Za karamel fil
400 ml mleka
40 gr gustina
2 ravne kašike brašna
3 kašike šećera
120 gr maslaca
100 gr mlečnih karamela
400 ml mleka
40 gr gustina
2 ravne kašike brašna
3 kašike šećera
120 gr maslaca
100 gr mlečnih karamela
Za Ganache krem
150 gr čokolade
100 ml slatke pavlake
150 gr čokolade
100 ml slatke pavlake
Najpre napraviti
karamel fil. Od 400 ml mleka uzeti oko 100 ml i izmešati sa gustinom,
brašnom i šećerom, a ostatak sipati u duboku šerpu i pustiti da provri.
Temperatura bi trebalo da bude srednje jaka, kako mleko ne bi zagorelo.
Kada mleko provri, skinuti sa vatre, pa u tankom mlazu umešati umućen
gustin, brašno i šećer, zatim vratiti na ringlu i kuvati, uz stalno
mešanje, još oko 5 minuta ili dok se masa ne zgusne. Skinuti s vatre i
ubaciti karamele, pa mešati dok se u potpunosti ne otope. Fil ostaviti
na sobnoj temperaturi da se hladi.
Killing me softly.
Sastojci WOW čokoladni biskvit 4 komjaja 200 gšećera 70 gmaslaca 70 gčokolade 60 mlmlijeka 60 mlkipuće vode 1 žličicaarome vanilije 200 goštrog brašna 40 ggorkog kakaa 2 žličice praška za pecivo + prstohvat sode i soli za natopiti biskvit… 150 mlmlijeka 150 ml (+/-) piña colada krem likera (kod mene definitivno +) fil od jagoda s maslacem 700 ml pirea od jagoda 70 gškrobnog brašna 100 gšećera 1 žličicaarome vanilije 70 gmaslaca kokos vanilin kremica 500 mlkokosovog mlijeka 100 ml piña colada krem likera 4 komžumanca 90 gškrobnog brašna 100 g šećera 1 kom Dolcela Šlag kreme vanilin (ili Dr.Oetker Paradies creme vanille geschmack) + 100 ml mlijeka! Priprema Težina:Srednje zahtjevno 1 Prvo kuhamo kremu : razmutiti škrobno brašno sa šećerom u piña coladi, dodati pjenasto umućena žumanca. Ugrijati kokosovo mlijeko (ja od litre vode i 250g kokosovog brašna dobijem 900ml predivnog gustog mlijeka) i zakuhati gustu kremu, prebaciti u zdjelu za hlađenje, prekriti površinu kreme prozirnom folijom. 2 Dok se krema hladi, mutimo biskvit : žumanca umutiti pjenasto sa šećerom, umiješati istopljeni maslac sa čokoladom, dodati mlijeko i kipuću vodu… umiješati preostale sastojke i snijeg od bjelanaca. Lim za tortu (24cm promjera) obložiti papirom za pečenje, uliti smjesu. Peći na 175*C, napraviti test čačkalicom. Ohlađeni biskvit prerezati na 3 jednake kore (odrezati gornji tvrdi dio). Na laganoj vatri ugrijati pire od jagoda (u manjem dijelu razmutiti škrobno brašno sa šećerom i vanilijom), zakuhati kremicu i umiješati maslac. Donji dio biskvita staviti na pladanj, postaviti obruč, natopiti ga mješavinom mlijeka i piña colade i premazati toplim filom od jagoda. Staviti u zamrzivač na kratko da očvrsne, premazati kremom od kokosa i vanilije u koju ste umutili šlag kremu pripremljenu sa 100ml mlijeka (ne više kako piše na vrećici). Poklopiti drugim biskvitom i nafilati je do kraja. E sad, ukrasite je po volji! Ja sam rashlađenu tortu prelila glazurom – 100 g čokolade + 4 žlice ulja, dok se stvrdnula maknula sam rastezljivi obruč. Zagladila tortu špatulicom i okolo zalijepila klasičan čokoladni obruč – čista rastopljena kuvertura premazana po lenti papira za pečenje. Gore ukrašeno čokoladnom šlag kremom, čoko mrvicama i jagodama u čokoladi. Posluživanje Torta je delikatna, sočna, pjenasta – dobro rashlađena podsjeća na sladoledni kup. . |
Нема коментара:
Постави коментар