Čokoladna torta sa višnjama
Ne pamtim snove. Možda prvih par minuta nakon buđenja, posle netragom nestaju, tek poneka slika preživi. U tom kratkom intervalu granica između mogućeg i nemogućeg se briše, stvarno i nestvarno se dotaknu, nežno poput prvog poljupca. Nisam od onih koji umeju da žive u snovima, nepopravljivi sam realista, ne mogu čak ni da maštam a da nema bar mrvice realnosti u svemu. Valjda upravo zato, to stanje laganog izranjanja iz jednog sveta u drugi, taj ples svesti i besvesti, zapravo jako volim. Traje dovoljno kratko da bih se plašila da mogu postati iluzionista, a dovoljno dugo da zagolica maštu i ostavi čežnjivu želju za još.
Jedan nedavni san bio je predivan. Čudesno stvaran, toliko da sam bila sigurna da mi se nedge i nekad dogodio. Plakala sam dugo nakon buđenja, iako nakon par trenutaka, kad su slike nestale, više nisam znala zašto plačem. Od svega, sećam se jedino da sam nosila neki lepo upakovan poklon, ne znam ni da li sam ga primila ili davala, sećam se toplog vetra što se igra dugom trakom satenske mašne, i sećam se neba boje višnje, na granici horor krvave i požudno ljubavne.
Ova torta je nastala kao uteha za one suze. Višnje su moje omiljeno voće. Želela sam tortu koja je lagana, bez teških kremova punih masnoće, ali snažnog ukusa. Napravila sam je prvo u glavi, pa na javi. Kora je izrazito čokoladna, bez brašna, sa orasima, kompaktna, po teksturi podseća na mud cake, ili onu verziju Saher torte u kojoj nema brašna. Fil je baziran na kiseloj pavlaci i višnjama, htela sam ukus kao Imlekov voćni jogurt od višnje, otprilike. Fil je obogaćen žumancima, nema dodatne masnoće sem one iz kisele pavlake i blago je stegnut želatinom.
Na kraju, torta je ispala... Dostojna sna. Prijatno!
Sastojci:
kora
50 ml ulja
200 g čokolade za kuvanje
150 g šećera
6 belanaca
150 g mlevenih oraha
fil
350 g svežih ili 300 g smrznutih višanja
200 g šećera
6 žumanaca
700 g kisele pavlake 20% mm (jedna Imlekova kofica)
10 g želatina
glazura
125 ml slatke pavlake
125 g čokolade za kuvanje
1 malo jaje
Postupak:
1. Pripremiti višnje za fil - u manjoj šerpi ih pomešati sa 100 g šećera, ostaviti da puste sok. Kuvati do vrenja, smanjiti temperaturu i kuvati još 12-15 minuta uz povremeno mešanje. Ohladiti do sobne temperature.
2. Pripremiti koru. Otopiti ulje i čokoladu. Belanca mutiti mikserom par minuta, dodati šećer i umutiti do čvrstog šama. Umešati mlaku čokoladu, a zatim i orahe. Dno kalupa za tortu prečnika 20 cm obložiti papirom, a stranice zamastiti i posuti brašnom. Sipati smesu, peći 10 minita na 200°C pa još oko pola sata na 180°C. Izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi. Žicom za sečenje biskvita poravnati gornju površinu (krckava je i ne treba nam), pa koru preseći na dva dela. Pažljivo podvući list papira između presečenih kora, radi lakšeg odvajanja.
3. Žumanca kratko umutiti sa 100 g šećera, skuvati na pari 7-8 miunta dok se ne zgusnu. Ostaviti žumanca da se malo prohlade, pa im umešati par kašika kisele pavlake, da se razrede. Želatin sipati u lonče, preliti sa 4 kašike hladne vode. Kad nabubri blago ga ugrejati da se zrnca otope, pa sipati u razređena mlaka žumanca i promešati. Uliti sve to u kiselu pavlaku koja je prethodno lagano razmućena žicom, dodati višnje (sa sirupom) i sve izmešati. U ovom stanju fil je relativno redak, što je ok. Ostaviti ga u frižideru dok ne počne blago da se steže, a onda filovati tortu.
4. Na tacnu staviti jednu koru, presečenom stranom na gore, a oko nje obruč od kalupa. Sipati ceo fil, pa poklopiti drugom korom. Obzirom da je kora lako lomljiva, treba je pažljivo preneti uz pomoć dve špatule. Ostaviti tortu 12-24h u frižideru da se ohladi i stegne.
5. Pripremiti preliv. Na tihoj vatri otopiti čokoladu i slatku pavlaku, procediti ako ostane mrvica. Vratiti u šerpicu i umešati jaje blago razmućeno viljuškom, pa zajedno kuvati vrlo kratko, mešajući, tek da se jaje zagreje ali da smesa ostane retka. Tankim nožem proći po obodu torte, skinuti obruč, sipati sav preliv, špatulom ga rasporediti po celoj površini, do ivica, pustiti da malo curi sa strane, pa ili ostaviti "slapove" ili razmazati i sa strane. Vratiti u frižider na još par sati. Ukrasiti po želji.
Savet:
Pre nego što se kalup odvoji od stegnute torte, moguće je celu tortu malo odignuti od tacne, i podvući trake od pek papira, isečene tako da zaštite tacnu od glazure, i da dopiru par cm ispod torte, kako bi se kasnije mogle lako izvući.
Tortu je, u verziji sa ribizlama, isprobala Miki.
p.s.
Višnje su jedna od tema junskog izdanja Mezze magazina koji obavezno treba prelistati, sadržinski je najbogatiji do sada.
Čokoladna torta
Moj dragi se rado seća i sa uzdahom pominje Japansku tortu. Nisam imala nameru da je opet pravim ali sam rešila da ga obradujem nekim prilično čokoladnim desertom. Na blogu NLO (kasnije zatvoren), koji je pod FBI istragom ovog meseca, naišla sam na čokoladnu tortu koja je obećavala full čokoladni užitak.
Palachinka mi je poklonila presladak mini kalup za tortu precnika 18 cm (hvala!). Taman je dovoljan za tortice za kućne potrebe, i sad sam ga prvi put upotrebila. Krenula sam da polovim mere zapisane kod NLO, pa skapirala da će torta biti nano-size. Rešila sam da samo koru napravim manju tj. tanju, ne od 4 jaja već samo od jednog, a za fil da ništa ne smanjujem :) Po receptu je trebalo staviti i nešto alkohola koji sam ja zbog dece preskočila.
Sve bi bilo savršeno da mi testo za koru nije procurilo kroz ivicu pleha odmah po sipanju [bes!]. Srećom ispod je bila tacna pa sam sačuvala testo. Dobro, definitivno dno i obruč ne dihtuju dobro i podmetnula sam papir za pečenje odozdo i zatvorila obruč. Ispekla koru, odvojila, prevrnula, vratila na podlogu.
Fil je bomba, 400 g čokolade sa isto toliko slatke pavlake i nešto putera. Čorbasto je, ali NLO kaže da ne treba brinuti i da će se stegnuti na hladnom. Moj fil je čučao par sati u frižideru u šerpi ne pokazavši želju da se stegne, samo se neznatno zgusnuo. Montiram dno kalupa sa sve korom u obruč, i kao debil krećem da sipam taj još tečni fil, koji naravno kreće da curi [BES!!!] Preručim brzo nazad u šerpu, ono što je iscurelo obrišem, a kalup spolja obložim papirom i stegnem gumicom pa stavim kratko u zamrzivač da se tanak sloj čokoladnog fila koji je ostao stegne i napravi čep. Mislim, stvarno sam morala biti ekstremno glupava da dva puta napravim istu grešku, ali eto. Ponavljanje je majke nauke, je l'? ;)
Nakon kraćeg vremena u frizu moj kalup je konačno bio spreman za sipanje ostatka fila. Torta je ostala skoro 24 h u frižideru pre sečenja, i da, konačno se stegla! Oprostila sam sebi pehove sa curenjem kad sam sela da probam maleno parče torte. Ne treba da kažem da je moja muška trojka bila prezadovoljna.
Ova je tortica zaista mala, samo 18 cm u prečniku. Tacnice sa slike su male tacne od šoljica za tursku kafu, a kašičica je ona za mešanje šećera u toj šoljici, duplo je manja od klasične kafene kašičice.
Sastojci:
400 g čokolade
85 g putera
400 ml slatke pavlake
1 jaje
1 kašika šećera
1 kašika brašna
1/2 kašike kakaa
Postupak:
1. Čokoladu i puter otopiti na pari ili u mikrotalasnoj na 180W 20 minuta. Slatku pavlaku ugrejati do pred ključanje pa dodati čokoladi. Ostaviti da se malo prohladi napolju pa fil prebaciti u frižider.
2. Penasto umutiti jedno jaje sa jednom kašikom šećera. Dodati brašno i kakao i nastaviti mućenje na najmanjoj brzini. Ispeći u kalupu za tortu prečnika 18 cm.
3. Obod kalupa iznutra obložiti papirom za pečenje, zbog kasnijeg odvajanja torte od kalupa. Na ohladjenu koru sipati prohlađen fil i ostaviti 12-24 sata u frižideru. Pažljivo odvojiti od kalupa, secnuti parčence, isključiti zvonjavu svih uređaja koji bi mogli da uznemiravaju, deci pustiti crtani ili im naći neku zanimaciju koja će sa sigurnošću trajati bar 10 minuta bez asistencije,
Нема коментара:
Постави коментар