понедељак, 23. јун 2014.

Gulaš na astalu....

Gulaš sa teletinom


  • 5-6 vecih glavica crnog luka
  • 2 kasike masti
  • 1kg steletine krte-ja stavljam "močing"
  • 1 kasikica aleve paprike
  • so,biber





Zagrejati mast u serpi ,i u nju dodati sitno iseckan crni luk,prziti kratko.

Meso iseci na krupnije kocke,dodati u serpu sa lukom.
Zatim dodati alevu papriku,so i biber.
Meso i zacine prziti,uz stalno mesanje.Dodati oko pola litre tople vode i i kuvati na nizoj temperaturioko 2h.
Znacete da je gulas gotov,kada voda znatno ispari,a meso postane meko.Kao sto sam napisala,postojerazne kulinarske verzije gulasa,uz dodatak kupusa ribanca,paradajza,krompia….Ova verzija je“najprostija”,i moze se posluziti sama,bez dodataka cipkanih rezanaca

.

Pileći Gulaš iz Ekspres Lonca za 20 minuta!

Dok nisam probala da skuvam nešto u ovom loncu bila sam prilično skeptična. Gulaš za 20 minuta?
Gluposti,  a sada vidim da je tako, da je ukusno, da je brzo, da ne treba ceo dan sedeti kraj šporeta..jer život nije kuhinja
Pileći Gulaš iz Ekspres Lonca
Vrlo brzo i vrlo lako 

Potrebno je:
glavica crnog luka
začini, so, biber, aleva paprika
malu olja
2 bataka sa nadbatacima
vode

Priprema:
Pre upotrebe ovog lonca vrlo je važno pročitati upustvo o korišćenju.
Crni luk sam iseckala na kockice što sitnije možete, i stavila u lonac te stavila malo ulja i biber, sote kašiku aleve paprike.
Plastičnom varjačom sam sve maloprodinstala a potom dodala batakove koje sam odvojila od kostiju i kože te isekla na sitne kocke.
Nalila sam vode toliko da ima npr 1cm iznad mesa.
Ono što je važno a to je da voda ne isparava, znači koliko sipate vode toliko će te i imati na kraju kuvanja jela!!!
Zaklopila  sam poklopac Ekspres Lonca i podesila na kuvanje. Obzirom da imate u slici sve napisano, možete ukoliko je velika količina mesa da namestite na soup alli ja sam kuvala na CONGEE-to je u prevodu kao saft, ili ako je u pitanju manja količina na manje.
Služiti uz kupus salatu i testo.

Segedinski Gulas

Ovo je gulaš koji prosto svi obožavaju i čija je priprema vrlo jednostavna.
Ja ga imam i pravim pod nazivom Srgedinski gulas, iako originalni segedinski gulaš se pravi sa kupusom i mladom teletinom.
No, kako su sva jela i recepti vec dovoljno izvrnuti, neka i ovaj moj ostane takav!
Glavnu aromu "lepkavost", ovom gulašu daju suve šljive.
Obavezno ih stavite, mada mnogi to izbegavaju.
Pa makar par.
Zaista se ne osete.



Potrebno je:
4 velika bataka sa karabatakom
100g suvih mesnatih šljiva, ja stavim manje, može i dve tri...
1 veliki crni luk
5dcl soka od paradajza-tomatina
1 mala kašikica aleve paprike
so, biber, ulje, ljuta tucana paprika



Batak i nadbatak oštrim nožem odkostimo i isečemo na manje kocke.Posolimo i pobiberimo ne previše.
Luk usitnimo u multipraktiku.
U šerpu stavimo ulja i prodinstamo luk i potom dodamo meso i alevu papriku.
Prodinstamo sve još par minuta svo vreme mešajući.
Dodamo suve šljive isečene na sitne kocke.
Potom vatru utihnemo, na manji stepen, dodamo paradajz-tomatino, poklopimo šerpu i dinstamo.
Nakon od prilike 1h, meso će smekšati i gulaš će biti gust.
To može biti u glavnom nakon već 40-tak minuta.
Služiti uz čipkaste rezance i salatu.




Gulaš od Piva-Pivski Gulaš

Sjajan, pikantan i ljutkast gulaš, sa finom aromom piva.
Šalim se, i ako ne volite pivo,što je i inače moj slučaj, ovaj gulaš će te u slast pojesti.
Meni je jedan od omiljenih.

Sastojci
500 gr krtog svinjskog mesa
2dcl piva
2 glavice crnog luka
1,5 dl paradajz sosa ili tomatina ili domaćeg flaširanog
1 kasika brasna
aleva paprika, slatka i malo ljute
vegeta,

lovor
Priprema:

Meso isecite na sitne kocke i malo popržite na ulju ili masti.
Crni luk isecite na sitne kockice i dodajte mesu.
Prodinstajte 15 minuta.

Kada su se meso i luk prodinstali, dodajte kasiku aleve paprike i kasiku brasna.
Nalijte sosom od paradajza i dolijte pivo.
Zacinite lovorovim listom, vegetom i biberom,i posolite malo.
Kuvati na laganoj vatri jos 1h.
Služite uz čipkaste rezance i zelenu salatu.

Srneći gulaš

Znam da ste uglavnom svi probali divljač i da niste ostali ravnodusni.
Ovo je recept Kuvara Lovačkog Društva "Fazan " iz Begeča,koji je rado podelio sa nama njegovo dugogodisnje iskustvo u pripremanju divljači.
Hvala!!!
Ako je srna starija, meso treba obavezno da odleži u marinadi.
Meso srne po prirodi je veoma krto, pa se preporučije da se komadi obaviju režnjevima slanine,ukoliko je pečete.
Potrebno je:
2-2,5kg srnetine ili mesa od druge divljači
2kg crnog luka
3-4 čena belog luka
biber u zrnu,lovorov list
so
aleva paprika i slatka i ljuta
2,5dcl tomatina-kuvanog paradajza
malo limuna
Postupak:
Luk sitno iseći.
Dinstati na masti ili ulju sve dok se ne pretvori u pire.
Divljač,prethodno iseckanu spustiti u luk.
Dodati lovorov list,so,biber.
Dinstati na tihoj vatri u spostvenom saftu.
Mozete dodavati malo i vode.
Potom u meso dodati sitno iseckan beli luk i zrna bibera.
Dinstati sve na tihoj vatri uz dodavanje vode popotrebi.
Kada je meso na pola skuvano,dodati paradajz.
Ono sto je vazno-
ne mesati sada varjačom da se meso ne usitni,samo po potrebi blago i pazljivo.
Obično se serpa ili kotlić prodrmaju...:)
Pred kraj dodati alevu papriku i malo soka od limuna.
Vreme kuvanja oko 3h.

Gulaš od vina

Ovaj vinski gulaš je nastao mnogo ranije,tačnije trebao je da bude vezan za post o Danima Vina ili Martinju.
Nažalost tek sada sa zakašnjenjem je ugledao svetlost dana...
Martinje je običaj koji se najčešće praznuje na severu Bačke,tačnije u okolini Subotice.
-Na blagdan sv. Martina (11. novembra) u po nikim vinogradarskim krajevima se slavi mlado vino i taj adet ima naziv ″martinje″. Sam naziv, dakle, je od spomendana sv. Martina.


Najčešće se peče ″martinska guska″, koja pečena dobro pasira nuz novo vino-
više sa info.subotica.
Ja nisam pekla gusku,već sam kuvala ovaj gulaš sa dodatkom belog stonog vina.
Potrebno je:
2-3 veće glavice crnog luka
600g junetine od buta
3-4 češnja belog luka
1 kašikica soli
1 kašika slatke aleve paprike
lovorov list,biber po ukusu
2 dl belog vina,može rizling
mast za dinstanje,voda
Priprema:
Prvo pripremite meso,tako što će te ga iseći na sitne kocke.
Nasecite sitno crni luk a i beli.
Zagrejte mast.
Stavite na nju meso i naseckan luk te promešajte. Dinstajte na laganoj vatri u pokrivenoj posudi da sastojci otpuste svoju tečnost.
Zatim dodajte malo vode te začine.
Dinstajte dok meso ne omekša.
Kada tečnosti ponestane možete meso posuti sa malo brašna i dobro promešajte da se ne stvore grudve,
Dodajte vino.Neka se krčka još par minuta.
Posluziti uz čašu vina i svežu salatu.


Fijaker Gulaš i Starinske Brdarice

Jos jedan gulas,ovoga puta sa "poreklom", iz Austrije.
Sem tradicionalnog trojstva,luk-paprika-mast,on sadrzi i ukusne ljutkaste kobasice kao i slatku pavlaku koja zajedno sa kombinacijom friskom mesa od buta,i pikantnoscu kobasica daje jedan specifican ukus.

Za 4 porcije:
750 g govedeg mesa od buta
500 g luka
2 cena belog luka
75 g masti
1 veza majorana ili 2 kasicice suvog
malo naribane kore od limuna
biber,so
4 jaja
350 g malih kobasica za pecenje ili suvih domacih iseckanih na kocke
200 g slatke pavlake
Meso iseci na kockice,luk takodje iseci na kockice,Beli luk ocistiti i iseci na listice.
Oko 60 g masti jako zagrejati,dodati meso i sa svih strana ga na kratko propeci.Dodati crni i beli luk i proprziti.
Majoran(mali deo ostaviti sa strane) naribanu koru limuna ,so i biber dodati mesu.Postepeno dodavati 1/4 l vode.Poklopljen gulas 1 1/2 -2 sata pirjaniti.
Jaja skuvati da budu polu tvrda.U ostatku masnoce ispeci kobasice.Gulas sjediniti sa slatkom pavlakom i zaciniti sa ostatkom amjorana ,soli bibera.Kobasice pomesati sa gulasem.Uz gulas servirati barena jaja.
I kraj možete poslužiti Brdarice, nalik su Urmašicama ali su po svom sastavu pravljenja drugačije.

BRDARICE
Potrebno je:
500g brašna
2 jajeta
1 prašak za pecivo
1 dcl ulja
1dcl šećera
3dcl mleka
priprema:
Od ovih sastojaka umesiti testo te rukama oblikovati male okruglice i potom ih stavljati u podmazan pleh.
Peći na 200C dok ne porumene.
Napraviti sirup od:
1l vode
500g šećera.
Još vruće brdarice preliti i ostaviti da se ohlade i upiju sirup.

Gulaš-Gulyas

Gulyas-je Madzarski specijalitet,koji se pravi najcesce od govedjeg mesa,sa neizbeznim trojstvom aleva paprika,mast i luk.Najpoznatiji gulas svakako je Sekelji Gulas,u koji se dodaje i kupus ribanac.Pa iako nije vojvodjanski recept,neizostavan je u njenoj kujni,malo "siromasniji",ali i sa obaveznim svinjskim mesom.
Potrebno je:

5-6 vecih glavica crnog luka
2 kasike masti
1kg svinjskog mesa-od buta
1 kasikica aleve paprike
so,biber



Zagrejati mast u serpi ,i u nju dodati sitno iseckan crni luk,prziti kratko.
Meso iseci na krupnije kocke,dodati u serpu sa lukom.
Zatim dodati alevu papriku,so i biber.
Meso i zacine prziti,uz stalno mesanje.Dodati oko pola litre tople vode i i kuvati na nizoj temperaturi oko 2h.
Znacete da je gulas gotov,kada voda znatno ispari,a meso postane meko.Kao sto sam napisala,postoje razne kulinarske verzije gulasa,uz dodatak kupusa ribanca,paradajza,krompia….Ova verzija je “najprostija”,i moze se posluziti sama,bez dodataka cipkanih rezanaca

Moze se posluziti i uz tursiju,koja po meni "odlicno",prija uz njega.

Нема коментара:

Постави коментар