Torta Jasenka
Ko još nije probao Jasenkinu torticu od čokolade i vanile? Jedno pola članova Coolinarike i bar trećina svih blogera jeste. Sad su popravni u toku, pa evo moje prijave za FBI rukavice za decembar 2009, kada je Jasenkin blog Sweet Corner bio pod istragom.
Pravi Jasenka svašta lepo, torte i keksići su njena uža specijalnost, a torte su joj - lagane. Tortica od čokolade i vanile, kako je Jasenka nazvala ovo svoje maleno remek delo, je upravo takva - lagana. Savršen čokoladni biskvit, i nežan žele krem. Taj krem je jedva sladak, zaista je blag, i kora je ovde "ono nešto". Kao par su jako skladni.
Sama reč torta mene asocira na starinske, klasične torte sa jakim filovima, prepune jaja, oraha, čokolade (vooolim!!!). E, ovo NIJE to :) Ovo je Torta Jasenka. Lagana. Da ne kažem mršava, kao i autorka ;) Zadržavam pravo da tortu prekrstim za ličnu zbirku, jer onako, kad se zove Tortica od čokolade i vanile, nešto joj ne vidim odmah karakter, a i rizikujem da je zagubim medju receptima sličnih, opisnih imena. Ovako, nema šanse da ću je pomešati sa nečim.
Inače, tortu sam pravila za Uskrs, i odnela je kod sestre. Tamo nisam bila na svom terenu, pa kad sam krenula da sečem malo mi je presek bio muljav, i čim sam uspela jedno uredno parče da isečem, odmah sam sa sve tortom i tim parčetom izasla napolje na slikanje, nonšalantno prošavši pored gostiju :) Mislim, valjda se znaju prioriteti :))) Torta je ubrala sve pohvale, a kako je lagana pojela se u dahu.
Kore:
125 g putera
300 g šećera
3 jaja
120 ml mleka
160 g brašna
60 g kakaa
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
Beli fil:
1 kesica želatina + 5 kašika vode
240 ml mleka
4 žumanca
80 g šećera
300 ml slatke pavlake
1 šipka vanile
Crni fil:
1 kesica želatina + 5 kašika vode
2 žumanca
90 g šećera
250 ml mleka
200 g čokolade za kuvanje
300 ml slatke pavlake
+ čokolada za ukrašavanje
Postupak:
1. Pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo i so. Omekšali puter i šećer umutiti mikserom, pa dodavati jedno po jedno jaje. U to dodavati brašno i mleko, naizmenično. Dno okruglog kalupa sa prstenom (prečnika 26 cm) postaviti papirom, uliti testo, pa peći oko 30-40 minuta na 180°C, ili dok čačkalica probodena kroz sredinu testa ne izadje suva. Malo ohladiti, izvaditi iz kalupa. Poravnati koru odsecanjem ispupčenja na gornjoj površini, pa ostatak preseći na dve kore. Jednu postaviti na tacnu, pa oko nje zatvoriti prsten od kalupa za pečenje, a unutrašnjost prstena obložite trakom od papira za pečenje.
2. Želatin naliti vodom i ostaviti da nabubri. Mleko i šipku vanile koja je prethodno rasečena po dužini kuvati desetak minuta, procediti. Žumanca i šećer umutiti. Polako ulivati mleko u jaja, mutiti sve vreme. Zajedno kuvati na tihoj vatri dok se malo ne zgusne. Za to vreme nabubreli želatin ugrejati, da se otope sve mrvice, pa dodati u mleko i jaja. Ostaviti da se skroz ohladi. Odvojeno umutiti slatku pavlaku pa u nju polako dodati ohladjen krem od jaja. Sipati preko kore, poravnati, pa preko lagano spustiti drugu koru.
3. Čokoladu iseckati na sitno. Želatin naliti vodom i ostaviti da nabubri. Mleko ugrejati. Žumanca i šećer umutiti. Polako ulivati mleko u jaja, mutiti sve vreme. Kuvati zajedno na tihoj vatri desetak minuta (neće se mnogo zgusnuti, što je ok). Za to vreme nabubreli želatin ugrejati, da se otope sve mrvice, pa dodati u mleko i jaja. Dodati i čokoladu. Mešati dok se čokolada ne otopi. Ostaviti da se skroz ohladi. Odvojeno umutiti slatku pavlaku pa u nju polako dodati ohladjenu smesu. Sipati preko druge kore i ostaviti da se dobro ohladi u frižideru, 5-6 sati.
4. Gornju površinu ne treba ničim glazirati jer će zaista biti fino ravna. Žicom za rezanje kora, ili velikim oštrim nožem, blago utisnuti linije (ne vući, samo utisnuti) po kojima će se torta seći. Za dekoraciju izrendisati čokoladu u spiralice, koristeći ljuštilicu za povrće ili nož za sečenje kačkavalja na listiće. Čokoladne strugotine naneti/nalepiti na tortu sa strane, i na obod gornje površine.
Napomena: Filovi, tj. koraci 2 i 3, bi se mogli raditi paralelno, ko nije smotan k'o ja koja ne mogu da radim dve radnje istovremeno :)
Нема коментара:
Постави коментар