Čokoladna šarlota
Za kalup promjera 24cm:
Za tortu:
40 dkg čokolade za kuhanje
8 dkg maslaca, omekšalog, ne rastopljenog
3 jaja
6 dkg šećera u prahu
60 ml likera od kakaa (ili nekog drugog po želji)
4 dcl vrhnja za šlag
Cca 25 kom piškota + malo mlijeka i ruma
Za tortu:
40 dkg čokolade za kuhanje
8 dkg maslaca, omekšalog, ne rastopljenog
3 jaja
6 dkg šećera u prahu
60 ml likera od kakaa (ili nekog drugog po želji)
4 dcl vrhnja za šlag
Cca 25 kom piškota + malo mlijeka i ruma
Za ukrašavanje:
2 vrećice praška za šlag
Ekstrakt vanilije
Kakao u prahu
1) Razdvojite bjelanjke od žutanjaka, istucite vrhnje za šlag u što čvršći šlag i stavite u hladnjak2 vrećice praška za šlag
Ekstrakt vanilije
Kakao u prahu
2)
Na pari rastopite čokoladu i kad je gotovo sasvim rastopljena dodajte
joj maslac i ostavite na pari dok se sve ne pretv ori u homogenu smjesu,
stavite po strani
3)
U međuvremenu u dosta velikoj zdjeli tucite žutanjke sa šećerom i
likerom. Pomalo dodavajte smjesu čokolade i maslaca pazeći da se
žutanjci ne zgrušaju. Pazite da sve ravnomjerno pomiješate.
4) Istucite bjelanjke u čvrst snijeg
5)
Sada dodajte tučeno vrhnje (iz koraka 1), laganim kružnim pokretima u
istom smjeru, a zatim jednako tako i snijeg – pazite da ne miješate
prejako da iz smjese ne pobjegne zrak!
6)
U pripremljeni kalup po dnu poredajte piškote namočene u malo mlijeka i
ruma pa isto tako poredajte piškote okomito, uz rub kalupa
7)
Preko piškota ulijte pripremljenu kremu, prekrijte folijom i ostavite u
zamrzivaču na nekoliko sati (najbolje bi bilo preko noći)
8)
Izvadite da se malo opusti otrpilike pola sata do sat prije
posluživanja, a dok je još zaleđena ukrasite je tučenim šlagom
pomiješanim s par kapi ekstrakta vanilije. Po vrhu torte pospite malo
kakaa
Нема коментара:
Постави коментар