Ljetne Čoko-Vanilija Kocke
Sastojci
KREMA VANILIJA:
- 500ml. mlijeka
- 250ml. vode
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- 2 žlice gustina(malo više nego ravne,ali ne prepune)
- 150g. šećera
- 1 vanilin šećer
- 100g. maslaca
- 250ml. slatkog vrhnja +1 šlag fix
KREMA ČOKOLADA:
- 500ml. mlijeka
- 250ml. vode
- 2 vrećice pudinga od čokolade
- 2 žlice gustina
- 150g. šećera
- 100g. čokolade za kuhanje
- 100g. maslaca
- 250ml. slatkog vrhnja +1 šlag fix
Za poškropiti kekse:
- oko 100ml. mlijeka
- +par kapi arome vanilije za prvi sloj
- + par kapi ruma za drugi sloj
Potrebno i:
- malo manje od 2 manja pakiranja Petit Beurre keksa
Priprema
-
1
Prvo skuhajte kreme,trebat će im vremena da se ohlade,pa za to vrijeme stignete sve ostalo.
-
2
KREMA VANILIJA:
Pomiješajte mlijeko i vodu u posudi u kojoj ćete kuhati.
Pomiješajte prašak za puding,gustin,šećer i vanilin šećer. Prije nego mlijeko i vodu stavite kuhati odvojite cca 1dl.i dobro pomijšajte sa pudingom i ostalim sastojcima da ne bude grudvica.
ostatak mlijeka s vodom stavite na vatru. kad proključa skinite s vatre,dodajte puding,vratite kuhati miješajući dok se smjesa ne pretvori u gust puding.
U vruć puding dodajte maslac,i dobro promiješajte da se sav otopi. prebacite kremu u posudu gdje će se hladiti,pokrijte prozirnom folijom,i bacite se na čoko kremu:-)
-
3
KREMA ČOKOLADA:
Postupak je isti kao prethodni,s tim da ćete u ovu kremu skupa sa maslacem dodati i čokoladu nakidanu na kockice,da se i ona otopi.
-
4
Kada ocijenite da su kreme skoro-pa-hladne pripremite prvi sloj keksa.
U kalup dimenzija cca 20x30cm poslažite sloj keksa tako da pokrije dno. probajte zapamtiti raspored slaganja da možete gornji sloj složiti identično.
Premažite kekse mlijekom (50-60ml.) u koje ste dodali par kapi arome vanilije.
-
5
Kad su kreme skroz hladne istucite slatko vrhnje u šlag. možete svih 500ml.istući odjednom,ali meni je bilo lakše 250ml.+šlag fix,zatim ostalih 250ml.+šlag fix. pola šlaga umiješajte u kremu od vanilije koju prethodno kratko izmiksajte na najvećoj brzini,a pola dodajte na isti način kremi od čokolade.
-
6
Rasporedite kremu od vanilije na kekse u kalupu i poravnajte. na kremu poslažite drugi sloj keksa,laaagano utisnite svaki keks,i premažite ih sa 50-60ml.mlijeka u koje ste dodali par kapi ruma.
na drugi sloj keksa rasporedite i poravnajte kremu od čokolade,i ostavite kolač pola sata do sat u hladnjaku da se krema stisne.
-
7
Na stisnutu kremu od čokolade premažite šlag koji ste napravili od 2 vrećice šlag pjene miksane sa 200ml.mlijeka. vratite kolač u hladnjak.
Red velvet torta
Sastojci
Biskvit
- 250g prosijanog brašna
- 2 jaja
- 1 velika žlica kakaa u prahu
- 115g margarina
- 300g šećera (znam da zvuči puno)
- 240ml Buttermilka – tj. mlaćenice/Stepka (u zamjenu može i neki lagani jogurt)
- do 2 velike žlice crvene jestive boje za kolače (dodajte po potrebi)
- 1 žličica bijelog destiliranog octa
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
Krema
- 360ml slatkog vrhnja
- 230g svježeg sira
- 230g mascarpone sira
- 1 žličica vanilin šećera
- 115g šećera u prahu
Priprema
-
Biskvit
-
1
U prvoj zdjeli izmješajte brašno, sol i kakao.
-
2
U drugoj zdjeli pomješajte mlaćenicu sa bojom za kolače. Boju dodajte po potrebi, dok ne dobijete intenzivnu crvenu (točno takvu kakva želite da vam bude torta).
-
3
U trećoj zdjeli izmiksajte margarin sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu potpuno kremasti (bez grudica). Dodajte dva jaja, te nastavite miksati. Kada je smjesa jednolična, polako joj dodajte sadržaje prve i druge zdjele, te dobro izmiksajte.
-
4
U šalicu stavite sodu bikarbonu te je prelijte octom i pustite da odvrije. Dodajte ju u smjesu za biskvit i izmješajte.
-
5
Biskvit bi bilo dobro peći ili u dva identična kalupa od 23cm ili u jednom ali na dva puta, jer to olakšava kasnije rezanje na 4 dijela. Svaki biskvit pecite oko 25min na 175°C.
-
6
Pečene biskvite stavite u zamrzivač na 45min da se stisnu, (ne više od 45 da se ne smrzne), a kad izvadite, svaki biskvit prerežite na pola.
Krema -
7
U jednoj zdjeli izradite slatko vrhnje u šlag.
-
8
U drugoj zdjeli dodajte svježi sir i mascarpone, izradite te dodajte šećer i vanilin šećer, te nastavite miksati dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Toj smjesi dodajte slatko vrhnje i zajedno izmiksajte.
-
9
Kremu podijelite na 4 dijela te njome punite tortu i premažite je i izvana. Za ukras ju izvana možete posipati kokosom.
-
10
Pustite tortu da se rashladi u frižideru bar sat vremena prije posluživanja.
Posluživanje
Ova krema izvrsna je i za premazivanje/punjenje muffina tj. pretvaranje muffina u cupcakese. Samo dodajte boju po želji i zaigrajte se.Bronhi kocke
Sastojci i priprema:
BRONHI KOCKE……Fantasticne bronhi kocke koje sam pravila po receptu VioletLove sa Kulinarike. Radila sam ga u paru sa Klemissimo Klemsnitama jer tako odmah potrosim cela jaja, tako je i Violeta predlozila, vi ako se odlucite samo za ovaj kolac zumanca iskoristite naprimer za kajganu…STAVILA SAM VAM ORIGINAL I KOPIRAN RECEPT SA KULINARIKE….
Kore: (x 3)
- 4 belanaca + prstohvat soli,100 g šećera
- 45 g oštrog brašna
- 30 g škrobnog brašna
- 1 kasicica praška za pecivo
- 1 kasicica octa
- 1 kasicica ruma
- 80 ml ulja
Bronhi krema:
- 1 l mleka
- 100 g bele čokolade
- 200 g Bronhi bombona
- 2 kom vanilin šećera
- 100 g oštrog brašna
- 100 g škrobnog brašna
- 150 g omekšalog maslaca
- 300 ml slatke pavlake
- 4 listića želatine
Coko glazura za premaz belih kora:
- 170 g čokolade za kuvanje
- 70 g maslaca
- 3 kasicice suncokretova ulja…
- 230 g čokolade za kuvanje
- 9 kasicica suncokretova ulja
- 2 kasicice tečnog meda
Za biskvit prvo obložiti lim velicine 30 puta 30 cm papirom za pečenje. Istući čvrst sneg od belanaca sa malo soli, dodati šećer i tući dok ne postane još čvršći. Zatim dodati dva puta prosejano oštro i škrobno brašno sa praškom za pecivo – izmešati pjenjačom dok se ne ujednači sa snegom. Na kraju laganim mlazom uliti ulje te dodati ocat i rum ; varjačom lagano izmešati te odmah masu razmazati špatulicom po papiru. Staviti peći u zagrijanu rernu na 150*C – paziti da kore ostanu svetle. Ponoviti postupak sa još jednom belom korom. U treću koru dodati kakao prosejan zajedno sa ostalim praškastim sastojcima – dalje sve isto.
Sa obe bele kore pažljivo skinuti papir, prvu staviti na pladanj na kojem ćete raditi kolač a drugu na neku dasku. Zatim istopiti čokoladnu glazuru za premaz (u mikrotalasnoj ili na pari) – preliti preko obe kore, ostaviti da se ohladi i očvrsne (ja stavim u zamrzivač na kratko).
Penasto izmiksati maslac, posebno izmutiti slatku pavlaku i dobro izraditi mikserom samu kremu. Prvo umiksati razrađeni maslac u nju, potom tučenu slatku pavlaku. Umiksati otopljenu želatinu, podeliti u 3 jednake zdjelice i u trećinu umiksati istopljenu čokoladu.
Mazati belu kremu na beli biskvit s glazurom (zagladite površinu kreme sa špatulicom uronjenom u vrelu vodu), lagano na to pritisnite tamni biskvit i premažite tamnom kremom, potom obe ruke položite ispod bele kore s čokoladnom glazurom, stavite je na kolač i lagano dlanovima pritisnite kasnije premazati ostatkom bele kreme, zagladiti površinu i staviti kolač u hladnjak preko noći.
Sutradan rastopiti sve sastojke za čoko glazuru (u mikrotalasnoj ili na pari) i preliti preko kolača. Brzo razmazati i primiti pladanj sa obje ruke te ga lagano protresti, tj. par puta lupnuti o stol da se glazura ravnomjerno rasporedi. Kolaču neće biti ništa jer je on prethodno očvrsnuo u hladnjaku.
Prijatno!
Od istog autora:
- Pijana crnkinja
- Vocna nepecena torta
- Buhtle
- Svi ostali recepti od Slatkisi-Sweet House
Нема коментара:
Постави коментар