Sočni Kolač na kašike od Kajsija
Pretpostavljam da ste ovaj laki kolač do sada svi već radili, i to u raznoraznim verzijama, i na kašike i na mere od čaša jogurta, ali verujem da vam je većini to bio i prvi kolač koji ste kao dete sa lakoćom napravili.
Eto tu spadam i ja, kao devojčica koja se često "muvala" po kuhinji majke i bake imala sam tu čast da i sama jednog dana napravim nešto fino,ukusno ali lako spram mojih godina.
Ovako:
Potrebna su vam 4-5 jajeta
Odvojite belanca od žumanca.
Mikserom belanca umutite u čvrst sneg, potom dodate14 kašika šećera.
Nastavite da mutite mikserom.
Zatim dodate žumanca.
Pa 14 kašika mlekai 12 kašika ulja.
To će vas "silno" kao dete zabaviti da brojite...:)
Zatim 14 kašika brašna, 1/2 kesice praška za pecivo i 1 celu kesicu vanil šećera, i malo naribajte koricu limuna.
Potom voće:
Kajsije oljuštite-ako se odlučite za njih i prepolovite ih na police a koštice odstranite.
Manji pleh namažite uljem i pospite brašnom.
Izlijte smesu.
Stavite u rernu na 200C i pecite 10-tak minuta.
Izvadite pleh, i poredjajte kajsije ili drugo voće,gusto.
Vratite u rernu.
Čačkalicom proveravajte da li je pečeno, a to znači da kada je izvučete prethodno zabodenu u testo ona ostane čista.
To znači da je kolač pečen.
Izvadite ga iz rerne.
Ohladite i pospite prah šećerom.
Eto tu spadam i ja, kao devojčica koja se često "muvala" po kuhinji majke i bake imala sam tu čast da i sama jednog dana napravim nešto fino,ukusno ali lako spram mojih godina.
Ovako:
Potrebna su vam 4-5 jajeta
Odvojite belanca od žumanca.
Mikserom belanca umutite u čvrst sneg, potom dodate14 kašika šećera.
Nastavite da mutite mikserom.
Zatim dodate žumanca.
Pa 14 kašika mlekai 12 kašika ulja.
To će vas "silno" kao dete zabaviti da brojite...:)
Zatim 14 kašika brašna, 1/2 kesice praška za pecivo i 1 celu kesicu vanil šećera, i malo naribajte koricu limuna.
Potom voće:
Kajsije oljuštite-ako se odlučite za njih i prepolovite ih na police a koštice odstranite.
Manji pleh namažite uljem i pospite brašnom.
Izlijte smesu.
Stavite u rernu na 200C i pecite 10-tak minuta.
Izvadite pleh, i poredjajte kajsije ili drugo voće,gusto.
Vratite u rernu.
Čačkalicom proveravajte da li je pečeno, a to znači da kada je izvučete prethodno zabodenu u testo ona ostane čista.
To znači da je kolač pečen.
Izvadite ga iz rerne.
Ohladite i pospite prah šećerom.
Sočni Kolač od kafe i cimeta
Sočan i brz kolač!!!
Potrebno je>
4 jajeta
200g šećera
1 limun
250g krompira
4 kašike kakaa
1 kašikica Alimenta cimeta
1 prašak za pecivo
4 kašike griza
200g skuvane crne kafe
Kašika ruma
Priprema:
Dobro umutiti 4 žumanceta 200gr šećera. U to dodati struganu koru od jednog limuna, 250 gr propasiranog i ohlađenog krompira, 4 kašike kakaa, kašiku cimeta, prašak za pecivo, čvrst sneg od 4 belanca i 4 kašike griza.
Ispeći u tepsiji dobro pouljenoj i posutoj brašnom, pa još topao kolač zaliti prelivom od 200 gr zaslađene kafe i 50 gr ruma.
Kolač neka ostane u tepsiji do služenja.
Kolač od Šargarepe
Odličan brzi kolač od šargarepe, ukusan i zdrav.
Potrebno je:
125g brašna
100g seckanih badema
125gšećera
4 jajeta
Pola kesice praška za pecivo
1 vanil šećer
200g rendane šargarepe
100ml ulja
Priprema:
Izmešati brašno sa praškom za pecivo i bademom.
Posebno umutiti jaja sa šećerom i vanil šećerom.
Dodati ulje i smesu od brašna, i dobro umutiti mikserom.
Na kraju dodati rendanu šargarepu, i sve promešati varjačom.
Tepsiju premazati uljem i posuti prezlom sipati tetso i peći u zagrejanoj rerni na 180C oko 40 minuta.
Kada je kolač pečen ostavitiga u tepsiji oko 10 minuta.
Potom ga prebaciti na tacnu i posuti prah šećerom.
Dekoristi žele bombonama.
Kolač od jabuka i griza
za kolač je potrebno:
1 čaša griza
2dcl hladnog mleka
griz i mleko sjediniti i ostaviti pola sata
pa dodavati redom:
3 jabuke, oljuštiti i izrendati
1 jaje
1 čaša šećera
pola čaše ulja
pola čaše mleka
3 kašike kakaa
1kašika brašna
1 prašak za pecivo
1čaša oraha
čaša od 2dcl
Dublju tespiju obložiti pek papirom te izliti kolač.Peći na 200C oko 30 minuta.
Pripremiti preliv za koji vam je potrebno:
150g čokolade
6kašika mleka
60g šećera
60 margarina
Ovaj preliv praviti tako što sve satsojke otopite u rerni a potom prelijete pola pečeni kolač.
Potom vratite na još 5-10 minuta u rernu.
Seći hladno i služiti.
Нема коментара:
Постави коментар