недеља, 8. јун 2014.

Američke krafne (Doughnuts)

Prošlog sam se mjeseca bavila super receptom za dizano tijesto od kojeg sam radila redom parene okruglice na mlijekukvasne okruglice iliti germknedlebuhtle i ružice s lješnjacima. Nakon što sam ga pekla u mlijeku, pa kuhala u vodi, te pekla u pećnici punjeno pekmezom, a kasnije i lješnjacima logično je bilo pokušati ga i ispržiti u dubokom ulju. Mogla sam ih napraviti i kao obične krafne, al to mi je ipak nekako izgledalo kao svetogrđe :lol. Za naše domaće krafne ipak postoje provjereni recepti i pravila pripreme pa mi baš nije potrebno da izmišljam nove. Zato sam ih napravila u, ajmo reći, američkom obliku. Samo mi je karakteristična rupa ispala premalenom rupicom :), no zato je tijesto opet potvrdilo sve superlative koje sam mu dosad udijelila jer su krafnice ispale meke, prozračne i nimalo masne.






500g glatkog brašna
1 kockica kvasca
50g šećera
250ml mlakog mlijeka
50g maslaca
2 jaja
1 prstohvat soli

šećer u prahu
po želji 50g otopljene čokolade

Prosijte brašno u posudu te u sredini napravite udubljenje. Razmrvite kvasac, pomiješajte ga sa šećerom i mlijekom te ulijte u sredinu. Pospite s malo brašna, poklopite i stavite da se diže oko pola sata. Zatim u to umijesite usitnjeni maslac sobne temperature, jaja i sol pa ostavite tijesto da se diže još 30 minuta.
Premijesite tijesto, razvljajate ga prst debelo na pobrašnjenoj dasci i ostavite ga da miruje desetak minuta.

Okruglim kalupom izrežite krafne, pa onda još izrežite i manji krug na svakoj od njih. Ostaviti ih još desetak minuta da se dižu.
Ugrijte ulje i pržite ih prvo s jedne strane pa onda i s druge. Izvadite ih šupljikavom žlicom na upijajući papir te po želji prelijte otopljenom čokoladom ili šećerom u prahu.

Verzija za ispis


Buhtle






500g glatkog brašna
1 kockica kvasca
50g šećera
250ml mlakog mlijeka
50g maslaca
2 jaja
1 prstohvat soli

pekmez od marelice, nutella
1 žlica otopljenog maslaca
1 žlica ulja
pola dl vode
1 žlica šećera

Prosijte brašno u posudu te u sredini napravite udubljenje. Razmrvite kvasac, pomiješajte ga sa šećerom i mlijekom te ulijte u sredinu. Pospite s malo brašna, poklopite i stavite da se diže oko pola sata. Zatim u to umijesite usitnjeni maslac sobne temperature, jaja i sol pa ostavite tijesto da se diže još 30 minuta.
Premijesite tijesto, razvljajate ga prst debelo na pobrašnjenoj dasci i ostavite ga da miruje desetak minuta.

Okrugli kalup za pite namažite maslacem.
Ugrijte pećnicu na 180°C.

Tijesto kotačićem razrežite na 12-tak komada. Uzmite svaki komad u ruku, na sredinu stavite žličicu pekmeza te oblikujte buhtlu tako da dobro slijepite krajeve. Slažite ih u kalup prvo uz rub, pa onda i u sredinu. Neka ostane malo mjesta između buhtli. Pomiješajte u šalici žlicu otopljenog maslaca sa žlicom ulja i kistom premažite buhtle. Ostavite ih da se odmore još desetak minuta te ih stavite peći 20-25 minuta na 180°C s ventilatorom.

Pred kraj pečenja ugrijte pola dl vode sa žlicom šećera i pustite da dobro prokuha i malo se reducira.
Pečene buhtle izvadite iz pećnice, premažite ih sirupom te pokrijte pek papirom. Preko papira još ih dobro ušuškajte sa kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade pola sata.

Poslužite posipane šećerom u prahu.








Ovakav postupak s buhtlama, prije i nakon pečenja, otkrila sam prije nekoliko godina na ovom receptu. I od tada ne odustajem od njega :)

Нема коментара:

Постави коментар