Mramorne jogurt kocke s jagodama
Sastojci
BISKVIT
- 125 g brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- na vrh noža soli
- 100 g maslaca sobne temperature
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 100-150 ml hladnog mlijeka
KREMA 1. (KREMA OD JAGODA)
- 300 g svježih jagoda
- 50 g šećera
- 5 listova želatine (ja sam dodala jos 2 + par kapi arome od jagode + vanilin secer)
KREMA 2. (KREMA OD JOGURTA)
- 300 g svježih jagoda
- 10 listića želatine (ja sam dodala jos 2)
- 750 g čvrstog jogurta
- 120 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- 300 ml slatkog vrhnja za slag (moje je bilo dukatovo) - bez secera
- 3 zlice soka od limuna
za ogradicu od jagoda
- cca.300 g svjezih jagoda - poslicne velicine (polovice)
preljev
- 2 vrećice preljeva za torte (prozirnog tj. bijelog - u orginalu je 1/2 vrećice ) - pripremiti po uputama na vrećici
- cca 200 g svjezih jagoda (polovice)
ukrasavanje
- mrvice od cokolade
Priprema
-
BISKVIT
-
1
Brašno, prašak za pecivo i sol staviti u veću posudu i izmiješati. Maslac narezan na listiće, jaja, šećer i vanilin šećer dodati mješavini brašna te mikserom izraditi.
-
2
Ukljuciti pecnicu na 200 (ja sam na 180), obloziti pleh pek papirom.Tijesto staviti u pleh (dimenzije 34 x 24 tj. nek vam bude 30-ak i nesto puta dvadesetak i nesto), izravnati i peći oko 18 minuta do zlatno zute boje
-
3
Biskvit izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi. Biskvit preliti hladnim mlijekom.
-
KREMA 1. (KREMA OD JAGODA)
-
1
Zelatinu namociti u vodi te ostaviti je da nabubri.
-
2
Jagode oprati i ocistiti te u blenderu usitniti da se dobije kasica. Dodati secer te opet problendati da se sjedini.
-
3
Zelatinu ocijediti i otopiti na laganoj vatri. Dodati 4 zlice kasice od jagoda te sjediniti. Nakon toga preliti zelatinoznu smijesu u ostatak kasice od jagoda. Sjediniti te kremu ostaviti sa strane
-
KREMA 2. (KREMA OD JOGURTA)
-
1
Zelatinu namociti u hladnoj vodi da nabubri.
-
2
Slatko vrhnje za slag cvrsto izraditi.
-
3
Jogurt, secer, vanilin secer i limunov sok mikserom dobro izraditi.
-
4
Zelatinu zagrijati na laganoj vatri sa 2 zlice kreme od jogurta. Dobro sjediniti da se dobije kompaktna smijesa. Dodati kremi od jogurta neprestano mjesajuci i sjediniti.
-
5
Dodati u kremu od jogurta tuceno vrhnje za slag i sve sjediniti
-
SLAGANJE KOLAČA
-
1
Rubom pleha na biskvit uz rub posloziti polovice jagoda (prerezanu stranu okrenuti prema plehu).
Premazati biskvit jogurt kremom. Dodati hrpice zlicom kreme od jagoda. Isarati laganim pokretima vilicom kremu od jagoda po kremi od jogurta.
-
2
Dodati drugi dio kreme od jogurta i na nju hrpice kreme od jagoda te ponoviti postupak sa saranjem vilicom da se dobije motiv mramora.
Zadnjim dijelom kreme od jogurta lagano i pazljivo prekriti "crvene dijelove kolaca" tj. kolac izravnati kremom od jogurta.
-
3
Staviti na hladjenje da se stisne!
Nakon sto se je stisnulo poloziti polovice jagoda po povrsini kolaca te pripremiti preljev za torte po uputama na vreciti. Preliti ga preko kolaca.
Staviti da se dobro ohladi i uzivati u laganom osvjezenju.
Rafaelo stangle
Sastojci
Priprema
-
1
Umutite u cvrst sneg belanca, postepeno dodavajte secer,
-
2
i kada se stopi secer lagano dodati brasno muteci mikserom na lagano
-
3
i kokos.
-
4
Sipati u pleh (velicine 30×20) u koji smo stavili papir za pecenje, lagano
-
5
poravnamo i pecemo na 200 C.oko 15-20 min.dok ne dobije blago zlatnu boju.
-
6
Koru ohladimo.
-
7
Cokoladu otopimo na pari sa uljem i kada bude lepo sjajna prelijemo ravnomerno po ohladjenoj kori.
-
8
Ohladimo koru da se cokolada stegne da bi mogli da nanesemo fil da nam se nebi u toku filovanja sve razmazalo.
-
9
dl.mleka stavimo na sporet da provri.
-
10
Posebno umutimo puding sa zumancima i dodamo 1 dl.mleka, sve umutimo da nema grudvica, i kada mleko na sporetu provri lagano sipamo masu od pud.
-
11
i zumanaca, i kuvamo dok se ne zgusne.
-
12
Sklonimo, i ohladimo.
-
13
U hladno dodamo secer u prahu i buter, i dobro sve umutimo mikserom.
-
14
Na ohladjenu koru sa cokol.prelivom ohladjenim nanesemo ravnomerno fil
-
15
i poravnamo sve sa kuvarskim nozem.
-
16
Pospemo sa kokosom i ohladimo 2 h.u frizideru.
-
17
Seci na kocke ili stangle, i uzivajte u pravom ukusu Rafaella.
JABUČICA ROD RODILA...
Sastojci
- oko 2 kg jabuka-manjih
kora
- 4 jaja
- 15 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 13 kašika ulja
- 15 kašika mleka
- 15 kašika brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike kakaoa
- 50 gr rendane mlečne čokolade
- 3 kašike kisele pavlake
nadev za jabuke
- 200 gr oraha/badema/lešnika
- 4 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 4-5 kašika mlevenog keksa
- mleko
šlag za završnicu
Priprema
-
1
Jabuke izdubiti i oljuštiti. Ja ih dubim spravicom za paprike. Odložim ih u činiju sa vodom, i naceđenom polovinom limuna.
Sastojke za nadev, povezati mlekom u gustu smesu. Puniti jabuke nadevom, i ređati ih u podmašćen kalup-ovaj moj je prečnika 28 cm. Jabuke peći dvadesetak minuta na 200 stepeni.
Spravica za dubljenje paprike, pravi šira udubljenja, pa u njih stane poprilično nadeva. Tako, da u rezervi morate imati koju kašiku više, mlevenog keksa i oraha.
-
2
Dok se jabuke peku, ja spremam koru.
Belanca i navrh noža soli, čvrsto umutiti. Dodati šećer i nastaviti mućenje. Dodati žumanca i nastaviti mućenje. Uz blago mešanje dodati ulje, mleko, kiselu pavlaku, i ostale suve sastojke.
Izvaditi kalup sa polupečenim jabukama, i preliti umućenom smesom za koru. Smanjiti temperaturu na 180 stepeni i nastaviti pečenje. Kada "čačkalica"metod, pokaže da je kolač gotov, izvaditi ga iz rerne.
Ohlađen nafilovati šlagom. Ja umutim jednu kesu belog i jednu čokoladnog šlaga. Iznad ispupčenja, gde su jabuke, stavim čokoladni šlag. Kada sečem parčad, idem rezom po sredini čokoladnog šlaga. Na taj način, svako parče ima presek jabuke sa filom.
-
3
Jedan kompozitor i veliki poznavalac hrane je rekao-"tvrdim, da nema okrutnijeg samoubistva od laganog gušenja suvom tortom". Ovaj biskvit nije nimalo suv, naprotiv. Ali, ako ga presušite, kao i bilo koji drugi tokom pečenja, uvek ima spasa.Nakapati ga kojom kašikom soka, mleka..
Нема коментара:
Постави коментар