Čokoladna Torta
Sastojci:
- 20 jaja
- 500 gr butera
- 500 gr šećera u prahu + 100 gr
- 200 gr mlevenog keksa
- 600 gr čokolade za kuvanje
- 8 dl slatke pavlake
Priprema:
Umuiti
penasto 500 gr butera sa 500 gr šećera u prahu. Dodati 10 žumanaca, 200 gr mlevenog
keksa i 600 gr rastopljene čokolade. U sve to dodati prethodno umućen
šam od 10
belanaca i izmešati kašikom. Masu podeliti na dva dela. Od jednog dela ispeći 3
kore. Peci u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta svaku koru. A drugi deo
mase ostaviti za filovanje.
Umutiti
slatku pavlaku sa 100 gr šećera u prahu i ohlađene kore filovati sledećim
redosledom:
Kora
–>fil –> pavlaka...
Grčka Torta
Sastojci:
Kore:
- 15 belanaca
- 300 gr šećera
- 300 gr mlevenih oraha
Fil:
- ½ l. Mleka
- 4 kašike gustina
- 500gr. Šećera
- 15 žumanaca
- 500 gr butera
- 300 gr. Mlevene Plazme
- 100 gr. Seckanih oraha
- 100 gr. Seckane bele čokolade
Način Pripreme:
Kore:
Umutiti 3 Kore od po 5
belanaca, 100 gr.šećera, 100 gr. mlevenih oraha i 2 kašike mlevenog plazma
keksa. Kore peći oko 20 min. na 200 stepeni.
Fil:
U ½ l. Mleka zakuvati 4
kašike gustina i 150gr. šecera i skuvati cicvaru. (Odvojiti malo mleka da se razmuti
gustin)
Skuvati na pari 15
žumanaca i 350 gr. šecera i ohladiti. Umutiti 2 butera i sjediniti sa žumancima
i cicvaricom od gustina. U to dodati 300 gr. mlevene Plazme, 100 gr. seckanih
oraha i 100 gr. seckane bele čokolade. Filovati kore.
Torta Nutela
Sastojci:
Kora I:
- 5 belanaca
- 130 gr šećera
- 2 kašike brasna
- Pola kašičice praška za pecivo
- 150 gr kokosa
Kora II:
- 5 belanaca
- 130 gr šećera
- 2 kašike brasna
- 2 kašike kakao praha
- Pola kašičice praška za pecivo
- 150 gr mlevenih oraha
Fil I:
Fil II:
- 10 žumanaca
- 200 gr šećera
- 80 gr gustina
- 7 dl mleka
- 5 kašika tečne vanile
- 250 gr butera
Fil III:
- 6 dl slatke pavlake
- 300 gr nutele
- 5 kašika šećera u prahu
Glazura:
- 200 gr čokolade za kuvanje
- 150 gr slatke pavlake
Način Pripreme:
Kora I:
Umutiti u čvrst šam 5 belanaca sa 130 gr šećera. Dodati
brašno pomešano sa praškom za pecivo i kokos i lagano izmešati kašikom. Peći u
zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.
Kora II:
Umutiti u čvrst šam 5 belanaca sa 130 gr šećera. Dodati
brašno pomešano sa praškom za pecivo i kakaom, i mlevene orahe.Lagano izmešati
kašikom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.
Fil II:
80 gr gustina razmutiti u malo mleka uzetih od 7 dl.
Umutiti mikserom žumanca i sjediniti sa gustinom.
Ostatak mleka pomešati sa šećerom i tečnom vanilom i
staviti da proključa. U proključalo dodajte umućena žumanca sa gustinom i
kuvajte na laganoj vatri stalno mešajuci dok se ne zgusne.
Skinutiti sa vatre i ostaviti da se ohladi. U ohladjeno
dodati penasto umućen buter.
Fil III:
Čvrsto
umutiti slatku pavlaku sa prah šećerom. Dodati 300 gr nutele sobne temperature
i lagano sjediniti sa pavlakom mešajuci kašikom.
Preko kore I premazati 200 gr nutele, preko nutele
namazati fil II, staviti koru II i nju premazati sa 200 gr nutele i preko
nutele staviti fil III.
Tortu staviti u frižider dok pravite glazuru od čokolade.
Glazura:
U vatrostalnu posudu stavite čokoladu i pavlaku. Kuvajte
na pari dok se čokolada ne istopi i dok se ne dobije glatka masa.
Čokoladu preliti preko torte i ostaviti da se ohladi.
Bounty Torta
Sastojci:
- Kore:
- 24 belanca
- 24 kašike šećera
- 600 gr kokosovog brašna
- 4 kašike brašna
Fil:
- 24 žumanca
- 500 gr prah šećera
- 500 gr butera
- 300 gr čokolade za kuvanje
Kore:
Umutiti 4 kore od po 6 belanaca, 6 kašika šećera,
150 gr kokosa i 1 kašike brašna. Kore peći 20 minuta na 200 stepeni.
150 gr kokosa i 1 kašike brašna. Kore peći 20 minuta na 200 stepeni.
Fil:
Umutiti 24 žumanca sa 500 gr prah šećera i skuvati na
pari. Kada je skuvano dodati 300 gr čokolade za kuvanje. Kada se čokolada
istopi skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Buter koji je omekšao umutiti penasto i sjediniti sa
ohlađenim filom. Fil podeliti na 4 dela i filovati kore. Odozgo posuti kokosom.
Puslica
Sastojci:
Kora:
- 12 belanaca
- 500 gr šećera
- 1 kašika sirćeta
Fil:
- 12 žumanaca
- 9 kašika brašna
- 250 gr maslaca
- 1/2l mleka
- 150 gr mlevenih oraha
- 6 kašika gustina
- 2 kesice vanilin šecera
- Šlag
Način
Pripreme:
Kora:
Umutiti
12 belanaca u čvrst šam i dodati 500 gr šećera i 1 kašiku sirćeta.
Sipati
u podmazan pleh i staviti u zagrejanu rernu i peći na 200 stepeni prvih 15
minuta. Smanjiti temperaturu rerne na 150 stepeni i peći još jedno 30 minuta.
Fil:
Umutiti
12 žumanaca sa 9 kašika šećera i 6 kašika gustina. Skuvati 1/2l mleka i u to
dodati umućena žumanca. Kuvati par minuta dok se ne zgusne. Ostaviti da se
ohladi i sjediniti sa umućenim maslacom. Fil podeliti u dva dela, u jedan deo dodati
150 gr mlevenih oraha.
Filovati
koru prvo žutim delom fila pa preko njega staviti drugi deo fila sa orasima.
Reform Torta
Sastojci:
Kore:
- 24 belanca
- 24 kašike šećera
- 600 gr mlevenih oraha
Fil:
Način
Pripreme:
Kore:
Umutiti
4 kore od po 6 belanaca, 6 kašika šećera i 150 gr mlevenih oraha. Kore peći 20
minuta na 200 stepeni.
Fil:
Umutiti
24 žumanca sa 500 gr prah šećera i skuvati na pari. Kada je skuvano dodati 300
gr čokolade za kuvanje. Kada se čokolada istopi skinuti sa vatre i ostaviti da
se ohladi.
Buter
koji je omekšao umutiti penasto i sjediniti sa ohlađenim filom.
Esterhazi Torta
Sastojci:
Kore:
- 12 belanaca
- 300 gr pečenih mlevenih lešnika
- 270 gr šećera
- 6 kašika brašna
Fil:
- 13 žumanaca (jedno žumance će vam preostati od mase za glazuru)
- 250 gr šećera
- 160 gr pečenih mlevenih lešnika
- 400 gr maslaca
- 1 kašika džema od kajsija
Ukrašavanje
i Glazura:
- 1 belance
- 250 gr prah šećera
- 2 kašike ulja
- 3 kašičice limunovog soka
- 30 gr čokolade
- 3 kašike ulja
- 80 gr izmrvljenih pečenih lešnika za lepljenje oko torte
Način
Pripreme:
Kore:
Umutititi
6 kora od po 2 belanceta, 45 gr šećera, 1 kašike brašna i 50 gr pečenih
mlevenih lešnika.
Peći 12 minuta na temperaturi od 180 stepeni.
Fil:
Umutiti
dobro 13 žumanaca sa 250 gr šećera i skuvati na pari. Kada se ohladi dodati
prethodno dobro penasto umućen maslac i mutiti dok se masa ne sjedini. Na kraju
dodati 160 gr pečenih mlevenih lešnika.
Od
fila odvojte 2 kašike za premazivanje oko torte. Ostatak podelite u 5
ravnomernih delova i filujte kore. Nafilovati
5 kora a poslednju premažite džemom od kajsije, vrlo tanak sloj. (Ako džem ima
grumuljica prokuvajte ga sa malo vode i propasirajte).
Premažite
tortu sa 2 kašike fila sa svih strana i zalepite mrvljeni pečeni lešnik.
Glazura:
Umutiti
1 belance u čvrst šam, dodati 250 gr šećera u prahu, 2 kašike ulja i 3 kašičice
limunovog soka.Mutiti mikserom dok se ne dobije dovoljno gusta masa koja je
dovoljno gusta da može da se premazuje preko torte.
Sipajte
glazuru preko poslednje kore koja je namazana džemom.
30
gr čokolade otopiti sa 1 kašikom ulja, kada je otopljena dodati još dve kašike
ulja i dobro umutiti.
Sipati
čokoladu u čvršću plastičnu kesu za zamrzivač i odseći vrh kese i našarati
tortu tj napraviti linije pa zatim štapićem ili čačkalicom vući linije jednu ka
gore drugu ka dole.
Нема коментара:
Постави коментар