PITA-POGAČA
Sastojci
za testo
- 300 gr belog brašna
- 100 gr oštrog brašna
- 125 gr maslaca
- 2 jajeta
- pola kašičice soli
- 1 kašičica meda ili šećera
- 70 ml toplog mleka
- 5 gr tj četvrtina kocke kvasca
punjenje
- oko 250 gr kačkavalja-isečenog na 4 lista
- 8 šnita pršuta ili praške šunke
1 jaje za premazivanje
Priprema
-
1
U mlako mleko dodati med ili šećer, pola kašike brašna i izmrviti kvasac. Promešati i ostaviti da naraste.U prosejano brašno dodati pola kašičice soli, jaja i nadošli kvasac. Dodati i omekšali maslac. Zamesiti testo. To ide brzo. Pet-šest minuta mešnje i već je pod rukom lepa, elastična kugla testa. Pokriti činiju sa testom elastičnom folijom, ili testo staviti u kesu. I pravac u frižider, najmanje 6-7 sati, a može i duže. Ja sam testo zamesila uveče, pa je prenoćilo u frižideru.
-
2
Iako je sve vreme bilo u frižideru, testo je naraslo. Delim ga na dve nejednake lopte.
-
3
Da bih potrefila dimenziju kruga, testo tanjim na pobrašnjenoj, izvrnutoj tepsiji u kojoj ću peći. Jedno do oboda tepsije, a drugo neka bude većeg prečnika. Ja sam testo razlačila na prečnike od 26 i 28 cm, jer sam dobila takav recept. Pita-pogača je ispala malo deblja. Sad znam da testo treba rastanjiti-komotno za po 2 cm više, pa če pita-pogača biti i veća i tanja.
Olakšalo bi mi, ako neko zna, gde u Srbiji ima da se kupi ona stvarčica sa merama i prečnicima za testo. Da ne petljam, ovako, po tepsijama...
-
4
Na manje testo stavljamo šnite kačkavalja, umotane u šnite šunke ili pršuta. Kažu da je najlepše sa Brie sirom. Ja sam stavila neki -običniji- kačkavalj, ali sam se "otvorila"sa pršutom-njeguškim.
-
5
Preko toga sam stavila, ono drugo testo, čije sam ivice premazala vodom. Slobodno, ga malo razvucite, pa podvucite ispod donjeg testa. Evo ga ušuškano.
-
6
Evo ga u tepsiji sa pek papirom. Premazala sam ga umućenim žumancetom, pa opet u frižider na pola sata. Posle tog vremena testo, na sobnoj temperaturi, treba da odmori sat-sat i po vremena. Premazala sam ga, ovlaš, umućenim belancetom, i malo našarala.
-
7
I konačno u rernu, zagrejanu na 200 stepeni.
I evo je posle pola sata pečenja!
-
8
Priprema ove pite-pogače, je jednostavna i brza. Dugo je samo, kao i inače, čekanje. Te dok se hladi prvi put, pa drugi put, pa narastanje...
žute ruže
Sastojci
za testo
- 400 gr mekog brašna-prosejanog
- 200 gr žutog-sitnog- kukuruznog brašna-prosejanog
- 1 kašika soli
- 100 ml toplog mleka
- 75 ml toplog jogurta
- 75 ml tople vode
- 5 kašika ulja
- 2 žumanceta
- 1 svež kvasac
- 1 kašičica meda ili šećera
za premazivanje
- 200-250 gr margarina/masti/maslaca
- 250-300 gr sira-ja sam švapski
- 2 belanceta
- 2 kašike griza
- malo praška za pecivo
Priprema
-
1
Ja sastavim mleko, vodu i jogurt i smalačim ih. U to dodam kašičicu meda/šećera, 1 kašičicu brašna i kocku kvasca. Promešam i to začas proradi. Prosejana brašna sastavim i osolim. Odvojim na stranu, jedno 2-3 kašike, jer se nikad ne zna kako koje brašno-pije-tečnost. Naspem nadošli kvasac, ulje i žumanca, i mesim na radnoj površini ručno, nekih desetak minuta. Ako je potrebno dodajem brašna. Secnem nožem, da vidim da li je dobro umešeno. Znala sam i za rupičastija testa, ali kukuruzno brašno nije baš -poslušno-. Nauljim testo, i vratim ga u činiju da narasta sat vremena.
-
2
Naraslo testo balago premesim, i podelim na 12 delova. Ja to radim ovako, tako mi budu najpribližnije veličine.
-
3
Svaki taj deo, oblikujem rukom u valjčić i podelim na tri dela. To su 36 kuglice. Pokrijem ih krpom, da se ne suše.
-
4
Tri kuglice testa, istanjim oklagijom na veličinu otprilike, tacne od šoljice za kafu. Premažem svaku mašću i nafilujem sirom. U izgnječen sir sam dodala belanca, griz i malo praška za pecivo.
-
5
Preklopim ih na pola i, ovlaš namastim.
-
6
Sada ih preklopim opet na pola.
-
7
Sada ova tri trougla složim ovako.
-
8
Zarolujem ih i prebacim u nauljen pleh za mafine.Ovaj moj, je plićih otvora, a ružice ispadnu lepše ako su otvori dublji. Ubacim ih u zagrejanu rernu na 200 stepeni/vi znate kako peče vaš šporet/, i posle, jedno pola sata ružice su pečene.
Na ovaj način-motanja-, možete spremiti bilo koje testo, a ružice će uvek izgledati drugačije.Ja sam ih jednom, radila i sa listovima šunke.
feta pogača
Sastojci
za testo
- 500 gr mekog brašna
- 100 ml tople vode
- 150 ml toplog mleka
- 1 kesica suvog kvasca
- kašičica meda ili šećera
- poka kašike soli
- 2 kašike ulja
- 1 jaje
nadev
- 100 gr masti ili margarina
- 200gr fete
za premazivanje pogače
- 1 žumace
- 2 kašike mleka
- susam
Priprema
-
1
U posudu staviti prosejano brašno, suve sastojke, ulje, jaje, toplo mleko i toplu vodu. Zamesiti testo. Ja testo zamesim u vanglici, a onda ga prebacim na, brašnom posutu, radnu površinu i tu nastavim mešnju. Malo mešnje, pa ga bacim na radnu površinu. I tako nekoliko puta. Time se u testo ubaci dosta vazduha. Kada ga rasečem nožem, a ono ovako šupljikavo, spremno je za narastanje. Vratim ga u vanglu i pokrijem kesom.
-
2
Tako umešeno testo za, nekih 40 minuta je napunilo vanglicu.
Sve više za premazivanje peciva, umesto margarina, koristim mast. Tako i sada. Nju sam pomešala sa izgnječenom fetom.
-
3
Testo sam, lagano, premesila i podelila na pola. Prvu polovinu, razvukla sam u pravougaonik veličine 28x38 cm. Nije to odmah bilo, ovako ravno, /tu je pica sekač da izjednači ivice/. Premazala sam celu površinu, ujednačenom smesom masti i fete.
-
4
Onda sledi, preklapanje testa - ka ovamo.
-
5
Pa onda preklapanje testa -ka onamo.
-
6
Opet premazivanje, ali samo do pola.
- 7
-
8
Isekla sam testo na 15 trouglova. Poređala sam ih uspravno u tepsiju obloženu pek papirom, kraćom stranom ka ivici.
-
9
Sad ide već lakše sa drugom polovinom testa. Ponovimo sve isto. Tepsija /prečnika 30cm/ je puna, vertikalno postavljenih, trouglića testa. Jedan mali okrajak testa sam, nešto kao ,uvrnula i stavila u sredinu. Premazala sam celu pogaču, žumancetom pomešanim sa mlekom. Nabacala i malo susama, i posle 15 minuta stavila je na pečenje, u prethodno zagrejanu rernu. Ja pečem testa na 200 stepeni, a opet vi najbolje poznajete svoju rernu. Za 30-35 minuta, pogača je gotova.
I još jedno preklapanje, i malo tanjenja oklagijom.
još jedna...
Sastojci
Priprema
-
1
U toploj vodi razmutiti kvasac, kašiku brašna i kašičicu meda ili šećera. Ostaviti kvasac da naraste. Brašno osoliti i u njega dodati, nadošli kvasac i mlako mleko. Zamesiti testo da se odvaja od posude, a onda ga doraditi na radnom delu.
Ja brašno prosejem za sve. Doduše, za zapršku ne prosejavam... Testo od prosejanog brašna, puno je vazduha. Kada ga dobro umesim, izlupam ga 5-6 puta o radni deo. Posle toga mu nema druge, nego da bude lepo šupljikavo testo. To pokazuje ovaj presek, koji sam napravila nožem.
-
2
Ova lopta testa je malo veća od pesnice. Premazanu uljem, ja sam maslinovim, vraćam je u posudu. Preko posude stavim kesu, i čekam da testo naraste.
-
3
Dok testo narasta, možete seckati ili rendati sastojke za nadev. Posle sat vremena, ovo testo je naraslo. I to baš.
-
4
Testo premesimo minut-dva. U izvornom receptu http://www.goodshomedesign.com/pizza-corona/,piše da testo treba razvaljati u krug, na pobrašnjenoj radnoj površini. Ja nisam. Razvaljala sam ga direktno na pek papiru, na poleđini podmazanog pleha. Ja sam na poleđini, jer mi je tako lakše, a vi kako je vama. U centru kruga, napravite rupicu u testu. Ja sam to uradila poklopcem od flomastera.
-
5
I sad nam je potreban još jedan krug. Možete ga nacrtati, ali vam savetujem da ga kao ja, samo obeležite. Ja sam u sredinu testa spustila, i ovlaš pritisnula, poklopac prečnika 15 cm. E sada, od te rupice, prema obeleženom krugu, sečete osam trouglova. One šire krajeve truglova ne sečemo. Od njih kreće kečap. Ne stavljamo ga do kraja testa, već ovako.
-
6
Preko kečapa ide nadev. Sastojci i količina nadeva, mogu biti po vašoj želji.
-
7
Trouglove, jedan po jedan, povlačimo preko nadeva i podvlačimo pod testo.
-
8
Evo ih, svi preklopljeni, premazani žumancetom i posuti susamom.
Sada pravac u rernu, zagrejanu na180 ili 200 stepeni. Opet svako poznaje svoj šporet. Za 15-20 minuta biće gotova, i uživanje može da počne.
PRASEĆA DRUŽINA-ODLIČNA UŽINA
Sastojci
- 500-550gr brašno
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 150 ml jogurta sobne temperature
- 100 ml ulja
- 1 jaje
u jednoj šerpici izmešati
- 50 ml tople vode
- 20 gr svežeg kvasca
- 1 kašičicu brašna
punjenje
- 2 u ovom slučaju domaće kobasica, a može i neki suhomesnati proizvod
- 180 gr kisele pavlake
- 2 rendana kuvana jajeta
- 100 gr rendanog kačkavalja
žumance za premazivanje i biber u zrnu
Priprema
-
1
Da bi bio deblji prasac,
potreban je ovaj kvasac!
-
2
Brašno treba osoliti,
ukusniji će prasac biti!
Sad ćemo ih mi spojiti.
-
3
"Jogurt, jaje,ulje"
-mama moli,
ja dodajem, uz -"izvoli"!
Mamina će ruka vešto,
da umesi sada testo!
-
4
Kada neko vreme prođe,
i testo će da nadođe!
-
5
Dok mama secka kobaje,
ja pažljivo rendam jaje.
Da fil još više valja,
dodaćemo kačkavalja.
To ubacujem u činiju,
kao u neki koš,
i da ne zaboravimo,
i pavlaku još.
-
6
Koliko će prasića biti,
sad ćemo se dogovoriti!
I nije sića, biće tu lepih
dvanaest prasića.
"A ova trinaesta kuglica,
da nije tu neka greška"?
-nestrpljivo pitam,
mama se smeška...
-
7
Mama je vrlo vešto,
rastanjila na dlanu testo.
Da bi guda puna bila,
staviću ja tu fila.
Kao da to radim često,
ja krajeve spajam vešto.
-
8
Aaaaaa, sad znam-
od trinaeste jufkice,
pravićemo njuškice.
-
9
I za svako prase,
po par ušiju-zna se!
I repići, mali sitni
za prasiće jako bitni!
-
10
Za praseće oko crno,
tu je biberovo zrno!
-
11
Premazani, sjajni, glatki
stvarno su mi puno slatki.
-
12
Moramo i ovo reći-
sad ćemo ih malo peći!
ŠEŠIR MOJ...
Sastojci
- oko 600 gr mekog brašna
- 40 gr svežeg kvasca
- 100 ml mleka
- 180 ml jogurta
- 3 kom jaja
- 4 kašike ulja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika soli
- 4 kašike umućene masti za premazivanje testa
- susam
- žumance za premazivanje
Priprema
-
1
U toplo mleko staviti kašiku brašna, kašičicu šećera i izdrobljen kvasac, i ostaviti da nadođe. U brašno dodati so, jaja, ulje, jogurt i nadošli kvasac. Umesiti testo, koje je, zaista, lako za rad. Začas postane elastično. Pokrijemo ga folijom ili kesom, i za jedno sat vremena, ono je duple zapremine.
-
2
Premesimo ga i podelimo na tri dela.
-
3
U originalu je, središnji deo šešira od jedne -lopte-testa. Ja nisam radila tako. Jedan deo testa podelila sam na 5 jufkica. Svaku sam rastanjila na oko 10 cm prečnika. Četiri jufke sam premazala mašću i ređala jednu na drugu.
-
4
Petu sam isekla na trake.
-
5
Isprepletala sam ih i stavila na vrh jufki. I pravac u centar podmazane tepsije.
-
6
Drugi deo testa razvukla sam ovako, i tanko premazala mašću. Može i margarin, ali ja više volim mast. Posuti sa malo brašna i urolovati.
-
7
Evo ga. Imamo polovinu oboda.
-
8
Treći deo testa prođe tretman kao i drugi. Njega sečemo na šnite oko 1,5 cm debljine. I ređamo oko rolata. Ja sam ih prvo sve isekla, pa onda ređala-kalkulišući da ih bude dovoljno. Cvetiće sam napravila od kašike brašna+kašičica gustina sa malo vode. To na kraju, dok je premazana pogača narastala. Središnji deo sam premazala umućenim žumancetom, a obod-belancetom. Ubacila sam je u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pekla oko 35 min. Ja sve pogače, na polovini pečenja pokrijem folijom, i nikada mi ne preplanu.
Нема коментара:
Постави коментар