Volovsko oko
Sastojci
- 4 okrugla peciva
- 4 jaja
- nekoliko žlica kiselog vrhnja
- ulje za prženje
- Vegeta
PRIPREMA
-
1
Odrezati na pecivu gornji i donji kako bi dobili kolute iste visine
-
2
Sa modlicom za kolače izvaditi središnje dijelove koluta peciva
-
3
Na vrućem ulju popržiti kolute peciva sa obje strane da dobiju hrskavu koricu
-
4
Složiti popržene kolute u nauljenu vatrostalnu posudu i dno svakog koluta prekriti kiselim vrhnjem
-
5
Na kiselo vrhnje u kolutima staviti jedno jaje .....
-
6
....... a potom svako jaje posipati sa Vegetom
-
7
Staviti u zagrijanu pećnicu na 200°C i peći dok bjeljanjac ne očvrsne i pobijeli
Suncokret od špinata
Sastojci
za tijesto
- 50 dag brašna (glatko)
- 90 ml maslinovog ulja
- 200 ml suhog bijelog vina
- 2 žličice soli
za nadjev
- 35 dag kuhanog špinata
- 35 dag Ricotta sira
- 1 jaje
- 10 dag ribanog sira (Podravec, Gauda)
- 1 žlica krušnih mrvica
- sol, papar
- 1 razmućeno jaje (za premazivanje)
Priprema
-
1
Pripremiti sve sastojke a špinat skuhati i ocijediti. Umiješati tijesto: izmiješati sol i brašno pa nastaviti miješati dodajući polako ulje. Nakon ulja dodavati vino sve dok se ne dobije fino tijesto. Podijeliti ga na dva dijela i pokrivenog ostaviti da odstoji dok se ne pripremi nadjev.
-
2
Pomiješati sitno nasjeckani špinat sa ricotta sirom.
-
3
Špinatu i siru dodati jaje, sol i papar a zatim i naribani sir pa dobro promiješati sve sastojke u finu masu.
-
4
Razvaljati obje polovine tijesta u kružne oblike promjera oko 30 cm
-
5
Na lim za pečenje staviti papir za
pečenje a na njega prvo tijesto. Posipati ga krušnim mrvicama, označiti
prikladnim posudama krugove i u sredinu staviti prvi dio nadjeva
(oblikovati malom zdjelicom).
-
6
Po označenom krugu početi slagati ostatak nadjeva.....
-
7
..... sve dok se ne zatvori krug a tada rubove premazati razmućenim jajetom.
-
8
Zatim sve prekriti drugim tijestom kružnog oblika. Sredinu pritisnuti priklanom posudom, obrezati višak tijesta na vanjskom rubi te rub po cijelom
obodu pritisnuti vilicom.
-
9
Maknuti posudu iz sredine pa kuhinjskim kotačićem (radlerom) napraviti krug s unutarnje strane vanjskog nadjeva. Zatim oštrim nožem od tog kruga prema van razrezati nadjeveno tijesto širine 3 cm.
-
10
Sada ponovno u sredinu staviti prikladnu (nešto manju) posudu pa okretati svaki razrezani dio za 90 stupnjeva.
-
11
Središnji dio premazati razmućenim jajetom i posipati košticama od suncokreta pa staviti u zagrijanu pećnicu na temperaturu od 180°C i peči 30 minuta odnosno dok se tijesto lagano zarumeni.
-
12
Izvaditi iz pećnice i staviti na prikladni tanjur.....
Sastojci
- Jedan veliki okrugli kruh
Za nadjev
- 45 dag kuhang špinata (svježeg ili smrznutog)
- 1 mali luk
- 12 dag suhe slanine ili hamburgera
- 25 dag sira
- 2 pak. po 20 dag Philadephija sira (ili drugog topljenog sira)
- 25 dag majoneze
- 1 žlica češnjaka u prahu
- malo papra (po želji)
Priprema
-
1
Pripremiti sve sastojke za izradu smjese za punjenje.
-
2
Na ulju popržiti sitno narezani luk a zatim dodati sitno narezanu slaninu i sve još malo popržiti. Ovome dodati kuhani i potpuno ocijeđeni izmiksani špinat, sireve, majonezu i češnjak, pa sve dobro promiješati
-
3
Velikom okruglom kruhu odrezati gornji dio (u ovoj izvedbi to su lepinje) i izdubiti mekani dio.......
-
4
.......pa tu udubinu pripremljenom smjesom.
-
5
Staviti u pećnicu i peći 2 sata na temperaturi od 120° C . Zapečeno izgleda ovako
-
6
Uz tako zapečeni špinat u kruhu, koji je podjednako dobar i topli i hladni, servirati izdubljeni dio kruha istrgan na komadiće ili narezan na kockice. Ovako izgleda ovaj specijalitet serviran u velikom kruhu na obiteljskim veselicama........
-
7
......a ova je moja penzionerska varijanta, napravljena u dvije lepinje, od pola količine svih sastojaka. Umjesto špinata koristila sam blitvu a sve sastojke sam izmiješala na toplo. Uz čašicu bijelog vina bila je to prekrasna penzionerska večera, a nazdravili smo kumi Neni.
Нема коментара:
Постави коментар