субота, 3. мај 2014.

omiljeno...

 Volovsko oko

Sastojci

PRIPREMA
  1. 1 Volovsko oko
    Odrezati na pecivu gornji i donji kako bi dobili kolute iste visine
  2. 2 Volovsko oko
    Sa modlicom za kolače izvaditi središnje dijelove koluta peciva
  3. 3 Volovsko oko
    Na vrućem ulju popržiti kolute peciva sa obje strane  da dobiju hrskavu koricu
  4. 4
    Složiti popržene kolute u nauljenu vatrostalnu posudu i dno svakog koluta prekriti kiselim vrhnjem
  5. 5 Volovsko oko
    Na kiselo vrhnje u kolutima staviti jedno jaje .....
  6. 6 Volovsko oko
    ....... a potom svako jaje posipati sa Vegetom
  7. 7 Volovsko oko
    Staviti u zagrijanu pećnicu na 200°C  i peći dok bjeljanjac  ne očvrsne i pobijeli

  Suncokret od špinata

Sastojci

Priprema

  1. 1 Suncokret od špinata
    Pripremiti sve sastojke a špinat skuhati i ocijediti. Umiješati tijesto: izmiješati sol i brašno pa nastaviti miješati dodajući polako ulje. Nakon ulja dodavati vino sve dok se ne dobije fino tijesto. Podijeliti ga na dva dijela i pokrivenog ostaviti da odstoji dok se ne pripremi nadjev.

  2. 2 Suncokret od špinata
    Pomiješati sitno nasjeckani špinat sa ricotta sirom.

  3. 3 Suncokret od špinata
    Špinatu i siru dodati jaje, sol i papar a zatim i naribani sir pa dobro promiješati sve sastojke u finu masu.

  4. 4 Suncokret od špinata
    Razvaljati obje polovine tijesta u kružne oblike promjera oko 30 cm
  5. 5 Suncokret od špinataNa lim za pečenje staviti papir za pečenje a na njega prvo tijesto. Posipati ga krušnim mrvicama, označiti prikladnim posudama krugove i u sredinu staviti prvi dio nadjeva (oblikovati malom zdjelicom).

  6. 6 Suncokret od špinata
    Po označenom krugu početi slagati ostatak nadjeva.....

  7. 7 Suncokret od špinata
    ..... sve dok se ne zatvori krug a tada rubove premazati razmućenim jajetom.

  8. 8 Suncokret od špinata
    Zatim sve prekriti drugim tijestom kružnog oblika. Sredinu pritisnuti priklanom posudom, obrezati višak tijesta na vanjskom rubi te rub po cijelom
    obodu pritisnuti vilicom.

  9. 9 Suncokret od špinata
    Maknuti posudu iz sredine pa kuhinjskim kotačićem (radlerom) napraviti krug s unutarnje strane vanjskog nadjeva. Zatim oštrim nožem od tog kruga prema van razrezati nadjeveno tijesto širine 3 cm.

  10. 10 Suncokret od špinata
    Sada ponovno u sredinu staviti prikladnu (nešto manju) posudu pa okretati svaki razrezani dio za 90 stupnjeva.
  11. 11 Suncokret od špinata
    Središnji dio premazati razmućenim jajetom i posipati košticama od suncokreta pa staviti u zagrijanu pećnicu na temperaturu od 180°C i peči 30 minuta odnosno dok se tijesto lagano zarumeni.
  12. 12 Suncokret od špinata
    Izvaditi iz pećnice i staviti na prikladni tanjur.....

  Špinat u kruhu Špinat u kruhu... 

Sastojci

  •  Jedan veliki okrugli kruh
  • Za nadjev

  •  45 dag kuhang špinata (svježeg ili smrznutog)
  •  1 mali luk
  •  12 dag suhe slanine ili hamburgera
  •  25 dag sira
  •  2 pak. po 20 dag Philadephija sira (ili drugog topljenog sira)
  •  25 dag majoneze
  •  1 žlica češnjaka u prahu
  •  malo papra (po želji)

Priprema

  1. 1 Šinat u kruhu by kuma Nena 1
    Pripremiti sve sastojke za izradu smjese za punjenje.
  2. 2
    Na ulju popržiti sitno narezani luk a zatim dodati sitno narezanu slaninu i sve još malo popržiti. Ovome dodati kuhani i potpuno ocijeđeni izmiksani špinat, sireve, majonezu i češnjak, pa sve dobro promiješati
  3. 3 Špinat u kruhu by kuma Nena 2
    Velikom okruglom kruhu odrezati gornji dio (u ovoj izvedbi to su lepinje) i izdubiti mekani dio.......
  4. 4 Špinat u kruhu by kuma Nena 3
    .......pa tu udubinu pripremljenom smjesom.
  5. 5 Špinat u kruhu by kuma Nena 4
    Staviti u pećnicu i peći 2 sata na temperaturi od 120° C . Zapečeno izgleda ovako
  6. 6 Špinat u kruhu – veliko
    Uz tako zapečeni špinat u kruhu, koji je podjednako dobar i topli i hladni, servirati izdubljeni dio kruha istrgan na komadiće ili narezan na kockice. Ovako izgleda ovaj specijalitet serviran u velikom kruhu na obiteljskim veselicama........
  7. 7 Špinat u kruhu by kuma Nena 5
    ......a ova je moja penzionerska varijanta, napravljena u dvije lepinje, od pola količine svih sastojaka. Umjesto špinata koristila sam blitvu a sve sastojke sam izmiješala na toplo. Uz čašicu bijelog vina bila je to prekrasna penzionerska večera, a nazdravili smo kumi Neni.

Нема коментара:

Постави коментар