субота, 31. мај 2014.

moj hleb...

  HLEB+HLEB

Godinama, skoro svakog vikenda, miksiram hleb. Ne kažem -mesim-, jer to i ne radim.Ujutro, dok se hleb peče, imam da operem, samo, nastavke miksera i vanglice. A hleb, strukture i ukusa-baš kako treba.

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Uveče, u sudoperu stavim dve vanglice. U jednoj su suvi sastojci, ulje i belo brašno, a u drugoj mešavina više vrsta brašna. Pustim vodu sa slavine. Voda treba, više da je vruća, nego mlaka. Uključim mikser sa nastavcima za testo. Gustinu podešavam, proporcionalno, jaukanju miksera. Nekada i preteram. Ovo mi je treći mikser. Ali ne žalim.
  2. 2
    Plehove, namažem hladnom mašću. Po njoj pospem semenke i pahuljice.
  3. 3
    Ujutro, izručim testo kašikom. Uključim rernu na 250 stepeni. Dok se rerna greje, testo se odmara. Posle 20 minuta pečenja, vadim hlebove na rešetku. Smanjim temperaturu na 220 stepeni, i tako preokrenute, pečem ih još 20 minuta. Kora je hrskava sa obe strane.
  4.   Tursko pecivo sa krumpirom i feta sirom


    Tursko pecivo sa krumpirom i feta sirom

    Sastojci

    •  350 g brašma
    •  1 žličica instant kvasca
    •  1 žličica šećera
    •  240 ml toplog mlijeka
    •  1/2 žličice soli
    •  1 kom krompir (srednje veličine )skuhan i pasiran
    •  1oo g feta sira
    •   maslinovo ulje za premazivanje (može i bjelanjak pomješan sa malo vode)
    •   za posipanje sjemenke sezama...ćurekota...suncokreta

    Priprema

    1. 1
      U dublju posudu stavite brašno, napravite udubinu u sredini , stavite kvas,žličicu šećera,ulijte toplo mlijeko.
      Pokrijte krpom i ostavite da odstoji oko sat vremena.
      Nakon toga dodajte sve sastojke, osim sira. Mijesite dok ne dobijete glatko mekano tijesto.
      Pustite da odstoji 30 minuta, a zatim  dodajte smrvljeni sir.
      Kad ste umijesili sir,ostavite tijesto da raste cca 1.5-2 sata zatim tijesto podijelite na 10 kuglica, svaku kuglicu malo oblikujte, posložite u škrovadu obloženu papirom za pečenje, premažite uljem ili bjelanjkom,pospite sjemenkama i pecite u zagrijanoj pećnici 20-ak min na 190° dok ne dobiju lipu boju.
  5.                 

    hleb s integralnim brašnom


    kruh s integralnim brašnom

    Sastojci

    • kiselo tijesto

    •  1 vrećica suhog kvasa
    •  1 žličica šećera
    •  2 šalice integralnog brašna (može i raženo)
    •  400 ml vruće vode
    • tijesto za kruh

    •  1 šalica integralnog brašna
    •  4 šalice glatkog brašna
    •  1/4 šalice smeđeg šećera
    •  1 vrećica suhog kvasa
    •  1/4 vruće vode
    •  60 ml ulja
    •  šalica = 250 ml

    Priprema

    1. 1
      kiselo tijesto:
      kvas, šećer, brašno i vruću vodu izmješati. pokriti plastičnom folijom i ostaviti da počiva preko noći. Ako želite kiselije tijesto, ostavite duže, maksimalno 3 dana
    2. 2 kruh s integralnim brašnom
      tijesto za kruh:

      u veliku posudu izmješati brašno, šećer i sol. kvas staviti u vruću vodu.  u mješavini brašna, šećera i soli u sredini napraviti rupu te u nju dodati kvas i vodu, ulje, i kiselo tijesto. sa drvenom kuhačom dobro sve premijesiti, a zatim ručno da dobijete malo ljepljivo tijesto, i to tako dugo mijesiti dok se tijesto ljepo ne odvaja od posude.

      zatim na pobrašnjenoj radnoj površini mijesiti tijesto 10ak minuta . tijesto staviti u veliku nauljanu posudu, pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom da se diže 45 minuta.
      nakon toga, tijesto još jednom jednu minutu dobro promijesiti.

    3. 3 kruh s integralnim brašnom
      tijesto podijeliti na dva dijela, formirati oblik, te ga malo zarežite ili napravite rupice od ca 3 cm zadnjom stranom kuhače.

      tepsiju posipati brašnom. staviti kruh na tepsiju, ponovo pokriti plastičnom folijom i ostaviti još 45 minuta na toplom da se diže.


    4. 4 kruh s integralnim brašnom
      pećnicu zagrijati na 180C

      prije stavljanja u pećnicu kruh malo posipati brašnom i staviti peći 40ak minuta
    5. 5 kruh s integralnim brašnom
      * kruh drži do 5 dana
  6.  Brza kafanska pogača


    Brza kafanska pogača

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Od svih navedenih sastojaka umesite mekano i lepo testo.
      Odmah ga prebacite na radnu površinu, oblikujte loptu rukama i onda je spljoštite praveći pogaču, dlanovima pritiskajte nežno dok ne dobijete željenu debljinu. Trebalo bi da bude tanka, ali ne previše, u toku pečenja će još da naraste.
      Prebacite je na papir u tepsiju i još malo dlanovima razvucite do oboda tepsije.
      Izbockajte je viljuškom, napravite neku šaru po želji.
    2. 2
      Odmah potom uključite rernu na 250 stepeni, čim se zagreje, znači posle nekih 15 min. stavite pogaču da se peče.
      Čim se malo zapeče smanjite temperaturu na 180 i dopecite je do kraja. Ukupno vreme pečenja je 15-najviše 20 minuta.
      Poprskajte je malo vodom kad je izvadite iz tepsije, umotajte u neki stolnjak i ostavite da se malo prohladi

Нема коментара:

Постави коментар