HLEB+HLEB
Sastojci
- 200 gr belog brašna
- 400 gr integralnog brašna
- pola kašičice suvog kvasca
- 3 kašike maslinovog ulja
- pola kašike soli
- kašičica šećera
- suncokretovo, bundevino, laneno semenje, ražene, ječmene pahuljice
- voda
Priprema
-
1
Uveče, u sudoperu stavim dve vanglice. U jednoj su suvi sastojci, ulje i belo brašno, a u drugoj mešavina više vrsta brašna. Pustim vodu sa slavine. Voda treba, više da je vruća, nego mlaka. Uključim mikser sa nastavcima za testo. Gustinu podešavam, proporcionalno, jaukanju miksera. Nekada i preteram. Ovo mi je treći mikser. Ali ne žalim.
-
2
Plehove, namažem hladnom mašću. Po njoj pospem semenke i pahuljice.
-
3
Ujutro, izručim testo kašikom. Uključim rernu na 250 stepeni. Dok se rerna greje, testo se odmara. Posle 20 minuta pečenja, vadim hlebove na rešetku. Smanjim temperaturu na 220 stepeni, i tako preokrenute, pečem ih još 20 minuta. Kora je hrskava sa obe strane.
Tursko pecivo sa krumpirom i feta sirom
Sastojci
- 350 g brašma
- 1 žličica instant kvasca
- 1 žličica šećera
- 240 ml toplog mlijeka
- 1/2 žličice soli
- 1 kom krompir (srednje veličine )skuhan i pasiran
- 1oo g feta sira
- maslinovo ulje za premazivanje (može i bjelanjak pomješan sa malo vode)
- za posipanje sjemenke sezama...ćurekota...suncokreta
Priprema
-
1
U dublju posudu stavite brašno, napravite udubinu u sredini , stavite kvas,žličicu šećera,ulijte toplo mlijeko.
Pokrijte krpom i ostavite da odstoji oko sat vremena.
Nakon toga dodajte sve sastojke, osim sira. Mijesite dok ne dobijete glatko mekano tijesto.
Pustite da odstoji 30 minuta, a zatim dodajte smrvljeni sir.
Kad ste umijesili sir,ostavite tijesto da raste cca 1.5-2 sata zatim tijesto podijelite na 10 kuglica, svaku kuglicu malo oblikujte, posložite u škrovadu obloženu papirom za pečenje, premažite uljem ili bjelanjkom,pospite sjemenkama i pecite u zagrijanoj pećnici 20-ak min na 190° dok ne dobiju lipu boju.
hleb s integralnim brašnom
Sastojci
kiselo tijesto
- 1 vrećica suhog kvasa
- 1 žličica šećera
- 2 šalice integralnog brašna (može i raženo)
- 400 ml vruće vode
tijesto za kruh
- 1 šalica integralnog brašna
- 4 šalice glatkog brašna
- 1/4 šalice smeđeg šećera
- 1 vrećica suhog kvasa
- 1/4 vruće vode
- 60 ml ulja
- šalica = 250 ml
Priprema
-
1
kiselo tijesto:
kvas, šećer, brašno i vruću vodu izmješati. pokriti plastičnom folijom i ostaviti da počiva preko noći. Ako želite kiselije tijesto, ostavite duže, maksimalno 3 dana
-
2
tijesto za kruh:
u veliku posudu izmješati brašno, šećer i sol. kvas staviti u vruću vodu. u mješavini brašna, šećera i soli u sredini napraviti rupu te u nju dodati kvas i vodu, ulje, i kiselo tijesto. sa drvenom kuhačom dobro sve premijesiti, a zatim ručno da dobijete malo ljepljivo tijesto, i to tako dugo mijesiti dok se tijesto ljepo ne odvaja od posude.
zatim na pobrašnjenoj radnoj površini mijesiti tijesto 10ak minuta . tijesto staviti u veliku nauljanu posudu, pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom da se diže 45 minuta.
nakon toga, tijesto još jednom jednu minutu dobro promijesiti.
-
3
tijesto podijeliti na dva dijela, formirati oblik, te ga malo zarežite ili napravite rupice od ca 3 cm zadnjom stranom kuhače.
tepsiju posipati brašnom. staviti kruh na tepsiju, ponovo pokriti plastičnom folijom i ostaviti još 45 minuta na toplom da se diže.
-
4
pećnicu zagrijati na 180C
prije stavljanja u pećnicu kruh malo posipati brašnom i staviti peći 40ak minuta
-
5
* kruh drži do 5 dana
Brza kafanska pogača
Sastojci
Priprema
-
1
Od svih navedenih sastojaka umesite mekano i lepo testo.
Odmah ga prebacite na radnu površinu, oblikujte loptu rukama i onda je spljoštite praveći pogaču, dlanovima pritiskajte nežno dok ne dobijete željenu debljinu. Trebalo bi da bude tanka, ali ne previše, u toku pečenja će još da naraste.
Prebacite je na papir u tepsiju i još malo dlanovima razvucite do oboda tepsije.
Izbockajte je viljuškom, napravite neku šaru po želji.
-
2
Odmah potom uključite rernu na 250 stepeni, čim se zagreje, znači posle nekih 15 min. stavite pogaču da se peče.
Čim se malo zapeče smanjite temperaturu na 180 i dopecite je do kraja. Ukupno vreme pečenja je 15-najviše 20 minuta.
Poprskajte je malo vodom kad je izvadite iz tepsije, umotajte u neki stolnjak i ostavite da se malo prohladi
-
1
Нема коментара:
Постави коментар