Milka torta
Ovo je torta nad tortama. Velika torta, idealna za veća slavlja i okupljanja. Ko je proba, ukus se ne zaboravlja.
Potrebno je:
Za kore:
15 belanaca
15 kašika šećera
15 kašika pečenih mlevenih lešnika
15 kašika Plazma keksa
Za fil:
15 žumanaca
15 kašika šećera
2 pudinga od vanile
4 kašike gustina
1 litar mleka 250 gr margarina
125 gr maslaca
2 kesice šlaga
100 gr bele Milka čokolade
100 gr crne Milka čokolade
Za ukrašavanje:
200 gr šlag krema u prahu
3 dcl gazirane vode
Priprema:
Umutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera, dodati 5 kašika mlevenih lešnika i 5 kašika mlevene Plazma keksa. Masu staviti u pleh veličine 25 x 35 cm, prethodno obložen papirom. Koru peći na 180 stepeni 15 - 20 minuta. Ispeći još 2 ovakve kore.
Umutiti 15 žumanaca sa 15 kašika šećera, dodati 2 pudinga od vanile, 4 kašike gustina i malo mleka od 1 litra. Preostalo mleko od 1 litra staviti da se kuva, dodati smesu od žumanaca i pudinga i kuvati. Kad se skuva i ohladi, dodati prethodno umućen margarin i maslac.
Masu podeliti na 2 dela. U jedan deo dodati seckanu crnu Milka čokoladu i umućenu 1 kesicu šlaga ( umutiti šlag kao po upustvu na kesici).
U drugi deo fila dodati seckanu belu Milka čokoladu i umućen šlag od 1 kesice.
Filovati tortu:
Kora, crni fil, beli fil, kora, crni fil, beli fil, kora, crni fil, beli fil.
Umutiti 200 gr šlag krema sa 3 dcl gazirane vode i ukrasiti tortu.
Puding kuglice
Potrebno je:
2 kesice pudinga od čokolade,1 žumance,2 kašike ruma,2 kašie vode,50 gr prah šećera,50 gr putera ili margarina,kokos,mleveni lešnici,mleveni keks,mleveni orasi...
Priprema se:
Žicom pomešamo šećer u prahu,rum,vodu i žumance pa skuvamo na pari.Kad se vidi trag u šerpici gotovo je.U vruće dodamo puter ili margarin i puding u PRAHU (netreba ga skuvati) dobro promešamo žisom i biće dosta lepljiva ali ostavimo u frižideru na sat-satipo.Proveramo povremeno smesu u frižideru da nam se nebi previše stegla.Oblikujemo kuglice i uvaljamo u kokos,mlevene orahe,mleveni keks...
Recept je odavde.
Jafa Kocke
Jafa Kocke
sastojci- 1 kašika ulja
- 1 jaje
- 12 kašika šećera
- 12 kašika mleka
- 12 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 kašike džema od kajsije
- 1 pomorandža
- 100 g ušpinovanog šećera
- 125 gr margarina
- 100 gr šećera
- 100 gr čokolade
- 1 jaje
Jafa Kocke – Priprema:
Od sastojaka koje smo pomenuli da su potrebni za tijesto umijesiti smjesu i podijeliti je na dvije kore. Prvu koru ispeći i izdrobiti, drugu koru ispeći i ostaviti u tepsiji.Ušpinovani šećer pomiješati sa džemom i nastruganom pomarandžom koja je bila prije svega zamrznuta. Sve to zajedno umiješati sa korom koju ste prije izmrvili.
Na pari umiješajte sve sastojke zajedno. Nakon što se druga kora ispekla na nju izlijte fil pa preko njega glazuru koju ste napravili od sastojaka za glazuru. Nakon što se to ohladi sve sjecite na kocke i tako ste dobili jako ukusne jafa kocke
Šah rolat - Sastojci:
5 jaja,5 šoljica od c.k secera,
1 šoljica ulja,
1 šoljica mlijeka,
1 prašak za pecivo i
5 šoljica brasna
(od ovoga se napravi prva smjesa)
Šah rolat - Priprema:
Drugo tjesto za Šah rolat je isto kao prvo samo dodati kakao 2 kasike.Fil:
450 g šećera
1 l mlijeka
100 g čokolade
pola margarina
8 kašika brašna
Sah rolat- Priprema:
Da biste napravili Šah rolat radite sljedece: 450 gr šecera uprziti na to dodati 1l mlijeka i 100gr cokolade za kuhanje, pola margarina 8 kašika brašna, razmutis u hladnom mlijeku (odvojiti od litre koliko je potrebno). Dodati u kipuce mljieko i mješati da ne ode na grudvice. Pecene biskvite izrezati na 10 jednakih traka staviti oblandu zatim preko fil zatim staviti 1 kafenu 1 zutu traku a na kafenu zutu a na zutu kafanu traku premazati filom i umotati.
Tako se dobije 5 Šah rolat a. Šah rolat u nekim verzijama ovoga recepte se naziva i sah torta, to dovoljno govori o vrijednosti ovog recepta.
Нема коментара:
Постави коментар