Pamuk corba
Priprema
- 1Mlijeko usuti u posudu, dodati mu maslac i staviti na vatru da prokuha.
- 2Posebno umutiti pjenasto jaja, dodati malo po malo brasna i umutiti tako da nema grudvica. Posoliti.
- 3Kad je mlijeko prokuhalo, polako, preko viljuske (tj kroz viljusku) sipati smjesu od jaja i brasna. Smanjiti vatru i ostaviti jos 5-6 minuta da lagano kuha.
- 4Prije sluzenja pobiberiti i ukrasiti sjeckanim persunom.
Krem supa od paradajza
Sastojci
SASTOJCI
- 1/2kg svjezeg paradajza
- 3-4 kasike pirea od paradajza
- 1 kocka za supu (od povrca)
- biber, so po zelji
- 1 velika kasika kopra
- persun, vlasac po zelji
- 1-2 cehna bijelog luka
- 200-250 ml vrhnja za kuhanje
- 1 kasika secera
- voda, po potrebi
Priprema
-
Paradajze preliti vrelom vodom, skinuti im kozicu i ispirjati ih u multipraktiku (ili stapnim mikserom). Masu prebaciti u lonac i pomijesati sa pireom od paradajza. Dodati kocku za supu i zacine i pustiti na tihoj vatri da provrije i malo krcka. Dodati protisnuti bijeli luk, te malo pomalo dodavati vrhnje za kuhanje.Ako je pregusto dodati vode do zeljene gustoce i pustiti da na tihoj vatri krcka oko pola sata.
Posluživanje
Posluziti uz knedle od griza (koje posebno napravite) ili, kao sto sam ja u ovoj izvedbi, napraviti jednu palacinku, umotati je i tanko izrezati, te posuti po vrhu supe.
Нема коментара:
Постави коментар