недеља, 13. април 2014.

za svakog po nesto....Tanja....

 cicin kolač


Sastojci

Priprema

  1. 1
    umutiti belanca ,dodati šećer, brašno i orahe.,ispeći piškotu.
  2. 2
    skuvati fil i kad se ohladi dodati umućen margarin, fil podeliti na 2 dela i u jedan deo staviti istopljenu čokoladu.
  3. 3
    kora-žuti fil-keks -braon fil-rendana čokolada

   Baron torta


Sastojci

Priprema

  1. 1
    ispeći sve tri kore.
  2. 2
    za fil mleko i šećer prokuvati i onako vrelo sipati u keks, lešnike i kakao, kad se ohladi dodati umućen margarin.
  3. 3
    napraviti valjak od navedenih sastojaka
  4. 4
    žuta kora-fil-crna kora-fil-bela kora -fil- valjak staviti po dužini na sredinu kore i sve zajedno urolati, sutradan kad se stegne torta glazura od čokolade.

   Kremaste mak kocke


Sastojci

Priprema

  1. 1
    ispeći jednu belu koru i dve kore sa makom, u tepsiji veličine20×27 na 200 c oko 10 minuta.
  2. 2
    umutiti žumanjke sa šećerom, dodati puding i zakuvati u mleku na laganoj vatri, kad se ohladi dodati margarin i ekstrakt od mentola.
  3. 3
    mak kora-fil-bela kora-fil-mak kora ,tanak sloj fila-šlag    

  4.                          

       Griz baklava


    Griz baklava

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      prvo skuvati sirup od 1 kg.šećera, 1 l. vode i vanil šećera, i ostaviti da se ohladi.
    2. 2
      kvasac rastopiti u mlakom mleku, pa ga dodati u griz, dodati ulje i brašno ,testo treba da bude normalne tvrdoće, podeliti ga na dva dela, i u jedan dodati kakao ,a drugi ostaje beo.
    3. 3
      ostaviti testo da odstoji 20 minuta, zatim razvaljati beli deo ,pa crni deo i staviti ga preko belog, preći blago oklagijom preko crnog dela da se bolje zalepi za beli deo i taviti kao rolat.
    4. 4
      seći rolate debljine 1/2 cm ,ređati u tepsiju ,peći i zaliti sa hladnim sirupom.
    5. 5
      šoljice su one što smo nekada pili kafu pr.1, 5deci, ali nije problem i da su veće ,samo dodate veću količinu brašna.
    6. 6
      peći na blagoj temperaturi, samo da malo porumene.
    7. 7
      ko želi može i posne sa mlekom od soje ili riže.                             

Čokobana


Sastojci

Priprema

  1. 1
    mleko, puding,šećer, kakao i jaja staviti na mlaku ringlu da se polako kuva uz stalno mešanje da ne bih jaja zagorela, kad se to malo zgusne dodati čokoladu i margarin i dalje mešati na kraju dodati slatku pavlaku neumućenu, kad se završi sa kuvanjem, staviti u frižider da se ohladi i onda mikserom umutiti da bude čvrsto, u to dodati iseckan petit i išlere takođe naseckane.
  2. 2
    uzeti okrugao kalup, piškote ili plazmu umakati u mleko i obložiti stranice i dno kalupa sipati pola fila, poređati banane iseckane na deblje krugove pa drugu polovinufila, staviti u zamrzivač oko 2 sata da se smrzne, zatim istresti i opet vratiti kako je bilo u kalupu, tako da piškote budu dole, a šlag umutiti i dekorisati tortu, ja sam prelila preko šlaga sok od jagoda iz slatka.                             

zeljanica


Sastojci

Priprema

  1. 1
    oprati spanać i sitno ga iseći, ostale sastojke sve izmešati i dodati iseckan spanać,sipati u podmazanu tepsiju, peći na 200 c dok lepo porumeni.  

čili – viličili – vili

Sastojci

1 deo

2 deo

    •  6 belanaca
    •  6 kašika prah šećera

ostalo

    •  200 gr. žele bonbona
    •  250 gr. krem bananica
    •  600 gr. seckanog keksa
    •  100 gr. iseckanog kikirikija
    •  100 gr. bele čokolade
    •  2-3 kari ekstrakta od jagoda

Priprema

    1. 1
      na pari kuvati žumanjke,šećer i brašno i kad se ohladi dodati margarin i penasto umutiti.
    2. 2
      čvrsto umutiti belanjke, dodati šećer i kad se dobro umuti spojiti ga sa prvim delom.
    3. 3
      žele i bananice isekati pa zajedno sa keksom i kikirikijem dodati u masu od jaja, sve dobro sjediniti i staviti na tacnu koju treba malo poprskati sa mlevenim keksom kako bih se lakše sekle i vadile sa tacne, odozgo glazura od čokolade, ja sam stavila belu čokoladu sa nekoliko kapi ekstrakta od jagode.                             
  1.             

Voćna šarena tortašarena voćna torta

Sastojci

1 deo

2 deo

vanil krema

šlag krema

još

    •  voće po želji

Priprema

    1. 1
      umutiti oba dela za kore, u plehu staviti pek papir i naizmenično stavljati jednu kašiku 1 dela pa jedni kašiku drugog dela, i sve dok ima smese, staviti da se peče na srednjoj temperaturi.
    2. 2
      skuvati puding i kad se ohladi dodati margarin, umututi slatku pavlaku.
    3. 3
      izvaditi koru iz pleha premazati sa marmeladom ali veoma tanak sloj, zatim vanil krema, voće i slatka pavlaka.
    4. 4
      koru iseći po dužini na 4 jednake trake, prvu traku umotati u rolat i staviti uspravno na tacnu, zatim ostale trake ređati oko nje tako da se dobije torta okruglog oblika, premazati slatkom pavlakom.                             
  1.                

Dvobojne kocke

  1. Dvobojne kocke

Sastojci

kora

fil

glazura

Priprema

    1. 1
      kašikom sve dobro izmešati sastojke za koru, sipati u podmazan pleh 30×25 i peći na temperaturi oko 190 c 20-25 minuta.
    2. 2
      šećer preliti sa sokom i staviti da prokuva, dodati izrendane jabuke i kuvati oko 5 minuta, skloniti sa vatre i dodati kakao i margarin, mešati dok se ne otope, uliti rum, mlevene orahe i mleveni keks, toliko da masa bude srednje tvrda naneti na ohlađenu koru.
    3. 3
      odozgo glazura od čokolade. 

SnikersSnikers

Sastojci

sastojci

Priprema

      1. 1
        jaja,šećer ,margarin i čokoladu staviti na tihu vatru da se istopi, ali stalno mešajući da jaja ne bih zagorela, mora se dobro paziti, kad se šećer istopi odvojiti od toga oko 5-6 kašika za glazuru i dodati keks i kikiriki.
      2. 2
        masu staviti na tacnu, premazati sa filom i posuti seckanim kikirikijem

Sočne bele kockeSočne bele kocke

Sastojci

kora

preliv

krem

šlag krema

Priprema

      1. 1
        belanjke umututi u čvrst sneg, pa polako kašiku po kašiku dodavati šećera, kad se dobro umuti, isključiti mikser i dodati brašno i pecivo, i polako izmešati, sipati u pleh i peći na srednjoj temperaturi.
      2. 2
        mleko uzavreti i sipati umućena žumanca koja su pomešana sa brašnom ,šećerom i vanil šećerom, kad se ohladi dodati umućen margarin.
      3. 3
        kad se kora ispeče odmah je preliti sa hladnim mlekom.
      4. 4
        kora -preliv-krema-šlag.     

Šarena oblanda

    1. šarena oblatna

Sastojci

potrebno je:

još

Priprema

      1. 1
        prokuvati šećer sa vodom dodati margarin ,kakao, orahe i keks.
      2. 2
        1 list oblatne namazati marmeladom, poređati keks, staviti fil, opet keks, drugi list isto premazati marmeladom ,stim da ta strana dođe do keksa, pritisnuti obladne da bi se bolje slepile.                       

coca-cola kocke

      1. coca-cola kocke

Sastojci

kora

krema

premaz

        •  90 gr butera
        •  1,5 šolja prah šećera
        •  1 isceđen sok od limuna

Priprema

        1. 1
          ispeći koru i kad se dobro ohladi preseći je popreko da se dobiju 2 kore.
        2. 2
          za krem penasto umutiti margarin i prah šećer, dodati keks, orahe i coca-colu, i naneti krem između 2 kore, kolač premazati sa premazom.
        3. 3
          za premaz umutit buter,šećer i sok od 1 limuna.                             

Tanjin kolač

      1. Tanjin kolač

Sastojci

1 kora

2 kora

fil

Priprema

        1. 1
          umutiti žumanjke i šećer zajedno sa vodom, pa kad smesa postane penasta isključiti mikser i dodati brašno ,ulje i prašak za pecivo i polako kašikom izmešati i sipati u podmazan i brašnom posut pleh dimenzije 25×33 cm i peći
        2. 2
          isto tako ponoviti redosled i postupak kao sa prvom korom i kad se prva kora do pola ispeče preliti je smesom od druge kore i vratiti u rernu i peći sve zajedno.
        3. 3
          za fil prokuvati mleko,šećer, margarin i kad to provri dodati prezlu i mlevene orahe, malo prohladiti i staviti na ispečenu i ohlađenu koru, odozgo posuti mlevenim orasima,.

Posluživanje

      1. u fil možete orahe zameniti sa kokosom ili makom     

šarene tablerone

      1. šarene tablerone

Sastojci

beli deo

crni deo

Priprema

        1. 1
          za beli deo sve dobro sjediniti odnosno umesiti i dodati sitno seckane žele bonbone.
        2. 2
          za crni deo isto tako sve dobro umesiti sa mlekom.
        3. 3
          u kalup za tablerone prvo staviti malo beli deo ,pa crni slobodno pritiskajući i opet crni deo i staviti u hladnjak da se malo stegne, pa preliti glazurom od čokolade može bela ili crna čokolada.
        4. 4
          od ovog se dobije smesa za tri kalupa dužine 35 cm.                             

ŠAarenicašarenice

Sastojci

potrebno je:

Priprema

        1. 1
          umutite margarin sa šećerom ,zatim dodajte orahe i keks.Rukama dobro izmesite masu pa je podelite na 2 dela, u jedan umešajte istopljenu čokoladu.
        2. 2
          trouglasti kalup obložite folijom pa od čokoladnog dela napravite stranice trougla ,preko toga poređajte žele, a unutrađnjost ispunite belom masom i ostaviti da se stegne.                             

piramidapiramida

Sastojci

sastojci

Priprema

        1. 1
          u 1/2 deci vode staviti šećer i ratluk i kuvati dok se šećer ne otopi, kad se smesa prohladi dodati kekes, ako je smesa suva dodati još malo vode, onda sve dobro umesiti i napraviti šest traka odnosno valjaka dužine kalupa, prilikom pravljenja valjaka ruke samo malo navlažiti vodom jer se lakše valja.
        2. 2
          istopiti čokoladu i margarin ,kalup treba da stoji kao obrnut krov i sipati malo čokolade, staviti jedan valjak i malo ga utisnuti u čokoladu pa ponovo preliti čokoladom, zatim staviti dva valjka pa ponoviti postupak sa čokoladom i na kraju dodati tri valjka i sve preliti sa čokoladom, ja mislim da se po fotografiji može shvatiti postupak rada.
        3. 3
          ostaviti da se stegne i seći šnite debljine 1 cm dobije se oko 30 komada,                             
         

salamicesalama osd oraha

Sastojci

sastojci

Priprema

        1. 1
          iseckati margarin ,dodati jaja, sećer i otopljenu čokoladu i sve dobro tizmiksati i dodati orahe i keks, navlaziti 2 lista oblatne i mazati sa filom i motati u rolat.   

snikers štanglice

        1. snikers kocke


sastojci

          •  kore za rozen tortu ili mađaricu
          •  2 deci vode ili mleka
          •  200 gr. mlevenog neslanog kikirikija
          •  100 gr mlevenog keksa
          •  300 gr šećera
          •  250 gr, margarina

glazura

Priprema

prokuvati margarin,šećer i vodu, skloniti sa vatre pa dodati kikiriki i keks, i odmah premazivati kore, pritisnuti na primer kolač sa nekom većom i težom knjigom ,posle 2 sata preliti sa glazurom od prah šećera u koju ali vrlo malo treba staviti malo boje i malo vode i, glazura treba da bude gusta da se jedva razmazuje.

Posluživanje

        1. kolač može biti posan sa vodom, ili mrsni sa mlekom i veoma je dekorativan.

Banana kolačBanana kolač

Sastojci

Beze kora

fil

Priprema

Od sastojaka za koru umutiti i osušiti na 150 stepeni oko sat vremena, ali sve zavisi od vrste rerne.

          1. 2
            Za fil prokuvati mleko, umutiti žumanca, šećer, brašno i puding od vanile i dodati u mleko da sve zajedno prokuva, kad se fil ohladi dodati umućen margarin i iseckane čokoladne bananice.
          2. 3
            Redosled slaganja: kora-fil-banane na kolutiće-šlag.                             
           

sarena bajadera

        1. sarena bajadera

Sastojci

crni deo

beli deo

glazura

Priprema

crni deo – staviti da provri voda, secer i margarin, dodati čokoladu, skloniti u stranu i dodati keks, masu rasporediti odmah na tacnu

          1. 2
            beli deo – staviti da provri voda, margarin i secer ,skloniti u stranu i dodati mleko u prahu, kad se to skoro ohladi staviti na crni deo koji se vec ohladio
          2. 3
            glazura – otopiti čokoladu i kasikicom praviti nepravilne crte po belom delu                             
        1.  

oblatne bake ANE

Sastojci

Priprema

oblatne obuci u navlaženu krpu i pusti ih stajati dok ne pripremiš kremu... krpa ne smije biti pre mokra da se ne bi oblatne jako razmočile

          1. 2
            malo rastopi čokoladu za kuhanje i umjesi sve sastojke u finu kremu...

            namaži oblatne kremom i zarolaj

            omotaj kuhinjsku krpu oko roladice da se ne presuši...

            roladu je dobro rezati tek drugi dan ako stigne toliko stajati....
        1.    

Kokos kolac

        1. Kokos kolac

Sastojci

Testo:

Fil:

glazura:

Priprema

Umutiti jaja sa secerom, pa zatim dodati ostale sastojke.

          1. 2
            Podmazati pleh (20×30 velicine) uljem i posuti brasnom pa sipati pola kolicine od testa staviti da se pece 15 min.
            Fil:
          2. 3
            Kuvati mleko i secer i kada provrije dodati griz i kuvati 5 min. kada je gotovo dodati kokos.
          3. 4
            Izvaditi koru koja se pekla pa preliti filom i preko fila preliti drugu polovinu testa, vratiti da se pece jos dvadesetak minuta.
          4. 5
            Kada se kolac ohladi preliti glazurom od cokolade.

Abesinac

        1. Abesinac

Sastojci

kora

zuta krema

tamna krema

          •  200 gr. oraha (mljevenih i sjecanih)
          •  150 gr. maslaca
          •  100gr. cokolade
          •  malo mlijeka

Priprema

Bjelanca prvo dobro umutiti a zatim dodavati jednu po jednu kasiku secera. Nastaviti mutiti dok se ne dobije cvrsta masa, snijeg.

          1. 2
            Pomijesati skupa brasno i orahe te polagano dodati bjelancima, sluzeci se lopaticom.
          2. 3
            U plehu u kojem cete peci koru stavite pergament papir.
          3. 4
            Koru peci(susiti) u predhodno zagrijanoj pecnici na 200 C oko 1/2 sata.
          4. 5
            Ohladjenu koru malo naprskati sa mljekom kako bi bila socnija.
          5. 6
            U medjuvremenu na pari skuhati zumanjca sa secerom, ostaviti da se ohlade i tome dodati dobro umucen maslac.
          6. 7
            Mljevene i sjeckane orahe uz jednu kasiku mlijeka popariti i tome dodati rastopljenu cokoladu. Kada se ohladi dodati dobro umucen maslac.
          7. 8
            Preko gotove ohladjene kore, prvo staviti zutu kremu, zatim tamnu i preko mozete posuti mljevenim orasima ili rendanom cokoladom.
            Gotov kolac ostaviti u frizider nekoliko sati a zatim rezati na male stanglice.                             

Šećerna pita

          1. Šećerna pita…...

Sastojci

Za dva biskvita

            •  6 žumajaka
            •  6 bjelanjaka
            •  6 čaša glatkog brašna 550 "Podravka"
            •  4 čaše šećera
            •  2 čaše ulja
            •  2 čaše mlijeka
            •  2 vrečice "dolcela" praška za pecivo "Podravka"
            •  1 žlica kakaa ( samo za jedan biskvit )
            •  napomena čaše su od 2 dl

Krema

Priprema

Napraviti prvi biskvit od polovine sastojaka

            1. 2
              Dobro izmiješati žumanjke sa šećerom, dodati ulje i mlijeko a zatim brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
            2. 3
              Istući snijeg od bjelanjaka i lagano ga umiješati u prethodno pripremljenu smjesu
            3. 4
              Smjesu za biskvit uliti u lim za pečenje ( 35×25 cm ) i staviti u zagrijanu pećnicu te peći na temperaturi 175° C oko 25 minuta
            4. 5
              Napraviti smjesu za drugi biskvit od druge polovine sastojaka po istom postupku, s time što se ovaj puta u brašno umiješa kakao, te ga na isti način ispeći u pećnici
            5. 6
              Dok se biskviti hlade pripremiti kremu
            6. 7
              Skuhati mlijeko s brašnom, te ga ohladiti. Posebno umiješati maslac, šećer u prahu i vanilin šećer pa sve umiješati u ohlađenu smjesu mlijeka i brašna. Sve dobro izmiksati.
            7. 8 Šećerna pita 1
              Kremom premazati drugi biskvit ( sa kakaom ), prekriti ga prvim biskvitom i sve posuti šećerom u prahu                       

Gala torta

            1. Gala torta

Sastojci

biskvit

krema

Priprema

              1. 1
                Izmiksati snijeg od bjelanaca uz sol i šećer, lagano umiješati preostale sastojke i smjesu rasporediti na najveći lim za pečenje obložen pek papirom, peći na 150*C, dok ne dobije lijepu boju.
              2. 2
                Vrućeg preliti vrućim mlijekom, ohladiti.
              3. 3
                Zamrznuti na pola sata do sat vremena, izvaditi iz zamrzivača, prerezati na 3 iste trake, lagano preokrenuti i pažljivo odvojiti od papira i staviti na stranu (zamrzavanjem će kore kasnije biti još sočnije, a i neće se trgati prilikom skidanja papira).
              4. 4
                Skuhati kremu od pudinga, šećera i žumanaca, u toplu umiješati margarin, ohladiti.
              5. 5
                U hladnu umiksati već čvrsto istučeno vrhnje i instant želatinu fix, podijeliti na pola. U jednu polovicu umiješati naribanu bijelu čokoladu, a u drugu polovicu umiješati naribanu tamnu čokoladu.
              6. 6
                Filati kore kremama, premazati čvrsto tučenim vrhnjem.
              7. 7
                Dobro rashladiti, i….                             
            1.       

Нема коментара:

Постави коментар