cicin kolač
Sastojci
kora
- 6 belanaca
- 200 gr. kristal šećera
- 150 gr mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
fil
- 7 deci mleka
- 6 žumanaca
- 200 gr šećera
- 3 kašika gustina
- 2 pudinga od vanile
- 250 gr margarina
još
- 200 gr petit keksa
- 120 gr čokolade
Priprema
-
1
umutiti belanca ,dodati šećer, brašno i orahe.,ispeći piškotu.
-
2
skuvati fil i kad se ohladi dodati umućen margarin, fil podeliti na 2 dela i u jedan deo staviti istopljenu čokoladu.
-
3
kora-žuti fil-keks -braon fil-rendana čokolada
Baron torta
Sastojci
1 kora
- 5 jaja
- 5 kašika kristal šećera
- 5 kašika brašna
2 kora
- 5 jaja
- 5 kašika kristal šećera
- 3 kašika brašna
- 2 kašike kakaa
3 kora
- 5 belanaca
- 5 kašika kristal šećera
- 5 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike ulja
valjak
- 300 gr. mlevenih oraha ili lešnika
- 1 deci mleka
- 3 kašike prah šećera
fil
- 4 deci vrelog mleka
- 20 kašika šećera
- 200 gr. mlevenih lešnika ili oraha
- 200 gr. mlevenog keksa
- 2 kašike kakaa
- 250 gr. margarina
glazura
- 2oo gr. čokolade
- 40 gr. margarina
- 5 kašika ulja
Priprema
-
1
ispeći sve tri kore.
-
2
za fil mleko i šećer prokuvati i onako vrelo sipati u keks, lešnike i kakao, kad se ohladi dodati umućen margarin.
-
3
napraviti valjak od navedenih sastojaka
-
4
žuta kora-fil-crna kora-fil-bela kora -fil- valjak staviti po dužini na sredinu kore i sve zajedno urolati, sutradan kad se stegne torta glazura od čokolade.
Kremaste mak kocke
Sastojci
1 kora
- 3 belanca
- 3 kašike kristal šećera
- 3 kašike brašna
- 2 kašike ulja
2 kore-ovo je mera za 1 koru
- 3 belanca
- 3 kašike kristal šećera
- 5 kašika nemlevenog maka
- 2 kašike brašna
krema
- 1/2 l mleka
- 1 puding od vanile
- 6 žumanjka
- 7 kašika šećera
- 200 gr margarina
- ekstrakt od mentola
dekoracija
- 1 šlag krem od vanile
- 1,5 deci mleka
Priprema
-
1
ispeći jednu belu koru i dve kore sa makom, u tepsiji veličine20×27 na 200 c oko 10 minuta.
-
2
umutiti žumanjke sa šećerom, dodati puding i zakuvati u mleku na laganoj vatri, kad se ohladi dodati margarin i ekstrakt od mentola.
-
3
mak kora-fil-bela kora-fil-mak kora ,tanak sloj fila-šlag
Griz baklava
Sastojci
testo
- 3 šoljice ulja
- 3 šoljice mleka
- 3 šoljice griza
- oko 1 kg. brašna tip-400 meko
- 40 gr. svežeg kvasca
- 3 kašike kakaa
- 1 kg. šećera
- 3 vanil šećera
- 1 l. vode
Priprema
-
1
prvo skuvati sirup od 1 kg.šećera, 1 l. vode i vanil šećera, i ostaviti da se ohladi.
-
2
kvasac rastopiti u mlakom mleku, pa ga dodati u griz, dodati ulje i brašno ,testo treba da bude normalne tvrdoće, podeliti ga na dva dela, i u jedan dodati kakao ,a drugi ostaje beo.
-
3
ostaviti testo da odstoji 20 minuta, zatim razvaljati beli deo ,pa crni deo i staviti ga preko belog, preći blago oklagijom preko crnog dela da se bolje zalepi za beli deo i taviti kao rolat.
-
4
seći rolate debljine 1/2 cm ,ređati u tepsiju ,peći i zaliti sa hladnim sirupom.
-
5
šoljice su one što smo nekada pili kafu pr.1, 5deci, ali nije problem i da su veće ,samo dodate veću količinu brašna.
-
6
peći na blagoj temperaturi, samo da malo porumene.
-
7
ko želi može i posne sa mlekom od soje ili riže.
Čokobana
Sastojci
Sastojci
- 2 jaja
- 1 dcl. mleka
- 6 kašika šećera
- 200 gr. čokolade
- 2 kašike kakaa
- 1 puding od čokolade
- 120 gr. margarina
- 3 dcl. slatke pavlake
još
- 24 kom. piškota ili plazma keksa
- 200 gr. petit keksa
- 200 gr. išlera
- 2 banane
- 200 gr. šlaga
Priprema
-
1
mleko, puding,šećer, kakao i jaja staviti na mlaku ringlu da se polako kuva uz stalno mešanje da ne bih jaja zagorela, kad se to malo zgusne dodati čokoladu i margarin i dalje mešati na kraju dodati slatku pavlaku neumućenu, kad se završi sa kuvanjem, staviti u frižider da se ohladi i onda mikserom umutiti da bude čvrsto, u to dodati iseckan petit i išlere takođe naseckane.
-
2
uzeti okrugao kalup, piškote ili plazmu umakati u mleko i obložiti stranice i dno kalupa sipati pola fila, poređati banane iseckane na deblje krugove pa drugu polovinufila, staviti u zamrzivač oko 2 sata da se smrzne, zatim istresti i opet vratiti kako je bilo u kalupu, tako da piškote budu dole, a šlag umutiti i dekorisati tortu, ja sam prelila preko šlaga sok od jagoda iz slatka.
zeljanica
Sastojci
-
350 gr.
očišćenog spanaća
-
2 deci
mleka
-
2 deci
jogurta
-
1,5 deci
ulja
-
15o gr.
belog sira
-
3
jaja
-
2 velike šolje od 2 deci
kukuruznog brašna
-
2 velike šolje od 2 deci
belog brašna
-
1,5
praška za pecivo
-
soli po ukusu
- 350 gr. očišćenog spanaća
- 2 deci mleka
- 2 deci jogurta
- 1,5 deci ulja
- 15o gr. belog sira
- 3 jaja
- 2 velike šolje od 2 deci kukuruznog brašna
- 2 velike šolje od 2 deci belog brašna
- 1,5 praška za pecivo
- soli po ukusu
Priprema
-
1
oprati spanać i sitno ga iseći, ostale
sastojke sve izmešati i dodati iseckan spanać,sipati u podmazanu
tepsiju, peći na 200 c dok lepo porumeni.
-
1
oprati spanać i sitno ga iseći, ostale sastojke sve izmešati i dodati iseckan spanać,sipati u podmazanu tepsiju, peći na 200 c dok lepo porumeni.
čili – vili
Sastojci
1 deo
-
-
6
žumanaca
-
6
kašika kristal šećera
-
6
kašika brašna
-
250 gr.
margarina
- 6 žumanaca
- 6 kašika kristal šećera
- 6 kašika brašna
- 250 gr. margarina
2 deo
-
-
6
belanaca
-
6
kašika prah šećera
- 6 belanaca
- 6 kašika prah šećera
ostalo
-
-
200 gr.
žele bonbona
-
250 gr.
krem bananica
-
600 gr.
seckanog keksa
-
100 gr.
iseckanog kikirikija
-
100 gr.
bele čokolade
-
2-3
kari ekstrakta od jagoda
- 200 gr. žele bonbona
- 250 gr. krem bananica
- 600 gr. seckanog keksa
- 100 gr. iseckanog kikirikija
- 100 gr. bele čokolade
- 2-3 kari ekstrakta od jagoda
Priprema
-
-
1
na pari kuvati žumanjke,šećer i brašno i kad se ohladi dodati margarin i penasto umutiti.
-
2
čvrsto umutiti belanjke, dodati šećer i kad se dobro umuti spojiti ga sa prvim delom.
-
3
žele i bananice isekati pa zajedno sa keksom
i kikirikijem dodati u masu od jaja, sve dobro sjediniti i staviti na
tacnu koju treba malo poprskati sa mlevenim keksom kako bih se lakše
sekle i vadile sa tacne, odozgo glazura od čokolade, ja sam stavila belu
čokoladu sa nekoliko kapi ekstrakta od jagode.
-
-
1
na pari kuvati žumanjke,šećer i brašno i kad se ohladi dodati margarin i penasto umutiti.
-
2
čvrsto umutiti belanjke, dodati šećer i kad se dobro umuti spojiti ga sa prvim delom.
-
3
žele i bananice isekati pa zajedno sa keksom i kikirikijem dodati u masu od jaja, sve dobro sjediniti i staviti na tacnu koju treba malo poprskati sa mlevenim keksom kako bih se lakše sekle i vadile sa tacne, odozgo glazura od čokolade, ja sam stavila belu čokoladu sa nekoliko kapi ekstrakta od jagode.
-
1
Voćna šarena torta
Sastojci
1 deo
-
-
5
žumanaca
-
5
kašika kristal šećera
-
5
kašika brašna
-
2
kašike ulja
-
2
kašike hladne vode
-
pola
pp
- 5 žumanaca
- 5 kašika kristal šećera
- 5 kašika brašna
- 2 kašike ulja
- 2 kašike hladne vode
- pola pp
2 deo
-
-
5
belanaca
-
5
kašika kristal šećera
-
5
kašika brašna
-
2
kašike ulja
-
pola
pp
- 5 belanaca
- 5 kašika kristal šećera
- 5 kašika brašna
- 2 kašike ulja
- pola pp
vanil krema
-
-
1/2 l
mleka
-
1
puding od vanile
-
5
kašika šećera
-
200 gr
margarina
- 1/2 l mleka
- 1 puding od vanile
- 5 kašika šećera
- 200 gr margarina
šlag krema
-
-
4 deci
slatke pavlake
- 4 deci slatke pavlake
još
-
-
voće po želji
- voće po želji
Priprema
-
-
1
umutiti oba dela za kore, u plehu staviti
pek papir i naizmenično stavljati jednu kašiku 1 dela pa jedni kašiku
drugog dela, i sve dok ima smese, staviti da se peče na srednjoj
temperaturi.
-
2
skuvati puding i kad se ohladi dodati margarin, umututi slatku pavlaku.
-
3
izvaditi koru iz pleha premazati sa
marmeladom ali veoma tanak sloj, zatim vanil krema, voće i slatka
pavlaka.
-
4
koru iseći po dužini na 4 jednake trake,
prvu traku umotati u rolat i staviti uspravno na tacnu, zatim ostale
trake ređati oko nje tako da se dobije torta okruglog oblika, premazati
slatkom pavlakom.
-
-
1
umutiti oba dela za kore, u plehu staviti pek papir i naizmenično stavljati jednu kašiku 1 dela pa jedni kašiku drugog dela, i sve dok ima smese, staviti da se peče na srednjoj temperaturi.
-
2
skuvati puding i kad se ohladi dodati margarin, umututi slatku pavlaku.
-
3
izvaditi koru iz pleha premazati sa marmeladom ali veoma tanak sloj, zatim vanil krema, voće i slatka pavlaka.
-
4
koru iseći po dužini na 4 jednake trake, prvu traku umotati u rolat i staviti uspravno na tacnu, zatim ostale trake ređati oko nje tako da se dobije torta okruglog oblika, premazati slatkom pavlakom.
-
1
Dvobojne kocke
Sastojci
kora
fil
-
-
100 gr,
šećera
-
1 deci
soka od narandže ili đus
-
2
jabuke
-
3 kašike
kakaa
-
50 gr.
margarina
-
rum
-
100 gr
mlevenih oraha
-
100-150 gr
mlevenog keksa
- 100 gr, šećera
- 1 deci soka od narandže ili đus
- 2 jabuke
- 3 kašike kakaa
- 50 gr. margarina
- rum
- 100 gr mlevenih oraha
- 100-150 gr mlevenog keksa
glazura
Priprema
-
-
1
kašikom sve dobro izmešati sastojke za koru,
sipati u podmazan pleh 30×25 i peći na temperaturi oko 190 c 20-25
minuta.
-
2
šećer preliti sa sokom i staviti da prokuva,
dodati izrendane jabuke i kuvati oko 5 minuta, skloniti sa vatre i
dodati kakao i margarin, mešati dok se ne otope, uliti rum, mlevene
orahe i mleveni keks, toliko da masa bude srednje tvrda naneti na
ohlađenu koru.
-
3
odozgo glazura od čokolade.
-
1
kašikom sve dobro izmešati sastojke za koru, sipati u podmazan pleh 30×25 i peći na temperaturi oko 190 c 20-25 minuta.
-
2
šećer preliti sa sokom i staviti da prokuva, dodati izrendane jabuke i kuvati oko 5 minuta, skloniti sa vatre i dodati kakao i margarin, mešati dok se ne otope, uliti rum, mlevene orahe i mleveni keks, toliko da masa bude srednje tvrda naneti na ohlađenu koru.
-
3
odozgo glazura od čokolade.
-
1
Snikers
Sastojci
sastojci
-
-
-
3
jaja
-
250 gr.
kristal šećera
-
250 gr.
margarina
-
100 gr.
čokolade
-
200 gr.
mlevenog kikirikija
-
400 gr.
seckanog keksa
- 3 jaja
- 250 gr. kristal šećera
- 250 gr. margarina
- 100 gr. čokolade
- 200 gr. mlevenog kikirikija
- 400 gr. seckanog keksa
Priprema
-
-
-
1
jaja,šećer ,margarin i čokoladu staviti na
tihu vatru da se istopi, ali stalno mešajući da jaja ne bih zagorela,
mora se dobro paziti, kad se šećer istopi odvojiti od toga oko 5-6
kašika za glazuru i dodati keks i kikiriki.
-
2
masu staviti na tacnu, premazati sa filom i posuti seckanim kikirikijem
-
1
jaja,šećer ,margarin i čokoladu staviti na tihu vatru da se istopi, ali stalno mešajući da jaja ne bih zagorela, mora se dobro paziti, kad se šećer istopi odvojiti od toga oko 5-6 kašika za glazuru i dodati keks i kikiriki.
-
2
masu staviti na tacnu, premazati sa filom i posuti seckanim kikirikijem
-
1
Sočne bele kocke
Sastojci
kora
-
-
-
8
belanaca
-
8
kašika šećera
-
8
kašike brašna
-
1/2 kesice
praška za pecivo
- 8 belanaca
- 8 kašika šećera
- 8 kašike brašna
- 1/2 kesice praška za pecivo
preliv
-
-
-
3 deci
mleka
- 3 deci mleka
krem
-
-
-
1/2 l
mleka
-
5
kašika brašna
-
5
kašika šećera
-
8
žumanjaka
-
120 gr,
margarina
-
2
kesice vanil šećera
- 1/2 l mleka
- 5 kašika brašna
- 5 kašika šećera
- 8 žumanjaka
- 120 gr, margarina
- 2 kesice vanil šećera
šlag krema
-
-
-
200 gr.
prah šlaga
-
3 deci
kisele vode
- 200 gr. prah šlaga
- 3 deci kisele vode
Priprema
-
-
-
1
belanjke umututi u čvrst sneg, pa polako
kašiku po kašiku dodavati šećera, kad se dobro umuti, isključiti mikser i
dodati brašno i pecivo, i polako izmešati, sipati u pleh i peći na
srednjoj temperaturi.
-
2
mleko uzavreti i sipati umućena žumanca koja
su pomešana sa brašnom ,šećerom i vanil šećerom, kad se ohladi dodati
umućen margarin.
-
3
kad se kora ispeče odmah je preliti sa hladnim mlekom.
-
4
kora -preliv-krema-šlag.
-
1
belanjke umututi u čvrst sneg, pa polako kašiku po kašiku dodavati šećera, kad se dobro umuti, isključiti mikser i dodati brašno i pecivo, i polako izmešati, sipati u pleh i peći na srednjoj temperaturi.
-
2
mleko uzavreti i sipati umućena žumanca koja su pomešana sa brašnom ,šećerom i vanil šećerom, kad se ohladi dodati umućen margarin.
-
3
kad se kora ispeče odmah je preliti sa hladnim mlekom.
-
4
kora -preliv-krema-šlag.
-
1
Šarena oblanda
Sastojci
potrebno je:
-
-
-
250 gr.
šećera
-
2 deci
vode
-
250 gr.
margarina
-
2 kašike
kakaa
-
150 gr.
mlevenih oraha
-
150 gr .
mlevenog keksa
- 250 gr. šećera
- 2 deci vode
- 250 gr. margarina
- 2 kašike kakaa
- 150 gr. mlevenih oraha
- 150 gr . mlevenog keksa
još
-
-
-
2 lista
oblandi
-
marmelada
-
400 gr
petit keksa
- 2 lista oblandi
- marmelada
- 400 gr petit keksa
Priprema
-
-
-
1
prokuvati šećer sa vodom dodati margarin ,kakao, orahe i keks.
-
2
1 list oblatne namazati marmeladom, poređati
keks, staviti fil, opet keks, drugi list isto premazati marmeladom
,stim da ta strana dođe do keksa, pritisnuti obladne da bi se bolje
slepile.
-
1
prokuvati šećer sa vodom dodati margarin ,kakao, orahe i keks.
-
2
1 list oblatne namazati marmeladom, poređati keks, staviti fil, opet keks, drugi list isto premazati marmeladom ,stim da ta strana dođe do keksa, pritisnuti obladne da bi se bolje slepile.
-
1
coca-cola kocke
Sastojci
kora
-
-
-
-
4
jaja
-
300gr
kristal šećera
-
8
kašika vode
-
150 gr
mlevenih oraha
-
150 gr
brašna
-
1
prašak za pecivo
-
1
kašika kakaa
- 4 jaja
- 300gr kristal šećera
- 8 kašika vode
- 150 gr mlevenih oraha
- 150 gr brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašika kakaa
krema
-
-
-
-
250 gr.
margarina
-
200 gr,
prah šecera
-
250 gr
seckanog keksa
-
200 gr
seckanih oraha
-
2,5
deci coca-cole
- 250 gr. margarina
- 200 gr, prah šecera
- 250 gr seckanog keksa
- 200 gr seckanih oraha
- 2,5 deci coca-cole
premaz
-
-
-
-
90 gr
butera
-
1,5
šolja prah šećera
-
1
isceđen sok od limuna
- 90 gr butera
- 1,5 šolja prah šećera
- 1 isceđen sok od limuna
Priprema
-
-
-
-
1
ispeći koru i kad se dobro ohladi preseći je popreko da se dobiju 2 kore.
-
2
za krem penasto umutiti margarin i prah
šećer, dodati keks, orahe i coca-colu, i naneti krem između 2 kore,
kolač premazati sa premazom.
-
3
za premaz umutit buter,šećer i sok od 1 limuna.
-
1
ispeći koru i kad se dobro ohladi preseći je popreko da se dobiju 2 kore.
-
2
za krem penasto umutiti margarin i prah šećer, dodati keks, orahe i coca-colu, i naneti krem između 2 kore, kolač premazati sa premazom.
-
3
za premaz umutit buter,šećer i sok od 1 limuna.
-
1
Tanjin kolač
Sastojci
1 kora
-
-
-
-
7
žumanaca
-
7
kašika šećera
-
3
kašike hladne vode
-
3
kašike ulja
-
1/2
praška za pecivo
-
7
kašika brašna
- 7 žumanaca
- 7 kašika šećera
- 3 kašike hladne vode
- 3 kašike ulja
- 1/2 praška za pecivo
- 7 kašika brašna
2 kora
-
-
-
-
7
belanaca
-
7
kašika šećera
-
7
kašika brašna
-
3
kašike ulja
-
1/2
praška za peciva
- 7 belanaca
- 7 kašika šećera
- 7 kašika brašna
- 3 kašike ulja
- 1/2 praška za peciva
fil
-
-
-
-
1
deci mleka
-
200 gr
šećera
-
120 gr
margarina
-
3
kašike prezle
-
200 gr
mlevenih oraha
- 1 deci mleka
- 200 gr šećera
- 120 gr margarina
- 3 kašike prezle
- 200 gr mlevenih oraha
Priprema
-
-
-
-
1
umutiti žumanjke i šećer zajedno sa vodom,
pa kad smesa postane penasta isključiti mikser i dodati brašno ,ulje i
prašak za pecivo i polako kašikom izmešati i sipati u podmazan i brašnom
posut pleh dimenzije 25×33 cm i peći
-
2
isto tako ponoviti redosled i postupak kao
sa prvom korom i kad se prva kora do pola ispeče preliti je smesom od
druge kore i vratiti u rernu i peći sve zajedno.
-
3
za fil prokuvati mleko,šećer, margarin i kad
to provri dodati prezlu i mlevene orahe, malo prohladiti i staviti na
ispečenu i ohlađenu koru, odozgo posuti mlevenim orasima,.
-
1
umutiti žumanjke i šećer zajedno sa vodom, pa kad smesa postane penasta isključiti mikser i dodati brašno ,ulje i prašak za pecivo i polako kašikom izmešati i sipati u podmazan i brašnom posut pleh dimenzije 25×33 cm i peći
-
2
isto tako ponoviti redosled i postupak kao sa prvom korom i kad se prva kora do pola ispeče preliti je smesom od druge kore i vratiti u rernu i peći sve zajedno.
-
3
za fil prokuvati mleko,šećer, margarin i kad to provri dodati prezlu i mlevene orahe, malo prohladiti i staviti na ispečenu i ohlađenu koru, odozgo posuti mlevenim orasima,.
-
1
Posluživanje
-
-
-
u fil možete orahe zameniti sa kokosom ili makom
- u fil možete orahe zameniti sa kokosom ili makom
šarene tablerone
Sastojci
beli deo
-
-
-
-
180 gr
margarina
-
2
žumanjka
-
200 gr
prah šećera
-
180 gr
kokosa
-
100 gr
žele bonbona
- 180 gr margarina
- 2 žumanjka
- 200 gr prah šećera
- 180 gr kokosa
- 100 gr žele bonbona
crni deo
-
-
-
-
300 gr
mlevenog keksa
-
100 gr.
seckanog keksa
-
3
kašike kakaa
-
1
deci mleka
-
rum
-
200 gr
prah šećera odnosno
- 300 gr mlevenog keksa
- 100 gr. seckanog keksa
- 3 kašike kakaa
- 1 deci mleka
- rum
- 200 gr prah šećera odnosno
Priprema
-
-
-
-
1
za beli deo sve dobro sjediniti odnosno umesiti i dodati sitno seckane žele bonbone.
-
2
za crni deo isto tako sve dobro umesiti sa mlekom.
-
3
u kalup za tablerone prvo staviti malo beli
deo ,pa crni slobodno pritiskajući i opet crni deo i staviti u hladnjak
da se malo stegne, pa preliti glazurom od čokolade može bela ili crna
čokolada.
-
4
od ovog se dobije smesa za tri kalupa dužine 35 cm.
-
1
za beli deo sve dobro sjediniti odnosno umesiti i dodati sitno seckane žele bonbone.
-
2
za crni deo isto tako sve dobro umesiti sa mlekom.
-
3
u kalup za tablerone prvo staviti malo beli deo ,pa crni slobodno pritiskajući i opet crni deo i staviti u hladnjak da se malo stegne, pa preliti glazurom od čokolade može bela ili crna čokolada.
-
4
od ovog se dobije smesa za tri kalupa dužine 35 cm.
-
1
ŠAarenica
Sastojci
potrebno je:
-
-
-
-
150 gr
margarina
-
150 gr¸
prah šećera
-
100 gr.
mlevenih oraha
-
100 gr
mlevenog keksa
-
100 gr.
žele bonbona
-
100 gr
čokolade
- 150 gr margarina
- 150 gr¸ prah šećera
- 100 gr. mlevenih oraha
- 100 gr mlevenog keksa
- 100 gr. žele bonbona
- 100 gr čokolade
Priprema
-
-
-
-
1
umutite margarin sa šećerom ,zatim dodajte
orahe i keks.Rukama dobro izmesite masu pa je podelite na 2 dela, u
jedan umešajte istopljenu čokoladu.
-
2
trouglasti kalup obložite folijom pa od
čokoladnog dela napravite stranice trougla ,preko toga poređajte žele, a
unutrađnjost ispunite belom masom i ostaviti da se stegne.
-
1
umutite margarin sa šećerom ,zatim dodajte orahe i keks.Rukama dobro izmesite masu pa je podelite na 2 dela, u jedan umešajte istopljenu čokoladu.
-
2
trouglasti kalup obložite folijom pa od čokoladnog dela napravite stranice trougla ,preko toga poređajte žele, a unutrađnjost ispunite belom masom i ostaviti da se stegne.
-
1
piramida
Sastojci
sastojci
-
-
-
-
200 gr
belog ratluka
-
200 gr.
šećera
-
200 gr.
mlevenog keksa
-
25o gr.
čokolade
-
50 gr.
margarina
- 200 gr belog ratluka
- 200 gr. šećera
- 200 gr. mlevenog keksa
- 25o gr. čokolade
- 50 gr. margarina
Priprema
-
-
-
-
1
u 1/2 deci vode staviti šećer i ratluk i
kuvati dok se šećer ne otopi, kad se smesa prohladi dodati kekes, ako je
smesa suva dodati još malo vode, onda sve dobro umesiti i napraviti
šest traka odnosno valjaka dužine kalupa, prilikom pravljenja valjaka
ruke samo malo navlažiti vodom jer se lakše valja.
-
2
istopiti čokoladu i margarin ,kalup treba da
stoji kao obrnut krov i sipati malo čokolade, staviti jedan valjak i
malo ga utisnuti u čokoladu pa ponovo preliti čokoladom, zatim staviti
dva valjka pa ponoviti postupak sa čokoladom i na kraju dodati tri
valjka i sve preliti sa čokoladom, ja mislim da se po fotografiji može
shvatiti postupak rada.
-
3
ostaviti da se stegne i seći šnite debljine 1 cm dobije se oko 30 komada,
-
1
u 1/2 deci vode staviti šećer i ratluk i kuvati dok se šećer ne otopi, kad se smesa prohladi dodati kekes, ako je smesa suva dodati još malo vode, onda sve dobro umesiti i napraviti šest traka odnosno valjaka dužine kalupa, prilikom pravljenja valjaka ruke samo malo navlažiti vodom jer se lakše valja.
-
2
istopiti čokoladu i margarin ,kalup treba da stoji kao obrnut krov i sipati malo čokolade, staviti jedan valjak i malo ga utisnuti u čokoladu pa ponovo preliti čokoladom, zatim staviti dva valjka pa ponoviti postupak sa čokoladom i na kraju dodati tri valjka i sve preliti sa čokoladom, ja mislim da se po fotografiji može shvatiti postupak rada.
-
3
ostaviti da se stegne i seći šnite debljine 1 cm dobije se oko 30 komada,
-
1
salamice
Sastojci
sastojci
-
-
-
-
200 gr
prah secera
-
200 gr.
margarina
-
300 gr
mlevenog keksa
-
100 gr
seckanog keksa
-
200 gr
mlevenih oraha
-
100 gr
čokolade
-
2
jaja
-
rum
-
2
lista oblatne
- 200 gr prah secera
- 200 gr. margarina
- 300 gr mlevenog keksa
- 100 gr seckanog keksa
- 200 gr mlevenih oraha
- 100 gr čokolade
- 2 jaja
- rum
- 2 lista oblatne
Priprema
-
-
-
-
1
iseckati margarin ,dodati jaja, sećer i
otopljenu čokoladu i sve dobro tizmiksati i dodati orahe i keks,
navlaziti 2 lista oblatne i mazati sa filom i motati u rolat.
-
1
iseckati margarin ,dodati jaja, sećer i otopljenu čokoladu i sve dobro tizmiksati i dodati orahe i keks, navlaziti 2 lista oblatne i mazati sa filom i motati u rolat.
-
1
snikers štanglice
sastojci
-
-
-
-
-
kore za rozen tortu ili mađaricu
-
2 deci
vode ili mleka
-
200 gr.
mlevenog neslanog kikirikija
-
100 gr
mlevenog keksa
-
300 gr
šećera
-
250 gr,
margarina
- kore za rozen tortu ili mađaricu
- 2 deci vode ili mleka
- 200 gr. mlevenog neslanog kikirikija
- 100 gr mlevenog keksa
- 300 gr šećera
- 250 gr, margarina
glazura
-
-
-
-
-
400 gr
prah šećera
-
voda
-
zelena boja
- 400 gr prah šećera
- voda
- zelena boja
Priprema
prokuvati margarin,šećer i vodu, skloniti sa vatre pa dodati kikiriki i keks, i odmah premazivati kore, pritisnuti na primer kolač sa nekom većom i težom knjigom ,posle 2 sata preliti sa glazurom od prah šećera u koju ali vrlo malo treba staviti malo boje i malo vode i, glazura treba da bude gusta da se jedva razmazuje.
Posluživanje
-
-
-
-
kolač može biti posan sa vodom, ili mrsni sa mlekom i veoma je dekorativan.
- kolač može biti posan sa vodom, ili mrsni sa mlekom i veoma je dekorativan.
Banana kolač
Sastojci
Beze kora
fil
-
-
-
-
-
1/2l
mleka
-
6 kašika
brašna
-
6
žumanaca
-
8 kašika
šećera
-
1
puding od vanile
-
1
margarin
-
1kg
banana
-
200g
šlaga
-
4
čokoladnih bananica
- 1/2l mleka
- 6 kašika brašna
- 6 žumanaca
- 8 kašika šećera
- 1 puding od vanile
- 1 margarin
- 1kg banana
- 200g šlaga
- 4 čokoladnih bananica
Priprema
Od sastojaka za koru umutiti i osušiti na 150 stepeni oko sat vremena, ali sve zavisi od vrste rerne.
-
-
-
-
-
2
Za fil prokuvati mleko, umutiti žumanca,
šećer, brašno i puding od vanile i dodati u mleko da sve zajedno
prokuva, kad se fil ohladi dodati umućen margarin i iseckane čokoladne
bananice.
-
3
Redosled slaganja: kora-fil-banane na kolutiće-šlag.
-
2
Za fil prokuvati mleko, umutiti žumanca, šećer, brašno i puding od vanile i dodati u mleko da sve zajedno prokuva, kad se fil ohladi dodati umućen margarin i iseckane čokoladne bananice.
-
3
Redosled slaganja: kora-fil-banane na kolutiće-šlag.
-
2
sarena bajadera
Sastojci
crni deo
-
-
-
-
-
500 gr
mlevenog keksa
-
300 gr
smeđeg sećera
-
125 gr
margarina
-
2 deci
vode
-
100 gr
cokolade za kuvanje
- 500 gr mlevenog keksa
- 300 gr smeđeg sećera
- 125 gr margarina
- 2 deci vode
- 100 gr cokolade za kuvanje
beli deo
-
-
-
-
-
250 gr
belog sećera
-
125 gr
margarina
-
125 gr
mleka u prahu
-
1 deci
vode
- 250 gr belog sećera
- 125 gr margarina
- 125 gr mleka u prahu
- 1 deci vode
glazura
-
-
-
-
-
50 gr
čokolade za kuvanje
- 50 gr čokolade za kuvanje
Priprema
crni deo – staviti da provri voda, secer i margarin, dodati čokoladu, skloniti u stranu i dodati keks, masu rasporediti odmah na tacnu
-
-
-
-
-
2
beli deo – staviti da provri voda, margarin i
secer ,skloniti u stranu i dodati mleko u prahu, kad se to skoro ohladi
staviti na crni deo koji se vec ohladio
-
3
glazura – otopiti čokoladu i kasikicom praviti nepravilne crte po belom delu
-
-
2
beli deo – staviti da provri voda, margarin i secer ,skloniti u stranu i dodati mleko u prahu, kad se to skoro ohladi staviti na crni deo koji se vec ohladio
-
3
glazura – otopiti čokoladu i kasikicom praviti nepravilne crte po belom delu
-
2
oblatne bake ANE
Sastojci
-
-
-
-
-
2
oblatne
-
20 dkg
margarina
-
20 dkg
šečera
-
4
žumanjka
-
20 dkg
mljevenih petit keksa
-
20 dkg
čokolade za kuhanje
- 2 oblatne
- 20 dkg margarina
- 20 dkg šečera
- 4 žumanjka
- 20 dkg mljevenih petit keksa
- 20 dkg čokolade za kuhanje
Priprema
oblatne obuci u navlaženu krpu i pusti ih stajati dok ne pripremiš kremu... krpa ne smije biti pre mokra da se ne bi oblatne jako razmočile
-
-
-
-
-
2
malo rastopi čokoladu za kuhanje i umjesi sve sastojke u finu kremu...
namaži oblatne kremom i zarolaj
omotaj kuhinjsku krpu oko roladice da se ne presuši...
roladu je dobro rezati tek drugi dan ako stigne toliko stajati....
-
-
2
malo rastopi čokoladu za kuhanje i umjesi sve sastojke u finu kremu...
namaži oblatne kremom i zarolaj
omotaj kuhinjsku krpu oko roladice da se ne presuši...
roladu je dobro rezati tek drugi dan ako stigne toliko stajati....
-
2
Kokos kolac
Sastojci
Testo:
Fil:
glazura:
-
-
-
-
-
100 gr.
cokolade za kuvanje
- 100 gr. cokolade za kuvanje
Priprema
Umutiti jaja sa secerom, pa zatim dodati ostale sastojke.
-
-
-
-
-
2
Podmazati pleh (20×30 velicine) uljem i
posuti brasnom pa sipati pola kolicine od testa staviti da se pece 15
min.
Fil:
-
3
Kuvati mleko i secer i kada provrije dodati griz i kuvati 5 min. kada je gotovo dodati kokos.
-
4
Izvaditi koru koja se pekla pa preliti filom
i preko fila preliti drugu polovinu testa, vratiti da se pece jos
dvadesetak minuta.
-
5
Kada se kolac ohladi preliti glazurom od cokolade.
-
2
Podmazati pleh (20×30 velicine) uljem i posuti brasnom pa sipati pola kolicine od testa staviti da se pece 15 min.
Fil: -
3
Kuvati mleko i secer i kada provrije dodati griz i kuvati 5 min. kada je gotovo dodati kokos.
-
4
Izvaditi koru koja se pekla pa preliti filom i preko fila preliti drugu polovinu testa, vratiti da se pece jos dvadesetak minuta.
-
5
Kada se kolac ohladi preliti glazurom od cokolade.
-
2
Abesinac
Sastojci
kora
-
-
-
-
-
6
bjelanaca
-
200 gr.
secera
-
100 gr.
mljevenih oraha
-
100 gr.
brasna
-
malo mlijeka
- 6 bjelanaca
- 200 gr. secera
- 100 gr. mljevenih oraha
- 100 gr. brasna
- malo mlijeka
zuta krema
-
-
-
-
-
6
zumanjaka
-
6
kasika secera
-
100 gr.
maslaca
- 6 zumanjaka
- 6 kasika secera
- 100 gr. maslaca
tamna krema
Priprema
Bjelanca prvo dobro umutiti a zatim dodavati jednu po jednu kasiku secera. Nastaviti mutiti dok se ne dobije cvrsta masa, snijeg.
-
-
-
-
-
2
Pomijesati skupa brasno i orahe te polagano dodati bjelancima, sluzeci se lopaticom.
-
3
U plehu u kojem cete peci koru stavite pergament papir.
-
4
Koru peci(susiti) u predhodno zagrijanoj pecnici na 200 C oko 1/2 sata.
-
5
Ohladjenu koru malo naprskati sa mljekom kako bi bila socnija.
-
6
U medjuvremenu na pari skuhati zumanjca sa
secerom, ostaviti da se ohlade i tome dodati dobro umucen maslac.
-
7
Mljevene i sjeckane orahe uz jednu kasiku
mlijeka popariti i tome dodati rastopljenu cokoladu. Kada se ohladi
dodati dobro umucen maslac.
-
8
Preko gotove ohladjene kore, prvo staviti
zutu kremu, zatim tamnu i preko mozete posuti mljevenim orasima ili
rendanom cokoladom.
Gotov kolac ostaviti u frizider nekoliko sati a zatim rezati na male stanglice.
-
2
Pomijesati skupa brasno i orahe te polagano dodati bjelancima, sluzeci se lopaticom.
-
3
U plehu u kojem cete peci koru stavite pergament papir.
-
4
Koru peci(susiti) u predhodno zagrijanoj pecnici na 200 C oko 1/2 sata.
-
5
Ohladjenu koru malo naprskati sa mljekom kako bi bila socnija.
-
6
U medjuvremenu na pari skuhati zumanjca sa secerom, ostaviti da se ohlade i tome dodati dobro umucen maslac.
-
7
Mljevene i sjeckane orahe uz jednu kasiku mlijeka popariti i tome dodati rastopljenu cokoladu. Kada se ohladi dodati dobro umucen maslac.
-
8
Preko gotove ohladjene kore, prvo staviti zutu kremu, zatim tamnu i preko mozete posuti mljevenim orasima ili rendanom cokoladom.
Gotov kolac ostaviti u frizider nekoliko sati a zatim rezati na male stanglice.
-
2
Šećerna pita
Sastojci
Za dva biskvita
-
-
-
-
-
-
6
žumajaka
-
6
bjelanjaka
-
6 čaša
glatkog brašna 550 "Podravka"
-
4 čaše
šećera
-
2 čaše
ulja
-
2 čaše
mlijeka
-
2 vrečice
"dolcela" praška za pecivo "Podravka"
-
1 žlica
kakaa ( samo za jedan biskvit )
-
napomena
čaše su od 2 dl
- 6 žumajaka
- 6 bjelanjaka
- 6 čaša glatkog brašna 550 "Podravka"
- 4 čaše šećera
- 2 čaše ulja
- 2 čaše mlijeka
- 2 vrečice "dolcela" praška za pecivo "Podravka"
- 1 žlica kakaa ( samo za jedan biskvit )
- napomena čaše su od 2 dl
Krema
-
-
-
-
-
-
20 dag
margarina ili maslaca
-
20 dag
šećera u prahu
-
2 vrečice
"dolcela" vanilin šećera "Podravka"
-
1/2 l
mlijeka
-
5 žlica
brašna
- 20 dag margarina ili maslaca
- 20 dag šećera u prahu
- 2 vrečice "dolcela" vanilin šećera "Podravka"
- 1/2 l mlijeka
- 5 žlica brašna
Priprema
Napraviti prvi biskvit od polovine sastojaka
-
-
-
-
-
-
2
Dobro izmiješati žumanjke sa šećerom, dodati
ulje i mlijeko a zatim brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
-
3
Istući snijeg od bjelanjaka i lagano ga umiješati u prethodno pripremljenu smjesu
-
4
Smjesu za biskvit uliti u lim za pečenje (
35×25 cm ) i staviti u zagrijanu pećnicu te peći na temperaturi 175° C
oko 25 minuta
-
5
Napraviti smjesu za drugi biskvit od druge
polovine sastojaka po istom postupku, s time što se ovaj puta u brašno
umiješa kakao, te ga na isti način ispeći u pećnici
-
6
Dok se biskviti hlade pripremiti kremu
-
7
Skuhati mlijeko s brašnom, te ga ohladiti.
Posebno umiješati maslac, šećer u prahu i vanilin šećer pa sve
umiješati u ohlađenu smjesu mlijeka i brašna. Sve dobro izmiksati.
-
8
-
2
Dobro izmiješati žumanjke sa šećerom, dodati ulje i mlijeko a zatim brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
-
3
Istući snijeg od bjelanjaka i lagano ga umiješati u prethodno pripremljenu smjesu
-
4
Smjesu za biskvit uliti u lim za pečenje ( 35×25 cm ) i staviti u zagrijanu pećnicu te peći na temperaturi 175° C oko 25 minuta
-
5
Napraviti smjesu za drugi biskvit od druge polovine sastojaka po istom postupku, s time što se ovaj puta u brašno umiješa kakao, te ga na isti način ispeći u pećnici
-
6
Dok se biskviti hlade pripremiti kremu
-
7
Skuhati mlijeko s brašnom, te ga ohladiti. Posebno umiješati maslac, šećer u prahu i vanilin šećer pa sve umiješati u ohlađenu smjesu mlijeka i brašna. Sve dobro izmiksati.
- 8
-
2
Gala torta
Sastojci
biskvit
-
-
-
-
-
-
-
11
bjelanaca + prstohvat soli
-
180 g
šećera
-
150 g
prženih, mljevenih lješnjaka
-
100 g
prženih, mljevenih oraha (ili badema)
-
2 žlice
krušnih mrvica
-
1 žličica
sode bikarbone
-
--
200 ml vrućeg mlijeka za natopiti koru
- 11 bjelanaca + prstohvat soli
- 180 g šećera
- 150 g prženih, mljevenih lješnjaka
- 100 g prženih, mljevenih oraha (ili badema)
- 2 žlice krušnih mrvica
- 1 žličica sode bikarbone
- -- 200 ml vrućeg mlijeka za natopiti koru
krema
-
-
-
-
-
-
-
11
žumanaca
-
1 litra
mlijeka
-
2 vrećice
pudinga vanilija
-
2 vrećice
pudinga rum-punč
-
80 g
šećera
-
100 g
margarina za kreme
-
2 dcl
slatkog vrhnja
-
1 paketić
instant želatine fix
-
150 g
bijele čokolade
-
100 g
tamne čokolade
-
za premaz,
3 dcl slatkog vrhnja + šlagfix
- 11 žumanaca
- 1 litra mlijeka
- 2 vrećice pudinga vanilija
- 2 vrećice pudinga rum-punč
- 80 g šećera
- 100 g margarina za kreme
- 2 dcl slatkog vrhnja
- 1 paketić instant želatine fix
- 150 g bijele čokolade
- 100 g tamne čokolade
- za premaz, 3 dcl slatkog vrhnja + šlagfix
Priprema
-
-
-
-
-
-
-
1
Izmiksati snijeg od bjelanaca uz sol i
šećer, lagano umiješati preostale sastojke i smjesu rasporediti na
najveći lim za pečenje obložen pek papirom, peći na 150*C, dok ne dobije
lijepu boju.
-
2
Vrućeg preliti vrućim mlijekom, ohladiti.
-
3
Zamrznuti na pola sata do sat vremena,
izvaditi iz zamrzivača, prerezati na 3 iste trake, lagano preokrenuti i
pažljivo odvojiti od papira i staviti na stranu (zamrzavanjem će kore
kasnije biti još sočnije, a i neće se trgati prilikom skidanja papira).
-
4
Skuhati kremu od pudinga, šećera i žumanaca, u toplu umiješati margarin, ohladiti.
-
5
U hladnu umiksati već čvrsto istučeno vrhnje
i instant želatinu fix, podijeliti na pola. U jednu polovicu umiješati
naribanu bijelu čokoladu, a u drugu polovicu umiješati naribanu tamnu
čokoladu.
-
6
Filati kore kremama, premazati čvrsto tučenim vrhnjem.
-
7
Dobro rashladiti, i….
-
-
1
Izmiksati snijeg od bjelanaca uz sol i šećer, lagano umiješati preostale sastojke i smjesu rasporediti na najveći lim za pečenje obložen pek papirom, peći na 150*C, dok ne dobije lijepu boju.
-
2
Vrućeg preliti vrućim mlijekom, ohladiti.
-
3
Zamrznuti na pola sata do sat vremena, izvaditi iz zamrzivača, prerezati na 3 iste trake, lagano preokrenuti i pažljivo odvojiti od papira i staviti na stranu (zamrzavanjem će kore kasnije biti još sočnije, a i neće se trgati prilikom skidanja papira).
-
4
Skuhati kremu od pudinga, šećera i žumanaca, u toplu umiješati margarin, ohladiti.
-
5
U hladnu umiksati već čvrsto istučeno vrhnje i instant želatinu fix, podijeliti na pola. U jednu polovicu umiješati naribanu bijelu čokoladu, a u drugu polovicu umiješati naribanu tamnu čokoladu.
-
6
Filati kore kremama, premazati čvrsto tučenim vrhnjem.
-
7
Dobro rashladiti, i….
-
1
Нема коментара:
Постави коментар