VENČIĆI
Odavno na internetu gledam peciva ove vrste, nikako nisam stigla da ih umesim, ali kad sam ugledala recept u časopisu DOBRA HRANA znala sam da će biti isproban.
Nakon isprobavanja, pohvala ukućana i njihovog posezanja za venčićima, znam da će ovo često biti u našoj kući na stolu :)
Mirisni, lisnati, mekani i drugog dana- ovo je pecivo koje
vredi truda :)
SASTOJCI:
500 g mekog brašna
30 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
50 ml ulja
2 dl mleka
150 ml kisele pavlake
1 kašičica soli
100 g butera
300 g tankih listova šunkarice
PREMAZ:
1 jaje
susam ili lan
PRIPREMA:
U dubljoj posudi sjediniti mlako mleko, šećer, kašičicu brašna i izmrvljeni kvasac,
pa dobro izmešati i ostaviti da nadodje.
U vanglicu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati nadošli kvasac, ulje, pavlaku i so.
Potom postepeno dodavati preostalo brašno neprestano meseći dok se ne dobije glatko
testo. Umešeno testo prekriti prianjajućom folijom i ostaviti ga da nadodje.
Potrebno mu je oko 30 minuta na toplom mestu.
Nadošlo testo premesiti i podeliti na manje kuglice. Ja sam ih imala 24.
I njih ostaviti 20 minuta da kisnu.
Nakon toga svaku kuglicu istanjiti pomoću oklagije, premazati je omekšalim buterom i staviti kolut šunkarice.
Okruglim zupčastim nožem više puta po sredini zaseći šunkaricu zajedno sa testom.
Ovako pripremljeno testo urolati, spojiti krajeve da se dobije venčić.
Tepsiju obložiti pek papirom, pa u nju poslagati venčiće. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom ili lanom.
Peći venčiće u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne dobiju divnu zlatnu boju.
Sačekati da se malo prohlade, pa uživati :)
SAVET : Strogo sam se držala recepta, jedino sam količinu kvasca povećala sa 20 g
na 30 g zbog količine masnoće u testu i da bi bili mekaniji. Pravila sam ih s buterom,
a vi možete probati i sa margarinom.
Nakon isprobavanja, pohvala ukućana i njihovog posezanja za venčićima, znam da će ovo često biti u našoj kući na stolu :)
Mirisni, lisnati, mekani i drugog dana- ovo je pecivo koje
vredi truda :)
SASTOJCI:
500 g mekog brašna
30 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
50 ml ulja
2 dl mleka
150 ml kisele pavlake
1 kašičica soli
100 g butera
300 g tankih listova šunkarice
PREMAZ:
1 jaje
susam ili lan
PRIPREMA:
U dubljoj posudi sjediniti mlako mleko, šećer, kašičicu brašna i izmrvljeni kvasac,
pa dobro izmešati i ostaviti da nadodje.
U vanglicu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati nadošli kvasac, ulje, pavlaku i so.
Potom postepeno dodavati preostalo brašno neprestano meseći dok se ne dobije glatko
testo. Umešeno testo prekriti prianjajućom folijom i ostaviti ga da nadodje.
Potrebno mu je oko 30 minuta na toplom mestu.
Nadošlo testo premesiti i podeliti na manje kuglice. Ja sam ih imala 24.
I njih ostaviti 20 minuta da kisnu.
Nakon toga svaku kuglicu istanjiti pomoću oklagije, premazati je omekšalim buterom i staviti kolut šunkarice.
Okruglim zupčastim nožem više puta po sredini zaseći šunkaricu zajedno sa testom.
Ovako pripremljeno testo urolati, spojiti krajeve da se dobije venčić.
Tepsiju obložiti pek papirom, pa u nju poslagati venčiće. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom ili lanom.
Peći venčiće u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne dobiju divnu zlatnu boju.
Sačekati da se malo prohlade, pa uživati :)
SAVET : Strogo sam se držala recepta, jedino sam količinu kvasca povećala sa 20 g
na 30 g zbog količine masnoće u testu i da bi bili mekaniji. Pravila sam ih s buterom,
a vi možete probati i sa margarinom.
Нема коментара:
Постави коментар