ROLAT MACIJE OCI
Potrebno je:
Za kore:
Za kore:
- 250 gr mlevenih oraha,
- 200 gr šećera,
- 3 dl belog vina,
- 200 gr brašna,
- kašičica sode bikarbone.
- kesica pudinga od vanile,
- 5 kašika šećera,
- 200 gr margarina,
- 100 gr prah šećera,
- sok i kora od jednog limuna,
- 200 gr mlevenih oraha,
- 100 gr čokolade,
- 4 banane.
- Izmešati mlevene orahe, šećer, vino i brašno pomešano sa sodom bikarbonom.
- Masu izliti u podmazan pleh i peći oko pola sata, u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni.
- Pečenu koru izvaditi iz pleha na platnenu salvetu i uviti.
- Ostaviti da se ohladi.
- Pomešati puding sa šećerom i skuvati ga na vodi prema uputstvu sa kesice.
- Margarin umutiti sa prah šećerom i struganom korom limuna.
- Umućeni margarin dodati ohlađenom pudingu, promešati, pa dodati mlevene orahe i čokoladu otopljenu na pari.
- Sve dobro izmešati pa jednu polovinu fila ravnomerno naneti na razvijenu, već ispečenu i ohlađenu koru.
- Banane oljuštiti i poprskati sokom od limuna.
- Ređati sredinom kore po dve banane uzduž, uviti rolat i spolja premazati ostatkom fila.
- Rolat ukrasiti rendanom čokoladom.
Medeno srce torta
Potrebno je:
- 1 kg posnog keksa,
- 1 kg medenog srca (ređati tako da nema praznine između),
- 1,5 l gaziranog soka od pomorandže + 1 l za natapanje keksa i medenih srca (najbolje fanta),
- 5 pudinga od vanile,
- 500 gr margarina,
- 4 kašike gustina,
- 250 gr šećer u prahu,
- 11 kašika šećera.
- Odvojiti sok od 1,5 l pa razmutiti puding i gustin, a preostali sok ostaviti da provri sa 11 kašika šećera i skuvati.
- Margarin umutiti penasto sa 250 gr šećera i sjediniti s ohlađenim pudingom.
- Ređati keks natopljen sokom pa fil, medeno srce natopljeno sokom pa fil, keks fil pa keks.
- Možete preliti istopljenom čokoladom i posnim šlagom.
Karamel torta
Potrebno je:
- 1/2 ½ korica za rozen tortu,
- 125 g margarina,
- 200 g šećera,
- 1 puding od karamele,
- 400 ml sojinog mleka,
- 150 g mlevenog pečenog lešnika + 50 g za posipanje.
- Karamelizovati šećer na laganoj vatri, pa sipati 300 ml sojinog mleka i mešati dok ne provri i karamel se ne rastopi.
- U preostalom mleku razmutiti puding od karamele, pa dodati u proključalo mleko i mešati dok se ne zgusne.
- Zatim dodati na listiće sečen margarin i mleveni pečeni lešnik, mešati dok se masa ne ujednači, a zatim toplim filom filovati korice.
- Nafilovati i gornju koru, pa je posuti mlevenim pečenim lešnikom i ostaviti da se ohladi i stegne.
- Seći na kockice.
Keks torta
Potrebno je:
- 500 gr četvrtastog posnog keksa,
- 3-4 veće jabuke,
- limun – sok i kora,
- 1 kg banana,
- 750 gr margarina,
- 1 šolja (2 dl) šećera,
- 2-3 pudinga od vanile,
- 1-1,5 l vode,
- 3 kašike prah šećera,
- 200 gr kristal šećera,
- skuvana kafa,
- šećer u prahu,
- šećerne perle.
- Oguljene jabuke narendati i staviti u dublju posudu.
- Dodati narendanu koru i sok od limuna.
- Umešati izgnječene banane.
- Na kraju dodati penasto umućeno 500 gr margarina sa šoljom šećera u prahu i vanilin šećerom.
- Dobro umutiti da se dobije ujednačena, kremasta smesa.
- Istovremeno u vrijućoj vodiskuvati puding od vanile sa 3 kašike šećera u prahu.
- Skloniti sa grejne ploče da se prohladi.
- Umešati prethodno, penasto umućeno 250 gr margarina sa 200 gr šećera.
- Umutiti kompaktnu, penastu smesu.
- Jedan po jedan keks natapati u mlaku, prethodno skuvanu kafu, a zatim slagati jedan uz drugi na dubokoj tacni za kolače ili drugoj pogodnoj posudi.
- Preko reda keksa naneti deo smese sa bananama, a preko pažljivo naneti tanji sloj pudinga od vanile.
- Ponavljati postupak dok se ne utroši sav pripremljeni materijal.
- Završiti redom keksa natopljenim u kafi.
- Pripremljenu tortu prekriti folijom ili salvetom i ostaviti da stoji par sati u frizideru.
- Ohlađenu tortu posuti šećerom u prahu i posuti sitnim, šarenim šećernim perlama.
Dijamantske šnite
Potrebno je:
Za koru:
- 100 g stonog margarina,
- 12 kašika šećera,
- 200 ml kisele vode,
- 8 kašika mlevenih oraha,
- 300 g brašna,
- prašak za pecivo.
- 250 g margarina,
- 150 g šećera u prahu,
- 150 g posnog mlevenog keksa,
- narendana korica limuna,
- 100 ml vode,
- 220 g šećera,
- 200 g mlevenih oraha,
- 200 g posne čokolade,
- kesica posnog šlaga.
- Umutite kašikom šećer s otopljenim margarinom, kiselom vodom, orasima, brašnom i praškom za pecivo.
- Smesu izlijte u pleh i ispecite koru na 180 stepeni.
- Penasto umutite margarin sa šećerom u prahu, pa dodajte keks i koricu limuna.
- Odvojeno zagrejte vodu sa šećerom i, kad se šećer otopi, dodajte čokoladu.
- Kad se i čokolada otopi, ubacite orahe i keks, pa sve dobro sjedinite.
- Prohladite smesu, te je sjedinite sa prvom smesom.
- Ako bude previše gusto, dodajte malo kisele vode.
- Koru premažite tankim slojem umućenog šlaga, preko nanesite fil, premažite šlagom i ukrasite.
Нема коментара:
Постави коментар