петак, 28. март 2014.

Pita od domacih kora ili kako napraviti savrsene kore :)



Dugo sam mislila da nema sanse napraviti

savrsenu pitu od domacih kora ako ne stavim

malo kvasca ili praska za pecivo...:(

Uvek sam bezala od razvlacenja domacih kora,

izgovarala se da mi pucaju, da nisu dovoljno

tanke i sve tako....Ali, ipak sam bila manje

uporna i brzopleta, a ove kore su tako

jednostavne i od sad cemo uzivati u domacoj

piti kad god pozelimo :)


Sastojci:

500 g brasna tip 500

1 kasikaulja

1 kasicica soli

3 dcl mlake vode

i jos brasna po potrebi


Priprema:

U posudu za mesenje staviti brasno, so i ulje,

polako dodajte vodu i rukama mesiti testo.

Ako vam je testo lepljivo, dodati jos malo

brasna, prebaciti testo na brasnom posut

platneni stolnjak i mesiti polako uz postepeno

dodavanje brasna do trenutka kad se testo vise

ne lepi za ruke.

Testo mora biti elasticno.


Podeliti testo na 3 loptice, svaku oklagijom

malo razvuci u krug, premazati toplim ,ali ne previse ,

uljem, prekriti prozirnom folijom i ostaviti ga

1 sat da odstoji.


Nakon tog vremena pristupiti razvlacenju testa.

Sve raditi na platnenom stolnjaku.


Prvo malo oklagijom razvuci testo , a onda sve raditi

rukama tako sto podvucete ruke pod testo i

polako ga od sredine razvlacite ka ivicama stola.

Radila sam na polovini stola jer je testo manje i

ne moze se puno ravuci.


Razvlaciti testo dok mozete, rukom ili nozem iseci

bocne ivice koje su zadebljale i to testo smotati u

loptu. Od njega mozete napraviti lepinju.



Kore preliti uljem, nadevati po zelji i uz pomoc

stolnjaka smotati u strudlicu.

Tako napravljenu rolnicu prebaciti u nauljen pleh,

jos malo preliti uljem i peci na 200 stepeni do

rumene boje.

Pitu izvaditi iz pleha, prekriti cistom platnenom

krpom da malo odmekne i sluziti je uz neki

kiselo mlecni napitak.



Ja sam pravila fil od 300 g sira, 2 jajeta i 1 veze

blitve koju sam samo naseckala, malo posolila i

rukama izgnjecila.

Нема коментара:

Постави коментар