Pita od domacih kora ili kako napraviti savrsene kore :)
Dugo sam mislila da nema sanse napraviti
savrsenu pitu od domacih kora ako ne stavim
malo kvasca ili praska za pecivo...:(
Uvek sam bezala od razvlacenja domacih kora,
izgovarala se da mi pucaju, da nisu dovoljno
tanke i sve tako....Ali, ipak sam bila manje
uporna i brzopleta, a ove kore su tako
jednostavne i od sad cemo uzivati u domacoj
piti kad god pozelimo :)
Sastojci:
500 g brasna tip 500
1 kasikaulja
1 kasicica soli
3 dcl mlake vode
i jos brasna po potrebi
Priprema:
U posudu za mesenje staviti brasno, so i ulje,
polako dodajte vodu i rukama mesiti testo.
Ako vam je testo lepljivo, dodati jos malo
brasna, prebaciti testo na brasnom posut
platneni stolnjak i mesiti polako uz postepeno
dodavanje brasna do trenutka kad se testo vise
ne lepi za ruke.
Testo mora biti elasticno.
Podeliti testo na 3 loptice, svaku oklagijom
malo razvuci u krug, premazati toplim ,ali ne previse ,
uljem, prekriti prozirnom folijom i ostaviti ga
1 sat da odstoji.
Nakon tog vremena pristupiti razvlacenju testa.
Sve raditi na platnenom stolnjaku.
Prvo malo oklagijom razvuci testo , a onda sve raditi
rukama tako sto podvucete ruke pod testo i
polako ga od sredine razvlacite ka ivicama stola.
Radila sam na polovini stola jer je testo manje i
ne moze se puno ravuci.
Razvlaciti testo dok mozete, rukom ili nozem iseci
bocne ivice koje su zadebljale i to testo smotati u
loptu. Od njega mozete napraviti lepinju.
Kore preliti uljem, nadevati po zelji i uz pomoc
stolnjaka smotati u strudlicu.
Tako napravljenu rolnicu prebaciti u nauljen pleh,
jos malo preliti uljem i peci na 200 stepeni do
rumene boje.
Pitu izvaditi iz pleha, prekriti cistom platnenom
krpom da malo odmekne i sluziti je uz neki
kiselo mlecni napitak.
Ja sam pravila fil od 300 g sira, 2 jajeta i 1 veze
blitve koju sam samo naseckala, malo posolila i
rukama izgnjecila.
Нема коментара:
Постави коментар