недеља, 11. мај 2014.

     Pileca Corba

Ukusna i mirisna pileca corba koja neuzima vise od 10 minuta vase pripreme a skuvana je u roku 30 minuta. 
Pileca Corba

Sastojci

  •   1 vece pilece belo meso
  •   1 veza mesane zeleni
  •   1 glavica seckanog crnog luka
  •   1 soljica mleka ( 120 ml )
  •   2 zlice brasna
  •   1 jaje
  •   1 zlica suvog zacina
  •   biber, so
  •   2-3 grancice sveze mirodjije
  •   2-3 grancice svezeg persuna
  •   1 limun
  •   malo praha muskatnog orascica

Priprema

  1. 1
    Belo meso operite i stavite u posudu, dodajte ociscenu, opranu i na najsitnije rendo izrendanu mesanu zelen i crni luk, pa nalijte 1,5 l vode i  stavite da se kuva. Kada je meso gotovo , izvadite ga, odvojite od kostiju, komade mesa stavite u blender pa sitno sameljite i zatim vratite u corbu i nek jos jednom prokljuca.
  2. 2
    Umutite jaje, dodati mleko i brasno pa nastavite da mutite dok ne dobijete ujednacenu guscu smesu bez grudvica i uz neprestalno mesanje ulijte u corbu. Zaciniti suvim zacinom, biber, muskatni orahi so po ukusu, promesajte pa ostavite da jos jednom prokljuca.
  3. 3
    neposredno pred serviranje pospite seckanim persunom i mirodjijom. Ko voli moze corbu da zakiseli sokom od limuna u svom tanjiru.

  Fantazija Budapestrull - Budapestkake


Sastojci

  •  Rul: 4 bjelanjka
  •   1 zlicica svezeg soka od limuna
  •   korica od pola limuna
  •   1 dl mleveni ljesnjaka ( 50 gr )
  •   2 zlice maizena/gustin ( oko 40 gr )
  •   2 1/2 dl secera ( 250 gr )
  •   2 zlice krupno seckani ljesnjaka
  •  FiL: 3 dl slatko vrhnje
  •   sveze mandarini
  •  Po zelji: Malo kakaa ko voli tamniju ruladu 

Priprema

  1. 1
    Ukopcati pecnicu da se zagreje na 160 - 170 stupnjeva.
  2. 2
    Pleh od rerne obloziti papirom za pecenje.
  3. 3
    Izrezati jos jedan list pek -papira pa posuti sa secerom i ostaviti sa strane.
  4. 4
    Razdvojiti bjelanke od zumanjaka. Od zumanjaka mozemo pripremiti kajganu ( poprzimo 1 glavicu crna luka, moze i mesnate slanine a nemora na malo maslinova ulja, pa dodamo zumanjke, zacinimo i kratko poprzimo ).
  5. 5
    Dobro istucite sneg od bjelanjaka i sokom od limuan pa mu dodavajte malo po malo secera i miksamo kratko posle svakog dodavanja i miksati u cvrst saum. Lagano umesajte lesnjake, koricu limuna i maizena.
  6. 6
    Dobivenom smesom polako napunite kesu za ukrasavanje/spric pa polako istiskujte vodoravne linije/pruge jednu do druge. Posuti odgore seckanim ljesnjakima a zatim staviti peci u zagrejanoj rerni ca 20-25 minuta ili dok lagano ne porumeni.
  7. 7
    Pecenu koru preokrenuti na vec pripremljen pek-papir kojeg smo posuli sa malo secera pa koru polako uviti pomocu papira pa je ponovo odmotati i neka se skoz ohaldi na pek papiru.
  8. 8
    Ohladjenu koru premazemo sa tucemom kremom od slatkog vrhnja a malo odvojimo za dekoraciju. Po kremi rasporeite bogato sa ceckanim mandarinima ili poredjajte cele mandarine na rub kao sto je prikazano na slici pa sve urolajte pomocu papira a zatim papir ostranite.
  9. 9
    Ohladiti rolat pre sluzenja u frizider 

    Cufte u umaku

Ukusan rucak koji se brzo pripremi.

Sastojci

  •   500 gr mesanog mlevenog mesa
  •   50 gr mesne slanine
  •   1 jaje
  •   1 manja glavica crna luka
  •   1 cen belog luka
  •   3 zlice prezli
  •   1/2 zlicice mlevene paprike
  •   100 gr kiseli krastavaca
  •   4 dl vrhnja/pavlake za kuvanje
  •   1 zlicica senfa
  •   mesavina zacina
  •   biber
  •   ulje

Priprema

  1. 1
    Crni luk i slaninu iseci na kockice, a beli luk ispasirati.
  2. 2
    U posudu sjediniti mleveno meso, jaje, crni i beli luk, slaninu, prezle, mlevenu papriku i zacine po ukusu pa sve dobro izmesati u jednolicnu smesu.
  3. 3
    Nauljenim rukama oblikovati cuftice. Prziti ih na vrelom ulju sa svih strana da porumene, a zatim izvaditi i ostaviti na toplom.
  4. 4
    U masnocu od mesa dodati vrhnje za kuvanje, senf, zacine po ukusu pa kratko prokuvati.
  5. 5
    Kisele krastavce iseci na stapice i dodati u smesu sa vrhnjem i na kraju dodati cufte i sve zajedno kuvati na umerenoj temperaturi 5 minuta.

   Lepinje za Cevape


Sastojci

  •  testo: 500 gr glatkog brasna
  •   25 gr svezeg kvasca
  •   1 zlicica soli ( 10 gr )
  •   1 zlica secera ( 10 gr )
  •   250 ml mlakog mleka ( 2.5 dl )
  •   100 ml mlake vode ( 1 dl )

Priprema

  1. 1
    Pripremite kvas od secera, vode i 1 zlice brasna, tako sto ce mo svezi kvasca prvo razmutiti u mlaku vodu, te dodati secer i brasno pa pustiti da narasta.
  2. 2
    Prosejano brasno koje smo promesali sa soli dodati kvas i mlako mleko, te zamesiti mekano testo koje se ne lepi za ruke.
  3. 3
    Umesano testo ostavite prekriveno najlonskom vrecicom 60 minuta ili dok ne udvostruci volum.
  4. 4
    Vise nemasamo testo nego kada se udvostrucilo, prebacivamo ga na lagano pobrasnjenu radnu povrsinu i razvaljamo ga na 1.5 cm debljine pa od testa izrezemo nozom ili okruglim kalupom komade promjere 15-25 cm.
  5. 5
    Tako oblikovane lepinje stavimo u pleh prekriven papirom za pecenje.
  6. 6
    Odgore, sa gornje strane na svaku lepinju nozem umrezimo kvadratnu mrezu dubine par mm.
  7. 7
    Svaku lepinju premazati mlakom vodom a zatim prekrijemo prozirnom folijom ili razrezanom vrecicom.
  8. 8
    Prekrivene oblikovane lepinje ostaviti da se dizu daljni 30-45 minuita a u medju vremenu zagrejati pecnicu na 250 stupnjeva.
  9. 9
    Pre pecenja ponovo premazati lepinje mlakom vodom pa peci u zagrejanoj pecnici 15 minuta ili dok lagano ne pozlate i ostanu svetle a ne hrckave.
  10. 10
    Pecene lepinje premazati hladnom vodom i zamotati u krpu na kratko.

  Fantazija Mekane kao pamuk 

  hamburger peciva


Sastojci

  •   500 gr belog brasna
  •   250 ml mleka ( mlaka )
  •   100 ml vode ( mlake )
  •   1 zlica secera
  •   1 zlicica soli
  •   50 gr putera u kockice ( sobne temperature )
  •   25 gr svezeg kvasca
  •  I jos: sezam
  •   voda za premazat peciva

Priprema

  1. 1
    Izdrobiti svezi kvasac u mlakom mleku.
  2. 2
    U posudu za mesanje promesati sve suhe sastojka pa sa rastopljenim kvascem i mlekom i vodom zamesiti testo koje se nece lepiti.
  3. 3
    Umesanom testu dodavati kockicu po kockicu putera i mesimo posle svake kockice da se svaka kockica putera sjedini sa testom i mesiti dok ne dobijemo kompaktno testo koje se nece lepiti.
  4. 4
    Prekriti posudu sa testom i neka nadolazi 30 - 60 minuta.
  5. 5
    Nadoslo testo podeliti u 10 jufkica/loptica pa svaku lopticu redjamo u pleh koji smo oblozili pek-papirom, te svaku lopticu pritisnuti da se poravna.
  6. 6
    Prekriti pleh plasticnom folijom ili kuhinjskom krpom i neka nadolazi 30 - 45 minuta.
  7. 7
    Ukopcati pecnicu da se zagreje na 225 stepeni.
  8. 8
    Pred pecenje svako pecivo premazati vodom i posuti sezamom.
  9. 9
    Staviti pleh u zagrejanu pecnicu i peci 12 minuta.


Нема коментара:

Постави коментар