Pileca Corba
Sastojci
Priprema
-
1
Belo meso operite i stavite u posudu, dodajte ociscenu, opranu i na najsitnije rendo izrendanu mesanu zelen i crni luk, pa nalijte 1,5 l vode i stavite da se kuva. Kada je meso gotovo , izvadite ga, odvojite od kostiju, komade mesa stavite u blender pa sitno sameljite i zatim vratite u corbu i nek jos jednom prokljuca.
-
2
Umutite jaje, dodati mleko i brasno pa nastavite da mutite dok ne dobijete ujednacenu guscu smesu bez grudvica i uz neprestalno mesanje ulijte u corbu. Zaciniti suvim zacinom, biber, muskatni orahi so po ukusu, promesajte pa ostavite da jos jednom prokljuca.
-
3
neposredno pred serviranje pospite seckanim persunom i mirodjijom. Ko voli moze corbu da zakiseli sokom od limuna u svom tanjiru.
Fantazija Budapestrull - Budapestkake
Sastojci
- Rul: 4 bjelanjka
- 1 zlicica svezeg soka od limuna
- korica od pola limuna
- 1 dl mleveni ljesnjaka ( 50 gr )
- 2 zlice maizena/gustin ( oko 40 gr )
- 2 1/2 dl secera ( 250 gr )
- 2 zlice krupno seckani ljesnjaka
- FiL: 3 dl slatko vrhnje
- sveze mandarini
- Po zelji: Malo kakaa ko voli tamniju ruladu
Priprema
-
1
Ukopcati pecnicu da se zagreje na 160 - 170 stupnjeva.
-
2
Pleh od rerne obloziti papirom za pecenje.
-
3
Izrezati jos jedan list pek -papira pa posuti sa secerom i ostaviti sa strane.
-
4
Razdvojiti bjelanke od zumanjaka. Od zumanjaka mozemo pripremiti kajganu ( poprzimo 1 glavicu crna luka, moze i mesnate slanine a nemora na malo maslinova ulja, pa dodamo zumanjke, zacinimo i kratko poprzimo ).
-
5
Dobro istucite sneg od bjelanjaka i sokom od limuan pa mu dodavajte malo po malo secera i miksamo kratko posle svakog dodavanja i miksati u cvrst saum. Lagano umesajte lesnjake, koricu limuna i maizena.
-
6
Dobivenom smesom polako napunite kesu za ukrasavanje/spric pa polako istiskujte vodoravne linije/pruge jednu do druge. Posuti odgore seckanim ljesnjakima a zatim staviti peci u zagrejanoj rerni ca 20-25 minuta ili dok lagano ne porumeni.
-
7
Pecenu koru preokrenuti na vec pripremljen pek-papir kojeg smo posuli sa malo secera pa koru polako uviti pomocu papira pa je ponovo odmotati i neka se skoz ohaldi na pek papiru.
-
8
Ohladjenu koru premazemo sa tucemom kremom od slatkog vrhnja a malo odvojimo za dekoraciju. Po kremi rasporeite bogato sa ceckanim mandarinima ili poredjajte cele mandarine na rub kao sto je prikazano na slici pa sve urolajte pomocu papira a zatim papir ostranite.
-
9
Ohladiti rolat pre sluzenja u frizider
Cufte u umaku
Sastojci
Priprema
-
1
Crni luk i slaninu iseci na kockice, a beli luk ispasirati.
-
2
U posudu sjediniti mleveno meso, jaje, crni i beli luk, slaninu, prezle, mlevenu papriku i zacine po ukusu pa sve dobro izmesati u jednolicnu smesu.
-
3
Nauljenim rukama oblikovati cuftice. Prziti ih na vrelom ulju sa svih strana da porumene, a zatim izvaditi i ostaviti na toplom.
-
4
U masnocu od mesa dodati vrhnje za kuvanje, senf, zacine po ukusu pa kratko prokuvati.
-
5
Kisele krastavce iseci na stapice i dodati u smesu sa vrhnjem i na kraju dodati cufte i sve zajedno kuvati na umerenoj temperaturi 5 minuta.
Lepinje za Cevape
Sastojci
- testo: 500 gr glatkog brasna
- 25 gr svezeg kvasca
- 1 zlicica soli ( 10 gr )
- 1 zlica secera ( 10 gr )
- 250 ml mlakog mleka ( 2.5 dl )
- 100 ml mlake vode ( 1 dl )
Priprema
-
1
Pripremite kvas od secera, vode i 1 zlice brasna, tako sto ce mo svezi kvasca prvo razmutiti u mlaku vodu, te dodati secer i brasno pa pustiti da narasta.
-
2
Prosejano brasno koje smo promesali sa soli dodati kvas i mlako mleko, te zamesiti mekano testo koje se ne lepi za ruke.
-
3
Umesano testo ostavite prekriveno najlonskom vrecicom 60 minuta ili dok ne udvostruci volum.
-
4
Vise nemasamo testo nego kada se udvostrucilo, prebacivamo ga na lagano pobrasnjenu radnu povrsinu i razvaljamo ga na 1.5 cm debljine pa od testa izrezemo nozom ili okruglim kalupom komade promjere 15-25 cm.
-
5
Tako oblikovane lepinje stavimo u pleh prekriven papirom za pecenje.
-
6
Odgore, sa gornje strane na svaku lepinju nozem umrezimo kvadratnu mrezu dubine par mm.
-
7
Svaku lepinju premazati mlakom vodom a zatim prekrijemo prozirnom folijom ili razrezanom vrecicom.
-
8
Prekrivene oblikovane lepinje ostaviti da se dizu daljni 30-45 minuita a u medju vremenu zagrejati pecnicu na 250 stupnjeva.
-
9
Pre pecenja ponovo premazati lepinje mlakom vodom pa peci u zagrejanoj pecnici 15 minuta ili dok lagano ne pozlate i ostanu svetle a ne hrckave.
-
10
Pecene lepinje premazati hladnom vodom i zamotati u krpu na kratko.
Fantazija Mekane kao pamuk
hamburger peciva
Sastojci
- 500 gr belog brasna
- 250 ml mleka ( mlaka )
- 100 ml vode ( mlake )
- 1 zlica secera
- 1 zlicica soli
- 50 gr putera u kockice ( sobne temperature )
- 25 gr svezeg kvasca
- I jos: sezam
- voda za premazat peciva
Priprema
-
1
Izdrobiti svezi kvasac u mlakom mleku.
-
2
U posudu za mesanje promesati sve suhe sastojka pa sa rastopljenim kvascem i mlekom i vodom zamesiti testo koje se nece lepiti.
-
3
Umesanom testu dodavati kockicu po kockicu putera i mesimo posle svake kockice da se svaka kockica putera sjedini sa testom i mesiti dok ne dobijemo kompaktno testo koje se nece lepiti.
-
4
Prekriti posudu sa testom i neka nadolazi 30 - 60 minuta.
-
5
Nadoslo testo podeliti u 10 jufkica/loptica pa svaku lopticu redjamo u pleh koji smo oblozili pek-papirom, te svaku lopticu pritisnuti da se poravna.
-
6
Prekriti pleh plasticnom folijom ili kuhinjskom krpom i neka nadolazi 30 - 45 minuta.
-
7
Ukopcati pecnicu da se zagreje na 225 stepeni.
-
8
Pred pecenje svako pecivo premazati vodom i posuti sezamom.
-
9
Staviti pleh u zagrejanu pecnicu i peci 12 minuta.
Нема коментара:
Постави коментар