Знам, че много се забавих с публикуването на рецептата, затова без много увертюри директно към нея преминавам.
Предполагам, че докато ме нямаше, доста кулинарни шедьоври сте сътворили. Ще разглеждам от утре :)
Продукти:
за тестото
600 грама брашно
100 грама захар
щипка сол
10 грама суха мая
1 яйце
50 грама краве масло
350 милилитра прясно мляко
пълнеж
5 супени лъжици Нутела
100 грама натурален шоколад
за слепване
сладко или конфитюр по избор /при мен е домашно сладко от горски ягоди/
От посочените продукти за тестото замесваме тесто, което оставяме да втаса на топло.
Шоколадът и Нутелата разтопяваме на водна баня и оставяме да изстине напълно.
Разточваме втасалото тесто на правоъгълник с дебелина около 1 сантиметър
и я намазваме с пълнежа. Прегъваме двата края на кората към средата,
така че да се срещнат или с едната захлупваме другата. После сгъваме
по-отдалечени двата края на получения дълъг правоъгълник към средата,
след което прегъваме на две.
Ето тук има снимки стъпка по стъпка >>.
Но и дори да не ги следвате точно по този начин, пак ще получите
шоколадовите ивици. Разточваме полученото квадратче на кора, като
внимаваме да не пробием на много места шоколадовия слой. Режем ивици от
тестото с дебелина около 1-2 сантиметра, които завиваме, както завиваме
мартеница, т.е. усукваме двата края но получените ленти в противоположни
посоки. Редим получените усукани ивици върху тава, покрита с хартия за
печене, близо една до друга. Оставяме ги да втасат за около 30 минути.
Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 15 минути или
докато ивиците придобият златист загар. Готовите ивици обръщаме и
намазваме със сладко или конфитюр. Завиваме плътно на руло, което
пристягаме със свежо фолио (оставяме краищата без фолио, за да диша
рулото). От време на време завъртаме рулото, за да не се сплеска само от
едната страна. След като изстине, махаме фолиото.
Нема коментара:
Постави коментар