петак, 15. август 2014.

sa bloga Ossigeno

                                 Mramorni rolat


Sastojci

  •  600gr brasna
  •  100gr secera
  •  1 vrecica 7gr suhe germe
  •  50gr omeksalog maslac
  •  350ml mlakog mlijeka
  •  1 jaje
  •   malo soli
  • za punjenje

  •  100gr tamne cokolade
  •  5kas nutele(ili drugog tamnog namaza)
  • za premazati rolat

  •   marmelada po zelji

Priprema

  1. 1
    Na pari otopite cokoladu zajedno sa nutelom.Ostavite da se ohladi.
    Zamjesite meko tijesto od navedenih sastojaka,i ostavite na toplom da nadolazi.
    Nadoslo tijesto rastanjite u pravougaonik oko 1cm debljine.Premazite svu povrsinu sa ohladenom cokoladom.
  2. 2
    Preklopite desnu stranu do sredine tijesta.
    Preko desne stane preklopite lijevu stranu.
  3. 3
    Tijesto malo rastanjite u sirinu.
  4. 4
    Preklopite donju i gornju stranu jednu preko druge.
  5. 5
    Ponovo rastanjite u pravougaonik,pa sjecite trakice siroke 1-2cm.
    Pleh od rerne(33/36)oblozite pek-papirom.
    Rernu zagrijati na 180°C.
    Dobivene trakice zarolati,pa redati jednu do druge u pleh(ne stiskati ih previse jednu uz drugu,jer ce narasti prilikom pecenja)
  6. 6
    Pokriti pleh i ostaviti jos 20-tak min.da nadode.
    Peci oko 15 min.
    Toplu roladu izvaditi zajedno sa papirom iz pleha pa je premazati sa marmeladom po zelji(obilno!)
    Pomocu papira zarolati tijesto,bez da ga puno stiscete.
    Ohladiti,mozete je posuti i sa secerom u prahu,al izgleda ljepse bez ikakvog dodavanja preko!
  7. 7
    I jos slika ovdje
  8. 8
    Mozete i preko vruceg  rolata odmah premazati marmeladu,lakse se razmazuje,pogotovo ako je marmelada malo cvrsca kao moja...
    Malo ohladite,nemojte je vrelu motati i OBAVEZNO rolajte zajedno sa papirom!(bez puno stiskanja)
    Vec sam to napisala,al potpisujem jos jednom jer je to najbitnije u cijelom postupku.
  9. 9
    Izvor recepta je blog Ossigeno

 Marble Twist Roll или мраморно рулоfedora


Знам, че много се забавих с публикуването на рецептата, затова без много увертюри директно към нея преминавам.
Предполагам, че докато ме нямаше, доста кулинарни шедьоври сте сътворили. Ще разглеждам от утре :)



Продукти:
за тестото
600 грама брашно
100 грама захар
щипка сол
10 грама суха мая
1 яйце
50 грама краве масло
350 милилитра прясно мляко
пълнеж
5 супени лъжици Нутела
100 грама натурален шоколад
за слепване
сладко или конфитюр по избор /при мен е домашно сладко от горски ягоди/

От посочените продукти за тестото замесваме тесто, което оставяме да втаса на топло. 
Шоколадът и Нутелата разтопяваме на водна баня и оставяме да изстине напълно.
Разточваме втасалото тесто на правоъгълник с дебелина около 1 сантиметър и я намазваме с пълнежа. Прегъваме двата края на кората към средата, така че да се срещнат или с едната захлупваме другата. После сгъваме по-отдалечени двата края на получения дълъг правоъгълник към средата, след което прегъваме на две. Ето тук има снимки стъпка по стъпка >>. Но и дори да не ги следвате точно по този начин, пак ще получите шоколадовите ивици. Разточваме полученото квадратче на кора, като внимаваме да не пробием на много места шоколадовия слой. Режем ивици от тестото с дебелина около 1-2 сантиметра, които завиваме, както завиваме мартеница, т.е. усукваме двата края но получените ленти в противоположни посоки. Редим получените усукани ивици върху тава, покрита с хартия за печене, близо една до друга. Оставяме ги да втасат за около 30 минути. Печем в предварително загрята фурна на 180С за около 15 минути или докато ивиците придобият златист загар. Готовите ивици обръщаме и намазваме със сладко или конфитюр. Завиваме плътно на руло, което пристягаме със свежо фолио (оставяме краищата без фолио, за да диша рулото). От време на време завъртаме рулото, за да не се сплеска само от едната страна. След като изстине, махаме фолиото. 


Нема коментара:

Постави коментар