Ledene kocke
Ove zime, zima je nešto posustala. Za moj rejnodov sindrom, kao i iznos računa za struju, blaga zima je dar. Ali, nisam mirna. Brinem se za nju. Zašto se promenila? Zašto je baš ove godine rešila da bude drugačija?
Možda je ranjena? Možda je izgubila nešto važno, potonula u sivilo, pa nema volje da pokaže bele zube? Možda joj je svejedno? Možda jednostavno ne mari više za ono što se od nje očekuje? Možda je ostarila? Možda je više nikad neće ni biti?
Možda joj samo treba pomoć? Neka sitnica, nešto, što ni ona sama ne zna šta je, da je trgne i pokrene. Neki izazov. Neki impuls.
- Možeš ti to, zimo! Diži dupe, i mrzni! Nemoj da su ledene kocke hladnije od tebe!
Sastojci:
kora
5 jaja
100 g šećera
50 g brašna
30 g kakaa
1/2 kašičice praška za pecivo
prstohvat soli
sirup
300 g šećera
250 ml vode
fil
1 l mleka
150 g gustina
250 g šećera
3 kesice vanilin šećera
250 g putera
1 ekstrakt limuna (Dr Oetker ampula)
glazura
150 g čokolade za kuvanje
60 ml ulja
Postupak:
1. U manjoj posudi pomešati brašno, kakao, prašak za pecivo i so. Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodavati jedno po jedno žumance muteći dalje. Isključenim mikserom umešati suve sastojke, pa promutiti sve zajedno. Sipati u pleh 25x35 cm, prethodno podmazan i posut brašnom. Peći na 180°C oko 15 minuta. Ostaviti da se ohladi.
2. Skuvati sirup od vode i šećera. Vreme kuvanja - oko 10 minuta od vrenja. Vreo sirup preliti preko hladne kore. Sirup neće odmah natopiti koru, već će u prvom trenutku ostati da se vidi kao bara, ali polako će prodreti u nju. Kora se može malo izbockati viljuškom, da se ovaj proces potpomogne. U svakom slučaju, kora na kraju treba da ostane što suvlja po površini, da se fil kasnije ne bi odvajao.
3. Puter izvaditi iz frižidera i ostaviti na sobnoj tempraturi. Gustin razmutiti sa 150 ml mleka, a ostatak od litra skuvati sa šećerom i vanilin šećerom. Kad provri, u mleko dodati razmućen gustin i mešati. Neposredno pre sipanja promešati ranije razmućen gustin, jer ume da se slegne i nataloži na dnu. Kad smesa krene da se zgušnjava, kuvati dva minuta na isključenoj ringli, sve vreme mešajući. Skloniti sa ringle i pokriti površinu fila plastičnom folijom, da se ne bi stvorila korica. Ostaviti da se ohladi toliko da ne bude vreo, već topao/mlak. Mikserom razmututi, pa dodati omekšali puter i ekstrakt limuna i sve zajedno dobro umutiti. Sipati preko kore i poravnati.
4. Na tihoj vatri istopiti čokoladu sa uljem. Sipati preko fila i razliti po celoj površini naginjanjem pleha u svim pravcima. Ostaviti da se kolač dobro rashladi, pa seći na kocke. Da čokolada ne bi pucala, seći tankim nožem koji treba držati vertikalno i samo vući kroz kolač.
Napomene:
Recept je nastao adaptacijom ovog, uz težnju da koru približim sočnijoj varijanti viđenoj kodMaxivide.
Ekstrakt limuna je nešto što će filu dodati utisak svežine i "ledenosti", i savetujem da ge ne izostavljate. Probala sam da napravim i bez njega, i kolač je ok, ali nema dovoljno svežine da bi opravdao ime. Naravno, aroma mente bi ovde bila prava stvar, ili nekoliko pepermint bombona izmrvljenih i rastopljenih u malo vode. Ja mentu ne volim, pa nisam probala.
Glazura daje krckavu čokoladnu koricu, pa ako ne volite da se čokolada lomi pod kašičicom, koristite neku drugu, mekšu glazuru (ganache ili sličnu).
Нема коментара:
Постави коментар