Štrudlice sa smokvama
Sastojci
Tijesto
- 300 g brašna
- 170 g maslaca sobne temperature
- 100 g šećera
- 50 g meda
- 1/4 žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
- prstohvat cimeta
- naribana korica 1 naranče ili limuna
- 2 žličice čistog ekstrakta vanilije
- 4 žumanjka
Punjenje
- 400 g suhih smokava
- 80 g pirea od jabuke (applesauce)
- 50 g meda
- na vrh žličice cimeta
Priprema
-
1
Stavite u zdjelu omekšali maslac, šećer, med, naribanu koricu naranče ili limuna, sol, ekstrakt vanilije i cimet. Izmiješajte dobro mikserom.
Dodajte jedan po jedan žumanjak i dalje muteći dok se ne sjedine sa smjesom.
Dodajte brašno prosijano sa sodom bikarbonom - u početku miješajte mikserom na najnižoj brzini, a zatim drvenom žlicom da se smjesa dobro poveže.
Tijesto treba biti jako mekano, dakle ne dodajite više brašna.
Podijelite tijesto na četiri dijela, svaki oblikujte u valjak koji rastanjite malo dlanom i zamotajte u komad prozirne folije. Ostavite tijesto da se dobro rashladi u hladnjaku najmanje 2 sata.
-
2
U međuvremenu pripremite nadjev.
Narezane smokve, med i pire od jabuka stavite u mikser (multipraktik) i izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Stavite smjesu u slastičarsku vrećicu za ukrašavanje ili običnu vrećicu za zamrzivač kojoj odrežite vrh.
-
3
Razvaljajte tijesto jako tanko (oko 2 mm) i izrežite na pravokutnike širine 8 cm (ostatke tijesta sakupite i ohladite, pa ponovo razvaljajte). Tijesto razvaljajte između dva komada papira za pečenje, i pobrašnite i ispod tijesta i samo tijesto odozgor, jer tijesto na sobnoj temperaturi brzo odmekne i postane ljepljivo.
Duž svakog pravokutnika, po sredini, istisnite nadjev pa ga malo rastanjite nožem.
Preklopite tijesto preko nadjeva pa okrenite tako da je preklop s donje strane.
Premjestite sve oblikovane štrudlice na pleh i stavite u hladnjak na 1 sat.
-
4
Kad su se štrudlice dobro ohladile, narežite ih jako oštrim nožem na komade dužine 6 cm, ali ih ostavite spojene, tj. ne razdvajajte izrezane komade.
Stavite ih peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, oko 12 minuta, dok lagano ne porumene odozgor.
Još tople izrežite ponovo i ostavite ih da se ohlade.
Crna ruža
Sastojci
Za tijesto:
- 600 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 300 g šećera
- 1 Prašak za pecivo Docela Saznaj više na namirnici podravka.hr
- ¼ žličice soli
- 200 ml mlijeka
- 1 jaje
- 100 g maslaca
Mak punjenje:
- 200 g mljevenog maka
- 250 g šećera
- 2 Limun šećera Dolcela
- 150 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 1 Prašak za pecivo Dolcela Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 100 g maslaca
- 200 ml mlijeka
Za kremu:
- 3 Pudinga od vanilije Dolcela Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 250 g šećera
- 1 l mlijeka
- 250 g maslaca
Priprema
-
1
U veću posudu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, sol, mlijeko, jaje, omekšali maslac i umijesite glatko tijesto.
-
2
Tijesto pustite da odstoji 10-ak minuta, pa ga podijelite na šest jednakih dijelova.
-
3
Na pobrašnjenoj podlozi 2 dijela tijesta razvaljajte na veličinu 25x35 cm, stavite ih na papir za pečenje i zasebno pecite na donjoj strani lima za pečenje (30x40 cm). Kore pecite oko 20 minuta na 180° C ili dok ne dobiju lijepu blagozlatnu boju.
-
4
Pečene kore pustite da se dobro ohlade. Preostala 4 dijela tijesta razvaljajte na veličinu 35x20 cm.
-
5
U posudu stavite mljeveni mak, šećer, limun šećer, brašno, prašak za pecivo, rastopljeni maslac, toplo mlijeko i pomoću električne miješalice dobro izmiješajte.
-
6
Dobivenu smjesu odmah ravnomjerno podijelite po razvaljanom tijestu i pomoću žlice premažite po tijestu. Svaki premazani dio tijesta zarolajte u roladu.
-
7
Tepsiju (35x20 cm) premažite maslacem, pospite brašnom i u nju položite roladu jednu do druge. Pecite na 170 °C 30-35 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju. Pečene rolade izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade.
-
8
Na dno tepsije (35x20 cm) položite jednu pečenu koru, a po potrebi joj lagano skratite rubove kako bi vam kora pasala na dno.
-
9
Pudinge pomiješajte sa šećerom, 150 ml hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka stavite na vatru. Kad mlijeko zakuha, dodajte razmućeni puding i kuhajte još 1-2 minute neprekidno miješajući.
-
10
Maknite s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se u potpunosti ne rastopi.
-
11
Polovicu pudinga prelijte preko kore u tepsiji, na puding položite pečene rolade, prelijte ostatkom pudinga i poklopite preostalom korom. Pustite da se ohladi i stavite u hladnjak na barem 1-2 sata.
Plitvička štrudla
Sastojci
Tijesto za sve
- 1 kg brašna
- 2 kom od 2 dl jogurta ili vrhnja
- 1 suhi kvasac
- 1 prašak za pecivo
- 2 jaja
- 2 žlice šećera
- -- malo soli
- 1 čaša od 2 dl ulja
- 1 čaša od 2 dl mlijeka
Nadjev od maka (ili oraha)
- 25 dag maka (oraha)
- 15 dag šećera
- 1 šaka grožđica (opranih i namočenih)
- 1,5 dl vrelog mlijeka
- 1 vanilin šećer
Nadjev od sira
- 20 dag svježeg sira (ako nije dobro ocijeđen stavite 2 žlice griza u nadjev)
- 15 dag šećera
- 1 šaka opranih grožđica
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
Ostalo
- -- marmelade po izboru, ovdje je korištena brusnica-jabuka
Priprema
-
1
Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto, pustite da se diže dok vi radite nadjeve.
-
2
Pofurite mak i sve ostalo sa vrelim mlijekom, ostavite da se hladi.
-
3
Pomiješajte sve sastojke za nadjev od sira.
-
4
Tijesto podijelite na 4 dijela. Svaki dio razvaljajte na širi pravokutnik
-
5
Na sredinu tijesta stavite nadjeve, koji će doći sa strana, ali u sredini ostavite mjesta za treći nadjev.
-
6
Jednim krajem tijesta pokrijte oba nadjeva. U sredinu stavite treći nadjev.
-
7
Preklopite u štrudlu i dobro pritisnite krajeve da nadjev ne iscuri.
-
8
Premažite uljem i vodom, nabockajte štapićem za ražnjiće , da može para izlaziti van i stavite peći.
-
9
Pecite oko pola sata na 180°C , dok ne dobije lijepu rumenu boju.
-
10
Poslužite posuto vanilin šećerom u prahu, ili šećerom u prahu.
Nocne Guzvarice
Sastojci
- 600 g brasna
- 100 g secera
- 100 g margarina ili masti
- 3 dcl mleka
- 2 zumanjca
- 1 vrecica germe-ja koristim suvu(7g)
- malo soli
- korica 1og limuna
FIL
- 300 g mljevenog maka, orasa, rogaca ili pekmeza
- malo mleka (1 -1,5 dcl)
- 150 g secera u prahu
- 2 vrecice vanilin secera
- korica 1og limuna
Priprema
-
1
Prosijati brasno.
Germu staviti sa malo secera u solju toplog mleka da nadodje.
Secer, margarin, zumanjca i limunovu koricu pomesati sa brasnom dodati nadoslu germu i sve zamesiti sa toplim mlekom.
Kad je dobro umesito podeliti na cetiri loptice.
-
2
Testo razviti oklagijom sto tanje jer ce se lepse uvijati imacete vise uvijenih slojeva tako ce izgledati mnogo lepse. Filovati makom.
-
3
Za fil je samo potrebno tako reci "posuriti" mak sa vrelim mlekom. Dodavajte malo po malo mleka jer ako se doda odma sve moguce je razrediti mak i jedino ga mozete zgusniti dodavajuci jos maka koji ce biti visak na kraju. Otprilike 1-1.5 dcl mleka potrebno.
-
4
Guzvare sloziti u tepsiju u koju smo predhodno stavili papir za pecenje. Ostaviti preko noci na hladnom mestu (ne u frizideru).
-
5
U jutro bi trebale narasti skoro u duplo.
-
6
Premazati ih jajetom.
Peci u predhodno zagrejanoj pecnici 10ak minuta na 220C a zatim smanjiti na 180C i peci jos oko pola sata.
Švabska štrudla
Sastojci
- 3 jaja
- 3 jogurta
- 2 čaše šećera
- 1.5 čaša griza
- 1 čaša ulja
- 1 prašak za pecivo
- 500 g kore za savijače
- 250 g višanja
Priprema
-
1
Pjenasto umutiti jaja sa šećerom, dodati griz, jogurte, prašak za pecivo i pomalo dodavati ulje da se sve fino poveže. Kao mjeru za šećer, griz i ulje koristila sam čašu od jogurta.
-
2
Prvu koru posipati sa malo nadjeva (dovoljno je samo da se kore zalijepe jedna za dugu) i na nju staviti drugu koru. Zatim na drugu koru stavljati nadjev i posipati višnjama (količina po želji).
-
3
Savijače posložiti u veliku dublju tepsiju i preliti ih ostatkom nadjeva! Peći 30 min. na temp. od 180 C.
Pita sa kokosom
Sastojci
- 500 grama kora za pitu
- 200 grama kokosovog brasna
- 2 dcl pavlake ili kiselog vrhnja
- 2 dcl secera (1 casa)
- 1/2 case ulja
- 3 jaja
- 1 prasak za pecivo
Preliv
- 2 case secera (moze manje)
- 1 casa vode
- 1 kesica vanilin-secera
- pola limuna
Priprema
-
1
Izmiksati jaja sa casom secera i uljem. Dodati pavlaku, prasak za pecivo i kokosovo brasno.
-
2
Filovati po 4 kore i na svaku koru stavljati po malo fila.
-
3
Ako Vam se cini da nece biti dovoljno fila, smanjite kolicinu kora.
-
4
Labavo uviti u struce (rolate). Sve struce staviti u namascen pleh, premazati sa uljem i svaku strucu malo zaseci nozem.
-
5
Peci na manjoj temperaturi dok pita ne porumeni.
-
6
Napraviti sirup od 2 case secera, vanilin-secera, casom vode i sa iscedjenim limunom. Sirup treba samo da provri.
-
7
Preliti preko pecene pite.
-
8
Ohladiti i posuti sa secerom u prahu.
Bicikli kocke
Sastojci
Za rolade:
- 30 dkg brašna
- 4 žumanjka
- 1 žlica šećera
- 7 dkg margarina
- 7 žlica mlijeka
- 1 prašak za pecivo
- džem ili pekmez od višnje
- mljeveni orasi, limunova korica
Za biskvit:
- 6 bjelanjaka
- 20 dkg šećera
- 20 dkg mljevenih raha
- 4 žlice brašna
- 2 žlice kakao praha
- 2 žlice ulja
- 1 prašak za pecivo
Za fil:
- 500 ml mlijeka
- 6 žlica gustina
- 15 dkg šećera
- 25 dkg margarina
- sok od limuna
Priprema
-
1
Lim za pećenje namžite s margarinom i popite s brašnom. U dublju posudu stavite brašno, prašak za pecivo, narezani omekšani margarin, šećer i limunovu koricu. Rukom utrljate margarin u brašno tako da dobijete mrvice, zatim dodajte mlijeko i žumanjke te zamjesite tijesto i podjelite na tri jednake lopte.
-
2
Podlogu pospite s brašno i razvaljajte prvu loptu tako da bude malo manja od lima. Namažite pekmezom i pospite sa orasima. Zaroljte u rolat i stavite u lim, blizu bočne stranice ali tako da ostane odprilike jedan do dva prsta prostora između lima i rolata. Drugi rolat složite pokraj prvog ostavljajući malo prostora između njih. Isti postupak ponovite i s trćim rolatom pazeći da ostavite prostor između rolata i bočne stranice lima.
-
3
Istucite bjelanjke sa šećerom. Dodajte orahe, brašno, kako i ulje. Sve dobro promješatjet tako da dobijete jednoličnu smjesu.
Dobivenu smjesu istreite na rolate pazeći da upadne u preostore između te da ih u cjelosti pokriju, poravnajte i stavite peći na 180°C 30-tak min.
-
4
Za fil odovojite polovicu mlijeka, stavite u posudu za kuhanje i dodajte šećer i stavite na laganu vatru i pustite da zakuha. Kad zakuha dodajte drugu polovicu mlijeka u kojoj ste prethodno razmutilli gustin. (Kao da kuhate puding)
Na polaganoj varti mješajte fil dok ne pdobijete glatku gustu smjesu. Ostavite fil da se potpuno ohladi.
-
5
Potpuno ohlađeni fil mikserom spojite sa margarinom i limunovim sokom. Najprije izradite omekšani margarin, zatim dodajte fil i limunov sok. Misajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
-
6
Izrađeni fil prelijte preko biskvita. Na fil naribajte čokoladu ili stavite glazuru od čokolade.
Vanil krem-štrudla
Sastojci
Priprema
-
1
Najpre skuvati puding u mleku i ostaviti da se malo prohladi (ne sasvim) uz povremeno mesanje kako se ne bi stvorila korica.
Umutiti belanca sa secerom, dodati zumanca, ulje, griz, prasak za pecivo i jogurt.
Prebrojati koliko imate kora i podeliti ih na cetiri dela, tako da dobijemo cetiri strudle. Ja sam slagala po cetiri kore (u pakovanju ih je bilo 16)
Slagati kore - na prve tri staviti po tri, cetiri kasike prvog fila a na cetvrtu koru staviti topao puding i urolati. Tako uraditi i sa preostalim korama.
Strudle premazati ostatkom fila ili sa malo ulja i staviti u rernu da se ispeku, ja sam ih ispekla za manje od 15 minuta na 180 stepeni.
Sacekati da se prohladi, pa iseci i posuti secerom u prahu.
-
1
Svega finog kod tebe ima... ne znam sta bih prije, ili one kiflice sa smokvama, koje nacisto obozavam, ili one crne ruze, a I one plitvicke strudel su mi jedne od omiljenih....
ОдговориИзбриши