субота, 3. мај 2014.

strudle...

 Štrudlice sa smokvama

Sastojci

Priprema

  1. 1 priprema
    Stavite u zdjelu omekšali maslac, šećer, med, naribanu koricu naranče ili limuna, sol, ekstrakt vanilije i cimet. Izmiješajte dobro mikserom.
    Dodajte jedan po jedan žumanjak i dalje muteći dok se ne sjedine sa smjesom.
    Dodajte brašno prosijano sa sodom bikarbonom - u početku miješajte mikserom na najnižoj brzini, a zatim drvenom žlicom da se smjesa dobro poveže.
    Tijesto treba biti jako mekano, dakle ne dodajite više brašna.
    Podijelite tijesto na četiri dijela, svaki oblikujte u valjak koji rastanjite malo dlanom i zamotajte u komad prozirne folije. Ostavite tijesto da se dobro rashladi u hladnjaku najmanje 2 sata.
  2. 2
    U međuvremenu pripremite nadjev.
    Narezane smokve, med i pire od jabuka stavite u mikser (multipraktik) i izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
    Stavite smjesu u slastičarsku vrećicu za ukrašavanje ili običnu vrećicu za zamrzivač kojoj odrežite vrh.
  3. 3 priprema
    Razvaljajte tijesto jako tanko (oko 2 mm) i izrežite na pravokutnike širine 8 cm (ostatke tijesta sakupite i ohladite, pa ponovo razvaljajte). Tijesto razvaljajte između dva komada papira za pečenje, i pobrašnite i ispod tijesta i samo tijesto odozgor, jer tijesto na sobnoj temperaturi brzo odmekne i postane ljepljivo.
    Duž svakog pravokutnika, po sredini, istisnite nadjev pa ga malo rastanjite nožem.
    Preklopite tijesto preko nadjeva pa okrenite tako da je preklop s donje strane.
    Premjestite sve oblikovane štrudlice na pleh i stavite u hladnjak na 1 sat.
  4. 4
    Kad su se štrudlice dobro ohladile, narežite ih jako oštrim nožem na komade dužine 6 cm, ali ih ostavite spojene, tj. ne razdvajajte izrezane komade.
    Stavite ih peći u pećnicu zagrijanu na 180°C, oko 12 minuta, dok lagano ne porumene odozgor.
    Još tople izrežite ponovo i ostavite ih da se ohlade.

Crna ruža

Priprema

  1. 1
    U veću posudu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, sol, mlijeko, jaje, omekšali maslac i umijesite glatko tijesto.
  2. 2
    Tijesto pustite da odstoji 10-ak minuta, pa ga podijelite na šest jednakih dijelova.
  3. 3
    Na pobrašnjenoj podlozi 2 dijela tijesta razvaljajte na veličinu 25x35 cm, stavite ih na papir za pečenje i zasebno pecite na donjoj strani lima za pečenje (30x40 cm). Kore pecite oko 20 minuta na 180° C ili dok ne dobiju lijepu blagozlatnu boju.
  4. 4
    Pečene kore pustite da se dobro ohlade. Preostala 4 dijela tijesta razvaljajte na veličinu 35x20 cm.
  5. 5
    U posudu stavite mljeveni mak, šećer, limun šećer, brašno, prašak za pecivo, rastopljeni maslac, toplo mlijeko i pomoću električne miješalice dobro izmiješajte.
  6. 6
    Dobivenu smjesu odmah ravnomjerno podijelite po razvaljanom tijestu i pomoću žlice premažite po tijestu. Svaki premazani dio tijesta zarolajte u roladu.
  7. 7
    Tepsiju (35x20 cm) premažite maslacem, pospite brašnom i u nju položite roladu jednu do druge. Pecite na 170 °C 30-35 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju. Pečene rolade izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade.
  8. 8
    Na dno tepsije (35x20 cm) položite jednu pečenu koru, a po potrebi joj lagano skratite rubove kako bi vam kora pasala na dno.
  9. 9
    Pudinge pomiješajte sa šećerom, 150 ml hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka stavite na vatru. Kad mlijeko zakuha, dodajte razmućeni puding i kuhajte još 1-2 minute neprekidno miješajući.
  10. 10
    Maknite s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se u potpunosti ne rastopi.
  11. 11
    Polovicu pudinga prelijte preko kore u tepsiji, na puding položite pečene rolade, prelijte ostatkom pudinga i poklopite preostalom korom. Pustite da se ohladi i stavite u hladnjak na barem 1-2 sata.                              

    Plitvička štrudla

    plitvička štrudla

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Od svih sastojaka zamijesite glatko tijesto, pustite da se diže dok vi radite nadjeve.
    2. 2
      Pofurite mak i sve ostalo sa vrelim mlijekom, ostavite da se hladi.
    3. 3
      Pomiješajte sve sastojke za nadjev od sira.
    4. 4 razvaljani pravokutnik tijesta
      Tijesto podijelite na 4 dijela. Svaki dio razvaljajte na širi pravokutnik
    5. 5 nadjevi koji dođu sa strane
      Na sredinu tijesta stavite nadjeve, koji će doći sa strana, ali u sredini ostavite mjesta za treći nadjev.
    6. 6 1.preklapanje
      Jednim krajem tijesta pokrijte oba nadjeva. U sredinu stavite treći nadjev.
    7. 7
      Preklopite u štrudlu i dobro pritisnite krajeve da nadjev ne iscuri.
    8. 8 spremna za pečenje
      Premažite uljem i vodom, nabockajte štapićem za ražnjiće , da može para izlaziti van i stavite peći.
    9. 9
      Pecite oko pola sata na 180°C , dok ne dobije lijepu rumenu boju.
    10. 10
      Poslužite posuto vanilin šećerom u prahu, ili šećerom u prahu.
    11.   Nocne Guzvarice

      Hvala Vam!

      Sastojci

      •  600 g brasna
      •  100 g secera
      •  100 g margarina ili masti
      •  3 dcl mleka
      •  2 zumanjca
      •  1 vrecica germe-ja koristim suvu(7g)
      •   malo soli
      •   korica 1og limuna
      • FIL

      •  300 g mljevenog maka, orasa, rogaca ili pekmeza
      •   malo mleka (1 -1,5 dcl)
      •  150 g secera u prahu
      •  2 vrecice vanilin secera
      •   korica 1og limuna

      Priprema

      1. 1
        Prosijati brasno.
        Germu staviti sa malo secera u solju toplog mleka da nadodje.
        Secer, margarin, zumanjca i limunovu koricu pomesati sa brasnom dodati nadoslu germu i sve zamesiti sa toplim mlekom.
        Kad je dobro umesito podeliti na cetiri loptice.

      2. 2 Postupak uvijanja
        Testo razviti oklagijom sto tanje jer ce se lepse uvijati imacete vise uvijenih slojeva tako ce izgledati mnogo lepse. Filovati makom.
      3. 3
        Za fil je  samo potrebno tako reci "posuriti" mak sa vrelim mlekom. Dodavajte malo po malo mleka jer ako se doda odma sve moguce je razrediti mak i jedino ga mozete zgusniti dodavajuci jos maka koji ce biti visak na kraju. Otprilike 1-1.5 dcl mleka potrebno.
      4. 4 Nocne Guzvarice
        Guzvare sloziti u tepsiju u koju smo predhodno stavili papir za pecenje. Ostaviti preko noci na hladnom mestu (ne u frizideru).
      5. 5
        U jutro bi trebale narasti skoro u duplo.

      6. 6 Nocne Guzvarice
        Premazati ih jajetom.
        Peci u predhodno zagrejanoj pecnici 10ak minuta na 220C a zatim smanjiti na 180C i peci jos oko pola sata.
    12.          

       Švabska štrudla

      Švabska štrudla

      Sastojci

      Priprema

      1. 1
        Pjenasto umutiti jaja sa šećerom, dodati griz, jogurte, prašak za pecivo i pomalo dodavati ulje da se sve fino poveže. Kao mjeru za šećer, griz i ulje koristila sam čašu od jogurta.
      2. 2
        Prvu koru posipati sa malo nadjeva (dovoljno je samo da se kore zalijepe jedna za dugu) i na nju staviti drugu koru. Zatim na drugu koru stavljati nadjev i posipati višnjama (količina po želji).
      3. 3
        Savijače posložiti u veliku dublju tepsiju i preliti ih ostatkom nadjeva! Peći 30 min. na temp. od 180 C.
    13. Pita sa kokosom

      Pita sa kokosom

      Sastojci

      Priprema

      1. 1
        Izmiksati jaja sa casom secera i uljem. Dodati pavlaku, prasak za pecivo i kokosovo brasno.
      2. 2
        Filovati po 4 kore i na svaku koru stavljati po malo fila.
      3. 3
        Ako Vam se cini da nece biti dovoljno fila, smanjite kolicinu kora.
      4. 4
        Labavo uviti u struce (rolate). Sve struce staviti u namascen pleh, premazati sa uljem i svaku strucu malo zaseci nozem.
      5. 5
        Peci na manjoj temperaturi dok pita ne porumeni.
      6. 6
        Napraviti sirup od 2 case secera, vanilin-secera, casom vode i sa iscedjenim limunom. Sirup treba samo da provri.
      7. 7
        Preliti preko pecene pite.
      8. 8
        Ohladiti i posuti sa secerom u prahu.
      9.    Bicikli kocke

        Bicikli kocke

        Sastojci

        Priprema

        1. 1
          Lim za pećenje namžite s margarinom i popite s brašnom. U dublju posudu stavite brašno, prašak za pecivo, narezani omekšani margarin, šećer i limunovu koricu. Rukom utrljate margarin u brašno tako da dobijete mrvice, zatim dodajte mlijeko i žumanjke te zamjesite tijesto i podjelite na tri jednake lopte.

        2. 2
          Podlogu pospite s brašno i razvaljajte prvu loptu tako da bude malo manja od lima. Namažite pekmezom i pospite sa orasima. Zaroljte u rolat i stavite u lim, blizu bočne stranice ali tako da ostane odprilike jedan do dva prsta prostora između lima i rolata. Drugi rolat složite pokraj prvog ostavljajući malo prostora između njih. Isti postupak ponovite i s trćim rolatom pazeći da ostavite prostor između rolata i bočne stranice lima.
        3. 3
          Istucite bjelanjke sa šećerom. Dodajte orahe, brašno, kako i ulje. Sve dobro promješatjet tako da dobijete jednoličnu smjesu.
          Dobivenu smjesu istreite na rolate  pazeći da upadne u preostore između te da ih u cjelosti pokriju, poravnajte i stavite peći na 180°C 30-tak min.
        4. 4
          Za fil odovojite polovicu mlijeka, stavite u posudu za kuhanje i dodajte šećer i stavite na laganu vatru i pustite da zakuha. Kad zakuha dodajte drugu polovicu mlijeka u kojoj ste prethodno razmutilli gustin. (Kao da kuhate puding)
          Na polaganoj varti mješajte fil dok ne pdobijete glatku gustu smjesu. Ostavite fil da se potpuno ohladi.

        5. 5
           Potpuno ohlađeni fil mikserom spojite sa margarinom i limunovim sokom. Najprije izradite omekšani margarin, zatim dodajte fil i limunov sok. Misajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.


        6. 6
          Izrađeni fil prelijte preko biskvita. Na fil naribajte čokoladu ili stavite glazuru od čokolade.
      10.  Vanil krem-štrudla

        Vanil-krem strudla ;)

        Sastojci

        Priprema

        1. 1
          Najpre skuvati puding u mleku i ostaviti da se malo prohladi (ne sasvim) uz povremeno mesanje kako se ne bi stvorila korica.
          Umutiti belanca sa secerom, dodati zumanca, ulje, griz, prasak za pecivo i jogurt.
          Prebrojati koliko imate kora i podeliti ih na cetiri dela, tako da dobijemo cetiri strudle. Ja sam slagala po cetiri kore (u pakovanju ih je bilo 16)
          Slagati kore - na prve tri staviti po tri, cetiri kasike prvog fila a na cetvrtu koru staviti topao puding i urolati. Tako uraditi i sa preostalim korama.
          Strudle premazati ostatkom fila ili sa malo ulja i staviti u rernu da se ispeku, ja sam ih ispekla za  manje od 15 minuta na 180 stepeni.
          Sacekati da se prohladi, pa iseci i  posuti secerom u prahu.

1 коментар:

  1. Svega finog kod tebe ima... ne znam sta bih prije, ili one kiflice sa smokvama, koje nacisto obozavam, ili one crne ruze, a I one plitvicke strudel su mi jedne od omiljenih....

    ОдговориИзбриши