banica
Opet recept sa Jeleninog bloga:) i biće ih još, jer mi veoma prija Jelenina kuhinja.
Ovaj put sam pravila pitu sa belim kukuruznim brašnom. Više o ovom tradicionalno receptu pročitajte kod Jelene, a ja ću vam preneti moje utiske.
Nije bila u planu, ali sam nedavno videla Gaginu izvedbu koja me je podsetila na ovaj recept. Nije ovo klasična pita, specifična je zbog fila od belog kukuruznog brašna. Neobična i jako zanimljivog ukusa, dosta vuče na proju, a opet ima i te kore koje hrskaju. Postupak je jednostavan, red kora, red fila, sa dosta zalivanja vodom i uljem. Pun ukus se najbolje oseti kada se pita potpuno ohladi. Idealna je za dane posta i baš kao što je Jelena rekla, savršeno ide uz šolju jogurta.
banica

Pita sa belim kukuruznim brašnom


za tepsiju 30×17 cm
Sastojci:
• 500 kora za pitu
• 200 g belog kukuruznog brašna*
• 1 kesica praška za pecivo
• 1 kašikica soli
• 150 ml suncokretovog ulja
• 250 ml mlake vode

Za prskanje kora:

• 100 ml vode
• 100 ml suncokretovog ulja
Priprema:
Tepsiju premazati uljem. Rernu upaliti da se greje na 180° C.
Pomešati belo kukuruzno brašno, prašak za pecivo, so, 150ml ulja i 250ml mlake vode, sjediniti sastojke u gušću masu.
Svaka kora se prska mešavinom ulja i vode, a na svaku drugu koru se maže fil.
Odvojiti 2-3 deblje kore koje će ići na vrh pite. Na dno tepsije poređati dve kore (svaku prethodno poprskati mešavinom ulja i vode). Ivice kore koje vire, uredno savijati i pakovati u tepsiju. Preko ove dve kore staviti 3. koru, poprskati mešavinom ulja i vode i staviti 2 pune kašike fila od kukuruznog brašna. Fil stavljati na svaku 2.koru, po istom principu. I tako dok ne istrošite sav materijal, završiti sa 2-3 kore koje ste izdvojili na početku. Ivice poslednje kore fino ušuškati ispod pite. Pitu iseći na kocke, poprskati mešavinom ulja i vode i staviti da se peče oko 45-50 minuta. Pred kraj, izvaditi pitu iz rerne, porskati sa preostalim uljem i vodom i vratiti na još koji minut u rernu.
Napomena: belo kukuruzno brašno možete naći na pijaci i u bolje snabdebenim marketima.