субота, 13. септембар 2014.

ljutica

                                 LJUTICA

Najednostavnija Ljutica koju je moja MAMA uvjek pravila ,receptom iz Makedonije ,iz drzave poznate po paprikama , ajvarima i ljuticama,kako smo zivjeli tamo u Makedoniji e onda mozete zamislit okus ove ljutice ,ne sto je moja mama pravi vec stvarno to je nesto tako ukusno tako aromaticno i pikantno da ja nemogu zamisliti zimu bez nje ,doduse ja je nepravim vec moja mama je pravi ,ovo je njen recept ,mozda se nekom i svidi......

LJUTICA /slika/1200229/

Sastojci

Priprema

  1. 1 LJUTICA
    Paprike ispeci oguliti i isjeckati i ostaviti da se malo procjede.
  2. 2
    U vecoj serpi ukuhati oguljeni paradajz onako malo gusce da bude ,zatim dodati isjeckane paprike i kuhati 30 min.zatim dodati ulje i kuhati jos 30min. zatim dodati ostale sastojke :isjeckani bjeli luk,persun,so,secer,sirce,i ljute fafarone,i malo jos prokuhati sve zajedno.
  3. 3
    Sipati u galone iliti tegle ,poklopiti poklopcem i ostaviti na toplom da prenoce ili umotati u deku .

Ljutica

                 Originalni recepat je ljut, i zato se i zove ljutica,ali ja ga pravim i bez ljute parike za djecu i mogu reci da je isto tako ukusan, al ime mu ostade isto.
Ljutica

Sastojci


za ljutu verziju

  •  1/2 kg vezene ljute paprike il male baburice

Priprema

  1. 1
    Parike, ispecite, olustite i ocistite od semena i iseckajte ih na sitno il ih iscepajte
  2. 2
    Paradajz samelite na masinu za meso
  3. 3
    Ulje, sirce, secer stavite da provri, pa dodajte samleveni paradajz
  4. 4
    Kuhajte skupa dok se paradajz ne zgusti
  5. 5
    Dodajte seckane paprike, i przite jos.
  6. 6
    Persun, so po ukusu, i seckani bjeli luk stavite pri kraju przenja.
  7. 7
    Saberite u vruce tegle i cuvajte za zimu ( ako mozete ha-ha)

Posluživanje

Za ljutu verziju, il vezene parike samelite, na masinu, il stavite cele male baburice ljute pri kraju przenja i oni ce u same tegle pustiti ljuto.Pa ko voli ljuto nek izvoli

Moja ljutenica

                 U sezoni pripreme zimnice, spremam ono što najviše volim, a to je ljuto, ljuto, ljuto….......Ovaj recept za ljutenicu je najjednostavniji, a meni je ovakva ljutenica, najukusnija.

Priprema

  1. 1
    Paradajz operite, zatim “poparite” vrelom vodom i neka odstoji u toj vodi jedno pola sata. Zatim ga oljuštite i iseckajte što sitnije. Kuvajte paradajz, bez ikakvih dodataka 30 min.
  2. 2
    Papričice operite, odstranite peteljke, bušnite ih viljuškom (jednom, dovoljno je) i stavite da se kuvaju u sirćetu, ulju, biberu i šećeru, 15 minuta.
  3. 3
    Sipajte barene papričice (sa sve sokom u kome su se kuvale) u kuvani paradajz i, sve zajedno, kuvajte još 30 min. Na kraju umešajte malo krupnije seckan beli luk, so, peršun, lovorov list i kuvajte još par minuta (možete isključiti štednjak). Dobro promešajte.
  4. 4
    Tegle zagrejati na 100 stepeni u pećnici, pa sipati vruću ljutenicu u zagrejane tegle. Dobro stegnuti zatvarač. Umotati i dobro ugrejati tegle (ja koristim ćebad). Ostaviti tako umotano 24 h. Potom ih spremiti u ostavu.                             

Bugarski ljutić

  1. Bugarski ljutić

Sastojci

Priprema

    1. 1
      Paprike ispeći i oguliti kožicu te nasjeckati na komadiće
    2. 2
      Paradajz oguliti te isjeći na komadiće i kuhati ga uz miješanje 1h
    3. 3
      Sada dodati komadiće paprike, nasjeckani češnjak, peršin, ulje, ocat,šećer, sol i peperončino ili ljute feferone pa kuhati zajedno još oko sat vremena
    4. 4
      Vruće flaširati                             

Нема коментара:

Постави коментар