HLEB I PECIVA

Cinnamon rolls


Sastojci

Priprema


  1. 1
    Pomiješajte prašak za puding sa šećerom i malo mlijeka.
  2. 2
    Ostatak mlijeka skuhajte, maknite s vatre, umiješajte pripremljenu smjesu i kuhajte uz miješanje 1-2 minute, a zatim puding ohladite.
  3. 3
    Kvasac pomiješajte s malo šećera i mlakom vodom i ostavite stajati 5 minuta.
  4. 4
    Brašnu dodajte sol, pripremljeni kvasac, ohlađeni puding, jaja, rastopljeni maslac i zamijesite glatko tijesto.
  5. 5
    Ostavite dizati na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči.
  6. 6
    Tijesto premijesite i ostavite da se ponovo digne.
  7. 7
    Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi (0,5 cm).
  8. 8
    Rastopljenom maslacu dodajte šećer i cimet.
  9. 9
    Ovom smjesom premažite tijesto. Savijte u roladu i zatim ju prerežite na 20 dijelova.
  10. 10
    U tepsiju (40 x 30 cm) obloženu papirom za pečenje posložite rolice (da se ne dodiruju) i ostavite da narastu.
  11. 11
    Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C do zlatnožute boje (oko 25 minuta).
  12. 12
    Za glazuru izmiješajte krem sir, maslac sobne temperature, šećer u prahu, vanilin šećer i mlijeko po potrebi.
  13. 13
    Pečene rolice ohladite par minuta pa ih prelijte ili "prošarajte" pripremljenom glazurom.

Posluživanje

Mlake rolice poslužite uz napitak.


BANANA HLEB.....

kolač-hleb! Posle ovsene kaše, ovo mi je omiljeni doručak.

Banana hleb

Banana hleb

za kalup dimenzija 25×12 cm
Sastojci:
• 115 g putera
• 165 g smeđeg (demerera) šećera
• 2 jaja
• 60 ml mleka
• 3 banane, oko 400 g bez kore
• 300 g brašna
• 1 kašičica praška za pecivo
• ¼ kašičice sode bikarbone
• ¼ kašičice soli
• 1 kašičica cimeta
• ½ kašičice karanfilića
• 70 g oraha
Priprema:
Rernu upalite da se greje na 180°C , kalup obložite sa papirom za pečenje. Orahe kratko ispecite u rerni dok se greje. Grubo ih iseckajte nožem.
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i začine.
Puter otopite na laganoj vatri, ostavite da se prohladi. Jaja umutite žicom, dodajte šećer i mleko. Sipajte puter. Banane izgnječite sa presom za krompir pire ili viljuškom i dodajte tečnim sastojcima. Sjedinite pa dodajte brašno sa ostalim sastojcima. Masu dobro izmešajte, pa na kraju dodajte iseckane orahe. Promešajte i sipajte u kalup.
Pecite u donjoj trećini rerne, oko 60 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suva. Ostavite da se ohladi, pa poslužite.


                                 Pogaca by me


Sastojci

  •  1 kgr. brasno
  •  42 gr. kvasec
  •  3 jaja
  •  po 200 ml. presno i kiselo mleko
  •  po 1 zlica soli i secera
  •  2-3 zlice ulje
  •  i jos 1 zumanjac i 1-2 zlice za premazivanje testa

Priprema


  1. 1
    U 100 ml. mleka rastvorite kvasac, malo secara i brasno.. znaci spremate predtesto, nek se zapeni.
  2. 2
    Jaja i dve vrsta mleka izmesajte.. dodajte u brasno u koje ste vec izmesali suve sasotjke, odnosno secer i so, dodajte kvasac... zemesite testo, a domesite ga sa uljem. Ostavite da naraste. Premesite.
  3. 3 Pogaca by me
    Podelite testo na tri nejednaka dela... od prvi dio testa razvucite pravougonu koru, premazati je sa maslacem ili margarin. Od drugi dio isto tako razvucete koru- premazati je.. staviti fil koji vi volite, zarolajte. Ovaj rolat postavite na sredinu prve kore, sa ljeve i desne strane isecite jednake trake i pletite.... to je isto kao kad se radi pletenje od testa u formi riba ili obicne pletenice. Stavite ovako oformenu pletenicu po kraj modle i spojite u krug. Od treto testo radite u sredini sta vam masta kaze... ostaje na vas...
  4. 4
    Ostavite je da stasa.. premazati i peci u pecnici predhodno zagrijanu na 180-200 stepeni.

POGACA CICINA


Recept i slika ove pogače su me oduševili, bio je mali izazov napraviti je, ali je vredelo, svaki uloženi minut se isplatio.


  Sastojci:
originalni recept

810 g brašna
400 ml tople vode
10 g suvog kvasca ili 30 g svežeg
1 kašičica šećera
1 kašika soli,ili po ukusu
100 g masti ili 3 kašike maslinovog ulja
1 žumanac

    Za punjenje:

200 g izmrvljenog belog sira
2 belanca

    Premaz za pogaču:

1 žumance
2 kašike mleka

   Priprema:

U 150 ml tople vode razmutiti kvasac i šećer i ostaviti na toplom da naraste.

U veću zdelu za mešenje prosejati brašno i so,napraviti udubljenje,dodati nadošli kvasac,ostatak tople vode,mast ili ulje ( ja sam koristila mast) i umućeno žumance.Sjediniti sa brašnom i isipati na radnu površinu i dobro izmesiti testo oko 10-15 minuta dok ne dobijete elastično testo. Oblikobati u loptu,premazati uljem,pokriti providnom folijom i kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

 Uduplano testo podeliti na 22 loptice,svaka loptica je oko 55 do 60 g,premesiti ih,oblikovati loptice,prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da se testo odmori 15 minuta.



1 kuglicu ostaviti a sve ostale razvaljati dužine oko 15cm , na početak staviti punu kašičicu sira, koji ste prethodno izmrvili i pomešali sa dva belanca i uviti u obliku rolnice.



Svaku rolnicu iseći ukoso sa veoma oštrim nožem.



Tepsiju, u mom slučaju kalup za tortu veličine 28cm dobro podmazati,ja sam je mazala sa mašću, vi možete ili uljem ili puterom i naređati 18 polovina rolnica,kao što je na slici,početi od ivica kalupa,tako da sečeni deo bude do ivice.



Drugi red naređati 14 polovina, ali da vam zadnji deo malo visi u unutrašnjost kruga.

 Staviti lopticu ,koju ste prethodno malo razvaljali u krug i napunili sa ostatkom sira,zatvoriti je kao buhtlu i staviti je u sredinu kalupa.Rasporedite ravnomerno sira da imate dovoljno za svih 22 loptica, kod mene je išla tačno puna kašičica mešavine sira i belanca.



Zadnji red trebate da imate 10 polovina rolnica,zadnji kraj malo prstima ugurajte pored loptice u sredini.

Pokriti još jednom providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da raste još pola sata.



Naraslu pogaču premazati umućenim žumancetom sa dve kašike mleka,po želji posuti susamom i peći je oko 30 do 35 minuta ( u zavisnosti od rerne) u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C. Ako počne previše da rumeni odozgore, prekriti je papirom za pečenje.

Vruću pogaču premazati maslinovim uljem i ostaviti u kalupu oko 5 minuta.Izvaditi je iz kalupa i ohladiti na žici ili je poslužiti toplu.

U originalnom receptu nije korišćena mast niti žumanac u testu,korišćeno je samo maslinovo ulje.Pošto sam ja koristila mast i žumanac meni je trebalo 810 g brašna za hleb, vi ako koristite maslinovo ulje i bez žumanca možda će vam trebati malo manje brašna.Počnite sa 750 g pa dodajte po malo dok ne dobijete testo koje vam se ne lepi za ruke.

                                 Cvet...

Sastojci

  • Za testo

  •  1 caena casa sojino mleko
  •  4 zlice secera
  •  3 zlice ulje
  •  prstovet soli
  •  1 vanila
  •  20 gr. kvasec ili 1,1/4 zlicica instant kvasec
  •  3 case brasno
  • Fil

  •  300 ml. sojino mleko
  •  3 zlice secera, 1 kesa puding od vanile
  • Za premazati cvetici

  •  2 zlice secera
  •  1 zlica vode

Priprema


  1. 1
    U mleko rastvorite kvasac i zamesite sa ostalim sastojkama testo. Ako koristite instant kvasac nema potrebe nego izmesajte u brasno i mesite. Pri sam kraj mesenja dodajte zlicu po zlicu od ulje, - te domesite testo i ostavite da naraste.
  2. 2
    Skuvajte u mleko puding od vanile u gusti krem, ostavite da oladi.
  3. 3 Cvet... /slika/985705/
    Nadoslo testo podelite na 12 jednakih loptica.Razvlaciti ih na male korice. Na sredini stvite po zlicu od oladeni puding i sakupite testo od krajeve ka sredini da prekrijete puding, okrenite ovako dobivenu lopticu da gorna strana sad lezi dole. Sa rukama nezno nalegnite lopticu i opet je razvuci u malu koricu pazeci pritom da vam ne pukne i da ne izadje puding. Zrakasto je iseci na 8 dela no ne sasvim do kraj, sredina treba a spaja sve krakove. (ustalo ima vec postavljen link i bice jasnije)- a ja se ovde trudim da objasnim.Svaku dobijenu laticu okrenite i postavite da tak okomito lezi - dobijate cvet. Ostavite jos malo da naraste i pecite u predhodno agrijanoj rerni na 180 stepena oko 20 min.
  4. 4
    dok se pece vi pripremajte serbet, pa kad je izvadite od rerne dok su topli cvetici, uzmete cetku - zamocite u serbet i svaki cvetic premazajte.
    Svetlucaju ovi cvetici ko da su lakirani.
  5. 5
    To je sve dragi moji, eto ja i nasa Ruza123 postavili  isti recept. Ovo je skroz po originalu, nema nikakve izmene.
  6. 6
    1 caena casa = 250 ml.

Pogača sa kajmakom i jajima

Ja ću da završim ovu 2013 godinu sa hlebom...Novu Godinu uvek čekamo sa društvom u našem klubu SKUD-a Oplenca a prvog januara odmaramo i nigde ne idemo...tog dana jedemo vrlo laganu hranu,obično supu i rinflajš sa hrenom,jer do Nove Godine je bilo mnogo druženja i hrane a biće i posle Nove Godine. 
Jedva čekam da prođu svi praznici i ceo januar ( Božić, Pravoslavna Nova Godina,slave i Sv Sava i da kažem...e sad mogu da se odmorim od svih slavlja ...do Uskrsa)

Sastojci:
500 g univerzalnog brašna +kašika-dve
8 g suvog kvasca
100 ml toplog mleka
150 ml tečnog jogurta
1 kašičica šećera
1 kašika brašna
1 jaje+ 1 žumanca
1 kašičica soli
300 g emigrantskog kajmaka
18 jaja od prepelice
semenke po izboru
Priprema:
Zagrejati mleko da je toplo dodati kašičicu šećera, kašiku brašna, kvasac i sve promešati i ostaviti sa strane da testo naraste.
U posudu u kojoj ćete zamesiti testo prosejati brašno,dodati so, nadošli kvasac,jogurt, jaje i žumanac i zamesiti testo. Isipati na radnu površinu i umesiti glatko i po malo meko testo. Oblikovati u kuglu,pobrašniti posudu i vratiti testo nazad i posuti testo sa brašnom i odozgore, pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.
Dok testo raste, skuvati jaja ( ja ih kuvam samo dva minuta od onog trenutka kad voda provri ,ako nemate jaja od prepelice koristite neka sitna kokošja jaja ) isipati vodu i naliti sa hladnom vodom i oljuštiti jaja.
Ostaviti ih na stranu.
Naraslo testo rastanjiti u šte veći pravougaonik i premazati testo sa trećinom kajmaka, zaviti u rolat
 i rolat uviti u puž. Zaviti sa najlonom i ostaviti u frižider da odstoji oko 20 minuta ( testo će malo da naraste.
Izvaditi testo, blago pobrašniti radnu površinu i pobrašniti i malo testo i vrlo pažljivo rastanjiti ponovo u pravougaonik i uraditi ponovo kao i prvi put.



Sve to ponoviti i treći put. ( pomažite sebi uz dodatak brašna, ali ne stavljati mnogo, samo blago pobrašnite radnu površinu i testo )
Pesle 20 minuta u frižideru, izvaditi testo i rastanjiti ga u što veći krug..
Iseći po sredini dve trake ( one će nam biti za sredinu pogače a ostatak iseći na trouglove.


Uzeti tepsiju veličine 28cm podmazati je sa puterom ili staviti pek papir i srednje delove, koje ste rasekli  po dužini preseći ih na pola i svaku polovinu zaviti u rolat i staviti na sredinu tepsije.
Po trouglovima,na početku staviti po jaje ( aki nećete jaja, možete staviti šunku, kobasice, polovine jaja, sir...šta god vi volite ) i zaviti ih u kiflicu,dok zavijate testo blago vući testo nasuprot, da imate više navojaka na uvijenu kiflicu ( znači listaće se bilje )


Zavijene kiflice ređati okolo rolata koje ste stavili u sredinu, jedne bliže ivicama tepsije,druge bliže sredini.


Pokriti sa najlonom i ostaviti da testo naraste.
Naraslo testo premazati sa umućenim belancetom,posuti sa semenkama po izboru staviti u hladnu rernu i ujključiti rernu na 175*C i peći dok vam fino ne porumeni..oko 35 do 40 minuta.


Pečenu pogaču ostaviti oko 5 minuta da se ohladi i veoma pažljivo je preokrenuti  da ispadne iz tepsije, zaviti je u kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi. ( ako niste pažljivi kifle se mogu razdvojiti prilikom okretanja )
Poslužiti za doručak ili predjelo sa suvim narescima, šunkom, pršutom, sirom,ajvarom.....

         POGACA                        

Težina:

  1. 1/slika/1812727/
    PripremaU posudu staviti prosejano brašno, suve sastojke, ulje, jaje, toplo mleko i toplu vodu. Zamesiti testo. Ja testo zamesim u vanglici, a onda ga prebacim na, brašnom posutu, radnu površinu i tu nastavim mešnju. Malo mešnje, pa ga bacim na radnu površinu. I tako nekoliko puta. Time se u testo ubaci dosta vazduha. Kada ga rasečem nožem, a ono ovako šupljikavo, spremno je za narastanje. Vratim ga u vanglu i pokrijem kesom.
  2. 2/slika/1812733/
    Tako umešeno testo za, nekih 40 minuta je napunilo vanglicu.
    Sve više za premazivanje peciva, umesto margarina, koristim mast. Tako i sada. Nju sam pomešala sa izgnječenom fetom.  

  3. 3/slika/1812737/
    Testo sam, lagano, premesila i podelila na pola. Prvu polovinu, razvukla sam u pravougaonik veličine 28x38 cm. Nije to odmah bilo, ovako ravno, /tu je pica sekač da izjednači ivice/. Premazala sam celu površinu, ujednačenom smesom masti i fete.
  4. 4/slika/1812739/
    Onda sledi, preklapanje testa - ka ovamo. 
  5. 5/slika/1812741/
    Pa onda preklapanje testa -ka onamo.
  6. 6/slika/1812743/
    Opet premazivanje, ali samo do pola.
  7. 7/slika/1812745/
    I još jedno preklapanje, i malo tanjenja oklagijom.
  8. 8/slika/1812749/
    Isekla sam testo na 15 trouglova.  Poređala sam ih uspravno u tepsiju obloženu pek papirom, kraćom stranom ka ivici. 
  9. 9/slika/1812753/
    Sad ide već lakše sa drugom polovinom testa. Ponovimo sve isto. Tepsija /prečnika 30cm/ je puna, vertikalno postavljenih, trouglića testa. Jedan mali okrajak testa sam, nešto kao ,uvrnula i stavila u sredinu.   Premazala sam celu pogaču, žumancetom pomešanim sa mlekom. Nabacala i malo susama, i posle 15 minuta stavila je  na pečenje, u prethodno zagrejanu rernu. Ja pečem testa na 200 stepeni, a opet vi najbolje poznajete svoju rernu. Za 30-35 minuta, pogača je gotova.
    Sonjina pogača" 2

    Sastojci

    Broj osoba:
    8 osoba
    •  600-650grbrasno
    •  20grsvezi kvasac
    •  1 komjaje+ belance
    •  5 kasikaulje
    •  100mlmlakog jogurta
    •  250mlmlakog mleka
    •  2 kasicicesol
    •  1 kasikicasecer
    •  1/2 pak.prasak za pecivo
    •  50grmargarin za premazivanje ono sto ostane ide preko pogace
    •  oko 100grsir za posipanje
    •  sarena so,tucana aleva paprika
    •  zumance za premazivanje,susam
    Vrijeme pripreme:
    90 min
    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Od navedenih sastojaka umesimo glatko testo.Ostavimo da nadolazi oko 30min.Izrucimo na radnu povrsinu i delimo na dva dela{jedan je malo veci}.Ovaj veci delimo na 7 delova a drugi na 3 dela i od svakog oblikujemo loptice.
    2. 2/slika/971423/
      U tepsiji{ 26cm} koja je prethodno premazana margarinom od 6 manjih loptica formiramo duguljaste forme {kao kiflice} i redjamo ih u krug oko ivice tepsije.
    3. 3/slika/971425/
      Od svake vece loptice oklagijom pravimo pravougaonu koricu sa duzinom od oko 22cm,premazemo margarinom, pospemo sitnim sirom i mezavinu zacina po vasem ukusu pa umotate rolnicu.
    4. 4/slika/971429/
      Rolnice secemo po sredini ali u koso.Znaci imamo tri rolnice koje secemo na dva dela i njih redjamo izmedju svake duguljaste forme u obratnom smeru -kosi seceni delovi idu prema ivicama tepsije.
    5. 5
      Ovo ponavljamo  sa svim rolnicama.U sredini stavljamo posledni komad testa od onih 7.
    6. 6/slika/971433/
      Sredisnju loptu pomocu makaze zasecemo na nekoliko mesta a rolnice ostrim nozem zasecemo po duzini kako bi se mogle malo otvoriti .Ostavimo pogacu da kisne oko 15min. premazemo umucenim zumancetom i po volji pospemo susam.Preostali margarin poredjamo po povrsini pogace. Ostavimo da odmara jos 10min .
    7. 7/slika/971437/
      Pecemo pogacu u vec zagrejanoj rerni na 200c oko 15min i jos 15-20min na 180c.

Нема коментара:

Постави коментар