bakini recepti

PROJARA :)



Ko jos ne zna za projaru???
Svima poznati specijalitet ovih prostora,
rado vidjena na svakom stolu, u kuci i na proslavama-
omiljena svima a tako jednostavna i brza :)

Sastojci:
2 dl kisele vode
2 jajeta
200 g sira/ sto masnijeg/
1 prasak za pecivo
1 kasicica soli/ako sir nije slan/
2 dl ulja
1 casa od 2 dl psenicnog brasna
1 casa od 2 dl kukuruznog brasna

Priprema:
Ukljuciti rernu na 200 stepeni i poceti sa
pripremom projare.

Umutiti jaja sasirom, dodati tecne sastojke i so
po ukusu,a na kraju dodati pomesana brasna sa
praskom za pecivo.
Sve dobro sjediniti, masa treba da je redja,
usuti u podmazan i brasnom posut pleh i peci
na 200 stepeni do rumene boje.

Mozete je praviti i u kalupima za mafine.

Sluziti toplu kao predjelo, dorucak ili uzinu uz kiselo-
mlecni napitak.

 Šarene oblatne






Sastojci

3 dcl. mleka
300 gr. šećera
300 gr. mlevenog plazma keka
250 gr. maslaca ili margarina
150 gr. mlevenih oraha
100 gr. čokolade za kuvanje
2 jaja
1 vanilin šećer

1 paket većih oblatni

Priprema

Mleko, šećer, vanilin šećer i maslac zagrevati i mešati da se istopi maslac i šećer. U toplo dodati keks, izmešati i dodavati jedno po jedno jaje stalno mešajući. Smesa je vrela i jaja će se termički obraditi.
Podeliti na dva dela, u jedan deo dodati mlevene orahe a u drugi čokoladu. oStaviti u frižider da se stegne pa filovati oblatne. Uviti ih u foliju, malo opteretiti i ostaviti u fižider najbolje preko noći. 

 Karamel - čokoladne oblatne













Sastojci

prvo ispeći koru od

150 gr. maslaca ili margarina
120 gr. šećera
250 gr. brašna

Sve sastojke izmešati, dobiće se jedna mrvičasta smesa. U pleh dimenzija 20x27 cm. staviti papir za pečenje, od smese oblikovati jednu koru i peći na 180 stepeni oko 15 minuta. Kora treba da ostane svetle boje.Ostaviti da se ohladi pa je usitniti u blenderu u mrvice.
karamel

500 gr. karamel mlečnih bombona, mekih
2 dcl slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu



Na tihoj vatri u šerpi sa debeljim dnom istopiti sve stastojke. Kada se prohladi dodato mrvice od kore, izmešati i filovati oblatne.

čokoladni fil

150 grama čokolade za kuvanje
100 gr. mlečne čokolade
150 ml. slatke pavlake

Na pari istopiti čokoladu sa slatkom pavlakom i ostaviti da se ohladi.


Filovanje

potrebna su 4 lista oblatne dimenzija 20x28 cm. Namažite 2 oblatne sa karamel filom i preko stavite druge 2 oblatne. Tako filovane ostaviti da se ohlade.
Sada preko jednog komada karamel oblatne stavite prohlađenu čokoladu, staviti preko drugi deo , sve malo pritisnuti i ostaviti nekoliko sati da se dobro stegne i da se sjedine ukusi.

 Čokoladni kolač sa jogurtom, bez jaja




Sastojci

2 čaše (od 2 dcl.) jogurta
2 čaše brašna
1 čaša ulja
2 čaše šećera
2 kašike kakao
1 kašikica sode bikarbone

preliv

1 dcl. mleka
100 gr. čokolade
5 kašika šećera
1 kockica. kašikica margarina

Priprema

Sve sastojke za kolač izmešati, sipati u podmazanu i brašnom posutu tepsiju i peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Ako kolač nije pečen, sredina će biti tečna kada pomerite tepsiju.


Za preliv, sve sastojke istopiti na tihoj vatri i toplim prelivom preliti topao kolač. Sačekati da se ohladi pa ostaviti u frižider najmanje dva sata pre služenja.

Tepsija u kojoj sam pekla je dimenzija 30x23 cm. 

 Kolač od kokosa i Milka čokolade


Sastojci

piškota

4 jaja
4 kašike šećera
3 kašike brašna
1 kašika kakao
pola kašikice praška za pecivo

fil
2 dcl. mleka
200 gr. mlevenog keksa
300 gr. smeđeg šećera
100 gr. maslaca ili margarina
200 gr. kokosa
100 gr. Milka čokolade

1 šlag
kokos za posipanje

Priprema

Umutiti jaja i šećer, dodati prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo. Sipati u podmazan i brašnom posut pleh srednje veličine i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.

Za fil - sećer i mleko zagrejati i mešati da se šećer istopi. U vruće dodati maslac, čokoladu, keks i kokos. Ostaviti da se prohladi pa sa mlakim filom premazati piškotu. Kada se skroz ohladi staviti šlag i posuti kokosom. Pre služenja držati nekoliko sati u frižideru.

 Brownies od čokolade, oraha i plazme

Za ljubitelje čokolade, savršen spoj uz kuglu sladoleda i za letnje dane... Brza priprema, nema mnogo kuvanja ni pečenja, a rezultat je totalno uživanje. :)






Sastojci

450 gr. maslaca
240 gr. čokolade za kuvanje
500 gr. šećera
6 jaja
30 gr. kakao
270 gr. brašna
150 gr. mlevenih ili sitno seckanih oraha
50 gr. mlevene plazme

Priprema

Istopiti zajedno maslac i čokoladu.

U jedan veći sud staviti brašno, kakao, orahe i keks.

Jaja i šećer penasto umutiti.

U umućena jaja dodati istopljenu čokoladu i maslac, izmešati pa dodati suve sastojke. Lagano promešati i izliti u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Ostaviti u tepsiji oko 15 minuta da se stvori mala korica a zatim peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 12 minuta.

Kolač dobro ohladiti.

Ovo je mera za veliku tepsiju i kolača ima baš dosta. Ako želite prepolovite mere dobiće se takođe lepa količina. 

 Kinder kolac - bajadera





Sastojci
za tamni deo
500 gr. mlevenog keksa
250 gr. margarina ili maslaca
200 gr. secera
3 dcl. vode
100 gr. cokolade
200 gr. mlevenih oraha

za beli deo
250 gr. margarina ili maslaca
300 gr. secera
1 dcl.vode
300 gr. mleka u prahu

Priprema tamnog dela
Prokuvati vodu i secer, dodati margarin i cokoladu i kada se istope dodati keks i orahe. Izmesati i istresti u cetvrtasti kalup ili tepsiju i ostaviti da se ohladi.

Priprema svetlog dela

Prokuvati vodu i secer, dodati margarin a zatim mleko u prahu. Mesajte mikserom da se razbiju grudvice. Istresti preko ohladjenog tamnog dela i kada se malo prohladi stavite u frizider da se stegne. Seci na kockice ili stanglice.</!--more-->

 Blondies

Američki poznati kolač sa belom čokoladom i kikirikijem.
Sastojci 200 gr. maslaca od kikirikija 100 gr. maslaca ili margarina 100 gr. smeđeg šećera 200 gr. brašna self raising 2 jaja 1 vanila šećer 1 dcl. mleka pola kašikice praška za pecivo 200 gr. bele čokolade Priprema Istopiti maslac od kikirikija sa šecerom i običnim maslacem. Ostaviti da se prohladi pa dodati jaja, brašno, prašak za pecivo vanila šećer i mleko. Sve dobro izmesati pa dodati seckanu čokoladu. Smesa mora biti ohladjena inače će se čokolada otopiti. Sipati u maslacem podmazan pleh, ne previše veliki, pa peći oko 25 minuta na 160 stepeni. 

 Novosadske kocke






Sastojci

piškota(kora)

6 jaja
140 ge. šećera
sok od 1 limuna
140 gr. oraha

Fil

250 gr. maslaca ili margarina
3 tvrdo kuvana žumanca
200 gr. šećera u prahu
140 gr. mlevenih oraha
100 gr. mlevene plazme
1 kašika mleka

glazura

120 gr. bele kuvertura čokolade
4 kašike ulja


Priprema

Belanca umutiti u čvrst sneg. Žumanca penasto umutiti sa šećerom, da pobele u udvostruče masu. Dodati sok od limuna, izmešati, zatim dodati belanca i orahe i lagano ručno izmešati.
Sipati u veliku tepsdiju na papir za pečenje. Peći na 150 stepeno oko 30 minuta. Ostaviti da se ohladi pa preseći na dva dela.

Za fil, penasto umutiti maslac i šećer u prahu. Dodati žumanca koja se prethodno propasiraju. Zatim dodati orahe, keks i kašiku mleka, sve dobro sjediniti i filovati kolač.
Nafilovan kolač pritisnuti nečim da bi gornji sloj bio potpuno ravan, tada će glazura delovati lepše.

Zrna kafe - Čokoladne kuglice - Kokos rolat

Čuvena zrna naše drage Lane. Da ne ponavljam recept, evo LINK.




Čokoladne kuglice  - ovde sa glazurom  - RECEPT

Kokos rolat - RECEPT

Narandža kocke



Sastojci

kora

4 belanca
150 gr. šećera
200 gr. mlevenih oraha
150 gr. omekšalog maslaca ili margarina
2 kašike prezli
pola kašike brašna

fil

4 žumanca
150 gr. šećera
150 ml. sveže ceđenog soka od narandže
sitno rendana korica od 1 jedne narandže
2 kašike brašna
250 gr. maslaca ili margarina

2 šlaga

Priprema

Belanca i šećer umutiti u čvrst sneg. Dodati i ostale sastojke lagano mešajući.
U podmazan i brašnom posut pleh dimenzija 27x23 cm rasporediti smesu. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta.
Ostaviti da se ohladi.

Za fil
Umutiti žumanca i šećer da se dobije svetla kremasta smesa, dodati sok i koricu od narandže i brašno, izmešati i staviti da se kuva na pari oko 20 minuta. Ostaviti da se skroz ohladi i sjediniti sa penasto umućenim maslacem. Sve dobro izmiksati i namazati koru.
Gore stavite šlag. Ja sam za fotografisanje stavila samo malo na ove kockice, inače namažite kolač bogato šlagom.  

Čokoladne medene toblerone





Sastojci

4 žumanca
8 kašika šećera
150 gr. mlevenih ili seckanih oraha
120 gr. mlevenog keksa
100 gr. čokolade za kuvanje
250 gr. maslaca ili margarina
2 kašike meda

glazura

100 gr. čokolade za kuvanje
50 ml. slatke pavlake
pola kašikice meda

Priprema

Žumanca umutiti sa šećerom da postanu svetla i kremasta. Kuvati na pari oko 15 minuta, dodati sve ostale sastojke i čim se istope istresti u trouglasti kalup obložen najlon folijom.
Ostaviti nekoliko sati da se dobro ohladi i stegne.

Zagrejati slatku pavlaku i čokoladu na blagoj vatri ili u mikrotalasnoj, dodati med, izmešati da se dobije glatka smesa i preliti toblerone. 

Najlepši keksići sa sirom i tri vrste čokolade



Sastojci

200 gr. maslaca
120 gr. krem sira tipa Philadelphia
125 gr. smeđeg šećera
125 gr. belog šećera
400 gr. brašna
2 jaja
95 gr. bele čokolade
95 gr. mlečne čokolade
95 gr. crne čokolade
koristiti kuvertura čokoladu ako imate
1 kašikica sode bikarbone
prstohvat soli

Priprema



Maslac istopiti i ostaviti da se ohladi. Dodati sir i obe vrste šećera i izmiksati.Dodati i jedno po jedno jaje, izmešati pa dodavati prosejano brašno sa sodom bikarbonom i lagano mutiti mikserom, malo posoliti. Na kraju umešati i sitne kockice čokolade. Ostaviti sat vremena u frižider.

Vaditi male loptice veličine većeg oraha. Staviti na dovoljno rastojanje jer se rašire tokom pečenja. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 10 minuta.
Dobije se oko 30 keksića. 

Fine oblatne sa šlagom



Sastojci

1 pakovanje oblatni 28x28 cm.

6 jaja
300 gr. šećera
2 vanilin šećera
150 gr. čokolade za kuvanje
250 gr. maslaca ili margarina
100 gr. mlevenih oraha
150 gr. mlevenog plazma keksa
200.gr. šlaga
Priprema

Jaja penasto umutiti sa šećerom i vanilom i kuvati na pari oko 20 minuta uz povremeno mešanje. Dodati čokoladu i maslac i kada se istope skinuti sa vatre. U prohlađen fil dodati orahe, keks i šlag. Šlag ne mutiti nego dodadti prah u fil. Sve izmešati, ostaviti u frižider da se stegne pa filovati oblatne.
Filovane oblatne blago pritisnuti i držati nekoliko sati u frižideru ili preko noći pre sečenja.
You might also like:   

Rafaelo kuglice (bez mleka u prahu)





Sastojci

2 pudinga sa ukusom slatke pavlake
5 dcl. mleka
5 kašika šećera
2 vanilin šećera

200 gr. maslaca ili margarina
200 gr. šećera u prahu
150 gr. kokosa


i još
oko 80 gr. kokosa
oko 80 gr. pečenog lešnika

Priprema

Puding, šećer i vanilin šećer skuvati u mleku i ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Staviti najlon foliju ili povremeno mešati da se ne uhvati korica.

Maslac i šećer u prahu penasto umutiti, dodati ohlađen puding i dobro izmiksati. Dodati kokos, izmešati i ostaviti u frižider da se dobro stegne.

Praviti kuglice, u sredinu staviti ležnik i uvaljati ih u kokos.
Dobije se oko 70 kuglica.  

Mešani kolač

Ovaj kolač me uvek podseti na jedan davni period, iz mladosti, kada smo leti išli "u metlice" u VU "Karađorđevo". :) To nam je bio i odličan izvor prihoda ali i neka vrsta zabave, koliko se to u današnje vreme može razumeti... ;D Sećam se da su deca i lagala za godine i da su plakali ako ih nisu primili jer je bilo očigledno da su mlađi. :) Nosili smo hranu, zajedno jeli, nudili jedni druge kolačićima ako smo imali. I tako, jednog dana je moja komšinica i tada drugarica Zoka donela i ovaj kolačić, bio je sa seckanim orasima sećam se, i nikada mi nije bio lepši nego tog toplog julskog dana u vojvođanskoj ravnici...


Sastojci

2 velike jabuke
150 gr. oraha
200 gr. šećera
200 gr. griza
1 jaje
2 dcl. mleka
1 dcl- ulja
3 kašike domaćeg pekmeza od šljiva
1 prašak za pecivo

glazura

100 gr. čokolade
1 kašika ulja


Priprema

Izrendati jabuke, orahe iseckati ili samleti. Pomešati sve sastojke za kolač i rasporedti u podmazanu i brašnom posutu tepsiju dimenzija oko 23x32 cm.
Peći pu prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata, zavisi od rerne. Već posle 20 minuta proverite kolač da se ne bi prepekao.

Čokoladu i ulje istopiti na pari i preliti ohlađen kolač.

World Nutella Day - Nutella bajadera






Danas je Svestski Nutella dan. Pogledajte stranicu sa 700 NUTELLA RECEPATA

 Moj recept za danas je fantastična Nutella bajadera, uživajte... :)




Sastojci

prvi deo sa keksom

250 gr. mlevenog keksa
150 gr. maslaca ili margarina
100 gr. šećera u prahu
100 gr. nutelle
5 kašika mleka

drugi deo

1 jaje
80 gr. šećera
100 gr. maslaca ili margarina
80 gr. mlevenih lešnika
200 gr. nutelle

glazura

100 gr. mlečne čokolade
3 kašike ulja

priprema

za prvi deo, sve sastojke izmešati i rasporediti u kalup dimenzija 23x28 cm.

Za drugi deo, mikserom izmutiti penasto jaje i šećer i kuvati na pari desetak minuta. Ostaviti da se skroz ohladi i stegne. Umutiti mikserom sa maslacem, dodati i nutellu i lešnike i premazati preko prvog dela. Kada se ohladi staviti glazuru.


Pogledajte još neke recepte sa nutellom.


Nutella Panna Cotta


Moto keksići


Nutella kocke


Buhtle sa nutellom


Chocolate melting moments


Kocke sa nutellom i vanila kremom


Čoko - lešnik kolači sa nutellom


Nutella torta


Keksići - rolat sa nutellom


Domaća nutella

Kod Željke, na popodnevnoj kafi


Nastavljam istraživanje bloga Mamina jela. U prethodnom izveštaju kod Željke (alias Aliki) sam bila od jutra do mraka, a sada sam samo svratila na popodnevnu kafu. Uz kafu uvek može nešto slatko, je l' tako?


Da bih napravila čokoladne kocke sa keksom bilo mi je potrebno kondenzovano mleko. Ono jako zaslađeno, koje se teško nalazi kod nas. Al' stvarno nema ni potrebe da se kupuje, kad se ovako lako pravi. Dalje je išlo glatko, jer su čokoladne kocke ekstremno lake za pripremu. Spadaju u jak, nepečen slatkiš. Prvo što je nestalo sa tacne su upravo ove kocke. Recept je ovde.


Dok su se momci otimali o čokoladne kocke, ja sam uživala u karamel piti. Volim ovaj tip kolača, sa prhkim testom koje vremenom omekšava, i jednostavnim karamel filom u sredini. Pravila sam ranije nešto slično, karamel kocke, samo sa više korica. Ova varijanta sa dve kore mi se baš dopala. Prešla sam se što sam testo malčice prepekla, pa je celom kolaču je trebalo dva-tri dana u frižideru da bi omekšao. Onda sam ga isekla na kockice i spakovala u kutiju sa poklopcem, gde je tek postao ono pravo, i prhko i meko. Uz umerenu potrošnju pita može da potraje i nedelju dana.


Treći kolačić za uz kafu bio je kolač sa orasima i belom čokoladom. Kora od belanaca i oraha, kao za tortu, samo je tamna jer ima i kakaa u sebi. Fil neobično običan, od mleka, šećera, brašna, gustina i putera, uz dodatak bele čokolade. Obavezno probajte, naročito kad imate višak belanaca. Ovde ide šest belanaca u koru, a fil je bez jaja. Pošto se meni kolač jako dopao, i neću da čekam na višak belanaca da bih ga opet pravila, idući put žumanca stavljam u fil, a količinu mleka ću malčice da smanjim. U svakom slučaju, ovo je moj novi omiljeni kolač za svaki dan :)

Željki hvala na inspiraciji i odličnim receptima, i toliko od mene za ovaj FBI zadatak. 

Nepečeni rolat sa dve vrste čokolade





Sastojci

deo sa belom čokoladom

120 gr. bele čokolade
120 gr. keksa, playma ili petit
50 ml. kondenzovanog mleka
50 ml. slatke pavlake
75 gr. maslaca ili margarina
30 gr. šećera u prahu
1 žumance

Ako nemate kondenzovano mleko staviti 90 ml. slatke pavlake.


deo sa tamnom čokoladom

200 gr. čokolade za kuvanje
200 gr. keksa, plazma ili petit
150 gr. maslaca ili margarina
100 gr. šećera u prahu
1 jaje

Priprema

Za beli deo

Zagrejati kondenzovano mleko i slatku pavlaku, dodati belu čokoladu i mešati dok se ne istopi. Ostaviti da se prohladi do sobne temperature.
Mikserom umutiti maslac i šećer u prahu, dodati žumance i opet izmiksati. Dodati istopljenu čokoladu i sve dobro sjediniti. Sipati smesu preko izlomljenog keksa, dobro izmešati i ostaviti jedan sat u frižider.
Na papiru za pečenje napraviti valjak dužine oko 30 cm. i prečnika oko 4,5 cm. Uviti ga u papir i ostaviti da se dobro stegne, može se staviti sat vremena u zamrzivač.

Za tamni deo

Otopiti čokoladu i ostaviti da se ohladi do sobne temperature.
Penasto umutiti maslac i šećer u prahu, dodati jaje i opet imiksati. Sipati istopljenu čokoladu, sve dobro umutiti mikserom, dodati izmrvljen keks i ručno sve izmešati.
Ostaviti u frižider oko 1 sat da se stegne.
Na papir za pečenje staviti tamnu smesu i između dva papira rastanjiti je na oko 30 cm. dužine, istu dužinu kao beli deo, i na oko 15 cm. širine. U sredinu staviti ohlađen i stvrdnut beli deo, spojiti tamni deo okolo, malo uvaljati da se dobije pravilan okrugao oblik, umotati u papir i ostaviti u frižider da se stegne i da keks opusti, najbolje preko noći.

Umesto svežih jaja može se koristiti i žumance i jaje kuvano na pari, umutiti svako posebno sa količinom šećera koja je predviđena za taj deo smese i kuvati desetak minuta na pari. Kada se ohladi sjediniti sa maslacem.

 Bečke štanglice

Satojci                                                                                                

2 lista oblatne srednje veličine
oko 100 gr. petit keksa, celih
malo mleka za natapanje keksa


I fil

200 gr. šećera
2 dcl. vode
50 gr. čokolade za kuvanje60 gr. maslaca ili margarina
125. gr. mlevenog keksa100 gr. kokosa

II fil

100 gr. šećera
3 kašike vode
125 gr. maslaca
100 gr. čokolade za kuvanje
200 gr. mlevenih oraha

glazura
100 gr. čokolade za kuvanje
3 kašike ulja


Priprema

Za prvi fil - prokuvativodu i šećer, dodati čokoladu i maslac i kada se istope skloniti sa vatre i umešati keks i kokos. Kada se malo prohladi naneti na jedan list oblatne.

Za drugi fil - staviti šećer, vodu i maslac i prokuvati, dodati čokoladu i kada se istopi skloniti sa vtare i umešati mlevene orahe.

Preko prvog fila ređati petit keks malo natopljen u mleku, preko keksa rasporediti prohlađen drugi fil i na kraju staviti drugi list oblatne. Blago opteretiti kolač preko cele površine ravnomerno i ostaviti nekoliko sati ili preko noći da se stegne i da se sjedine ukusi.
Staviti glazuru koja se pravi topljenjem čokolade i ulja na pari ili u mikrotalasnoj.

Filove stavljati na oblatne prohlađene, skoro hladne, da bi list oblatne ostao hrskav i svež a ne da se pretvori u gumenast i žilav list. 

Gibancice


Ovo je malo podsecanje na detinjstvo, rodni Banat i hrskave gibancice :)
Mere su "od oka", ne moze da ne uspe, a uzivanje je zagarantovano :)

Potrebno :
malo kvasca/ kao orah/
malo secera i soli/ prstohvat/
malo ulja/ 1-2 kasike/
mlake vode i brasna po potrebi

Priprema:
U malo tople vode staviti secer i kvasac, sacekati da se rastvori pa
dodati jos mlake vode, soli, ulja i uz dodavanje brasna zamesiti mekano
testo koje se ne lepi za ruke.

Ostaviti testo na toplom oko 30 minuta da naraste.
Nakon toga podeliti na male lopte, premesiti ih i
ostaviti jos desetak minuta da narastu.

Rastanjiti loptice na zeljenu velicinu, zagrejati ulje i
prziti gibancice sa obe strane da budu rumene.
 

Slanci (prstici)


Sastojci

  • Prstici

  •  500 g glatkog polubijelog brasna (ili tip po zelji)
  •  1 mala zlicica soli
  •  1 mala zlicica secera
  •  1 vecica suhog kvasa
  •  50 ml ulja
  •  1/2 casice kiselog vrhnja (casica je od 180 g)
  •  260 ml mlake vode
  • slani preljev

  •  2 velike zlice brasna
  •  1 zlicica soli
  •   voda

Priprema


  1. 1
    Brasno pomijesati s kvasom, dodati sol, secer, vrhnje, ulje. Postepeno dodavati vodu i umijesiti glatko tijesto. Ostaviti da se dize oko 30-40 minuta na toplijem mjestu, pokriveno (najbolje folijom).
  2. 2
    Dignuto tijesto podijeliti na 2-3 dijela. Svaki dio bacati (oko 10 puta) s visine u radnu podlogu. Bacanjem tijesta se postize mekoce i lakoca tijesta. Ja to primjenjujem u svim tijestima.
  3. 3
    Oblikovati prutice duzine oko 20cm, stavaljati ih na pleh oblozen papirom za pecenje, jedan do drugog (tako da se lagano zalijepe, ne ih stiskati. kada se dignu sami se zalijepe jedan za drugog). Mogu se raditi i duzi slanci i ne moraju se spajati. Ostaviti pokrivene krpom oko 20 minuta da se dignu.
  4. 4
    Slani preljev: Brasno i sol pomijesati i dodavati vodu uz stalno mijesanje. smjesa treba biti malo gusce od one za palacinke.
  5. 5
    Peci na 200°C 5 minuta, izvaditi ih, preliti slanim preljevom, vratiti u pecnicu i peci jos 10 minuta. Zadnje 2 minute staviti opciju pecenja samo gore, da se dobije lijepa boja. Pecene pokriti suhom krpom da korica smeksa. Uzivati u svojim slancima kao iz pekare.
  6. 6
    savjet:
    Nekad ce trebati manje vode, ovisi kakve je gustoce kiselo vrhnje :)
  7.  

    Pekarske kiflice


    Pekarske kiflice

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      U 100 ml. mlake vode promesajte kvasac sa zlicu secer i zlicu brasno i ostavite da nadodje
    2. 2
      Brasno promesajte sa solom pa dodajte nadosli kvasac ,mineralnu vodu koju ste zagrejale da bude mlaka i ulje i zamjesite glatko testo
    3. 3
      Premazite ga malo uljem i ostavite da nadodje
    4. 4 Pekarske kiflice -priprema 
      Kidajte loptice velicine breskve ,rasukajte cetvrtasto, zasecite nozom i premazite malo margarinom Ovako i zarolajte
    5. 5
      Redite u pouljen pleh
    6. 6 Pekarske kiflice -priprema 
      Premazite ih uljem i pospite krupnom soli slika i ostavite da nadodju
    7. 7 Pekarske kiflice 
      Pecite u zagrejanu pec na 180 stupnjeva dok porumene
    8. 8
      Odma ih premazite s malo uljem da imaju ljepi sjaj   
    9.                            
       

      Najbolji burek!!!


      Najbolji burek!!!

      Sastojci


      Priprema


      1. 1
        U jedan sud staviti vode i margarina da se otopi.
      2. 2
        Ukljuciti rernu na 250 st. C. a u tavu za pecenje br. 28 staviti pek paptir. Obzirom da ja pecem u silikonskom, nema potrebe od papira.
      3. 3
        U tavu staviti dve kore, tako da krajeve vire prema napolje i poprskati vodom.
      4. 4
        Uzmite jednu koru, zguzvajte je i postavite preko prve dve u jednu trecinu tave. Tako zguzvati jos dve kore i postaviti u druge dve trecine, pored prve. Znaci u drugom redu imamo tri zguzvane kore. Preko svake kore poprskati vodom (ja stavljam po kasiku vode, onu sa margarinom).
      5. 5
        Napraviti jos jedan red sa guzvanim korima, pa staviti pola fila. Pa opet guzvati kore i ponavljati postupak dok imate materijal. Na raju poklopite burek onim korama koje vire i dobro poprskati ostatkom vode.
      6. 6
        Peci oko 5 min. na 250 st.(ako koristite silikon na 220 st.),pa namaliti temeraturu na 200 st. i peci jos oko 60 min. Pet minuta pre kraja izvaditi burek, prevrnuti ga i ostaviti u rernu da se dopece.
      7. 7
        Fil (kako ja najcesce pravim):
      8. 8
        velike glavice crnog luka, seckanog.
      9. 9
        gr mleveno meso
      10. 10
        so i biber.
      11. 11
        Prprziti luka na malo vode, dodati meso i dobro ga isitnuti i proprziti. Dodati so i biber.



    10. Starinska posna čokoladna torta

      4,5 šolje brašna (šolja=2,5 dl)
      2,5 šolje šećera
      šolja kakaa
      kašika sode bikarbone
      1/2 kašičice praška za pecivo
      1/2 kašičice soli
      šolja ulja
      3 šolje vode
      3 kašike ekstrakta vanile
      prah-šećer pomešan s vanilin-šećerom (za posipanje)

      Pomešajte brašno, kakao, šećer, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Dodajte ulje, vodu i vanilu, pa ujednačite masu. Sipajte u podmazan pleh i pecite na 175 stepeni oko sat vremena. Ostavite da se ohladi. Pospite prah-šećerom s mirisom vanile, za dekoraciju.

      Фотографија: Ovo je pravi Metuzalem među receptima za posne torte. :) Prepisala sam ga iz sveske svoje prababe, i u originalnoj verziji, koju ovde prenosim, danas se više pravi kao kolač. 
Međutim... iako nisu predviđeni ni šlag ni čokoladna glazura, vi, naravno, tortu možete da dekorišete po svojoj želji i zčinite da deluje raskošnije na izgled. Ukusom se već dokazala.

Starinska posna čokoladna torta

4,5 šolje brašna (šolja=2,5 dl) 
2,5 šolje šećera 
šolja kakaa 
kašika sode bikarbone 
1/2 kašičice praška za pecivo 
1/2 kašičice soli 
šolja ulja 
3 šolje vode 
3 kašike ekstrakta vanile
prah-šećer pomešan s vanilin-šećerom (za posipanje)

Pomešajte brašno, kakao, šećer, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Dodajte ulje, vodu i vanilu, pa ujednačite masu. Sipajte u podmazan pleh i pecite na 175 stepeni oko sat vremena. Ostavite da se ohladi. Pospite prah-šećerom s mirisom vanile, za dekoraciju.

      Španski mafini

      4 jajeta
      čaša ulja
       2 dl kiselog mleka
      3 čaše brašna
      kašičica praška za pecivo
      200 g kačkavalja
      200 g šunke
      5-6 kiselih krastavčića
      2 kašike paradajz-sosa ili kečapa
      1/2 kašičice origana
      so
      susam (po želji)

      Umutite jaja, posolite, dodajte ulje i kiselo mleko, pa umešajte brašno s praškom za pecivo. Kad se masa lepo ujednači, dodajte origano i kečap, promešajte, potom dodajte šunku, kačkavalj i krastavčiće sečene na kockice. Lagano izmešajte varjačom. Sipajte u podmazane kalupe za mafine, po želji pospite susamom i pecite dok ne porumene.
    Početna stranica > Novosti

    Otac Tadej - lek za karcinom (rak)

    Prvo što od starta mora da se razume je da bolesti koje su nastale zbog greha (ličnog ili roditeljskog) i ako se duše kroz to čiste ili ispaštaju, moraju prvo da prekinu lanac nasleđa greha (praroditeljskog, roditeljskog ili ličnog) i to se prekida samo okretenjem ka Bogu a okretanjem leđa grehu. Prvo se mora ispovediti čitav život, od 7 godine do sada. Potom da se živi pobožno koliko je to moguće (zavisno od stepena kancera) postiti i ići na liturgiju. Osnovno je ne jesti meso i to je pod 1. Takođe je dobro svaki dan jesti semenke kajsije, ako je kancer u početnoj fazi jede se oko 20, 30 dnevno semenki (ima da se nađe u zdravoj hrani) ima u sebi B17 vitamin, ako je u odmakloj onda oko 80 semenki kajsije. Preventivno se jede oko 10 semenki svaki dan, ne više.
    Molite se Bogu i Svetom Vasiliju Ostroškom i Ocu Tadeju da vas isceli od raka, kao što je skoro iscelio jednog mog brata u Hristu i koji više nema nikakve tragove kancera.
    Evo recepta, metode kako se leči svaki oblik "RAKA" ako osoba živi pobožno.
    1. Onima koji boluju od raka Otac Tadej kao osnovno i suštinski važno preporučuje da uopšte ne jedu meso. Mesa se dele na bela i crvena, bela mesa su riblja mesa i ona su zdrava. Crvena mesa su štetna, ali mi ne znamo da su to sva ostala osim ribljem i danas je toliko meso zatrovano kancerogenim materijama, od mesa prosto bujaju ćelije raka, zbog silnih otrova to meso danas više ne treba jesti čak ni živinsko. To je pod 1. da se izbaci meso.
    2. Kopriva svojim sastojcima zamenjuje meso, jako je snažna i snažno deluje na organizam.
    3. Vodu iz česme ne treba uopšte piti (posebno ko ima tumor, rak) jer ako pijete vodu iz česme i ako ne jedete meso (što je pod 1. obavezno) ipak ne možete ozdraviti jer je u njoj dvostruko ako ne i više hlora nego što je dozvoljeno.
    Recept (ovo nije reklama za Prolom Banju već je zaista ta voda po saveti starca lekovita ako se i isključivo ovako koristi kroz ishranu):
    - Prolom voda leči rak ali samo pod jednim uslovom, da se ništa sveže ne jede niti prženo na ulju, ništa, samo da se kuva u prolom vodi. Ništa nekuvano ni sveže voće i povrće niti išta se ne jede osim povrća kuvanog u prolom vodi. Prolom voda se pije i ni jedna druga. Bukvalno ni salata ne sme da se jede ako nije skuvana u prolom vodi. Jeste teško i neukusno jer se samo jede kuvano i pije prolom voda ali to je jedini način.
    Kada se bolesnik izleči, što traje nekada 40 dana a nekada koji mesec, treba nastaviti takvu ishranu (kuvana hrana i voće i povrće u prolom vodi i da se pije ta voda isključivo a ne druga) još 30 dana treba posle nastaviti sa takvom ishranom.
    Bolesni od raka obavezno treba da idi u crkvu, na liturgiju svake nedelje, da se detaljno ispovede i pričešćuju, smirenje će takođe pomoći da naši organi funkcionišu mnogo bolje i pravilno rade.
    Čak i onda kada lekari dignu ruke od bolesnika za njega nije kasno ako ako se bude pridržavao ovoga uputstva.

  8.  Rak nije ni zarazan niti prelazan kaže Otac Tadej. Gospod je otkrio kako se leči rak. Hranom se unose otrovi u organizam koji ga izazivaju pa ga i lekovitom ishranom i treba lečiti. Idemo redom a na kraju je i recept za lečenje raka.

  9.   Отац Тадеј – лек за карцином

    Рак није ни заразан нити прелазан каже Отац Тадеј. Господ је открио како се лечи рак. Храном се уносе отрови у организам који га изазивају па га и лековитом исхраном и треба лечити. Идемо редом а на крају је и рецепт за лечење рака.
    otac tadej 650x474 Отац Тадеј   лек за карцином
    Фото: crkvaljubovija.blogspot.com

    Прво што од старта мора да се разуме је да болести које су настале због греха (личног или родитељског) и ако се душе кроз то чисте или испаштају, морају прво да прекину ланац наслеђа греха (прародитељског, родитељског или личног) и то се прекида само окретењем ка Богу а окретањем леђа греху. Прво се мора исповедити читав живот, од 7 године до сада. Потом да се живи побожно колико је то могуће (зависно од степена канцера) постити и ићи на литургију. Основно је не јести месо и то је под 1. Такође је добро сваки дан јести семенке кајсије, ако је канцер у почетној фази једе се око 20, 30 дневно семенки (има да се нађе у здравој храни) има у себи Б17 витамин, ако је у одмаклој онда око 80 семенки кајсије. Превентивно се једе око 10 семенки сваки дан, не више.
    Молите се Богу и Светом Василију Острошком и Оцу Тадеју да вас исцели од рака, као што је скоро исцелио једног мог брата у Христу и који више нема никакве трагове канцера.
    Ево рецепта, методе како се лечи сваки облик „рака“ ако особа живи побожно.
    1. Онима који болују од рака Отац Тадеј као основно и суштински важно препоручује да уопште не једу месо. Меса се деле на бела и црвена, бела меса су рибља меса и она су здрава. Црвена меса су штетна, али ми не знамо да су то сва остала осим рибљем и данас је толико месо затровано канцерогеним материјама, од меса просто бујају ћелије рака, због силних отрова то месо данас више не треба јести чак ни живинско. То је под 1. да се избаци месо.
    2. Коприва својим састојцима замењује месо, јако је снажна и снажно делује на организам.
    3. Воду из чесме не треба уопште пити (посебно ко има тумор, рак) јер ако пијете воду из чесме и ако не једете месо (што је под 1. обавезно) ипак не можете оздравити јер је у њој двоструко ако не и више хлора него што је дозвољено.
    Рецепт (ово није реклама за Пролом Бању већ је заиста та вода по савети старца лековита ако се и искључиво овако користи кроз исхрану):
    - Пролом вода лечи рак али само под једним условом, да се ништа свеже не једе нити пржено на уљу, ништа, само да се кува у пролом води. Ништа некувано ни свеже воће и поврће нити ишта се не једе осим поврћа куваног у пролом води. Пролом вода се пије и ни једна друга. Буквално ни салата не сме да се једе ако није скувана у пролом води. Јесте тешко и неукусно јер се само једе кувано и пије пролом вода али то је једини начин.
    Када се болесник излечи, што траје некада 40 дана а некада који месец, треба наставити такву исхрану (кувана храна и воће и поврће у пролом води и да се пије та вода искључиво а не друга) још 30 дана треба после наставити са таквом исхраном.
    Болесни од рака обавезно треба да иди у цркву, на литургију сваке недеље, да се детаљно исповеде и причешћују, смирење ће такође помоћи да наши органи функционишу много боље и правилно раде.
    Чак и онда када лекари дигну руке од болесника за њега није касно ако ако се буде придржавао овога упутства.
    Извор: crkvaljubovija.blogspot.com

Нема коментара:

Постави коментар