salate

                                 Grijane feferonke


Sastojci

  •  2 kgr. papricice
  •  1 l. voda
  •  500 ml. alkoholno sirce
  •  100 ml. ulje
  •  100 gr. so
  •  50 gr. secer
  •   persin, bjeli luk

Priprema


  1. Persin operite i iseckajte, bjeli luk ocistite i pomesatjte sa parisinom.
    Papricice u poklopljeni tiganj na ringlu ili u rerni sasvim malo zapecite, koliko da malo omeksaju, a za to vreme stavite da provri sirce, voda, so i secer i da malo oladi.
    Vruce papricice zalijte sa uljem, dodajte vec spremljeni persin i luk i  malo prohladjeni presolac. U ovu smesu nek postoje jedno 5 min. i punite staklenke,. Zatvorite, -  oni su jos vruci, zavijte u cebad ili neku krpu, ostavite do naredni dan - vec kapacke su vakumirane i dobro zatvorene.
    Sklonite na police u podrum.
    To je to!
SALATA OD SARGAREPE
Potrebno je: 3kg šargarepe, 2-3 ljute papričice, glavica belog luka, 3 šoljice alkoholnog sirćeta, po 1 šoljica: šećera, soli i ulja
Priprema: Šargarepe oprati, oguliti i obariti, vodeći računa da se ne raskuvaju. Ohladiti ih i iseći na krugove. Ljute papričice oprati, očistiti od semena i sitno iseckati. Beli luk očistiti i sitno iseckati. Pomešati pripremljeno povrće sa uljem, šećerom, solju i sirćetom. Sve dobro izmešati i ostaviti da stoji 24 časa(povremeno promešati). Naposletku, salatu preručiti u sterilne tegle, povezati duplim celofanom i ostaviti do upotrebe.
Recept preuzet iz časopisa: Naša Najlepša „Domaća zimnica“

URNEBES SALATA
Potrebno je: 10 ljutih crvenih papričica, 40gr. belog ovčijeg sira, 400gr. starijeg kajmaka, 10 punih kašika ljutog domaćeg ajvara, 5 češnjeva belog luka, kašika ljute tucane paprike, 2 kašike ulja, so.
Priprema: Ljute papričice oprati, obrisati i ispeći na plotni šporeta ili na roštilju. Zatim ih prohladiti, oljuštiti, odstraniti im peteljke i sitno ih iseckati....
U činiju staviti ovčiji sir pa ga viljuškom izgnječiti i usitniti. Dodati kajmak, ajvar, iseckane pečene papričice, sitno seckan beli luk, tucanu ljutu papriku i ulje. Zatim sve dobro izmešati tako da se dobije kompaktna masa. Na kraju proveriti ukus pa, ako sir i kajmak nisu dovoljno slani, dodati malo soli. Ponovo promešati i odmah služiti.
RECEPT ZA DANAS (Computer Book) www.malemajstorije.com

URNEBES SALATA
Potrebno je: 10 ljutih crvenih papričica, 40gr. belog ovčijeg sira, 400gr. starijeg kajmaka, 10 punih kašika ljutog domaćeg ajvara, 5 češnjeva belog luka, kašika ljute tucane paprike, 2 kašike ulja, so.
Priprema: Ljute papričice oprati, obrisati i ispeći na plotni šporeta ili na roštilju. Zatim ih prohladiti, oljuštiti, odstraniti im  peteljke i sitno ih iseckati.
U činiju staviti ovčiji sir pa ga viljuškom izgnječiti i usitniti. Dodati kajmak, ajvar, iseckane pečene papričice, sitno seckan beli luk, tucanu ljutu papriku i ulje. Zatim sve dobro izmešati tako da se dobije kompaktna masa. Na kraju proveriti ukus pa, ako sir i kajmak nisu dovoljno slani, dodati malo soli. Ponovo promešati i odmah služiti. 
Recept preuzet iz knjige:  Male majstorije „mali SRPSKI KUVAR“


www.malemajstorije.com
 KIKIRIKI SALATA
Potrebno je: 500gr pilećeg belog mesa, 100gr susama, 150gr pečenog slanog kikirikija, 200gr majoneza, 4dl kisele pavlake.
Priprema: Obariti pileće meso i sitno ga iseckati. U suvom tiganju propržiti susam da porumeni. Kikiriki samleti da ne bude previše sitan. U činiju za salatu sipati kiselu pavlaku i dodati majonez. Promešati, dodati usitnjene namirnice i sve sjediniti.
Recept preuzet iz časopisa: Naše Najlepše „Omiljene Salate“

— са Biljana Nikolic.
RECEPT ZA DANAS (Computer Book) www.malemajstorije.com


KIKIRIKI SALATA
Potrebno je: 500gr pilećeg belog mesa, 100gr susama, 150gr pečenog slanog kikirikija, 200gr majoneza, 4dl kisele pavlake.
Priprema: Obariti pileće meso i sitno ga iseckati. U suvom tiganju propržiti susam da porumeni. Kikiriki samleti da ne bude previše sitan. U činiju za salatu sipati kiselu pavlaku i dodati majonez. Promešati, dodati usitnjene namirnice i sve sjediniti.
Recept preuzet iz časopisa:  Naše  Najlepše „Omiljene Salate“


www.malemajstorije.com
 VALDORF SALATA
Potrebno je: 2 glvice celera, 1 kisela jabuka, 2dl. kisele pavlake, 2 kašike majoneza, sok od pola limuna, so po ukusu.
Priprema: Oguliti celer i jabuku, pa ih izrendati na krupnijoj strani trenice. Nakapati ih lumunovim sokom, da ne potamne. U posudu za salatu pomešati kiselu pavlaku i majonez, posoliti po ukusu, dobro mromešati pa dodati celer i jabuku. Pripremljenu salatu poklopiti i ostaviti u frižideru...
Прикажи више
RECEPT ZA DANAS (Computer Book) www.malemajstorije.com

VALDORF SALATA
Potrebno je: 2 glvice celera, 1 kisela jabuka, 2dl. kisele pavlake, 2 kašike majoneza, sok od pola limuna, so po ukusu.
Priprema: Oguliti celer i jabuku, pa ih izrendati na krupnijoj strani trenice. Nakapati ih lumunovim sokom, da ne potamne. U posudu za salatu pomešati kiselu pavlaku i majonez, posoliti po ukusu, dobro mromešati pa dodati celer i jabuku. Pripremljenu salatu poklopiti i ostaviti u frižideru, da se dobro ohladi. Pre služenja ukrasiti kolutovima limuna.

Recept preuzet iz časopisa:  Naše  Najlepše „Omiljene Salate“


www.malemajstorije.com
 Mimoza salata
Potrebno je: 2 veća krompira, 2 dl kisele pavlake, 150 gr šunke, 100 gr majoneza, 2 jajeta, 150 gr kačkavalja.
Priprema: Krompir, skuvan u ljusci pa oljušten, krupno izrendati u činiju i premazati polovinom pavlake. Preko pavlake staviti sitno seckanu šunku pa premazati majonezom. Zatim narendati jedno kuvano jaje i belance od drugog. Preko posuti polovinom količine narendanog kačkavalja. Naneti preostalu pavlaku i sve naposletku posuti preostalim rendanim kačkavaljem i žumancetom.
Recept preuzet iz časopisa: Naše Najlepše „KRSNE SLAVE“
RECEPT ZA DANAS (Computer Book) www.malemajstorije.com

Mimoza salata
Potrebno je: 2 veća krompira, 2 dl kisele pavlake, 150 gr šunke, 100 gr majoneza, 2 jajeta, 150 gr kačkavalja.
Priprema: Krompir, skuvan u ljusci pa oljušten, krupno izrendati u činiju i premazati polovinom pavlake. Preko pavlake staviti sitno seckanu šunku pa premazati majonezom. Zatim narendati jedno kuvano jaje i belance od drugog. Preko posuti polovinom količine narendanog kačkavalja. Naneti preostalu pavlaku i sve naposletku posuti preostalim rendanim kačkavaljem i žumancetom.
Recept preuzet iz časopisa:  Naše Najlepše „KRSNE SLAVE“


Нема коментара:

Постави коментар