уторак, 18. новембар 2014.

POSNE TORTE

Posna čoko oranž torta


Sastojci
Mjeri se malom šalicom od kave (85 ml)

Tijesto: (ovo su sastojci za jednu koru a peku se tri kore)

2 šalice šećera
1 šalica ulja
2 šalice mineralne vode
1 žlica meda
1/2 vrećice praška za pecivo,
150 g brašna
1/3 naribane naranče (prethodno zamrznute)
1 žlica kakao praha (za tamnu koru)
2 x 4 žlice mljevenih lješnjaka (za dvije svijetle kore)


Svijetla krema:

400 ml gaziranog soka od naranče
400 ml obične ili mineralne vode
1 manja zamrznuta naribana naranča
200 g posnog margarina 50 g šećera u prahu
150 g kristal šećera
3 pudinga od vanilije
6 punih žlica Gustina
Tamna krema:

500 g posnog mljevenog keksa
150 g posne čokolade za kuhanje
150 g mljevenih lješnjaka
150 g posnog margarina
150 g šećera u prahu
malo mineralne vode (po potrebi)
Glazura od čokolade:

200 g posne čokolade za kuhanje
6 žlica ulja
šlag krema:

150 g posnog šlaga
oko 100 ml hladne mineralne vode (ili obične)
Za ukrašavanje:

400 - 500 g umućenog posnog šlaga
Priprema

Za tijesto: Sve sastojke pomiješati napisanim redoslijedom i kratko umutiti mikserom, da se sve fino pomiješa. Pleh veličine 36 x 28 cm obložiti papirom za pečenje, izručiti masu i peći koru u prethodno zagrijanoj pećnici na 180? C oko 22 minute. Peku se jedna tamna kora i dvije žute kore. U tamnu koru idu 4 žlice kakao praha a u žute kore ide po 4 velike žlice mljevenih lješnjaka.

Za svijetlu kremu: Pomiješati sok i vodu, pa odvojiti malo (koliko treba da se razmuti puding i Gustin) a u ostatak dodati 150 g kristal šećera pa skuhati na vatri. U vruće sipati razmućeni puding, smanjiti temperaturu, pa na tihoj vatri kuhati kremu (dok se ne zgusne). Skloniti na stranu, pa dodati naribanu naranču. Ostaviti da se ohladi, uz povremeno miješanje. Od toga odvojiti 12 žlica kreme na stranu. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa dodati prethodnom hladnoj kremi i sve mikserom lijepo umutiti. (Margarin ne dodavati u onih odvojenih 12 žlica kreme).

Za tamnu kremu:
 Pomiješati keks, lješnjake,šećer u prahu, otopljenu čokoladu, margarin (prethodno pjenasto umućen) s onih prethodno odvojenih 12 žlica svijetle kreme. Dodavati mineralnu vodu po potrebi da se dobije kompaktna krema, ni previše suha, a ni previše mekana i mutiti lagano mikserom.

Za glazuru od čokolade: Čokoladu za kuhanje otopiti na tihoj vatri, skloniti sa štednjaka pa umiješati ulje. Čokoladu nanijeti na obje svijetle kore,pa ostaviti da se malo stegne.Posebno umutiti 150 g posnog šlaga sa oko 100 ml hladne mineralne vode (može i obična).

Postupak slaganja: Žuta kora (s čokoladnom glazurom) – polovina tamne kreme – krema od šlaga – tamna kora – svijetla krema – žuta kora (s čokoladnom glazurom) – druga polovina tamne kreme. Odozgo dekoracija šlagom, a potrebno je od 400 – 500 g umućenog posnog šlaga.

izvor:
www.ljiljananieder.com;

Posna keks torta


Sastojci

  500g Posnog keksa
  1 dl Soka od pomorandze

 Fil 1
  3 Pudinga od vanile
  6 kas. kristal secera
  1 l Gaziranog soka od pomorandze
  200 g Margarina
  150 g Secera u prahu

 Fil 2
  2 Pudinga od jagode
  6 kas. Secera
  6 dl Soka od jagoda
  1 kesica posnog slaga

 Ukrasavanje
  2 kesice Posnog slaga
  seckani orasi i mlevena cokolada za kuvanje



Priprema

Fil 1: Izmesati pudinge od vanile sa tri kasike secera i sa malo gaziranog soka, a ostatak soka zaseceriti preostalim secerom, pa staviti na vatri da prokljiuca i skuvati puding, uz stalno mesanje i ostaviti da se ohladi.

Fil 2: Izmesati pudinge od jagode sa 3 kasike secera i malo soka od jagode.preostali sok pomesati sa kasike secera i zagrejati na vatri do kljucanja.Skuvati potom puding uz stalno mesanje i ostaviti da se ohladi.

Penasto umutiti margarin i prah secer, dodati zuti fil (od vanile) i zajedno dobro umutiti.
Umutiti kesicu slaga sa vodom, dodati roze fil (od jagode) i zajdeno dobro umutiti.
U dublju, cetvrtastu posudu staviti red keksa prethodno kratko umocenog u sok od pomorandze, a preko izliti polovinu kolicine zutog fila.Potom ide red keksa namocenog u sok od pomorandze, pa preko izliti roze fil.Preko poredjati red namocenog keksa, pa izliti drugu polovinu zutog fila.Zavrsiti redom keksa bez umakanje u sok.
Umutiti 2 kesice slaga sa hladnom vodom. Premazati tortu slagom i ukrasiti po zelji. Ostaviti u frizideru da se filovi dobro stegnu, a keks omeksa.

Posna lejdi-di torta


Sastojci

 * 3 pudinga od vanile
 * 250gr margarina
 * 250gr secera u prahu
 * 500gr izmrvljenog keksa
 * 1/5 kg iseckanih banana
 * 200 gr kokosa
 * 100gr suvog grozdja
 * 100gr iseckanih suvih kajsija
 * 100gr zele bombona
 * 100 gr cokol.bananica
 * 3 slaga

Priprema

 1.
 Sve sastojke dobro izmesati, oblikovati po zelji i odozgo 3 slaga.

Posna aurelio torta


Potrebno je:

2 l soka od jagode
3 pudinga od jagode
5 kašika gustina
6 kašika šećera
2 margarina
200 g prah šećera
300 g belog šlaga (postan)
2 dl kisele vode
1 kg keksa
400 g čokolade za kuvanje
200 g belog šlaga (postan)

Priprema:

U 1 l soka od jagode skuvati 3 pudinga od jagode. Tu dodati 5 kašika gustina i 6 kašika šećera. Kada se ohladi dodati umućene margarine sa 200 g prah šećera.

Posebno umutiti 300 g belog šlaga sa 2 dl kisele vode. Keks natapati u sok od jagode i redjati ih na plato.

Preko keksa mazati topljenu čokoladu, kad se čokolada stegne, premazati roze fil, pa preko njega, beli šlag. To raditi naizmenično 3 puta.

U sredini se mogu dodati sveže ili zamrznute jagode. Na kraju dodati beli šlag.



Fanta torta 

Sastojci
Potrebno je:
400 g keksa
2 l fante
4 kesice pudinga od vanile
10 kašika šećera
2 margarina
400 g prah šećera
200 g krem bananica
200 g žele bombona
Priprema
 

Poređati keks na plato koliko može da stane. Keks topiti u fantu. I fil: 4 pudinga skuvati u 1 l fante i dodati 10 kašika šećera. Posebno umutiti 2 margarina sa 400 g šećera u prahu i masu podeliti na dva dela. U prvi deo staviti 200 g krem bananica, a u drugi 200 g žele bombona. Filovati preko naređanog keksa i ukrasiti po želji šlagom.


POTEBNO JE
 1,2 l gustog soka od jagode, 3 kesice pudinga od jagode, 1 kg posnog mlevenog keksa, 250 g margarina, 150 g šećera u prahu, 300 g zamrznutih jagoda, 3 kesice pudinga od karamele, 1 l vode, 2 kesice biljnog šlaga
 PRIPREMA
 U 800 ml gustog soka od jagode skuvajte puding i ohladite ga. Margarin umutite sa šećerom u prahu, polovinu sjedinite s pudingom i u to umešajte oceđene i usitnjene jagode. Puding od karamele skuvajte s vodom i, kada se ohladi, umešajte preostali umućen maslac. Keks natopite preostalim sokom. U kalup za tortu stavite red natopljenog keksa, preko nanesite fil s jagodama i stavite da se malo stegne. Potom preko fila nanesite drugi sloj keksa i sve premažite filom od karamela. Pre služenja, kada se torta dobro stegne, skinite obruč kalupa i celu tortu premažite umućenim šlagom u koji ste dodali malo soka od jagoda.







Sastojci
Kora (za jednu koru):
50 g posne mlevene plazme
50 g mlevenih lešnika
100 g brašna
7 kašika šećera
2 dl kisele vode
0,5 dl ulja
1/2 kesice praška za pecivo
50 g krupnije mlevenih lešnika
Fil I:

1,5 l sojinog (ili palminog) mleka
300 g šećera
4 vanil šećera
220 g pudinga od vanile
1 kašika gustina
250 g posnog margarina
100 g sojinog šlaga
1 dl kisele vode
100 g posne bele čokolade
100 g posnog mleka u prahu
100 g posne crne čokolade
Fil II:
300 g sojinog šlaga
5 dl kisele vode
Još je potrebno:
300 g posnog plazma keksa za koru II
300 g posnog krema
1 dl sojinog mleka za natapanje piškote
Priprema
 1

U ciniju pomesati sve sastojke za koru, osim krupnije mlevenih lešnika, pa sjediniti sa kašikom. Pleh (35x25) obložiti papirom za pečenje, pa po njemu rasporediti krupnije mlevene lešnike. Preko njih polako sipati smesu za koru, formirati koru i peći je u zagrejanoj rerni na 200 C 15 minuta. Na isti način napraviti još jednu koru. Svaku koru premazati sa po 150 g posnog krema.
 2

Za fil I staviti 1,3 dl mleka da provri sa šećerom i vanil šećerom, a sa ostatkom mleka razmutiti prah za puding i gustin. U vrijuće mleko skuvati puding. Kada se prohladi (da bude mlak) dodati prethodno izmućen margarin. Posebno umutiti i 100 g sojinog šlaga sa kiselom vodom, pa i njega dodati u fil, pa polako sjediniti, a zatim fil podeliti na 1/3 i 2/3. U 1/3 fila dodati 100 g otopljene posne bele čokolade i 100 g palminog mleka u prahu, pa sve sjediniti mikserom. U 2/3 fila dodati 100 g otopljene posne crne čokolade, pa sjediniti sa mikserom. Za fil II izmutiti sojino mleko sa kiselom vodom.
 3

Filovanje: kora I premazana sa kremom, 1/2 crnog fila, šlag. Za koru II poredjati posni plazma keks prethodno natopljen na kratko u mlako sojino - palmino mleko. Preko keksa naneti sav fil sa belom čokoladom, pa šlag. Zatim staviti drugu koru premazanu sa kremom, tako da krem bude sa donje strane. Sa ostatko crnog krema premazati celu tortu, a sa ostatkom šlaga dekorisati.


P.S.Palmino mleko,sojin slag i posni krem mozete pronaci u prodavnicama zdrave hrane.Tortu napraviti malo ranije,da bi se lepo opustile kore i stoplie sa filom.


Schwarzwald torta - posna



Sastojci:
ZA KORE 300 g šećera, 4 dl vode, 10 kašika brašna, 2 kasike posnog mljevenog keksa, 2 kašike posnog kakaoa, 4 kašike ulja, 3 kašike džema, 2 kašičice sode bikarbone
ZA FIL 600 g višanja, 300 g šećera, 1 dl vode, 300 g posnog šlaga, 100 g posne čokolade


Priprema:
U vodi otopite šećer, pa dodajte ulje, brašno pomešano sa sodom bikarbonom, kakao i džem. Dobro sjedinite i podelite testo na tri dela. Kore pecite na 180 stepeni po 20 minuta svaku. Za fil prokuvajte višnje sa šećerom i vodom. Na prvu koru poređajte skuvane i oceđene višnje, a nekoliko višanja odvojite za ukrašavanje. Umutite posni šlag s vodom, pa u trećinu dodajte čašu ohlađenog soka od kuvanih višanja. Time premažite višnje, pa pokrijte drugom korom. Nanesite na koru šlag, pokrijte trećom korom i celu tortu premažite ostatkom šlaga. Ukrasite s nekoliko višanja i rendanom posnom čokoladom.
Prvi put je pravim, i ovo je probno izdanje, pa nisam stavila struganu cokoladu po vrhu. Ukus je odlican. Recept je preuzet iz casopisa "blic zena", sa mojim malim korekcijama vezano za kore. Napomena: za jednu koricu je potrebno 3 kutlace smjese. Meni je bilo tacno 9 kutlaca,
Izvor:
blic žena

Posna alva torta 


POTREBNO JE
250 g šećera, 400 g brašna, 100 g mlevenih oraha, šolja ulja, šolja kisele vode, prašak za pecivo, limun ZA FIL 100 g šećera, 100 g brašna, 200 g pečenog mlevenog lešnika, 250 g šećera u prahu, margarin, 2 vanilin šećera



PRIPREMA
Ispržite četiri kašike brašna u suvoj šerpici, pa dodajte četiri kašike šećera. Kad smesa porumeni, postepeno dodajte zaslađenu vodu, na šolju vode idu dve kašike šećera, i mešajte dok ne dobijete gust fil. U ohlađen fil dodajte jedan margarin koji ste prethodno umutili sa 250 g šećera u prahu i dva vanilin šećera. U tu smesu dodajte 200 g pečenog mlevenog lešnika. Gotovu tortu prebacite na poslužavnik i dekorišite po želji.
Izvor original recepta blic žena

Yohttp://najsladjiblog.blogspot.com

Нема коментара:

Постави коментар