уторак, 18. новембар 2014.

Posno

Krompiruša

400 ml vode
600 g brašna
2 supene kašike zejtina
6 srednjih krompira
1 veća glavica crnog luka ili 2 srednje glavice
so

biber
svinjska mast ili zejtin
Priprema:
Umesiti testo od vode, brašna, zejtina i malo soli, tako da se ne lepi za ruke.
Testo podeliti na dva dela i ostaviti na brašnom posutoj podlozi pokriveno salvetom da odmara.
Za to vreme oljuštiti krompir, izrendati, sitno iseckati crni luk i posoliti po želji.
Jednu polovinu testa posle pola sata razviti na stolanjaku, staviti pet kašika zejtina ili masti, posuti isceđenim krompirom i uvijati kao za savijaču.
Staviti u podmazan pleh.
Tako uraditi i sa drugom polovinom testa.
Premazati odozgo sa dve kašike zejtina ili masti.
Peci pitu u prethodno zagrijanoj rerni na 200 C dok ne porumeni.
Sluziti uz jogurt ili kiselo mleko.
Prijatno!
Izvor OVDE

Posni cvet


Tuni cvet (posno)
Potrebno:
  • 250 ml mlake vode
  • ½  kašičice šećera
  • 40 g svežeg kvasca
  • 50 g  biljne masti ili margarina
  • 500 g brašna
  • 1 ravna kašičica soli
I još treba:
  • 150 g viršle od tune sa maslinama
  • senf
  • susam
 Tuni cvet (posno)
U mlaku vodu staviti šećer, izmrvljen kvasac i kašičicu brašna. Ostaviti da kvasac nadođe. Dodati margarine ili biljnu mast, promešati, a zatim so i brašnom zamesiti testo. Ostavite testo 30 minuta da nadođe. Nadošlo testo podeliti na 13 jednakih delova. Jedan deo sklonite na stranu a ostalih 12 razvucite u krug na 10-11 cm. Testo zasecite na 6 mesta zatim premažite senfom. Na svaki isečen deo stavite po parče viršle, a zatim gornji deo testa sastavite oko viršle.
Tuni cvet (posno)
Krajeve testa podignite prema sredini i ubacite u podmazan pleh za mafine. Od odvojenog dela testa napraviti 12 kuglica, jednu stranu premazati senfom umočiti u susam i staviti u sredinu testa.
Tuni cvet (posno)
Peći na 200 °C  10 minuta zatim izvadite i premažite ih istopljenim margarinom, a onda vratite u rernu i pecite još 10 minuta.
Tuni cvet (posno)

Posna kapri torta: Deserti, Torte



Pre par dana sam videla ovu divnu Natašinu tortu kod mene na forumu i rešila sam  da je pravim da je imamo za Badnji dan, a ako slučajno pretekne  i za Božić. Pošto je torta izdašna, nadam se da će tako i biti :)


Posna kapri torta
Potrebno:
  • 800 g posnog keksa
  • 1,5 l  soka od pomorandže
  • 6 pudinga od vanile
  • 300 g posne čokolade
  • 4 kašike ulja
  • 250 g posnog margarina
  • 500 g jagoda
  • 250 g šećera + 6 kašika
  • 100 g šećera u prahu
  • posni šlag
 Posna kapri torta
U 1 l soka staviti 6 kašika šećera da provri, a zatim dodati 4 pudinga prethodno sjedinjena sa 200 ml soka. Skuvati fil, zatim ga ohladiti. Margarin izmiksati sa šećerom u prahu zatim dodati u ohlađeni fil i dobro umutiti.
Jagode preliti sa 300 ml vode, dodati 250 g šećera i staviti da se kuva oko 10 minuta. Pri kraju kuvanja propasirati jagode gnječilicom za krompir. 2 pudinga sjediniti sa 150 ml hladne vode, zatim dodati u kuvane jagode i skuvati fil. Ovaj fil of jagoda brže ćete ohladiti ako ga odmah prebacite u manju vanglicu, zatim nju stavite u veću u koju ste sipali hladnu vodu. Mikserom umutiti fil, jer  ćete tako jagode jaoš malo bolje propasirati, a fil će se brže ohladiti.
Na tacnu složiti keks (200 g) koji smo prethodno umakali u sok. Kod mene je bilo u 4 reda 7 keksića. Premazati čokoladom koju smo prethodno otopili sa uljem. Staviti 5 minuta u frižider da se čokolade stegne a zatim preko čokolade trećinu žutog fila, a onda i trećinu crvenog. Ponovo složiti natopljen keks i ponoviti filovanje čokoladom, žutim filom i crvenim. Uraditi tako i treći put. Tortu završiti keksom i šlagom.
Poželjno je da torta prenoći u frižideru da bi se keks opustio,  a filovi stegli. Pošto znam da ste nestrpljivi, danas sam je napravila i već kroz par sati isekla i podelila ovaj jagodičasti recept s vama :)
fdgdgf

Kolači 5 u 1

Kada su neka slavlja u pitanju,kao što su slave, poznato je da spremanje kolača oduzima puno vremena. Ovo je recept za 5 u 1, tj od jedne osnove dobićete pet vrsta kolača i tako smanjiti vreme pripreme. Ovi kolači su posni,a recept za njih je objavljen u specijalnom posnom izdanju časopisa Hrana i vino -Internet@lije. Potrebno za testo: 200 ml vode 400 ml ulja 750 gr brašna 200 gr šećera 1 vanilin šećer ½ kesice prašak za pecivo Za glazuru (srce): 150 gr šećera u prahu 2 kašike vruće vode 1 kašičica soka od limuna ekstrakt ruma (5 ml) roze […]
salata

salata cvetic


Potrebni sastojci:
  • kiseli kupus
  • krastavci
  • crvene paprike
  • ulje
  • Priprema:
     
    Stavite 2 liske kupusa jednu na drugu.
    Zatim papriku raširite i u nju stavite krastavčiće kao na slici.
    Umotan krastavac urolan u parici stavite na liske kupusa.
    Sve zajedno urolate.
    Isječete na kolutiće i začinite po želji.
preuzeto sa sajta domaci recepti
Ke zamesite testo od 300 gr brasno, 1 pecivo, 1/2 mala lazicka sol, 100 gr na suvo proprzen susam, 230 ml zejtin i 120 ml kisela voda.Za da go zamesite testoto mozebi ke treba uste malku brasno.Ostavete go da odmori vo frizider 1 cas.
Testoto se suka vo tenka kora.
Isto taka od testoto se secat tenki dolgi lenti koi mozat da se namotaat na kalapcinja za grklani.Se stavaat vo zagreana rerna na 200 stepeni i se pecat od 13 ( korpickite ) do 15 minuti ( grklanite ).Od ostatocite na testoto moze da se ispecat i solenki za grickanje vo koi moze da se dodade uste malku sol i kim po zelba.
Pogaca Margaritka (16 фотографија)
Pogacava i nacinot na izrabotka go najdov na internet i eve vednas da ja isprobam.Jas ja napraviv so testo po moj izbor iako taa bi mozela da se napravi i so bilo koe drugo stasano testo.Moze da se polni so fil od meleno meso, so fil od sirenje i jajca, so sunka i pecurki, pa duri i da se napravi slatka varijanta.
Vi ja prikazuvam izrabotkata po mojot recept, a ponatamu ostavam da eksperimentirate.



Нема коментара:

Постави коментар