MESO

Lovačke šnicle


Recept za ove šnicle sam još prije jedno deset godina prepisala sa nekog sajta i od tad sam ih pravila ko zna koliko puta. Recept je jednosatvan a ukusan i što je najvažnije može da se napravi dan ranije pa se sjutra samo doda prilog tako da je pogodan za ruček preko nedelje. Ako se napravi malo više mogu biti i za dva dana pa se prvog dana posluže sa jednim prilogom a sledećeg sa nekim drugim. Šnisle se mogu praviti od svinjetine na pr svinjskog vrata bez kostiju, teletine ili junetine. Meni su najukusnije one od svinjetine ali kako smo sad svinjetinu skoro izbacili iz ishrane ove na slici sam pravila od teletine.

  
IMG_3815 by irenalana

  Potrebno je

500 gr mesa(svinjsko, juneće ili teleće)
malo brašna
2-3 kašike ulja
mljevena slatka paprika
biber
peršun
vegeta
2 čena bijelog luka
malo sitno nasjeckanog peršuna
IMG_3800 by irenalana


Šnicle narezati deblje i izlupati pa poprziti na ulju.Kada se malo zarumene šnicle izvaditi a na istom ulju poprziti bijeli luk, dodati brašno, alevu papriku, vegetu i biber pa naliti vodom da se dobije sos.


IMG_3809 by irenalana


Šnicle vratiti u sos i kuvati uz dolivanje vode dok snicle ne omeksaju. Ja ih obicno izdinstam u ekspres loncu jer onda budu baš mekane. Kada su šnicle skuvane dotjerati ukus i posuti sitno sjeckanim peršunom.


IMG_3808 by irenalana


Poslužiti uz pire krompir, kuvani pirinač, bareni brokoli i karfiol...

 Faširane šnicle

Recept sam našla jos davno u nekim novinama i od tada ga pravim veoma cesto na zaovoljstvo mojih ukućana. Ovo su sigurno najukusnije ćufte koje smo mi probali a veoma se jednostavno naprave i uvijek uspiju. Ja nekad napravim duplo pa pola zamrznem i onda po potrebi imam gotov ručak za 10 min jer se mogu praviti direktno iz zamrzivača bez odmrzavanja

IMG_0407

Sastojci

500 gr mljevenog mesa (najbolje miješanog)
veće parče hleba(natopljeno u vodi ili mlijeku) ili 3 kašike prezle
1 glavica crnog luka
sitno sjeckani peršun
1 čen bijelog luka 
1 kašika začina
1 jaje
biber
1 kašičica sode bikarbone(ravna)

Luk sitno nasjeckati ili narendati na krupno kao jabuke, dodati malko ocijeđen hleb ili prezle, jaje, začin, peršun, sodu bikarbonu i meso i sve dobro umijesiti rukom pa podijeliti na 8 loptica.
Svaku lopticu istanjiti uz pomoć kese za zamrzivac.


Tako istanjene ćufte se mogu i zamrznuti i onda po potrebi vaditi i onako direktno iz zamrzivača pržiti.
Pržiti na tefonskom tiganju na veoma malo ulja.
Može se sitno nasjeckati jos jedna glavica crnog luka pa kad se na tanjir stavi jedna šnicla pospe se lukom, preko nje se stavi druga šnicla i tako redom. Na ovaj nacin će luk malo da omeksa a šnicle ce da prime njegov miris.

IMG_0396

 Đuveč

Evo i jedno od naših omiljenih jela. Ako se pravi sa svježim povrćem ima malo više posla oko njega ali ja obično kupim kesicu zamrznutog povrća za đuveč i onda je mnogo brže gotov.

Potrebno je

1 velika ili 2 manje glavice luka
1/2 kg  smrznutog povrća za đuveč(crvena paprika, grašak, boranija, šargarepa, paradajz)
1/2 kg krompira
4 deblje šnicle(najbolje svinjski vrat ali može i pileći file, teleće šnicle)
1-2 čena bijelog luka
peršun
začin
biber
mljevena slatka paprika

Na malo ulja popržiti sitno sjeckani bijeli luk. Kad je luk ispržen dodati mu zamrznuto povrće i krompir isječen na deblje kolutove. Dodati sitno nasjeckan bijeli luk i peršun, začiniti pa dinstati da omekša. U toku dinstanja nalivati vodom da ne zagori.Pred kraj prebaciti u pleh i zapeći u rerni.


Šnicle istući, posoliti i pobiberiti.Kada se na povrću počne hvatati korica izvaditi ga iz rerne i odozgo složiti šnicle. Premazati meso sa malo ulja i vratiti u rernu da se zapeče. Kada je pečeno sa jedne strane preokrenuti da se zapeče i sadruge strane i služiti.




Ja obično pravim polovinu mjere jer je cijela za 4 osobe. Najukusniji je sa svinjskim vratom ali za one koji ga ne jedu može i sa pilećim fileom ili telećim krmenadlama ili šniclama.

 Piletina sa povrćem

Ove godine moja Lana je krenula u prvi razred a ja sam za taj prvi školski dan pokušala da napravim malo svečaniji ručak tj da napravim ono što svi volimo da jedemo. Pošto Lana nakviše voli pečenu piletinu onda tu nije bilo dileme. Za vikend prije polaska u školu smo išli svi zajedno na pijacu i ona je bila zapela da kupimo neki mali mladi krompir. Kad sam vidjela one klikerčiće odmah me muka uhvatila pri pomisli na guljenje jer sam ocijenila da neće baš glatko ići ali sam na kraju odustala od borbe i pristala da kupimo taj njen krompir. Kad smo konačno došli da ga izaberemo prodavačica se oduševila time što ona od nepunih šest godina pokazuje interesovanje za kupovinu krompira i nije htjela da naplati nego smo krompir dobili džabe. E onda sam morala da iskoristim i taj krompir koji se jeste teško gulio ali se pokazao kao veoma ukusan tako da od sad Lana bira krompir :-). Da bi zadovoljila i tatu koji se od skoro zdravo hrani dodala sam još malo povrća i dobila fini, zdrav ručak. Ideja sa povrćem nije moja već iz ovog recepta i isprobana je više puta sa jagnjetinom. Jedina izmjena u odnosu na originalne sastojke je brokoli jer moj dragi tikvice nikako ne jede pa smo morali da pronađemo alternativu. Brokoli se pokazao kao odlična zamjena.

Potrebno je

1 manje pile (oko 1 kg)
2 krompira ili nekoliko manjih mladih krompirića
manji brokoli
1 crvena šilja
1 veća šargarepa
1 manji ili 1/2 većeg paradajza
1 glavica crvenog luka
2 čena bijelog luka
so
biber
ulje
Pile oprati, posoliti i staviti u pleh u kome će se peći, politi uljem pa u pleh usuti šolju vode  i staviti da se peče u dobro zagrijanoj rerni. Ja pečem na 270 C što je najajče temperatura kod moje rerne. Peći dok se ne uhvati korica sa jedne strane pa preokrenuti da se uhvati korica i sa druge strane. 
Vode ne treba dodavati previše jer kad se doda povrće i ono pusti tečnost.


Povrće oprati. Luk, paradajz, šargarepu i papriku isjeći na krupnije komade a brokoli na cvjetove. Krompir ako je mladi ostaviti cio a ako je veći isjeći na osmine. Svo povrće pomiješati, posoliti i pobiberiti pa dodati u pleh sa piletom. Pleh pokriti folijom i peći jedno sat vremena na najjačoj temperaturi. Kad meso fino omekša skinuti foliju i pustiti da se sve fino zapeče. Pile okretati da se zapeče sa obije strane.


ŠNICLE U BALKANSKOM SOSU

Recept sam pronasla u popularnom zenskom casopisu i zagubila u brdu slicnih :) Danas sam ga pronasla, imala sve sastojke u kuci, napravila ove snicle i svi bili zadovoljni :) Mozda zato sto smo Balkanci, a mozda i sto je ukus odlican :)
SASTOJCI:

 6 junecih snicli
 6 listova gaude
 1 glavica crnog luka
 1 kasika suvog biljnog zacina
 1 kasika kecapa
 2 dl vode
 4 kasike maslinovog ulja
 po ukusu biber

  PRIPREMA:
 1. Snicle isecite na manje komade i svaki izlupajte. Poredjajte meso u podmazan pleh i svaku sniclu prekrijte sirom.

 2. Iseckajte luk na kockice, dodajte mu suvi zacin, kecap, vodu, biber i sve promesajte.

 3. Masu ravnomerno prelijte preko snicli i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni, pa odmah smanjite temperaturu na 180 stepeni.

 4. Pecite 30 minuta, pa ako je voda isparila, dodajte jos polasoljice vode tako sto cete kasikom posebno sipati na svaku sniclu. Pleh malo protresite da se sos, voda i istopljeni sir sjedine.

 5. Ostavite jos 15 minuta da se jelo pece, pazeci da se snicle ne isuse. Gotove snicle prebaciti na tanjir, a preostali sos u plehu promesajte i njime prelijte snicle.

 6. Sluziti uz pire krompir i salatu po zelji :)
 

"Lenji" kupus


Da li se jelo moze kuvati samo,
bez stajanja kraj sporeta ???

Da, moze!!! To je ovaj recept,
nama omiljeno jelo u ove
tople dane...:)))



Sastojci za 4 osobe:


500 g junetine od buta
200 g suvog mesa od kolenice/ da ima kozuricu i masnoce/
1 srednja sargarepa
1 glavica crvenog luka
1 glavica/ oko 1 kg/ kupusa
po zelji Vegeta, biber, aleva paprika
malo ulja
malo vode
po zelji paradajz pire


Priprema:


Ovaj kupus se kuva tako sto sve

isecemo na sitno, sem kupusa i

stavljamo redom u dublji sud.


Na malo ulja proprzimo luk i

odmah dodamo sargarepu, meso

sveze i suvo.


Kupus isecemo na 4 do 6 delova i

poslazemo preko mesa.

Dodamo zacine, paradajz pire i nalijemo

vodom samo da ogrezne.
Jelo treba da bude gusto.


Ostaviti da kupus provri, smanjiti

na srednju temperaturu i kuvati oko 30 minuta.


Potom smanjiti na najslabiju temperaturu

i kuvati dok meso ne bude mekano.


Posluživanje:

Ovo je sladak ” kupus, ali mu suvo meso

daje ukus “kiselog” kupusa i topi se u ustima.

Avganistanski cevap kao snicla




Ovaj recept je svima poznat,
ali ja ga pravim kao snicle…
Manji deo odmah upotrebim, a
ostatak zamrznem, i kad
pozelimo nesto brzo za rucak-
resenje je u zamrzivacu :)))

Sastojci:

500 g mlevene junetine
500 g kuvanog krompira
1 glavica crvenog luka
2 jaja
2=3 cesnja belog luka
malo persunovog lista
zacin za jelo vegeta i sl.
po potrebi hlebnih mrvica

Za pohovanje:

2 jaja
malo ulja

Priprema:

Krompir skuvati u ljusci,
oljustiti ga i ispasirati
kao za pire.

Pomesati meso i krompir,
dodati sitno iseckan beli
i crveni luk, persunov list
sitno iseckan, jaja, zacin po
ukusu i sve dobro rukama
umesiti.

Od ove smese ja odmah
pravim loptice; na dlanu
ih rastanjim do velicine
snicle i valjam u hlebne
mrvice.

Tako pripremljene snicle
slazem na plasticni
posluzavnik i jos malo
pospem mrvicama da se
ne slepe. Stavim ih u
zamrzivac oko 2 sata
i spremne su za rucak.

Jedan deo odmah upotrebim,
a ostatak pakujem u kutije za
zamrzavanje i odlazem u
zamrzivac do upotrebe.

Ovako spremljene snicle
ne treba odmrzavati kod
pripreme vec ih odmah
uvaljati u jaja i prziti na
zagrejanom ulju….
Temperaturu podesavati
po sopstvenog iskustvu :)))

Snicle uvaljati u jaja
i prziti na vrelom ulju
sa obe strane po 5 minuta.

Cufte u paradajz sosu


Cufte svi pravimo i to nije nista novo…
Ali, ovako spremljene cufte su brze i ukusne…
Sve cufte budu odjednom gotove i nema stajanja,
nadgledanja njihovog przenja..:))


Sastojci za 4 osobe

Cufte:

400 g mlevene junetine
100 g mlevene svinjetine
50 g luka/ praziluk/
po ukusu so, biber, persun
1 jaje
100g starog hleba
malo kisele vode
malo ulja

Sos:

1 glavica crnog luka
1 kasika brasna
malo ulja
150 ml paradajz soka
malo vode
po ukusu: zacin, mirodjija


Priprema:

Spojiti meso, dodati hleb
natopljen kiselom vodom
tek da se malo ovlazi, zatim
dodati luk, zacine i jaje,
te sve to dobro smesiti.

Praviti cufte i poslagati
ih na pouljen pleh da
se ne dodiruju.

Pleh staviti u zagrejanu
rernu i peci na 170 stepeni
oko 25 minuta.

Sos:

Na zagrejanom ulju prodinstati
iseckani luk do staklaste
boje, dodati brasno i
proprziti da malo pozuti,
skloniti sa ringle i polako
dodavati paradajz sok uz
neprestano mesanje da se
ne stvore grudvice.
Vratiti sos na umerenu ringlu,
dodati zacine po ukusu, ja dodam i
malo secera i sve ostaviti
da dobro prokrcka…
Ako vam je sos gust, doliti
malo vode, promesati i
ubaciti cufte da se
prokrckaju.
Sve ovo raditi na najmanjoj
temperaturi da samo malo krcka…

Ispecene cufte ubaciti
u sos,i prokrckati jos 15 minuta.
 

Pileca Karadjordjeva snicla


Neko ce reci da nije neka mudrost i da je sve vec poznato, ali mala izmena u klasicnom receptu, i ukus je sasvim drugaciji :)))

Sastojci za 4 osobe:

500 g pileceg filea bez kozica i zilica
100 g gaude ili trapista
2 jajeta
malo soli, ulja za przenje
po potrebi brasno i prezle/ mrvice/

Priprema:

Od pileceg filea formirati snicle.
Svaku sniclu ubaciti u najlon kesicu za zamrzivac
i tuckom za meso napraviti sto tanju sniclu.

Gaudu iseci na sto tanje listove i
poslagati listice preko snicli.

Smotati svaku sniclu u rolnu, uvaljati
u brasno, umucena jaja i mrvice.

Na zagrejano ulje spustati pripremljene
snicle i prziti ih na srednjoj temperaturi
oko 5 minuta sa svake strane.

Gotove snicle malo posoliti i
servirati ih uz pomfrit i kolutove limuna.

Posluživanje:

Svaku sniclu malo poprskati limunovim sokom

Vinski gulas s njokama od krompira




Vec dugo imam ovaj recept u svesci,
ne znam gde i kada sam ga zapisala,
i sad je stigao na red za isprobavanje…

Za sve koji vole ovakva jela, moja topla preporuka, treba ga probati :)))

Sastojci

Njoke:
1 kg krompira
250 g ostrog brasna
1 jaje
malo soli
voda za kuvanje

Gulas:
1 glavica crnog luka
500 g junetine
1 sargarepa
1 dl belog vina
1 dl kuvanog paradajza ili 1 svez paradajz
1 paprika sveza
po ukusu vegete, origano, beli luk
i malo brasna
malo ulja

Priprema:
Krompir skuvati u ljusci, oljusti ga i ispasirati kao za pire.

Dodati ostale sastojke i umesiti testo.

U sud sa kipucom vodom spustati njoke koje zagrabite kasikom.

Kuvati ih dok ne isplivaju po povrsini.

Za gulas na ulju prodinstati luk, dodati iseceno meso i sargarepu, papriku i paradajz isto iseci i sve zaliti vinom.

Dinstati dok meso ne odmekne.

Po potrebi dolivati vode.

Na kraju zaciniti po ukusu, dodati paradajz sok i, ako treba, malo brasna da sve dobije gustinu gulasa.

Gotov gulas servirati uz njoke.

Нема коментара:

Постави коментар