субота, 13. септембар 2014.

Griz kolač

                                 Griz kolač

I ovaj sam recept preuzela iz maminog starog rokovnika. 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Mikserom umutit bjelanjke. Zatim umutiti žumanjke i šećer, pa dodati vodu, kakao i brašno, dobro izmješati. Dodati i snijeg od bjelanjaka pa sve to lagano sastaviti.
    Ispeći koru na 200°C.
  2. 2
    Izmješati griz sa žumanjcima i malo mlijeka, a ostatak mlijeka staviti na šporet da zavri. Skuhati gusto griz i ostaviti da se hladi.
    Umutiti margarin sa šećerom u prahu i vanila šećerom pa u to dodati ohlađen griz, dobro izmješati.
  3. 3
    Na ohlađenu koru nanijeti pripremljen fil, zatim ga preliti čokoladnom glazurom.

                                 Kocke s makom 

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Za biskvit
  2. 2 Kocke s makom priprema 1
    Izmutiti bjelanjke u čvrst snijeg, dodati šećer, još malo miksati.
  3. 3 Mmmmm mak priprema 2
    Dodati mljeveni mak, brašno i pecivni prašak, lagano promiješati.
  4. 4 Mmmmm mak priprema 3
    Peći 3 kore ( na papiru ).
  5. 5
    Za kremu
  6. 6
    Kuhati žumanjke, šećer i gustin u mlijeku.
  7. 7
    U hladno dodati dobro izrađeni margarin ili maslac.
  8. 8 Mmmmm mak priprema 5
    U slast!                             
 

                       Poppy Cake

Sastojci

Priprema

  1. Prvo i osnovno!
    Ovo je recept za veliki lim od pećnice!!! Tako da tu ima kolača za dvije-tri obitelji...
  2. Od navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto, razvaljati ga i staviti ga u lim, na papir za pečenje.
  3. Izraditi bjeljanjke i šećer, dodati mak, vanilin-šećer i prašak za pecivo i to lagano umiještati kuhačom.
    Staviti preko razvaljane kore i zajedno peći - nekih 20-ak minuta na 180-200 stupnjeva. Isprobati čačkalicom kada je pečeno.
  4. Izmiješati žumanjke, šećer i gustin s malo mlijeka i sve to ukuhati u ostalo kipuće mlijeko. Pretresti u posudu, pokriti tankom folijom da se ne napravi "kora" i ostaviti da se hladi. U ohlađeno dodati izrađeni putar s vanilin-šećerom. Filovati preko ohlađenog biskvita.
  5. Izraditi šlag ili slatko vrhnje, namazati preko kreme i dobro ohladiti.

                                 Kolac od maka

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Jaja umutiti sa secerom i buterom, dodati mleko i ruma,zatim uz mesanje dodavati oprano suvo grozdje, mak, brasno i prasak za pecivo. U nauljen pleh izliti smesu i staviti u zagrejanu rernu na 200C, peci oko 40 minuta.
  2. 2
    Peceni kolac izvaditi iz rerne i premazati ga dzemom od kajsija.
  3. 3
    Na laganoj temperaturi, istopiti secer,buter cokoladu i mleko uz stalno mesanje da se dobije glatka masa. Prohladjenu cokoladu preliti preko kolaca.

Нема коментара:

Постави коментар