петак, 21. новембар 2014.

slanci,okrugla baklava....

                Bosanske kifle ili slanci


Sastojci


Priprema

  1. 1
    U mlako mlijeko izmrviti kvasac, dodati secer i 3 kasike brasna te kratko promijesati i ostaviti da se dize desetak minuta.
  2. 2
    U brasno dodati kvasac, ulje, ocat , sol i zamijesiti tijesto te ostaviti da se dize.
  3. 3
    Kad se tijesto naraslo i udvostrucilo se premijesiti ga jos jedanput i ponov pokriti, te ostaviti da se ponovo dize.
  4. 4
    Nakon toga od tijesta odkidati manje kolicine tijesta i oblikovati loptice.
  5. 5 Bosanske kifle
    Svaku lopticu tanko razvaljati u elipsasti oblik, te urolati u kiflu.
  6. 6 Bosanske kifle 
    Kifle poredati na pek papir, premazati mlijekom i ostaviti da se dizu desetak minuta, nakon toga staviti kifle da se peku u predhodno zagrijanu pecnicu na 200 stepeni.
  7. 7
    Zamijesiti preljev od brasna, skroba, soli i vode tijesto malo gusce os tijesta za palacinke.
  8. 8 Bosanske kifle
    Nakon 7 minuta pecenja izvaditi kifle, i kasikom sipati preljev preko njih te vratiti na kratko 3-4 minute da se jos peku.
  9. 9
    Ponovo izvaditi kifle i premazati ih uljem, te ponovo vratiti u pecnicu da jos malo porumene.
    Kifle se ne smiju predugo peci, jer ce u protivnom biti tvrde.
  10. 10
    Izvaditi iz pecnice i prekriti ih krpom desetak minuta. 

  11.                                     

                        Bülbül Yuvası baklava

    Bülbül Yuvası baklava u prevodu- gnijezda slavuja.

    Bülbül Yuvası baklava

    Sastojci

    •  500 g jufke za baklavu
    •  400 g mljevenih oraha
    •  120 g putera
    •   malo ulja
    •  700 g secera za agdu
    •   voda za agdu
    •  50 g mljevenih oguljenih pistaca

    Priprema

    1. 1
      Agdu pripremimo tko da secer istresemo u srednje veliku serpu i dodamo vodu dva prsta iznad ruba secera, te kuhamo na najacoj vatri oko 15 minuta.
    2. 2
      Otopimo puter sa malo ulja.
    3. 3
      Sameljemo orahe i dodamo 4 zlice secera te izmjesamo.
    4. 4
      Kore za jufku prerezemo na cetiri dijela.
    5. 5
      Dobili smo cetiri pravougaonika.
    6. 6
      Dva pravougaonika pokrijemo sa vlaznom krpom ili prozirnom folijom da nam se jufka ne osusi.
    7. 7
      Kod ostala dva premazemo 1/3 sa puterom.
    8. 8
      Zatim dodamo orahe.
    9. 9
      Na pocetak jufke stavimo tanji stapic.( ja sam koristila kineske drvene stapice- pribor za jelo)
    10. 10
      Uvijemo do kraja.
    11. 11
      Zatim s obje strane guramo jufku prema sredini da nam se nabora.
    12. 12
      Prerezemo na dva jednaka dijela.
    13. 13
      Pazljivo sastavimo krajeve da dobijemo takozvano gnijezdo.
    14. 14
      Gnijezda stavljamo u okrugli pleh promjera 38 cm. Krenemo od sredine, zatim u krug.
    15. 15
      Baklava prije pecenja.
    16. 16
      Pecemo u predhodno zagrijanoj pecnici na 170 stepeni 10 minuta, zatim smanjimo vatru na 140 i pecemo da lijepo porumeni. Ja samo sve ukupno pekla oko 35 minuta. Sve zavisi od pecnice koliko ce se dugo peci. Ova baklava je tanka i ne treba joj mnogo da se ispece.
    17. 17
      Zalijete vrucu baklavu sa mlakom agdom i ostavite da se ohladi.
    18. 18 Bülbül Yuvası baklava
      Nakon toga sameljete pistace i ukrasite.

                                       Krompirnjak


      obicni krompirnjak s kukuruznim brasnom

      Sastojci

      •  1 1/2 kg krompira
      •  1/2 case kukuruznog brasna
      •  1/2 case bijelog brasna
      •  1/2 case ulja
      •  2 jaja
      •   sol
      •   papar

      Priprema

      1. 1
        Krompir oguliti, oprati i naribati na krupni ribez.
      2. 2
        Pecnicu zagrijati na 180 stepeni i staviti namasten pekac u kojem cemo peci da se zagrije.
      3. 3
        U krompir pomijesati sve ostale sastojke i istresti u zagrijani pekac te staviti da se pece.
      4. 4
        Kad se ispece izrezati na kocke i servirati uz kajmak ili vrhnje, i neku dobru salatu.


Нема коментара:

Постави коментар