Cokoladne strudle
Sastojci
- 275 gr. brasna
- 150 gr. secera
- 150 gr. margarina
- 1 jaje
Glazura
- 150 gr. cokolada za kuvanje
za punjenje
- 150 gr. cokolade bilo koje
Priprema
-
1
Umesiti testo od navedenih sastojaka i ostaviti sat vremena u frizider.
-
2
Razviti testo oklagijom polovinu premazati belancetom pa na pola strane poredjati kocke cokolade preklopiti drugom polovinom testa pa seci na kocke.
-
3
Redjati kolace u pleh i peci na 160 stepeni 15-20 min.
-
4
Pecene kolace valjati u cokoladu i prosarati belim linijama.
Sastojci
- 20 dkg margarina
- 6 dkg šećera
- 2 žutanjka
- 1 kiselo vrhnje /180 g/
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 40 - 50 dkg oštrog brašna
FILA
- 40 dkg mljevenih oraha ili maka
- 1,5 dcl ruma
- 30 dkg šećera
- korica jednog limuna
- 2 bjelanjka
- 1-2 žlice meda
- 2 vanilin šećera
Priprema
-
1
Šećer pomiješati s vanilin šećerom pa dodati žutanjcima. Dobro miksati dok ne dobije lijepu svijetlu boju.
-
2
Brašno pomiješati s praškom za pecivo.
-
3
U smjesu žutanjaka i šećera dodati omekšali margarin i dobro izraditi.
-
4
Postepeno dodavati brašno i vrhnje dok se sve ne utroši.
-
5
Izraditi lijepo mekano tijesto. Podijeliti ga u 4 dijela i staviti na hladno oko sat vremena. Za to vrijeme pripremiti filu.
-
6
Orahe i/ili mak preliti kipućim mlijekom pa kad se prohladi dodati: šećer, obje vanilije, rum, koricu limuna i čvrsti snijeg od oba bjelanjka te med.
-
7
Tijesto tanko, tanko razvaljati. Filati, oblikovati četiri male štruce. Malo ih stisnuti -spljoštiti, meni su ljepše kad nisu potpuno okrugle. Slagati na lim /pouljiti, pobrašniti ili staviti papir - kako tko voli/ i peći u već zagrijanoj pećnici na 180 - 200 stupnjeva dok lagano ne porumene.
-
8
Ohlađene rezati u koso
Sastojci
Tijesto
- 50 dag brašna
- 25 dag omekšalog margarina
- 1 jušnu žlicu kiselog vrhnja ili jogorta
- 1 jaje
- 1 žutanjak
- 3 jušne žlice šećera
- prstohvat soli
- 1 dl mlijeka
- 4 dag svježeg kvasca ili vrećica suhog
- 1 dl ulja
Nadjev
- 1 kg jabuka (6 srednjih)
- 5 jušnih žlica šećera
- 5 jušnih žlica krušnih mrvica
- 5 jušnih žlica grožđica
- 2 jušne žlice ruma
- 1 vanilin šećer
- 1 žličicu cimeta
- 2 jušne žlice krušnih mrvica za posip (po potrebi)
- po želji šećer u prahu za posipanje
Priprema
-
1
Kvasac razmrviti sa malo šećera i brašna i mlakog mlijeka pa ga pustiti na toplom da se digne.
-
2
Omekšali margarin promiješati sa brašnom da se dobro smrvi pa umiješati jaje, žutanjak, sol, šećer i kiselo vrhnje. Dodati dignuti kvasac te mijesiti da nastane glatko tijesto. Podijeliti na dva dijela i pustiti na toplom oko pola sata da tijesto malo naraste.
-
3
Pripremiti nadjev: očistiti jabuke i naribati ih. U jabuke dodati šećer, vanilin šećer, grožđice, krušne mrvice, rum i cimet pa dobro promiješati. Ukoliko je potrebno dodati još mrvica – to ovisi koliko su jabuke sočne.
-
4
Dignuto tijesto razvaljati, pripaziti na dužinu tepsije, te namazati sa uljem i samo malo posuti, tanki sloj krušnih mrvica pa namazati polovinom nadjeva. Po nadjevu također samo malo posuti krušnim mrvicama pa zarolati lagano u roladu (ne stiskati da tijesto prilikom pečenja ne pukne) i staviti u tepsiju. Isto tako napraviti još jednu štrudlu.
-
5
Pripremljene šrudle pokriti da se malo dignu za vrijeme dok se ugrije pećnica.
-
6
Pećnicu uključiti na 180-190 st.C.
-
7
Kad je pećnica ugrijana, štrudle namazati uljem sa svih strana i staviti peći cca 45 minuta. Gotove lagano poprskati vodom te pokriti krpom i ručnikom ili dekicom za vrijeme dok se hlade. Možete ga posuti šećerom u prahu.
Djedov brk
Sastojci
Tijesto
- 100 ml toplog mlijeka
- 20 g svježeg kvasca
- 400 g oštrog brašna
- 180 g margarina
- 4 žutanjka
- 3 žlice kiselog vrhnja
- 5 žlica šećera
Nadjev
- 4 bjelanjka
- 200 g mljevenih oraha
- 150 g šećera
Glazura
- 100 g čokolade
- 5 žlica ulja
- pekmez ili marmelada za premazati tijesto
Priprema
-
1
U 100 ml mlijeka razmrvi kvasac i promješaj da se kvasac otopi te dodaj sve ostale sastojke i umjesi tijesto. Podijeli na 4 ista dijela.
-
2
Svaki razvaljaj u pravokutnik veličine 35×25 cm, premaži cijeli pekmezom po želji i posipaj malo s mljevenim orasima. Tijesto savite s obiju prema unutra kao roladu s time da ostaviš prazninu od 5-6 cm gdje ćete staviti nadjev. Tako ponovite sa svakim tijestom.
-
3
Za nadjev od bjelanjaka istuci snijeg, dodaj šećer i tući dalje te postupno dodaj orahe. Stavi nadijev na svako tijesto.
-
4
Upali pećnicu na 180.
-
5
Svake role stavi u tepsiju obloženu pek papirom i ostavi da se diže 20 min.
-
6
Ispeci oko 20 min što ovisi koliko ste tanko izvaljali tijesto i koliko vam je rola debela. Ohladite i prelite glazurom ili pospite štaubom.
Cik Cak makovnjaca
Sastojci
- 450 gr brasna
- 1 cijelo jaje plus jedno zumance
- 2 supene kasike secera
- 60 gr putera
- oko 1,5 dcl mlijeka
- 1 pakovanje suhog kvasca
korica jednog limuna i mrvica soli
fil
- 200 gr mljevenog maka
- 1 supena kasika ruma
- 1 kesica vanilije
- 6 supenih kasika secera
- mlakog mlijeka, koliko mak upije-treba da je masa gusca
Priprema
-
1
Prvo sameljite mak!
Mljeveni mak stavite u serpicu, dodajte secer, rum, vaniliju i doljevajuci po malo mlijeka, uz mijesanje da mak ne "uhvati", kuhajte dok mak ne upije mlijeko!
-
2
Brasno, secer, so, jaja, kvasac i koricu limuna stavite u zdjelu i doljevajuci po malo mlakog mlijeka zamijesite glatko tijesto. Pokrite zdjelu samoljepljivom folijom i ostavite na mlakom mjestu da nadolazi.
-
3
Nadoslo tijesto radi lakseg rukovanja podijelite na dva dijela. Razvaljajte oklagijom jednu polovinu u dugu tanku traku sirine 20-ak centimetara a debljine oko 0,5 cm. Premazite tijesto rashladjenim makom, savijte u rolnu i rezite komade po 4 cm sirine.
-
4
Tepsiju oblozite papirom za pecenje. Pocnite slagati komade od sredine tepsije. Na odrezanu stranu (vidi se mak) naslonite bocni komad (strana sa tijestom) i tako naizmjenicno dok ne utrosite sav materijal. Premazite bjelancetom cijelu makovnjacu.
-
5
Ostavite makovnjacu pokrivenu da se digne otprilike 15 minuta a potom ubacite u zagrijanu rernu i pecite dok ne porumeni, otprilike 25 minuta.
Rashladjenu makovnjacu pospite secerom i prahu i sluzite.
Slatki mak leptiri
Sastojci
Priprema
-
1
Kvasec sa 1 kafenu zlicu secera i 1 kafenu zlicu brasna staviti u jedan mali sad i sa mlakom mleko ostavite da se kvasac dize.
-
2
U drugi sad jaje ,sol,preostali secer i omeksali margarin soedinite.Dodati stasani kvasec i sa brasno zamesite testo.Formirati loptu pokrijte sa krpom i ostavite na toplo mestu -45 min.
-
3
FIL:
Stavite mleko u jedan sad dodajte secera i vanilni secer da zovri-prokljuca.Kada mleko zavri prelijte preko mleveni mak,zatim promesajte i ostavite fil na stranu.
-
4
Kad se testo vec diglo razmesite ga i od njega formirajte 12 loptica .
Svaka loptica razvalite u krug sa precnik oko 17 - 18 cm.Stavite zlicu od fila i zavitkajte kao palacinka.Nakon toga sto ste uradili krajeve sada NAVUCETE NADOLJE I UZMITE OSTI NOZ PA ZASECETE KRAJEVE TAKO DA NA SREDINU OSTAVITE 2 CM NEZASECENE.MALO ZAVRTITE ZASECENE DELOVE DA SE FORMIRA LEPO KRILA LEPTIRA.
-
5
Redite ih na tavu oblozene za hartijom ,pokrijte sa krpom i ostavite na toplo mesto 15-20min.U meguvremenu zagrijte pecku na 200 stepena.Prije pecenje izmutite jedno jaje sa 1 zlicu mleko i premazite leptire pa stavite da se peku jedno 15 min da fino porumene.
Нема коментара:
Постави коментар