субота, 3. мај 2014.

strudle...1

  Cokoladne strudle

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Umesiti testo od navedenih sastojaka i ostaviti sat vremena u frizider.
  2. 2 Cokoladne strudle!!
    Razviti testo oklagijom polovinu premazati belancetom pa na pola strane poredjati kocke cokolade preklopiti drugom polovinom testa pa seci na kocke.
  3. 3 Cokoladne strudle!!
    Redjati kolace u pleh i peci na 160 stepeni 15-20 min.
  4. 4
    Pecene kolace valjati u cokoladu i prosarati belim linijama.

  1. SA MAKOM I ORASIMA
    Prhka orehnjača i makovnjača by me

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Šećer pomiješati s vanilin šećerom pa dodati žutanjcima. Dobro miksati dok ne dobije lijepu svijetlu boju.
    2. 2
      Brašno pomiješati s praškom za pecivo.
    3. 3
      U smjesu žutanjaka i šećera dodati omekšali margarin i dobro izraditi.
    4. 4
      Postepeno dodavati brašno i vrhnje dok se sve ne utroši.
    5. 5
      Izraditi lijepo mekano tijesto. Podijeliti ga u 4 dijela i staviti na hladno oko sat vremena. Za to vrijeme pripremiti filu.
    6. 6
      Orahe i/ili mak preliti kipućim mlijekom pa kad se prohladi dodati: šećer, obje vanilije, rum, koricu limuna i čvrsti snijeg od oba bjelanjka te med.

    7. 7
      Tijesto tanko, tanko razvaljati. Filati, oblikovati četiri male štruce. Malo ih stisnuti -spljoštiti, meni su ljepše kad nisu potpuno okrugle. Slagati na lim /pouljiti, pobrašniti ili staviti papir - kako tko voli/ i peći u već zagrijanoj pećnici na 180 - 200 stupnjeva dok lagano ne porumene.
    8. 8
      Ohlađene rezati u koso
  2. SA JABUKAMA
    evo konačno i kod mene slike na danjem svijetlu

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Kvasac razmrviti sa malo šećera i brašna i mlakog mlijeka pa ga pustiti na toplom da se digne.
    2. 2 tijesto
      Omekšali margarin promiješati sa brašnom da se dobro smrvi pa umiješati jaje, žutanjak, sol, šećer i kiselo vrhnje. Dodati dignuti kvasac te mijesiti da nastane glatko tijesto. Podijeliti na dva dijela i pustiti na toplom oko pola sata da tijesto malo naraste.
    3. 3 jabuke
      Pripremiti nadjev: očistiti jabuke i naribati ih. U jabuke dodati šećer, vanilin šećer, grožđice, krušne mrvice, rum i cimet pa dobro promiješati. Ukoliko je potrebno dodati još mrvica – to ovisi koliko su jabuke sočne.
    4. 4 priprema
      Dignuto tijesto razvaljati, pripaziti na dužinu tepsije, te namazati sa uljem i samo malo posuti, tanki sloj krušnih mrvica pa namazati polovinom nadjeva. Po nadjevu također samo malo posuti krušnim mrvicama pa zarolati lagano u roladu (ne stiskati da tijesto prilikom pečenja ne pukne) i staviti u tepsiju. Isto tako napraviti još jednu štrudlu.
    5. 5 spremno za pećnicu
      Pripremljene šrudle pokriti da se malo dignu za vrijeme dok se ugrije pećnica.
    6. 6
      Pećnicu uključiti na 180-190 st.C.
    7. 7 pečen štrudelj s jabukama
      Kad je pećnica ugrijana, štrudle namazati uljem sa svih strana i staviti peći cca 45 minuta. Gotove lagano poprskati vodom te pokriti krpom i ručnikom ili dekicom za vrijeme dok se hlade. Možete ga posuti šećerom u prahu.                             
  3.  

     Djedov brk

    Djedov brk…

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      U 100 ml mlijeka razmrvi kvasac i promješaj da se kvasac otopi te dodaj sve ostale sastojke i umjesi tijesto. Podijeli na 4 ista dijela.
    2. 2
      Svaki razvaljaj u pravokutnik veličine 35×25 cm, premaži cijeli pekmezom po želji i posipaj malo s mljevenim orasima. Tijesto savite s obiju prema unutra kao roladu s time da ostaviš prazninu od 5-6 cm gdje ćete staviti nadjev. Tako ponovite sa svakim tijestom.
    3. 3
      Za nadjev od bjelanjaka istuci snijeg, dodaj šećer i tući dalje te postupno dodaj orahe. Stavi nadijev na svako tijesto.
    4. 4
      Upali pećnicu na 180.
    5. 5
      Svake role stavi u tepsiju obloženu pek papirom i ostavi da se diže 20 min.
    6. 6
      Ispeci oko 20 min što ovisi koliko ste tanko izvaljali tijesto i koliko vam je rola debela. Ohladite i prelite glazurom ili pospite štaubom.                             
  4.               

      Cik Cak makovnjaca

    cik cak makovnjaca

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Prvo sameljite mak!
      Mljeveni mak stavite u serpicu, dodajte secer, rum, vaniliju i doljevajuci po malo mlijeka, uz mijesanje da mak ne "uhvati", kuhajte dok mak ne upije mlijeko!
    2. 2
      Brasno, secer, so, jaja, kvasac i koricu limuna stavite u zdjelu i doljevajuci po malo mlakog mlijeka zamijesite glatko tijesto. Pokrite zdjelu samoljepljivom folijom i ostavite na mlakom mjestu da nadolazi.
    3. 3 cik cak makovnjaca
      Nadoslo tijesto radi lakseg rukovanja podijelite na dva dijela. Razvaljajte oklagijom jednu polovinu u dugu tanku traku sirine 20-ak centimetara a debljine oko 0,5 cm. Premazite tijesto rashladjenim makom, savijte u rolnu i rezite komade po 4 cm sirine.
    4. 4 cik cak makovnjaca 
      Tepsiju oblozite papirom za pecenje. Pocnite slagati komade od sredine tepsije. Na odrezanu stranu (vidi se mak) naslonite bocni komad (strana sa tijestom) i  tako naizmjenicno dok ne utrosite sav materijal. Premazite bjelancetom cijelu makovnjacu.
    5. 5 cik cak makovnjaca
      Ostavite makovnjacu  pokrivenu da se digne otprilike 15 minuta a potom ubacite u zagrijanu rernu i pecite dok ne porumeni, otprilike 25 minuta.
      Rashladjenu makovnjacu pospite secerom i prahu i sluzite.

      Slatki mak leptiri

    Slatki mak leptiri

    Sastojci

    •   Testo:
    •  550 g meko brasno
    •  1/2 kocka kvasec
    •  120-150 g secer
    •  3 kom jaja
    •  250 ml mleko
    •  1/2 kafena zlica sol
    •  70 g margarin
    •   Fil:
    •  250 g mljeveni mak
    •  100 g secer
    •  1 vanilin secer
    •  100 ml mleko
    •   Za premazivanje leptiri:
    •  1 kom jaje
    •  1 zlica mleko

    Priprema

    1. 1
      Kvasec sa 1 kafenu zlicu secera i 1 kafenu zlicu brasna staviti u jedan mali sad i sa mlakom mleko ostavite da se kvasac dize.
    2. 2
      U drugi sad jaje ,sol,preostali secer i omeksali margarin soedinite.Dodati stasani kvasec i sa brasno zamesite testo.Formirati loptu pokrijte sa krpom i ostavite na toplo mestu -45 min.
    3. 3
      FIL:
      Stavite mleko  u jedan sad dodajte secera i vanilni secer da zovri-prokljuca.Kada mleko zavri prelijte preko mleveni mak,zatim promesajte i ostavite fil na stranu.
    4. 4
      Kad se testo vec diglo razmesite ga i od njega formirajte 12 loptica .
      Svaka loptica razvalite u krug sa precnik oko 17 - 18 cm.Stavite zlicu od fila i zavitkajte kao palacinka.Nakon toga sto ste uradili krajeve sada NAVUCETE NADOLJE I UZMITE OSTI NOZ PA ZASECETE KRAJEVE TAKO DA NA SREDINU OSTAVITE 2 CM NEZASECENE.MALO ZAVRTITE ZASECENE DELOVE DA SE FORMIRA LEPO KRILA LEPTIRA.
    5. 5
      Redite ih na tavu oblozene za hartijom ,pokrijte sa krpom i ostavite na toplo mesto 15-20min.U meguvremenu zagrijte pecku na 200 stepena.Prije pecenje izmutite jedno jaje sa 1 zlicu mleko  i premazite leptire pa stavite da se peku jedno 15 min da fino porumene.

Нема коментара:

Постави коментар