субота, 3. мај 2014.

kremasto na brzinu...

 RAFAELO KOCKE

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Kora:
    Od 6 belanaca umutiti čvrst sneg, pa dodati 250 gr šećera. Mutiti mikserom još malo, pa dodati kokosovo brašno i pšenično brašno izmešano sa malo praška za pecivo. Sad mešati špatulom, polako i strpljivo (bez miksera).
    Staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200 stepeni, i odmah smanjiti na 180. Ispeći koru, pazeći da ostane bela (to traje petnaestak minuta).
  2. 2
    Ostaviti ispečenu koru da se ohladi, pa je preliti sa 2 dl vrelog  mleka.
  3. 3
    Fil:
    U činiji dobro izmešati 6 žumanaca, 2 kesice pudinga od vanile, 4 kašike brašna, 15 kašika šećera i 2 dl mleka.
    8 dl mleka staviti da provri, pa kad provri dodati mu masu od žumanaca i skuvati je (par minuta). Ostaviti da se ohladi.
  4. 4
    Kad se ova smesa ohladila, izmešati je sa maslacem i margarinom (prethodno dobro umućenim). Dodati i 2 dl umućene slatke pavlake.
    Kad se doda šlag od slatke pavlake, više se ne muti mikserom, nego polako i nežno špatulom (varjačom).
  5. 5 Rafaelo kocke
    Na koru staviti fil, pa odozgo posuti sa oko 50 gr kokosovog brašna.
    Ostaviti da se ohladi, pa iseći na kocke, a na sredinu svake staviti po jedan pečeni lešnik.

 Crnac

Sastojci

Priprema

  1. 1 Crnac
    Izmiksajte jaja s šećerom,dodajte vrhnje,ulje brašno,lješnjake,kakao i prašak za pecivo.
    Sipajte u dubok manji pleh(30*20 cm) obložen pek papirom i pecite  na 180 stupnjeva oko 45-50 minuta.
  2. 2 Crnac
    Na ohlađeni kolač stavite čokoladnu glazuru i posipajte šarenim mrvicama.

   ŽUTI KOLAČ S VIŠNJAMA

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo)  i polako ih sjedinjavati sa belancima.
  2. 2 Višnje...
    Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.
  3. 3 Višnje...
    Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se,  već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.
    Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, a to se vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče.
  4. 4
    Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom i iseći na kocke.

   TORTA SA PEČENIM LEŠNICIMA

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Za ovu tortu se peku 3 iste kore (ja sam pekla 4, jer mi je trebala velika torta).
    Belanca umutiti sa šećerom,dodati žumanca, brašno i lešnike, pa peći na oko 180 stepeni, petnaestak minuta. Na dno pleha uvek stavljam peki papir, pa nemam problema sa odlepljivanjem kore.
  2. 2
    Za fil je potrebno na pari skuvati jaja sa šećerom, a kad se ohladi promešati sa umućenim maslacem. Dodati omekšalu čokoladu i lešnike.
    Pre filovanja torte, fil ostaviti u frižider da se malo stegne.
  3. 3
    Filovati tortu naizmenično, kora, fil, kora, fil....
    Malo ukrasiti i ostaviti da prenoći....

   ČOKOLADNE KOCKE

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Testo:
    Razbiti jaja, pa odvojiti belanca od žumanaca. Belanca ulupati u čvrst sneg, pa ostaviti sa strane.
  2. 2
    Maslac penasto umutiti mikserom, pa dodati prah šećer, vanil šećer i žumanca. Dobro izmešati, pa dodati istopljenu čokoladu.
  3. 3
    Sastaviti sneg od belanaca sa smesom od čokolade, i pažljivo i nežno ih izmešati, usput dodajući malo po malo brašna, dok ne dodate svih 100 gr.
  4. 4
    Staviti testo da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, a posle smanjiti i peći na oko 180, dok se ne ispeče. Kolač je ispečen za oko 25 - 30 minuta.
  5. 5
    Ispečen kolač preliti glazurom od čokolade - 4 kašike mleka i 2 kašike šećera staviti da provri. Kad se šećer istopi, dodati čokoladu iskidanu na komadiće i mešati dok se ne dobije lepa i gusta homogena smesa bez grudvica (ali ne sme da provri). Skloniti sa ringle, pa dodati 1 kašičicu maslaca i brzo ga umutiti sa glazurom (više ne treba vraćati na ringlu).
    Preliti kolač i ostaviti da se glazura stegne.

   KARAMEL KOCKE

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Jaja dobro umutiti sa šećerom (za ovaj kolač ne odvajam belanca od žumanaca), pa dodati sve ostale sastojke. Staviti da se ispeče.
  2. 2
    Dok se peče kora napraviti karamel. Šećer staviti da se prži, uz neprestano mešanje varjačom, na tihoj vatri. Kad dobije lepu, zlatnožutu boju, pažljivo usuti mleko. Ostaviti da provri, da bi se sav šećer istopio.
  3. 3
    Ispečenu koru malo prohladiti, pa je preliti vrućim karamelom. Kora treba da upije celu količinu karamela.
  4. 4
    Kad se kolač dobro ohladi, premazati ga ulupanom slatkom pavlakom.

Нема коментара:

Постави коментар