субота, 3. мај 2014.

neodoljive...

  Nesquik-san torta


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Braon korica:
    Umutiti 5 belanaca i 5 kasika secera u cvrst sneg i lagano dodati prah pudinga  od cokolade.Ispeci koricu.
  2. 2
    Zuta korica:
    Umutiti  5 belanaca i 5 kasika secera u cvrt sneg i lagano dodati prah prah puding od vanile.Ispeci koricu.
  3. 3
    Bela korica:
    Umutiti  5 belanaca i 5 kasika secera u cvrt sneg i lagano dodati 3 kasike gustina.Ispeci koricu
  4. 4
    Fil:
    16 zumanaca umutiti sa 10 kasika secera,pa dodati 10 kasika brasna i 2 dcl mleka.Sve to zakuvati u 8 dcl mleka.U vruce umesati 200 g nesquika, a kada se sve ohladi dodati margarin,izmiksati i dodati jos 200 g nesquika.                                                                     Posebno umutiti 300 g slaga sa 3 dcl mleka.
  5. 5
    Korice peci u plehu 25x30 oko 15 min na 180C.         Redosled slaganja: bela kora,fil,slag,zuta kora,fil, slag,braon kora,fil,slag.                                          Jos samo da napomenem da ce se korica pokupiti ako se prepece.Meni je znak da je gotovo kada vidim da je pocela da se odvaja od stranica pleha.

                             



 Radina torta


Sastojci

  • Kore 2x (sastojci za jednu koru):

  •  2 kom bjelanaca+malo soli
  •  75 g šećera
  •  25 g oštrog brašna
  •  15 g gustina
  •  1 najmanja kašičica praška za pecivo
  •  1/2 kašike octa
  •  1/2 kašike ruma ili po želji alkoholnog pića
  •  35 ml ulja
  • Voćni fil (od malina):

  •  350 g malina (svježih ili smrznutih)
  •  4-5 kašika šećera
  •  40 g gustina + malo vode
  •  20 g maslaca
  • Preliv za kore:

  •  100 -150 ml mlijeka
  •  1 kaš. šećera+ 1/2 šipke vanile
  • Fil II:

  •  350 ml šlag 5+ (Dolcela)
  •  100 g tamne čokolade sa komadićima narandže (70-75%)
  •  120 g mliječne čokolade
  •  1 vrhom puna kašika masnijeg kiselog vrhnja ili milerama
  •  2 kašike fila III
  • Fil III:

  •  350 g mascarpone sira (Vindija)
  •  4 kom žumanca
  •  100 g šećera u prahu
  •  naribana korica narandže
  •  150 ml šlag 5+ (Dolcela)
  • Dekoracija:

  •   Po želji maline, čokolada i sl.

Priprema

  1. 1
    Kora (Ispeći dvije kore):
    Pripremiti okrugli kalup za torte d=24cm, premazati dno i obruč masnoćom i zalijepiti papir za pečenje.
    U bjelanca dodati malo soli i miksati, zatim dodati i šećer i mutiti da se dobije čvrst šaum. Praškaste sastojke prosijati i dodati u šaum te lagano ručno promješati špatulom. Dodati ocat, rum i na kraju u laganom mlazu umješati i ulje. Izliti smjesu u pleh i peći na 170-180 st. 15-ak minuta nešto kraće ili duže u zavisnosti od rerne. Kad se kore ohlade izbockati ih čačkalicom na nekoliko mjesta da bolje upiju preliv (Preporuka: ako procjenite da su kore pretanke onda se ne prepoučuje natapanje kora)
  2. 2
    Fil I:
    Maline izgnječiti viljuškom i staviti da se zagrijavaju na srednje jakoj vatri. Pomješati gustin i šećer (količinu šećera prilagoditi svom ukusu) sa malo vode i zakuhati voćni krem. U još toplu smjesu dodati i kockicu maslaca i promješati.
  3. 3
    Fil II:
    Čokolade izlomiti i preliti sa 200 ml šlaga, zatim zagrijavati na laganoj do srednje jakoj vatri i mješati dok se čokolada ne istopi, zatim ostaviti da se smjesa prohladi. Dodati i jednu kašiku kiselog vrhnja i promješati i ostaviti da se potpun ohladi. Posebno umutiti 150 ml šlaga, takođe da ne bude prečvrsto već sasvim malo i pomješati ručno sa ohlađenim ganache-om. Na kraju dodati i 2 kašike fila III.

  4. 4
    Fil III:
    Izmiksati žumanca i uz lagano miksanje dodati i šećer i narandžinu koricu. Smjesu kuhati na pari do 5 minuta da se zgusne. Kad je kuhano ostaviti da se prohladi. Pripremiti maskarpone, dodati mu smjesu od žumanaca i kratko miksati. Posebno umutiti 150 ml šlaga, ne da bude potpuno čvrst nego tek sasvim malo, jer će dovoljno očvrsnuti uz miješanje sa prethodnom smjesom od sira i žumanaca. Dakle, smjese sjediniti uz ručno mješanje.

  5. 5
    Slaganje:
    Na tacnu za torte staviti obruč od kalupa koji smo obložili sa prozirnom folijom i redati:                        Kora  + preliv + fil I + kora + preliv + Fil II + Fil III
    Tortu dobro rashladiti, najbolje ostaviti preko noći u frižideru.
    Za rezanje koristiti dugačak, tanak i oštar nož koji prije rezanja zaronimo u mlaku vodu, otresemo višak vode, pa rez a zatim brisanje noža papirnim ubrusom i sve ispočetka :)
  6. 6
    - U pripremi sam navela da koristim Vindijin mascarpone i tečni šlag 5+ Dolcela jer sa njima, uz ovakav način pripreme, dobijem najljepši krem, sasvim pjenast a opet dovoljno čvrst.


  7.    Visnjasta carolija


    ...

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Ukljucite pecnicu na 180°C.
      Otopite cokoladu sa buterom pa malo prohladite.
      Umutite jaja sa secerom i vanil secerom pa postepeno dodajte brasno sa gustinom i na kraju pazljivo umesajte otopljenu i prohladjenu cokoladu sa buterom. Sve dobro sjedinite pa masu izlijte u vec pripremljen kalup(26cm)sa pek papirom.
      Pecite oko 15-20 min.
      Gotov biskvit ohladite i presecite na pola tako da dobijete dva biskvita. *Ja sam mere podelila na pola i ispekla dve kore,tako mi je bilo sigurnije posto nisam vesta u secenju a htela sam da budu potpuno iste.
    2. 2
      Za puding od visanja: Kompot od visanja sipajte u serpu,odvojite 50ml soka na stranu. U ostatak stavite dve kasike secera pa kratko prokuvajte(meni su visnje bile krupne pa sam ih malo nozem usitnila). Gustin razmutite u malo vode pa dodajte u provrele visnje,brzo mesajte dok se ne zgusne a onda sklonite sa vatre.
      Jedan biskvit postavite u kalup,prelijte sa 5-6 kasike soka od kompota i premazite vrucim pudingom od visanja.Potom ostavite da se hladi.

    3. 3
      Dobro umutite slatku pavlaku pa joj dodajte umucen krem sir sa secerom u prahu.Lepo sjedinite.
      Instant zelatinu spremite prema uputstvu na kesici pa umesajte uz brzo mesanje u slatku pavlaku,dobro izmesajte i dodajte kesicu slag fixa.
      Pripremljenu kremu podelite na pola.
      U jednu polovinu dodajte 150g otopljene cokolade,dobro izmesajte i nanesite u kalup preko pudinga od visanja,fino izravnjajte.
      U drugu polovinu kreme dodajte 20 ml soka od visanja(iz kompota) izmesajte i fino razmazite preko cokoladne kreme. Poklopite preostalim biskvitom i njega prelijte sa 5-6 kasika soka od kompota.*Ja sam i kremu radila iz dva puta,sastojke na pola i muti...Pisem kako stoji u originalu,mozda je vama ovako jednostavnije :-)

    4. 4
      Ganache:
      Cokoladu izlomite i prelijte slatkom pavlakom pa stavite na srednju vatru da se otopi,stalno mesajte i vodite racuna da ne provri.
      Gotov ganache prelijte preko biskvita i ostavite tortu u frizider na hladjenje( najbolje je da prenoci).
      Ohladjenu tortu ukrasite po zelji.

     Kolac sa makom i breskvama

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Umutite jaja sa secerom i vanil secerom pa dodajte penasto umucen margarin i kiselu pavlaku,zatim dodajte brasno sa praskom za pecivo i na kraju mak.Sve dobro sjedinite pa izlijte u pleh(24x34cm) i po povrsini redjajte na polutke isecene breskve koje ste prethodno ocedili od soka,vrlo malo ih utisnite u masu.
      Pripremljenu masu pecite na 180°C,35-40 min.
      Gotov biskvit dobro ohladite.
    2. 2
      Fil: Umutite mascarpone kremu sa secerom u prahu pa premazite preko ohladjenog biskvita.
    3. 3
      Za glazuru: zagrejte slatku pavlaku na tihoj vatri pa dodajte na komade polomljenu cokoladu i mesajte sve dok se lepo ne rastopi.
      Ostavite je da se malo prohladi pa nanesite preko mascarpone kreme. Nozem lepo poravnajte.

                                   

      Klavir torta 

      Klavir torta

      Sastojci

      Priprema

      1. 1
        Tamni biskvit:
        Umutiti jaja sa secerom pa dodati brasno sa pola praska za pecivo i na kraju lagano umesati orahe sa kakaoom.
        Masu peci u okruglom plehu( precnika 26cm) 15-ak minuta na 200 °C.
        Gotov i ohladjen biskvit preseci na pola tako da dobijete dve kore.
      2. 2
        Svetli biskvit:
        Umutiti 5 jaja sa 5 kasika secera i 5 kasika brasna sa pola praska za pecivo,pa peci u cetvrtastom plehu(dimenzija 24x34) na 200°C -15-ak minuta.
        Gotov biskvit odmah uviti u krpu kao za rolat.
      3. 3
        Beli fil:
        Puding i brasno umutiti sa malo mleka.
        Ostatak mleka prokuvati sa secerom pa ubaciti puding.Mesati dok se ne zgusne pa ostaviti da se hladi.
        Margarin umutiti pa sjediniti sa ohladjenim pudingom. Na kraju ubaciti rendanu belu milku cokoladu i sve dobro izmesati.
      4. 4
        Braon fil:
        Uspinovati 150g secera sa 4-5 kasika vode pa dodati 100g margarina,100g cokolade za kuvanje i mlevene orahe.
        Gotov fil ohladiti.
      5. 5 Klavir torta u izradi
        Sastavljanje torte:
        Prvu polovinu tamnog biskvita premazati polovinom belog fila.
        Svetli biskvit premazati braon filom pa seci na trake sirine oko 1cm. Prvu traku uviti kao rolat i staviti na sredinu torte. Ostale trake uvijati oko nje dok se ne prekrije cela torta.
        Preko toga premazati ostatak belog fila pa poklopiti preostalom tamnom korom.

                                       Ferrero torta


      Ferrero mus torta

      Sastojci

      •   Za jednu koru je potrebno (treba 2 kore)
      •  3 belanca
      •  90 gr secera
      •  80 gr przenih i krupno mlevenih lesnika
      •  10 gr brasna
      •   Cokoladni mus
      •  6 zumanaca
      •  2 kom jaja
      •  60 gr secera
      •  100 gr maskarpone sira
      •  200 ml tecnog slaga - 35 % masnoce
      •  300 gr mlecne cokolde
      •  100 gr nutele
      •   Cokoladni preliv
      •  200 ml tecnog slaga 35% masnoce
      •  150 gr tamne cokolade
      •  15 gr putera
      •  1 velika kasika secera (moze i bez)

      Priprema

      1. 1
        Na papiru za pecenje nacrtati dva kruga precnika 23 cm.Za beze koru umutiti belanca sa secerom u cvrst sam. Sjediniti brasno i krupno mlevene i pecene lesnike i u par navrata dodati umucenim belancima.Peci kore na 220C 12-15 min.dok blago ne porumene.Kore ohladit.
      2. 2
        Za cokoladni mus prvo otopiti cokoladu na pari i ostaviti je na stranu.Zumanca,jaja i secer kuvati na pari dok se secer ne otopi.Zatim mesavinu jaja i secera presuti u posudu za miksiranje i jaja miksirati da se dobije gusta penasta masa.U posebnoj ciniji penasto umutiti maskarpone sir i slag.U otopljenu cokoladu dodati par kasika umucenih jaja i par kasika umucenog sira i slaga,ovlas sve rucno izmesati a zatim u par navrata naizmenicno dodavati jaja i mesavinu sira i slaga.Dobijeni mus podeliti na dva dela i u jedan deo dodati nutelu.
      3. 3
        Torta se filuje u obrucu za torte precnika 23 cm.Ivice obe kore malo saseci nozem jer se one obicno kod pecenja malo povecaju.Staviti obruc na tacnu ili na dasku za secenje,u obruc staviti prvu koru i premazati je filom sa nutelom.Fil izravnati pa staviti drugu koru pa preko nje drugu polovinu fila vodeci racuna da fil bude ravnomerno nanet preko cele kore.Pokriti tortu plasticnom folijom i ostaviti je preko noci u frizideru.
      4. 4
        Sledeci dan,pre nego sto se izvadi torta iz frizidera,pripremiti cokoladni preliv.Ugrejati slag skoro do vrenja,u njega sipati naseckanu cokoladu,dodati secer i puter,skinuti sa vatre i mesati dok se ne dobije sjajna i glatka masa.Ostaviti preliv da se hladi.Izvaditi tortu iz frizidera i dugackim nozem okruziti oko ivica torte.Pazljivo je izvaditi iz obruca,poravnati stranice i gornju povrsinu torte i staviti je na zicu.Kada preliv od cokolade postane mlak polako preliti preko torte pazeci da cela torta bude prekrivena cokoladom.Ostaviti da se cokolada ocedi pa je pazljivo preneti na odgovarajucu tacnu.
      5. 5
        Ukrase za ovu tortu sam napravila tako da sam pecene lesnike bez korice pazljivo stavila na cackalicu.Otopila sam secer na tihoj vatri i onda sam dodala malo crvene jestive boje i sve dobro izmesala.Otopljeni karamel sam ostavila da se samo malo prohladi i onda sam pazljivo umakala lesnike.Zatim sam svaki lesnik,odnosno cackalicu ubadala u stiropor ali tako da je lesnik bio okrenut na dole.Tako su se od karamela formirale tanke niti koje sam kasnije makazama sekla na zeljenu duzinu

           Gala torta

      gala torta…...

      Sastojci

      Priprema

      1. 1
        Bjeljanjke,šećer izmutiti dodati pržene lješnjake, brašno i prašak pecivo.
      2. 2
        Peći takva 2 biskvita i prerezati ih na pola.Ja pečem u četvrtastoj tepsiji.
      3. 3
        Staviti kuhati mlijeko ali odvojiti 2 dcl.Puding i brašno izmiješati sa mlijekom da nema grudica.Žumanjke i šećer mutiti sa mikserom dodati puding ujediniti, ukuhati u mlijeko.Kada se ohladi dodati umućeni maslac i dobro izraditi.
      4. 4
        Fil podijeliti na tri dijela.U jedan dodati bijelu topljenu milku, u drugi dio dodati ribanu milku sa lješnjacima a treći ostaje žut.
      5. 5
        Slagati:kora-fil sa bijelom milkom-kora-fil sa milkom s lješnjacima-kora žuti fil-kora.
        “tortu ukrasiti sa tučenim slatkim vrhnjem ili ostaviti malo fila prije nego se umješaju čokolade

Нема коментара:

Постави коментар