Husarski kolačići
Sastojci
Tijesto
- 1 štapić vanilije
- 20 dag maslaca
- 10 dag šećera
- 2 žumanjka
- 30 dag oštrog brašna
- 10 dag mljevenih lješnjaka
- malo soli
- pola šalice šećera u prahu
- 15 dag marmelade od višanja ili bundeve ;)
- 1,5 žlice šećera
Priprema
-
Priprema:
-
1
Prerežite po dužini štapić vanilije i istružite srž.
-
2
Zamijesite tijesto od maslaca, šećera, žumanjaka, srži vanilije, soli i brašna, a na kraju dodajte lješnjake.
-
3
Tijesto zamotajte u foliju i stavite 2 sata u hladnjak.
-
4
Oblikujte tijesto u tanki valjčić i narežite ga na tanke ploške.
-
5
Od svake ploške oblikujte kuglicu i u sredini nje utisnite malim kalupčićem ( drškom kuhače) rupicu, mora se raditi pažljivo da ne bi kuglica puknula.
-
6
Tepsiju namastite i poslažite kolačiće.
-
7
Peći na 200 °C oko 15-20 min.
-
8
Ohlađene kolačiće posuti šećerom u prahu.
-
9
Za lijep preljev na štednjaku otopiti marmeladu u koju ste dodali 1,5 žlicu šećera, mora biti tekuće.
-
10
S malom žličicom sipati otopljeni preljev u rupice i pustiti da se ohladi, kad vam se preljev tokom rada stisne, ponovno ga na štednjaku ugrijte.
Milijun komada
Sastojci
Priprema
-
1
Sve sastojke zamjesite skupa, te ostavite pola sata u frižderu da se tijesto stegne.
Oblikujete malene kuglice i slažite u protvan na papir za pečenje.
Na svakoj kuglici utisnite malu rupicu (rupica bi trebala biti cca debljine olovke).
Stavite peći na 15tak minuta na 150°C.
Računajte na to da će se kuglice malo spljoštiti tjekom pećenja te napravite dovoljan razmak između njih kako se ne bi spoji. -
2
Od ove količine tjesta trebali bi dobiti 4 protvana za ispeći.
-
3
Što manje kuglice radite, to će biti ljepši kolačići.
-
4
Kad se kolačići ohlade, napunite ih rastopljenom čokoladom, pekmezom, linoladom ili čime već želite
Sastojci
- ¸200g maslaca
- 350g brašna
- 1 bjelanjak
- 1 žlica vrhnja
- 120g šećera u prahu
- 2-3 žlice čokolade u prahu
fil
- 100g maslaca
- 50g šećera u prahu
- 200g čokolade
- žlica ruma
Priprema
-
1
Od ovih sastojaka umjesite prhko tijesto,podijelite ga na dva dijela i u jedan dio umješajte čokoladu u prahu
-
2
Razvaljajte tamno tijesto na debljinu 3-5 mm,ovisno kako vi volite tanje ili deblje ,pecite otp na 200 stupnjeva 5-9 minuta
-
3
Isto tako i svijetlo tijesto samo u sredinu načinite rupicu
-
4
Za fil izmiksajte maslac i šećer u prahu,na kraju mu primješajte otopljenu čokoladu,odmah filujte na svaki keksić po pola žličice fila
-
5
I još malkice u košarici
Kolačići s narančom i čokoladom
Sastojci
- 300 g brašna
- 1 čajna žlica praška za pecivo
- 200 g šećera u prahu
- 2 žumanjka
- 150 g maslaca
- 2 naranče ribana korica + nekoliko žlica soka
- 2 žlice kakaa
- 2 žlice kokosovog brašna
- 1 žlica likera od naranče
- 80 g čokolade za kuhanje
Priprema
-
Žuto tijesto: zamijesiti pola količine brašna (150 g), 1/2 žličice praška za pecivo, 100 g šećera u prahu, 1 žumanjak, 75 g maslaca, ribana narančina korica i liker. Ako je presuho, dodati 2-3 žlice soka od naranče i zamijesiti glatko tijesto.
-
Tamno tijesto: zamijesiti pola količine brašna (150 g), 1/2 žličice praška za pecivo, 100 g šećera u prahu, 1 žumanjak, 75 g maslaca, kakao. Sve zamijestiti sokom od naranče.
Tijesto ostaviti da počiva u hladnjaku barem 1 sat. Meni je znalo i prenoćiti, nisam primijetila nikakvu razliku.
-
Pećnicu ugrijati na 175 stupnjeva. Tamno tijesto razvaljati u pravokutnik, tj. u dužinu, da bude široko oko 8 cm. (Dobro je raditi u dva navrata, lakše je razvaljati manju smjesu. ) Tamno tijesto premazati mlijekom i na njega staviti "valjak" od žutog tijesta. Spojiti tamno tijesto i malo stisnuti prstima da se slijepi. Tako dobivenu "salamicu" lagano premazati mlijekom i uvaljati u kokosovo brašno. Rezati kolutiće debljine 1/2 cm, staviti ih na masni papir, malo prstima "potapkati", tj, oblikovati krug i staviti peći 5-6 minuta.
-
Dobro paziti da se ne prepeče!
Čim dobiju malo boje na dnu gotovi su!!
Hladne ukrasiti otopljenom čokoladom. (Ja sam u čokoladu dodala samo malo tekućeg slatkog vrhnja.)
-
1
Jaffa štanglice u oblatni
Sastojci
- 2 kore oblatne
- 7 kasika mlijeka
- 200 g secera (moze i u prahu)
- 250g margarina/maslaca
- 150 g oraha
- 200 g mljevenog petit keksa
- 3 kom jaja
- 100g cokolade za kuvanje
- 2 kutije jaffa keksa
Priprema
-
1
Rastopiti margarin na laganoj vatri, doadati mlijeko i secer i mijesati da se istopi secer. Dodati cokoladu za kuvanje, keks i orahe i na kraju dodati i izmiksana jaja. Kratko kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta. Ostaviti da se malo prohladi.
-
2
Oblatne skratiti sa krace strane za neka 4 cm.
Prvu koru filovati sa pola fila, zatim poredati jaffa keks (natopiti keks u mlijeko). Keks redati sa razmakom za sirinu prsta. Posebno premazati drugi list oblatne i staviti preko keksa. Dobro pritiskati oblatnu kako bi se fil rasporedio i izmedju keksa.
Ostaviti da se stegne, najbolje preko noci.
Umjesto mljevenih oraha mozete staviti i 100 g kokosa, kako ko voli
Kilerica
Sastojci
potrebno
- 2 lista oblatne
- 6 bjeljanjaka
- 200 g šećera
- 200 g mljevenih oraha
fil
- 6 žumanjaka
- 150 g šećera
- 5 žlica jake, skuhane crne kave
- 100 g čokolade za kuhanje
- 200 g margarina ili maslaca
Priprema
-
1
Izraditi snijeg od bjeljanjaka i šećera. Dodati mljevene orahe i tom smjesom premazati dvije oblatne (ravna strana dolje, mazati preko rupičaste strane oblatne). Oblatne staviti na obrnutu stranu protvana i peći na 200 stupnjeva nekoliko minuta, dok smjesa na oblatni ne dobije žućkastu boju. Oblatne neće biti ravne, ali neka vas to ne brine – to ćete kasnije riješiti.
-
2
Za fil je potrebno na pari izraditi žumanjke i šećer. Kada se to zgusne, dodati kavu i otopljenu čokoladu. Još malo raditi na pari. Izgledat će malo rijetko, ali hlađenjem će se stegnuti. U hladno dodati izrađeni margarin, odnosno maslac.
-
3
Slaganje: oblatne prerezati po pola (ne po dužini, nego po širini). Dobiti ćete četiri dijela. I fil podijelite na četiri dijela. Mazati oblatne i slagati jednu na drugu, ali zadnju oblatnu ne mazati odmah filom već preko nje staviti papir za pečenje i neki protvan na koji ćete staviti nekoliko knjiga da se Kilerica izravna. Kada se sve lijepo poravna nanijeti fil i na zadnju oblatnu i posuti mljevenim orasima.
-
4
Tako dobiven kolač izrezala sam u četiri “trake”, pa svaku dobiven “traku” rezala nazubljenim nožem na štanglice
Prhke subarice
Sastojci
- 2 jaja
- 5 kas. secera
- 80 g. maslaca (omeksalog na sobnu temperaturu)
- 1/2 l. ili 290 g. brasna
- 1 prasak za pecivo
fil:
- 250 g. mljevenih orasa
- 150 ml. secera
- 1 vanilija secer
- 1 dl. mlijeka
- 120 g. maslaca
glazura i posip okolo:
- 200 g. cokolade za kuhanje
- 5 kas. ulja
- 150 g. mljevenih orasa
Priprema
-
1
Jaja i secer pjenasto izmjesati pjenjacom kratko, tek toliko da se poveze, dodati maslac, brasno promjesano s praskom za pecivo.
Sve zamjesiti rukama u mekasno tijesto koje se ne lijepi za ruke.
Valjati odmah, jakooo tanko 3 ml. otprilike.
Tijesto se bas digne kada se ispece.
Velicina casice je 4 cm.
-
2
Peci u zagrijanoj pecnici na 180 stupnjeva.
Svega 5 minuta.
Kolacici moraju ostati bijeli, i mekanu budu kada i ohlade ali ipak nekako prhkasti i bas ukusni.
Kada okrenete pecene kolacice izgledaju ovako kao na sliki ;)
Kolacica ima za 2 velika pleha od rerne.
-
3
Staviti mlijeko da provrije usuti obe vrste secera, kada se secer istopi dodati mljevene orase.
Sve dobro promjesati, jako brzo ide.
Pustiti da se skroz ohladi.
Zatim dodati hladni predhodno izmiksani maslac.
-
4
Cokoladu istopiti na pari s uljem.
Uzeti jedan kolacic i nafilovati ga s jednom ali prepunomm kasikicom fila od orasa.
Zaklopiti drugim kolacicem.
Umociti ga sa strane cokoladom pa u mljevene orase.
Cuvati gotove subarice u frizideru.
Mozete ih odmah jesti :) odlicni su, ali najbolji jos 1 dan kada prenoce.
-
5
Obični rolat
Sastojci
- 6 jaja
- 8 žlica šećera
- 2 žlice vode
- 8 žlica brašna
- pola žličice praška za pecivo
- 1 vrećica vanilin-šećera
i još
- oko 200 g pekmeza za namazati biskvit
Priprema
-
Od bjeljanjaka napraviti čvrsti snijeg.
Pjenasto zraditi žumanjke i šećer. U to dodati vodu, brašno, vanilin-šećer i prašak za pecivo te lagano promiješati.
U to kuhačom umiješati snijeg od bjeljanjaka - lagano, da smjesta ostane "pahuljasta".
Peći na papiru za pečenje, 10-ak minuta na 180 celzijevaca, u velikom limu (cca. 30x30 cm).
Još vruć biskvit premazati pekmezom i zarolati.
Нема коментара:
Постави коментар