субота, 3. мај 2014.

suvi,sitni....

  Husarski kolačići

Sastojci

Priprema

  1. Priprema:
  2. 1
    Prerežite po dužini štapić vanilije i istružite srž.
  3. 2
    Zamijesite tijesto od maslaca, šećera, žumanjaka, srži vanilije, soli i brašna, a na kraju dodajte lješnjake.
  4. 3
    Tijesto zamotajte u foliju i stavite 2 sata u hladnjak.
  5. 4 Husarski kolačići I
    Oblikujte tijesto u tanki valjčić i narežite ga na tanke ploške.
  6. 5 Husarski kolačići II
    Od svake ploške oblikujte kuglicu i u sredini nje utisnite malim kalupčićem ( drškom kuhače) rupicu, mora se raditi pažljivo da ne bi kuglica puknula.
  7. 6
    Tepsiju namastite i poslažite kolačiće.
  8. 7
    Peći na 200 °C oko 15-20 min.
  9. 8 Husarski kolačići III
    Ohlađene kolačiće posuti šećerom u prahu.
  10. 9
    Za lijep preljev na štednjaku otopiti marmeladu u koju ste dodali 1,5 žlicu šećera, mora biti tekuće.
  11. 10 Husarski kolačići IV
    S malom žličicom sipati otopljeni preljev u rupice i pustiti da se ohladi, kad vam se preljev tokom rada stisne, ponovno ga na štednjaku ugrijte.
  12.               

    Milijun komada

    milijun komada

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Sve sastojke zamjesite skupa, te ostavite pola sata u frižderu da se tijesto stegne.
      Oblikujete malene kuglice i slažite u protvan na papir za pečenje.
      Na svakoj kuglici utisnite malu rupicu (rupica bi trebala biti cca debljine olovke).
      Stavite peći na 15tak minuta na 150°C.
      Računajte na to da će se kuglice malo spljoštiti tjekom pećenja te napravite dovoljan razmak između njih kako se ne bi spoji.
    2. 2
      Od ove količine tjesta trebali bi dobiti 4 protvana za ispeći.
    3. 3
      Što manje kuglice radite, to će biti ljepši kolačići.
    4. 4
      Kad se kolačići ohlade, napunite ih rastopljenom čokoladom, pekmezom, linoladom ili čime već želite 

    Moto keksi 

    Moto keksi

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Od ovih sastojaka umjesite prhko tijesto,podijelite ga na dva dijela i u jedan dio umješajte čokoladu u prahu
    2. 2
      Razvaljajte tamno tijesto na debljinu 3-5 mm,ovisno kako vi volite tanje ili deblje ,pecite otp na 200 stupnjeva 5-9 minuta
    3. 3
      Isto tako i svijetlo tijesto samo u sredinu načinite rupicu
    4. 4 Moto keksi
      Za fil izmiksajte maslac i šećer u prahu,na kraju mu primješajte otopljenu čokoladu,odmah filujte na svaki keksić po pola žličice fila
    5. 5 Moto keksi
      I još malkice u košarici

     Kolačići s narančom i čokoladom

    Keksići od čokolade i naranče

    Sastojci

    Priprema

    1. Žuto tijesto: zamijesiti pola količine brašna (150 g), 1/2 žličice praška za pecivo, 100 g šećera u prahu, 1 žumanjak, 75 g maslaca, ribana narančina korica i liker. Ako je presuho, dodati 2-3 žlice soka od naranče i zamijesiti glatko tijesto.
    2. Tamno tijesto: zamijesiti pola količine brašna (150 g), 1/2 žličice praška za pecivo, 100 g šećera u prahu, 1 žumanjak, 75 g maslaca, kakao. Sve zamijestiti sokom od naranče.

      Tijesto ostaviti da počiva u hladnjaku barem 1 sat. Meni je znalo i prenoćiti, nisam primijetila nikakvu razliku.
    3. Pećnicu ugrijati na 175 stupnjeva. Tamno tijesto razvaljati u pravokutnik, tj. u dužinu, da bude široko oko 8 cm. (Dobro je raditi u dva navrata, lakše je razvaljati manju smjesu. ) Tamno tijesto premazati mlijekom i na njega staviti "valjak" od žutog tijesta. Spojiti tamno tijesto i malo stisnuti prstima da se slijepi. Tako dobivenu "salamicu" lagano premazati mlijekom i uvaljati u kokosovo brašno. Rezati kolutiće debljine 1/2 cm, staviti ih na masni papir, malo prstima "potapkati", tj, oblikovati krug i staviti peći 5-6 minuta.
    4. Dobro paziti da se ne prepeče!

      Čim dobiju malo boje na dnu gotovi su!!
      Hladne ukrasiti otopljenom čokoladom. (Ja sam u čokoladu dodala samo malo tekućeg slatkog vrhnja.)
  13.  Jaffa štanglice u oblatni

    Jaffa štanglice u oblatni

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Rastopiti margarin na laganoj vatri, doadati mlijeko i secer i mijesati da se istopi secer. Dodati cokoladu za kuvanje, keks i orahe i na kraju dodati i izmiksana jaja. Kratko kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta. Ostaviti da se malo prohladi.
    2. 2
      Oblatne skratiti sa krace strane za neka 4 cm.
      Prvu koru filovati sa pola fila, zatim poredati jaffa keks (natopiti keks u mlijeko). Keks redati sa razmakom za sirinu prsta. Posebno premazati drugi list oblatne i staviti preko keksa. Dobro pritiskati oblatnu kako bi se fil rasporedio i izmedju keksa.

      Ostaviti da se stegne, najbolje preko noci.
      Umjesto mljevenih oraha mozete staviti i 100 g kokosa, kako ko voli

      Kilerica

    Kilerica

    Sastojci

    Priprema

    1. 1
      Izraditi snijeg od bjeljanjaka i šećera. Dodati mljevene orahe i tom smjesom premazati dvije oblatne (ravna strana dolje, mazati preko rupičaste strane oblatne). Oblatne staviti na obrnutu stranu protvana i peći na 200 stupnjeva nekoliko minuta, dok smjesa na oblatni ne dobije žućkastu boju. Oblatne neće biti ravne, ali neka vas to ne brine – to ćete kasnije riješiti.
    2. 2
      Za fil je potrebno na pari izraditi žumanjke i šećer. Kada se to zgusne, dodati kavu i otopljenu čokoladu. Još malo raditi na pari. Izgledat će malo rijetko, ali hlađenjem će se stegnuti. U hladno dodati izrađeni margarin, odnosno maslac.
    3. 3
      Slaganje: oblatne prerezati po pola (ne po dužini, nego po širini). Dobiti ćete četiri dijela. I fil podijelite na četiri dijela. Mazati oblatne i slagati jednu na drugu, ali zadnju oblatnu ne mazati odmah filom već preko nje staviti papir za pečenje i neki protvan na koji ćete staviti nekoliko knjiga da se Kilerica izravna. Kada se sve lijepo poravna nanijeti fil i na zadnju oblatnu i posuti mljevenim orasima.
    4. 4
      Tako dobiven kolač izrezala sam u četiri “trake”, pa svaku dobiven “traku” rezala nazubljenim nožem na štanglice
    5. Prhke subarice

      Prhke subarice /slika/991805/

      Sastojci

      Priprema

      1. 1 Prhke subarice
        Jaja i secer pjenasto izmjesati pjenjacom kratko, tek toliko da se poveze, dodati maslac, brasno promjesano s praskom za pecivo.
        Sve zamjesiti rukama u mekasno tijesto koje se ne lijepi za ruke.
        Valjati odmah, jakooo tanko 3 ml. otprilike.
        Tijesto se bas digne kada se ispece.
        Velicina casice je 4 cm.

      2. 2 Prhke subarice
        Peci u zagrijanoj pecnici na 180 stupnjeva.
        Svega 5 minuta.
        Kolacici moraju ostati bijeli, i mekanu budu kada i ohlade ali ipak nekako prhkasti i bas ukusni.
        Kada okrenete pecene kolacice izgledaju ovako kao na sliki ;)
        Kolacica ima za 2 velika pleha od rerne.
      3. 3 Prhke subarice
        Staviti mlijeko da provrije usuti obe vrste secera, kada se secer istopi dodati mljevene orase.
        Sve dobro promjesati, jako brzo ide.
        Pustiti da se skroz ohladi.
        Zatim dodati hladni predhodno izmiksani maslac.

      4. 4 Prhke subarice by me
        Cokoladu istopiti na pari s uljem.
        Uzeti jedan kolacic i nafilovati ga s jednom ali prepunomm kasikicom fila od orasa.
        Zaklopiti drugim kolacicem.
        Umociti ga sa strane cokoladom pa u mljevene orase.
        Cuvati gotove subarice u frizideru.
        Mozete ih odmah jesti :) odlicni su, ali najbolji jos 1 dan kada prenoce.

      5. 5 Prhke subarice by me

       Obični rolat

      Rolat

      Sastojci

      Priprema

      1. Od bjeljanjaka napraviti čvrsti snijeg.

        Pjenasto zraditi žumanjke i šećer. U to dodati vodu, brašno, vanilin-šećer i prašak za pecivo te lagano promiješati.

        U to kuhačom umiješati snijeg od bjeljanjaka - lagano, da smjesta ostane "pahuljasta".

        Peći na papiru za pečenje, 10-ak minuta na 180 celzijevaca, u velikom limu (cca. 30x30 cm).

        Još vruć biskvit premazati pekmezom i zarolati.

Нема коментара:

Постави коментар