Titov kolac...
Sastojci
- Biskvit: 4 zumanjka
- 200 gr. secera
- 5 zlica hladne kafe
- 100 gr.mljevenih orasa
- 5 zlica brasna
- 3 zlice ulja
- 1 prasak za pecivo
- slag od 5 bjelanjaca
- Fill 1: 400 ml. mljeka
- 5 zlica brasna
- 2 zumanjka
- Fill 2: 230 gr. putera
- 10 zlica secera
- 100 gr. istopljene kuhinjske cokolade
- 1 vanila secer(ili vanila extrakt)
Priprema
-
1
Odvojite bjelanjce od zumanjaca.
U bjelanjce dodajte 100gr. secera i izmiksajte sa mikserom.
U zumanjce dodajte takode 100 gr. secera i miksajte.Nakon toga dodajte 5 zlica hladne kafe,100 gr.orasa,5 zlica brasna,3 zlice ulja,1 prasak za pecivo i smjesu od bjelanjaca.
-
2
Stavite peci u zagrijanu pecnicu 200 C 20-25 min.
-
3
Fill:U 400 ml. mljeka dodajte 5 zlica brasna i 2 zumanjka i kuhajte uz neprestano mijesanje.
Fill 2:U 230 gr.putera(ostavite na sobnoj temperaturi) dodajte 10 zlica secera,100gr. istopljene cokolade i 1 vanilin secer.Ja sam dodala 2 zlice ruma.
Fil od putera dodajte u hladan fil od mljeka.
-
4
Na hladan kolac stavite fil i slag pjenu..
Santa Barbara kocke...
Sastojci
- 6 bjelanjaca
- 100gr. secera
- 200 gr. mljevenih orasa
- 4 zlice brasna
- 1/2 praska za pecivo
- KREMA:
- 700ml. mlijeka
- 5 zlica secera
- 6 zumanjaca
- 2 vanilla puding
- 230gr. putera
- 2 rebra kuhinjske cokolade
- 1-2 slag pjene
Priprema
-
1
Pjenasto izmiksajte bjelanjca sa secerom da dobijete gustu masu.
U to dodajte brasno,mljevene orase i prasak za pecivo i mijesate sa spatulom dok se smjesa ne sjedini.
Stavite peci u zagrijanu pecnicu na 190C oko 20tak min.
Peceni biskvit ostavite da se potpuno ohladi.
-
2
KREMA:
Od 700ml. mlijeka oduzmite malo mlijeka i pomijesajte sa jajima i vanillom puding.
U ostatak mlijeka dodajte 5 zlica secera i stavite da se kuha.
-
3
U kipuce mlijeko dodajte smjesu pudinga i jaja i zatim mijesajte da se smjesa zgusne.
Skinite sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi.
-
4
U hladnu kremu dodajte omeksali maslac i izmiksajte dobro.
Kremu podijelite na dva dijela.
U jedan dio kreme dodajte 2 rebra otopljene kuhinjske cokolade.
-
5
Na hladan biskvit stavite prvo zutu kremu,zatim cokoladnu kremu i na kraju slag pjenu.
Kocke od jagoda....
Sastojci
- 1 salica 250 ml.
- 2 1/4 salice samljevenih graham krekersa
- 5 zlica secera u prahu
- 10 zlica otopljenog putera
- KREMA OD SIRA:
- 1 pak. krem sira(Philly-226gr)
- 1 zlicica vanille extrakt
- 1/2 salice secera u prahu
- 1 salica izmucene slag pjene(ili slatko vrhnje)
- KREMA OD JAGODA:
- 1/2 salice kipuce vode
- 85gr. preliva za kolace od jagoda
- 1 vocni jogurt od jagode(170gr.)
- 6 salica izmucene slag pjene ili slatkog vrhnja
Priprema
-
1
Sameljite graham krekerse.
U krekerse dodajte secer i otopljenji puter.Izmijesajte smjesu,stavite u pleh,ravnomjerno rasporedite i pritisnite sa prstima.Pleh stavite u fridz oko 15 min.
-
2
U omeksali krem sir dodajte secer i vanillu extrakt.Miksajte da se smjesa sjedini a zatim dodajte 1 salicu umucene slag pjene(slatko vrhnje).
-
3
Krem sir premazite preko smjese krekersa.
-
4
KREMA:
U kipucu vodu dodajte zelatin od jagoda i mijesajte dok se zelatin ne otopi.
U zelatin od jagoda dodajte vocni jogurt od jagoda i mijesajte sa muckalicom.
-
5
U zelatin od jagoda dodavajte postepeno izmucenu slag pjenu(ili izmuceno slatko vrhnje) i mijesajte sa spatulom.Krema treba biti kao na slici.
-
6
Kremu od jagoda premazite preko krem sira i stavite u fridz oko 3-4h. da se stvrdne.
Slavica kocke...sa rumom
Sastojci
- KAKAO TIJESTO:
- 100gr. omeksalog putera
- 6 zlica secera
- 5 jaja
- 100gr. mljevenih orasa
- 100gr. sitno sjeckanih orasa
- 2 zlice kakao ili rendane cokolade
- 3-4 zlice brasna
- 1 praska za pecivo
- ZUTO TIJESTO:
- 5 jaja
- 6 zlica secera
- 5 zlica brasna
- PRELIV:
- 300ml. vode
- 200gr. secera
- 50ml. ruma
- 100-200gr. glazura od cokolade
Priprema
-
1
KAKAO BISKVIT:
Umutiti omeksali puter sa secerom.U to dodati jaja,mljevene orase,sitno sjeckane orase,kakao ili rendanu cokoladu,brasno i prasak za pecivo.Istresite smjesu u posprican ili pouljen pleh.
-
2
ZUTI BISKVIT:
Umutiti jaja,secer i brasno.
Smjesu istresti preko kakao smjese i sa nozem ili zlicom prosarajte da dobijete marble efekt.
Stavite da se pece u zagrijanoj pecnici na 200C oko 20 tak. min.
-
3
PRELIV:
U manju sepricu stavite 300ml. vode i secer da prokuha.Skinite sa ringle i dodajte rum.
Prelijte preko vruceg kolaca.
Ostavite da se ohladi i premazite sa glazurom od cokolade.
Greta kolač
Sastojci
Priprema
-
Za biskvit:
-
1
Razdijeliti sastojke na 4 dijela, znači jedna kora ( 3 bjelanjka, 3 žl. šećera, 5 dag oraha, 1 žl. brašna)
-
2
Izmiksati bjelanjke u čvrst snijeg, dodati šećer, još malo miksati, dodati orahe i brašno, lagano izmiješati.
-
3
Peći na obrnutoj tepsiji.
-
Za fil:
-
1
Kuhaj žumanjke sa šećerom, u hladno dodati margarin.
-
2
30 dag čokolade (otopiti),pomiješati s malo vode i malo ulja. S tim premazati pečene kore, staviti fil i slagati jednu na drugu. Znači svaka kora, iznad red čokolada, fil, kora. I tako redom.
-
3
U slast. ☺☺☺
- 4
Нема коментара:
Постави коментар