субота, 3. мај 2014.

kremasto...

   Titov kolac...

Sastojci

  •  Biskvit: 4 zumanjka
  •   200 gr. secera
  •   5 zlica hladne kafe
  •   100 gr.mljevenih orasa
  •   5 zlica brasna
  •   3 zlice ulja
  •   1 prasak za pecivo
  •   slag od 5 bjelanjaca
  •  Fill 1: 400 ml. mljeka
  •   5 zlica brasna
  •   2 zumanjka
  •  Fill 2: 230 gr. putera
  •   10 zlica secera
  •   100 gr. istopljene kuhinjske cokolade
  •   1 vanila secer(ili vanila extrakt)

Priprema

  1. 1
    Odvojite bjelanjce od zumanjaca.
    U bjelanjce dodajte 100gr. secera i izmiksajte sa mikserom.
    U zumanjce dodajte takode 100 gr. secera i miksajte.Nakon toga dodajte  5 zlica hladne kafe,100 gr.orasa,5 zlica brasna,3 zlice ulja,1 prasak za pecivo i smjesu od bjelanjaca.
  2. 2
    Stavite peci u zagrijanu pecnicu 200 C 20-25 min.
  3. 3
    Fill:U 400 ml. mljeka dodajte 5 zlica brasna i 2 zumanjka i kuhajte uz neprestano mijesanje.
    Fill 2:U 230 gr.putera(ostavite na sobnoj temperaturi) dodajte 10 zlica secera,100gr. istopljene cokolade i 1 vanilin secer.Ja sam dodala 2 zlice ruma.
    Fil od putera dodajte u hladan fil od mljeka.
  4. 4
    Na hladan kolac stavite fil i slag pjenu..

  Santa Barbara kocke...

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Pjenasto izmiksajte bjelanjca sa secerom da dobijete gustu masu.
    U to dodajte brasno,mljevene orase i prasak za pecivo i mijesate sa spatulom dok se smjesa ne sjedini.
    Stavite peci u zagrijanu pecnicu na 190C oko 20tak min.
    Peceni biskvit ostavite da se potpuno ohladi.
  2. 2
    KREMA:
    Od 700ml. mlijeka oduzmite malo mlijeka i pomijesajte sa jajima i vanillom puding.
    U ostatak mlijeka dodajte 5 zlica secera i stavite da se kuha.
  3. 3
    U kipuce mlijeko dodajte smjesu pudinga i jaja i zatim mijesajte da se smjesa zgusne.
    Skinite sa ringle i ostavite da se potpuno ohladi.

  4. 4
    U hladnu kremu dodajte omeksali maslac i izmiksajte dobro.
    Kremu podijelite na dva dijela.
    U jedan dio kreme dodajte 2 rebra otopljene kuhinjske cokolade.
  5. 5
    Na hladan biskvit stavite prvo zutu kremu,zatim cokoladnu kremu i na kraju slag pjenu.

 Kocke od jagoda....

Sastojci

  •  1 salica 250 ml.
  •  2 1/4 salice samljevenih graham krekersa
  •  5 zlica secera u prahu
  •  10 zlica otopljenog putera
  •   KREMA OD SIRA:
  •  1 pak. krem sira(Philly-226gr)
  •  1 zlicica vanille extrakt
  •  1/2 salice secera u prahu
  •  1 salica izmucene slag pjene(ili slatko vrhnje)
  •   KREMA OD JAGODA:
  •  1/2 salice kipuce vode
  •  85gr. preliva za kolace od jagoda
  •  1 vocni jogurt od jagode(170gr.)
  •  6 salica izmucene slag pjene ili slatkog vrhnja

Priprema

  1. 1
    Sameljite graham krekerse.
    U krekerse dodajte secer i otopljenji puter.Izmijesajte smjesu,stavite u pleh,ravnomjerno rasporedite i pritisnite sa prstima.Pleh stavite u fridz oko 15 min.
  2. 2
    U omeksali krem sir dodajte secer i vanillu extrakt.Miksajte da se smjesa sjedini a zatim dodajte 1 salicu umucene slag pjene(slatko vrhnje).
  3. 3
    Krem sir premazite preko smjese krekersa.
  4. 4
    KREMA:
    U kipucu vodu dodajte zelatin od jagoda i mijesajte dok se zelatin ne otopi.
    U zelatin od jagoda dodajte vocni jogurt od jagoda i mijesajte sa muckalicom.
  5. 5
    U zelatin od jagoda dodavajte postepeno izmucenu slag pjenu(ili izmuceno slatko vrhnje) i mijesajte sa spatulom.Krema treba biti kao na slici.
  6. 6
    Kremu od jagoda premazite preko krem sira i stavite u fridz oko 3-4h. da se stvrdne.

 Slavica kocke...sa rumom

Slavica kocke...

Sastojci

Priprema

  1. 1
    KAKAO BISKVIT:
    Umutiti omeksali puter sa secerom.U to dodati jaja,mljevene orase,sitno sjeckane orase,kakao ili rendanu cokoladu,brasno i prasak za pecivo.Istresite smjesu u posprican ili pouljen pleh.
  2. 2
    ZUTI BISKVIT:
    Umutiti jaja,secer i brasno.
    Smjesu istresti preko kakao smjese i sa nozem ili zlicom prosarajte da dobijete marble efekt.
    Stavite da se pece u zagrijanoj pecnici na 200C oko 20 tak. min.
  3. 3
    PRELIV:
    U manju sepricu stavite 300ml. vode i secer da prokuha.Skinite sa ringle i dodajte rum.
    Prelijte preko vruceg kolaca.
    Ostavite da se ohladi i premazite sa glazurom od cokolade.

                                 Greta kolač


Sastojci

Priprema

  1. Za biskvit:
  2. 1
    Razdijeliti sastojke na 4 dijela, znači jedna kora ( 3 bjelanjka, 3 žl. šećera, 5 dag oraha, 1 žl. brašna)
  3. 2
    Izmiksati bjelanjke u čvrst snijeg, dodati šećer, još malo miksati, dodati orahe i brašno, lagano izmiješati.
  4. 3
    Peći na obrnutoj tepsiji.
  5. Za fil:
  6. 1
    Kuhaj žumanjke sa šećerom, u hladno dodati margarin.
  7. 2
    30 dag čokolade (otopiti),pomiješati s malo vode i malo ulja. S tim premazati pečene kore, staviti fil i slagati jednu na drugu. Znači svaka kora, iznad red čokolada, fil, kora. I tako redom.
  8. 3
    U slast. ☺☺☺
  9. 4 Greta kolač I

Нема коментара:

Постави коментар