петак, 12. септембар 2014.

mignonne

 Fine klasične torte



Klasične torte sa puno čokolade, orasima i lešnicima su uvek elegantan i dobar izbor u svakoj prilici. Ove torte nije teško napraviti ukoliko se držite recepta i ne eksperimentišete previše.:)  Mogu se pripremiti dan-dva ranije (čak se preporučuje:), tako da svi sastojci imaju dovoljno vremena da se fino stope i torta će biti veoma ukusna kad je poslužite.

Ukoliko se odlučite za neku od klasičnih torti (po uzoru na bečke poslastičarnice), onda neka to bude Reform, Čemberelen ili Interkontinental torta.:)

Reform torta 



Sastojci za kore: 2x 10 belanaca, 10 kašika šećera, 2 ravne kašike brašna, 250 g mlevenih oraha

Fil: 20 žumanaca, 20 kašika šećera, 2 vanilin šećera, 150 g čokolade, 300 g maslaca

Glazura: 200 g čokolade, 5-6 kašika ulja

Priprema:
(za pravouganu tortu dimenzije 20 x 32 cm, sa četiri korice)

Umutiti belanaca u čvrst šam i postepeno dodavati kašiku po kašiku šećera. Na kraju dodati dve ravne kašike brašna i pažljivo umešati mlevene orahe (ne mikserom). Smesu sipati u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 20-25 munuta.

Na isti način napraviti još jednu koru, pa kad se ohlade svaku preseći na pola tako da se na kraju dobiju četiri korice. Ako želite da torta ima šest korica, svaku veliku koru isecite na tri jednake trake.


Pripremiti fil: umutiti na pari žumanaca sa šećerom i vanilin šećerom. Pri kraju kuvanja, kad se fil lepo zgusne, dodati čokoladu izlomljenu na kockice i izmešati da se rastopi. Sačekati da se fil malo prohladi pa umešati maslac i sve fino sjediniti.

Filovati sve četiri korice i ostaviti malo fila za premazivanje odgore i sa strane. Tortu staviti u frižider da se malo rashladi a nakon toga je preliti čokoladnom glazurom.

Glazura: otopiti na tihoj temperaturi čokoladu i ulje, sve fino izmešati i preliti preko rashlađene torte. Dugačkim nožem ravnomerno rasporediti glazuru po celoj površini. Kad se čokolada stegne napraviti ukrasnu "borduru"od umućenog maslaca i čokolade (1:1) uz pomoć šprica sa zvezdastim nastavkom . Torta će lepo izgledati i ako je pospete seckanim ili mlevenim orasima, čokoladnim mrvicama i sl.

Čemberlen torta


Recept za Čemberlen tortu možete pogledati na ovom linku. Ova torta je napravljena u četvrtastom obliku i ukrašena "ogradicom" od čokolade i ružicama od šlaga.

Dekoracija: rastopite 200 g čokolade na laganoj temperaturi a zatim je ravnomerno nanesite preko papira za pečenje. Nemojte baš sasvim tanko razviti, bolje je kad su čokoladne "pločice" malo deblje. Pre nego što se čokolada sasvim ohladi, isecite je na pločice jednake dimenzije tako da odgovaraju visini torte. Kad se čokolada potpuno ohladi, možete ih preneti na tortu.

Tortu premažite filom sa svih strana u tankom sloju, a zatim zalepite pločice tako da se delimično preklapaju. Umutite šlag uz dodatak nes kafe i špricem sa zvezdastim nastavkom napravite ružice na vrhu.:)



Interkontinetal torta


Jedna fina i svečana torta sa ukusom lešnika, čokolade i kafe. Recept možete pročitati ovdeNa fotografiji je torta napravljena od 20 jaja (4 korice - ispeku se dve kore od 10 belanaca u velikom plehu od rerne, pa se zatim podele na pola). Svi sastojci su uvećani za 1/4 u odnosu na originalni recept.



Dekoracija torte - čokoladna glazura:)


Par saveta kako da napravite lepu čokoladnu dekoraciju na torti.:)

1. Toru uvek lepo poravnajte nožem i premažite filom sa svih strana u tankom sloju, a zatim rashladite.
2. Čokoladnu glazuru sipajte uvek na jedno mesto, a zatim je dugačkim nožem ravnomerno rasporedite po celojpovršini.
3. Sačekajte da se glazura potpuno ohladi i stegne pre sledećeg koraka.
4. Kad se čokolada stegne, možete ukrasiti bočne ivice torte - pospite seckanim ili mlevenim orasima, čokoladnim mrvicama, krokantom i sl.
5. Umutite penasto maslac i rastopljenu čokoladu (1:1) da nema grudvica i sipajte u špric sa zvezdastim nastavkom, pa napravite ukrasnu borduru na ivici torte.
6. Ako želite, možete rastopiti još malo čokolade i sipati u fišek od masnog papira, pa zatim "nacrtati" šare uz ivicu torte, recimo volančiće, izgubljeni put i sl.
7. Torta će vrlo lepo izgledati i ako pospete malo seckanih lešnika uz unutrašnju ivicu torte.:)

(spisak ćemo zajedno dopuniti ukoliko imate nekih pitanjca.:)

1 коментар: