петак, 12. септембар 2014.

gaga u kujni...

 Posna sarma

 


Iako ne jedem meso više od četvrt veka, sarma je obavezna na mom stolu zimi, naravno prilagođena mojoj ishrani. Verujte mi, mnogi koji jedu meso u slast smažu po 3-4 ovakve sarme. Razlikuju se od uobičajnih posnih po sastojcima, ali je ukus i dalje gurmanski... 

Sarma je dobra i topla i hladna, a podgrevanje joj daje sve bolji ukus. Na hladnom može da stoji nekoliko dana. Često je napravim za Novu godinu, a deo ostavim u frižideru za Badnji dan. Uz domaći hleb i malo crnog luka dovoljna je za dobar zimski rucak. I naravno, uz nju dobro ide čaša vina ili piva. 

Za sarmu vam treba:

fil
100 gr praziluka ili crnog luka
2-3 kašike ulja
80 gr integralnog pirinča (može i običan)
40 gr mix pahuljica (ovsenih, raženih i ječmenih)
20 gr sojinih pahuljica
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice mlevene začinske paprike - može ljuta
1/2 kašičice mlevenog sušenog povrća
po ukusu soli

i još...
10 većih listova kiselog kupusa (ili 20 malih)
2-3 lovorova lista
2-3 male crvene ljute papričice
po ukusu mlevene začinske paprike - može ljuta
0,5 dl ulja
još 2 lista kiselog kupusa za podlogu i pokrivanje sarme
vode

A spremajte ovako:


Na ulju propržiti iseckani praziluk (crni luk) da svene, skloniti sa vatre. Dodati oprani pirinač, mix pahuljica, soju i začine. Po želji dodati u fil još malo ulja.


Listove kiselog kupusa isprati pod mlazom vode i odstraniti im zadebljali deo. Svaki podeliti na dva dela (ja to radim kuhinjskim makazama). Ako su manji, ostaviti ih cele.

Na sredini i pri vrhu lista kupusa staviti u kašičicu fila, preklopiti levi deo da ga pokrije, desnim delom lista ulevo sve preklopiti. Od vrha pažljivo urolati sarmu. Tako uraditi sa svim listovima i filom dok se ne potroše.


Zamotane sarme ređati u dublji sud podmazan uljem na čije smo dno raširili list kupusa. Kada sarme popune sav prostor, posuti ih mlevenom začinskom paprikom, dodati
lovorov list i ljute papričice. Preko donjeg reda poslagati preostale sarme, posuti ih sa još malo mlevene začinske paprike, preliti uljem i pokriti listom kupusa. Naliti sa toliko vode da sarme ogreznu u njoj i pritisnuti tanjirićem da sarme ostanu u vodi.


Sud sa složenim sarmama staviti na vatru, na srednjoj temperaturi grejati dok ne provri, a zatim je smanjiti na najmanju i ostaviti da sarma krčka 3-4 sata, a može i duže. Što se više lagano kuva, lepša je. 


I još neki savet:

Gotovu sarmu možete staviti u rernu tridesetak minuta da se zapeče, ja u poslednje vreme obavezno tako uradim. Čak sam počela da dodajem komade dimljenog šarana, tako je još ukusnija.



Sarma ne mora da se zaprži jer ima dovoljno i ulja i začinske paprike. Sojine pahuljice mogu da se izostave, dobra je i bez njih. Ili obratno, može samo sa sojinim, a bez ostalih. Probala sam sve varijante. Praziluk ne mora da se prži, već samo naseckan pomešati sa ostalim sastojcima.
Oprezno soliti, kiseli kupus je već dosta slan.


 Tučeni pasulj

Staro jelo, kažu da je ovaj način spremanja pasulja stariji i od spremanja prebranca. Jednostavno je, a vrlo, vrlo ukusno. Devedesetih je bio hit kod moje komšinice, jeli smo ga uz kiselu papriku, kuvanu vruću rakiju, kozji sir i zeljanik. Modernizovala sam ga, brzina od 15 minuta spremanja je zavidna, a ne gubi na kvalitetu.
Ovo posno jelo je, uz bogatu salatu i domaću pogaču, odličan ručak i sasvim je prigodno i u vreme posta. Meni i uz ovo ide čašica vina ;)


Treba vam: 
1 glavica crnog luka (ili komad praziluka)
konzerva od 800 gr belog pasulja (ili 500 gr već skuvanog pasulja)
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice mlevenog bibera
3-4 kašike ulja
2 cešnja belog luka
1/2 kašičice crvene začinske paprike ( može i ljuta)

Sprema se ovako:
Kašiku ulja sipati u manju šerpicu i uz minimalno dolivanje vode izdinstati sitno iseckani crni luk dok ne svene. Otvoriti konzervu pasulja procediti, izručiti u dublji sud, dodati izdinstani luk. Štapnim mikserom izmiksati sastojke, dodati biber i so i po želji malo tečnosti (u kojoj je bio pasulj ili u kojoj se kuvao). Gustina da bude kao za pire.


Preostalo ulje sipati u plići sud, dodati sitno seckani beli luk, blago propržiti da luk samo malo zamiriši, dodati crvenu mlevenu začinsku papriku, promešati i skloniti sa
vatre.


Ispasirani pasulj sipati u pliću činiju za posluživanje, tanko po njemu rasporediti zapršku i poslužiti. Po želji pasulj predhodno podgrejati (u mikrotalasnoj rerni), mada je lep i hladan.

I još da dodam...
Naravno da ne mora da se koristi pasulj iz konzerve, već običan skuvani beli, ali kad ste u žurbi konzervirani je jednako dobar, jer ovde zaprška daje glavni šmek jelu. Pasiranje štapnim mikserom je brže, a dobije se isti rezultat kao kada se ranije pasulj pasirao "u grubo" viljuškom. U zapršku ja stavim obavezno ljutu začinsku papriku, vi - kako volite! 

 Ganaš torta sa puslicama    

U poslednje vreme mi se dopadaju torte gde je nadev ganaš krem. Pravim ga najčešće sa crnom čokoladom, a ovde sam ga kombinovala i sa karamelom. 
Torta je inače jednostavna za pravljenje, a idealna za one koji izbegavaju jaja.. Pravila sam je mom tati za rođendan!


Sastojci za koru
1 belance
65 gr šecera
1 žumance
1,5 kašika vode
1,5 kašika ulja
40 gr brašna
50 gr mlevenog badema
na vrh kašičice praška za pecivo

za karamel krem
150 gr šećera
250 ml slatke pavlake

za čokoladni krem
250 ml slatke pavlake
100 gr cokolade za kuvanje

i još
malo mleka pomešanog sa 1 vanil-šećerom
1 pakovanje - 100 gr gotovih puslica
šlag za dekoraciju


Priprema
Staviti šećer u dublju posudu i karamelisati ga, skloniti sa vatre, pa preliti slatkom pavlakom. Vratiti na slabu vatru da se karamel istopi, ali ne dozvoliti da provri. Ostaviti da se ohladi, pa staviti u frižider.

U drugu posudu uliti slatku pavlaku, zagrejati do vrenja, skloniti sa vatre i ubaciti čokoladu izlomljenu na kockice. Mešati dok se čokolada potpuno ne rastopi. Ohladiti i staviti u frižider.

Belance umutiti sa šećerom, dodati žumance, ulje i vodu. Dodati brašno pomešano sa bademom i praškom za pecivo i sjediniti blagim prevrtanjem. 
Masu sipati u pleh precnika 18 cm, obložen peki papirom. Peći 25 minuta na 180°C. Gotovu koru ohladiti i preseći na pola.


Ohlađeni karamel krem izmiksati da se dobije gusta krema. Isto uraditi i sa čokoladnim (ganaš) kremom. Na tacnu za tortu staviti koru, navlažiti mlekom, premazati čokoladnim kremom, pa preko svega poređati puslice. Preko njih premazati karamel krem i pokriti drugom korom. Celu tortu našpricati šlagom i ukrasiti po želji.
Podrazumeva se da se količina može duplirati, ja više volim manje tortice jer tada je iskušenje kraće

Нема коментара:

Постави коментар