понедељак, 18. август 2014.

ŽUTI KOLAČ S VIŠNJAMA

       ŽUTI KOLAČ S VIŠNJAMA

Još jedan odličan recept za kolač sa višnjama... Pravi, starinski, baš kao što su pravile naše bake ...
Žuti kolač s višnjama

Sastojci

Priprema

  1. 1
    Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo)  i polako ih sjedinjavati sa belancima.
  2. 2 Višnje...
    Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh. Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka.
  3. 3 Višnje...
    Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se,  već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.
    Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, a to se vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče.
  4. 4
    Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom i iseći na kocke.

            TORTA SA PEČENIM LEŠNICIMA


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Za ovu tortu se peku 3 iste kore (ja sam pekla 4, jer mi je trebala velika torta).
    Belanca umutiti sa šećerom,dodati žumanca, brašno i lešnike, pa peći na oko 180 stepeni, petnaestak minuta. Na dno pleha uvek stavljam peki papir, pa nemam problema sa odlepljivanjem kore.
  2. 2
    Za fil je potrebno na pari skuvati jaja sa šećerom, a kad se ohladi promešati sa umućenim maslacem. Dodati omekšalu čokoladu i lešnike.
    Pre filovanja torte, fil ostaviti u frižider da se malo stegne.
  3. 3
    Filovati tortu naizmenično, kora, fil, kora, fil....
    Malo ukrasiti i ostaviti da prenoći....
    Prijatno!

Posluživanje

Mala napomena: ako sami odlučite da pečete lešnike, treba da kupite bar 100 gr lešnika više nego što se traži u receptu, jer će se njihova masa malo smanjiti. Lešnici se važu posle pečenja i skidanja ljuske.

              ČOKOLADNE KOCKE


Sastojci

Priprema

  1. 1
    Testo:
    Razbiti jaja, pa odvojiti belanca od žumanaca. Belanca ulupati u čvrst sneg, pa ostaviti sa strane.
  2. 2
    Maslac penasto umutiti mikserom, pa dodati prah šećer, vanil šećer i žumanca. Dobro izmešati, pa dodati istopljenu čokoladu.
  3. 3
    Sastaviti sneg od belanaca sa smesom od čokolade, i pažljivo i nežno ih izmešati, usput dodajući malo po malo brašna, dok ne dodate svih 100 gr.
  4. 4
    Staviti testo da se peče u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, a posle smanjiti i peći na oko 180, dok se ne ispeče. Kolač je ispečen za oko 25 - 30 minuta.
  5. 5
    Ispečen kolač preliti glazurom od čokolade - 4 kašike mleka i 2 kašike šećera staviti da provri. Kad se šećer istopi, dodati čokoladu iskidanu na komadiće i mešati dok se ne dobije lepa i gusta homogena smesa bez grudvica (ali ne sme da provri). Skloniti sa ringle, pa dodati 1 kašičicu maslaca i brzo ga umutiti sa glazurom (više ne treba vraćati na ringlu).
    Preliti kolač i ostaviti da se glazura stegne.
    Napominjem da je za ovaj kolač potrebna kvalitetna čokolada, ja sam koristila Menaž, sa 44 % kakaoa.

Нема коментара:

Постави коментар