четвртак, 14. август 2014.

Zorica Pavlovic

 Svadbarski kupus


Naš kupus je davno stigao, ali se bure sa njim zaledilo...danas sam naterala muža da razbije led i da izvadi glavicu kupusa.
On je taj koji obožava svadbarski kupus i za njega je i skuvan.
Ovo je tako jednostavno jelo, koje se,tako reći,samo kuva...složite sve što ide u šerpu, uključiti na minimum i ostaviti da se kuva...dok se ne raskuva. Sve što se duže kuva, sve je bolji.
Sastojci:
1 velika ili 2 manje glavice kiselog kupusa
 1 velika glavica crnog luka
5-6 čena belog luka
3-4 lista lovora
1 puna kašika mlevene dimljene paprike
po ukusu ljuta mlevena paprika
1 kašika bibera u zrnu
200 g svinjske masti ili po ukusu
po potrebi suvog začina
nekoliko suvih paprika
Mesa po izboru:   suva rebra, suva slanina, sveža mesnata slanina,suva kolenica, sveže meso,sveža kolenica,svinjske nogice, krmenadle .....

Priprema:
Kupus iseći na krupnije komade,meso oprati i iseći na komade,luk iseći na malo krupnije kockice, beli luk iseći na sitno.
Dublju zemljanu šerpu podmazati sa  mašću a ostatak staviti u šerpicu i zagrejati i u vruću mast staviti obe paprike i dobro promešati i vratiti nazad na vatru za vrlo kratko..pazite da vam paprika ne izgori,jelo će vam biti gorko.
Staviti red kupusa, preko mesa preliti sa trećinom otopljene masti i crvene paprike, red mesa i polovinu iseckanog luka, pola belog luka, list dva lovora i polovinu bibera..sledeći red isto tako i završiti sa kupusom,ako vam je ostalo još masti preliti preko kupusa. 
Suve parike ušuškati u kupus.
U šerpicu, u kojoj ste otopili mast sipati vodu i preliti preko kupusa, naliti sa vodom samo da prekrije kupus za prst dva. Poklopiti i staviti u rernu da se kuva na 150*C oko 4-5 sati,što se duže kuva to je kupus bolji....meso će se totalno raskuvati,tako i treba a kupus će se topiti u ustima.
Meso i kupus su obično slani,probajte tokom kuvanja da li vam je potreban suvi začin. 
Kupus prilikom kuvanja ne mešati.



Uz kiseli kupus je najbolje poslužiti proju, mi smo imali hleb od kukuruznog brašna.
Ako nemate zemljanu šerpu, kuvati u običnom loncu ili šerpi na ringli ali na veoma niskoj temperaturi.
Prijatno!!!!!

 Baci di dama.....ili po našem, damski poljupci

Još jedna vrsta lepih sitnih kolača, idealna za slavlja i sve čokoljupce.......
Sastojci:
150 g mekog brašna
100 g šećera
150 gr mlevenih lešnika
150 g putera za kolače
20 g gorkog kakaoa
30 g gorke čokolade
30 g mlečne čokolade
Priprema:
Lešnike prvo malo ispeći u rerni i dok su još vrući,pomoću kuhinjske krpe, oguliti im kožicu i tek onda ih samleti.
U zdelu prosejati brašno i kakao,dodati šećer i samlevene lešnike i sve izmešati.Dodati puter,sobne temperature, isečen ne kockice i utrljati u brašno. 
Isipati na radnu površinu i umesiti testo, nemojte ga puno mesiti, čim možete da ga oblikujete u loptu,prestanite da ga mesite, u  slučaju da se testo lepi za ruke, dodati još vrlo malo brašna.
Zaviti kuglu u najlon i staviti u frižider za sat vremena.
Kad izvadite testo iz frižidera, ostavite ga na sobnoj temperaturi 5 do 10 minuta jer u suprotnom testo je pretvrdo za oblikovanje.
Kidati komadiće testa i praviti kuglice ( ja sam isto, kao i u originalnom receptu merila svaku kuglicu po 7 g, muž ih je kidao i merio a ja sam ih oblikovala u kuglice.
Na pleh za pečenje staviti papir za pečenje i ređati kuglice, ostavljajući malo mesta između. Kad ste napunili pleh vratiti kuglice zajedno sa plehom u frižider na 15-tak minuta da se ponovo puter stegne a dotle uključiti rernu da se zagreje na 170*C.
 Izvaditi pleh ( trebaće vam dva pleha ) iz frižidera i peći kuglice oko 15 do 18 minuta. ( u zavisnosti od rerne )
Vruće kuglice ( koje bi trebale malo da se spljeskaju, moje nisu,ne znam zašto ) ostaviti nekoliko minuta u plehu i onda ih preneti na žicu da se potpuno ohlade. Dotle, ispeći i drugi deo.
Na pari otopiti jednu čokoladu, skloniti i dodati i drugu i mešanjem otopiti, ako je kojim slučajem previše tečna, ostaviti da se malo ohladi i da bude gušća.
Rastopljenom čokoladom premazati jednu polutku i spajati sa drugom polutkom. Ostaviti ih na papir za pečenje da se čokolada ohladi i stvrdne.
Poljupce staviti u papirne korpice i čuvati u limenoj kutiji na hladnom mestu.
Ne mogu da se setim koliko se kolačića dobije iz cele količine, ali oko tridesetak sigurno


Нема коментара:

Постави коментар