четвртак, 14. август 2014.

Zorica Pavlovic

 Somloi Galuska

Jednom davno, sam kupila parče ove poslastice u mađarskoj prodavnici, ostavila sam je u frižider za kasnije i zaboravim na tu poslaticu da je u frižideru....posle 5-6 dana se setim i hajde da je probam...waooww koji je to bio užitak i zapamtila sam po sočnosti i kremastoj smesi......nešto se i ne sećam da sam i znala kako se zove....pre nekoliko nedelja vidim Radičinu sliku na Coolinarici ove poslastice i jednostavno se oduševim i obećam sebi da ću jednog dana napraviti mojoj deci ovu poslasticu i došla je na red, ove godine za Božić.
Ako imate prilike i ako volite kremaste, sočne poslastice, obavezno je isprobajte. Ima malo posla oko nje, ali verujte,isplati se, kad vam kažem ja, koja mahom ne jede slatkiše...ovo je božanstveno.
Od cele količine ispadnu dve posude i što vam duže stoji u frižideru sve je bolja, pa ako možete da izdržite nekoliko dana da je ne jedete, napravite je najmanje dva tri dana unapred.
Da  krenem sa receptom.....



 Sastojci za kremu:

700 ml mleka
2 kesice pudinga od vanile
6 kašika šećera
250 ml umućene pavlake

Sastojci za žuti biskvit:

4 jaja
80 g brašna
60 g šećera
8 g praška za pecivo

Sastojci za braon biskvit:

4 jaja
60 g brašna
70 g šećera
20 g gorkog kakaoa
8 g praška za pecivo

Sastojci  za punch:

250 ml vode
150 g šećera
korica od 2 pomorandže
100 ml ruma

Sastojci za čokoladni preliv:

150 ml vode
200 g čokolade za kuvanje
100 g šećera
100 ml ruma

i još:

100 g seckanih oraha
500 ml pavlake ( ili šlag umućen sa vodom u toj količini )
čokoladne mrvice ili rendana čokolada


Priprema:

Prvo skuvati kremu:
U manju šerpicu staviti 650 ml mleka sa šećerom da provri a u istatak mleka rastvoriti puding. Kad mleko provri sipati rastvoren puding i stalno mešati sa žicom, da nemate grudvica. Kuvati dok se ne zgusne, skloniti sa vatre, malo ohladiti i pokriti s najlonom da se ne stvori korica. U potpuno hladan puding umešati sa spatulom umućenu slatku pavlaku i ostaviti sa strane.

Žuti biskvit:
Odvojiti žumanca od belanaca  i belanca umutiti u šne, kad su čvrsto umućena dodavati po malo šećer i stalno mutite, dok ne potrošite sav šećer. U šne dodavati jedno po jedno žumance i svaki put umutiti pre nego što dodate sledeće žumance. Pomešati brašno i prašak za pecivo, prosejati i na kraju dodavati po malo brašna i sve to sjediniti sa spatulom, pazeći da vam ne spadnu umućena jaja ( biskvit mora biti kao sunđer ).
Pleh, veličine 25 cm X 35cm obložiti pek papirom, sipati smesu i peći u prethodno zagrejanoj rerni  na 180*C oko 15 minuta ili dok vam blago ne porumeni gornja korica. 
Prevrnuti biskvit na sto,pažljivo skinuti papir za pečenje i ostaviti da se ohladi.

Braon biskvit:
 Odvojiti žumanca od belanaca  i belanca umutiti u šne, kad su čvrsto umućena dodavati po malo šećer i stalno mutite, dok ne potrošite sav šećer. U šne dodavati jedno po jedno žumance i svaki put umutiti pre nego što dodate sledeće žumance. Pomešati brašno, kakao i prašak za pecivo, prosejati i na kraju dodavati po malo brašna i sve to sjediniti sa spatulom, pazeći da vam ne spadnu umućena jaja ( biskvit mora biti kao sunđer ).
Peći na isti način kao i žuti biskvit.

Punč:
U manju šerpicu staviti vodu i šećer i kuvati dok se šećer ne otopi, dodati izrendanu koricu pomorandže, ( koju ste prethodno oprali i ja sam dodala i 5-6 kapi prirodnog ulja od pomorandže ) i kuvati sve zajedno još desetak minuta na osrednjoj temperaturi. U ohlađenu tečnost dodati rum ( ako ćete davati deci ovu poslasticu, povećajte vodu za 100 ml i dodati 1 kašičicu arome ruma ) promešati i ostaviti sa strane.

Čokoladni preliv:
U šerpicu staviti vodu i šećer da provri, dodati čokoladu polomljenu na kockice i kuvati dok se sva čokolada ne otopi i malo zgusne. Prohladiti malo i dodati rum i sve izmešati i ostaviti sa strane.

Slaganje poslastice:
Uzeti dve veće vatrostalne činije ili posude iz kojih ćete služiti kolač.
Po pola braon biskvita izmrviti na dno u svaku posudu.Kašikom preliti oba biskvita sa pola punča, svaki biskvit premazati sa četvrtinom kreme,  posuti sa seckanim orasima i sopati kašikom čokoladnu kremu preko svuda preko.Žuti biskvit iskidati po pola u obe činije, preliti sa ostatkom punča,premazati sa ostatkom kreme,posuti sa ostatkom seckanih oraha i završiti sa čokoladnim prelivom.
Umutiti slatku pavlaku ili šlag iz kesice premazati preko zadnjeg sloja, posuti sa čokoladnim mrvicama ili rendanom čokoladom i ostaviti u frižider najmanje 24 sata a što duže stoji poslastica je sve bolja ( ako možete da izdržite toliko dugo da je ne pojedete )
Količinski izgleda mnogo, ali je dovoljna za 8 ljudi.

Još jednom  kako se slaže:

Braon biskvit + punč + krema + seckani orasi + čokoladni preliv + žuti biskvit + punč + krema + seckani orasi + čokoladna krema i završiti sa umućenim šlagom i čokoladnim mrvicama.


U originalnom receptu je malo više šećera, ja sam ga smanjila jer mi ne volimo puno slatko i svima je slatkoća bila dovoljna, ako volite više slatko, povećajte količinu šećera.

Prijatno!!!!




Hleb sa crnim susamom i matcha


Vrlo interesantan način da se napravi hleb, koji je izuzetno ukusan. Ako nemate matcha ( zeleni čaj u prahu ) možete da upotrebite spanać.
Ovaj recept prijavljujem za našu blogersku igricu " Ajme,koliko nas je " koju je osmislila naša blogerka Snježana. Domaćica  je Nataša sa bloga " Moja slatka kuhinja " koja nam je zadala temu za ovaj mesec - SUSAM.
 





Sastojci:

  145 ml mlakog mleka
 1 jaje
 25 gr sitnijeg (caster) šećera
 5 g soli
 250 g hlebnog brašna
 4 g suvog kvasca
 38 g neslanog putera
 10 g prah crnog susama ( ja sam samlela 10 gr crnog susama u mašini za mlevenje kafe )
 10 g zelenog čaja MATCHA ( ili 100 g sskuvanog spanaća )

Priprema:


 Brašno staviti u posudu gde ćete mesiti i napraviti jednu manju rupu na sredini.

Dodati jaje, kvasac koji ste prethodno razmutili u mlako mleko,šećer i so i sve to zamesiti i mesiti nekoliko minuta pa dodati otopljen puter i još mesiti dok se puter ne sjedini sa testom.

Izvaditi testo na pobrašnjenu radnu površinu pa ga mesiti još nekoliko minuta,po malo mu dodavati brašno,ako je potrebno,dok ne dobijete lepu glatku teksturu. 
Testo je mekše strukture.

Ostaviti ga u posudu u kojoj ste ga zamesili ,pokriti ga providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da raste oko sat vremena.

Premesiti ga još jednom, pa testo podeliti na 3 iste lopte.
Jednu ostaviti čistu u drugu umesiti 10 g samlevenog susama a u treću umesiti 10 g zelenog caja i ostaviti ih ponovo da raste dvadesetak minuta, pokriveno sa folijom.
Ovaj ponovni rast omugućuje da se lopte lakše "rastanje" i oblukuju.

Rastanjiti testo na blago pobrašnjenoj površini  pa ih staviti sve jednu pored druge.

 
 Uplesti ih u pletenicu po vašoj želji.


 Upletenu pletenicu staviti u podmazan pleh u koji pečete hleb (ja pecem u 22cm X 8cm)


Pustite da još naraste otprilike da se udupla, pa ga staviti da se peče na 190*C oko 30 minuta.
Kada je hleb ispečen, izvaditi ga iz kalupa i ohladiti ga na žici.
 
 
Ovaj hleb se takodje zove i mlečni hleb i može vam biti osnova za mnoga peciva. Možete od ovog testa,bez ikakvih dodataka,napraviti najobičniji hleb.
Takođe ako imate pekač staviti sve u pekač,osim putera, pa mesiti u njemu oko 7-8 minuta pa tek onda dodati puter i nastaviti sa mešenjem još 5-6 minuta.
Kada je testo umešeno,izvaditi ga iz pekača pa raditi po postupku od broja 3.

 Dvobojna torta sa filom od lešnika i čokolade

Danas je Krstovdan...." Praznik se vezuje za praznik krštenja Isusa Hrista, kao i za dan posvećen svetom Jovanu Krstitelju,koji ga je krstio u reci Jordanu.
Vernici Srpske pravoslavne crkve i drugi pravoslavni hrišćani slave Krstovdan,kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi "
Na današnji dan sam, pre 39 godina, stigla u Kanadu...pa srećna mi godišnjica....
Ovo je jedna od torti,koju sam pripremila za našu slavu svetog Jovana, koju slavimo 20 januara.

Sastojci za žutu koru:
4 jaja
75 g šećera
80 g brašna
30 ml ulja
3 g praška za pecivo
1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašika vanilla paste
Sastojci za braon koru:
4 jaja
75 g šećera
80 g brašna
10 g ne zašećerenog kakao za kolače
30 ml ulja
3 g praška za pecivo
1 do 2 kašike ruma
Sastojci za kremu:
2 žumanca
50 g šećera
45 g gustina
400 ml punomasnog mleka
100 g čokolade sa 70% kakaoa
50 g putera
50 g mlevenih lešnika

Sastojci za sirup:
2 kašike šečera
50 ml vode
Za dekoraciju:
umućena slatka pavlaka
Priprema:
Prvo pripremiti žutu koru, da ima dovoljno vremena da se dobro ohladi, jer nju sečemo na pola.
Odvojiti belanca od žumanaca i umutiti belanca sa prstohvatom soli, kad su umućena u šne, dodavati po malo šećera i umutiti u sjajnu smesu.
Umutiti žumanca sa dve kašike ulja u gustu smesu i polako dodajte u umućena belanca, sve vreme mutite.
Brašno izmešajte sa praškom za pecivo, prosejte, dadajte po malo u smesu od jaja i sjedinite sa spatulom, nežnim pokretima odozdole prema gore. 
Ako koristite vanilin šećer, umutite zajedno sa šećerom u belanca a ako dodajete vanilla paste, dodajte je tek na kraju, pre nego što dodate brašno.
Pleh dimenzija 20cm X 30cm ili sličnih veličina prekriti papirom za pečenje, isipati smesu i peći oko 15 minuta u rerni,koju ste prethodno zagrejali na 185*C. Proverite sa čačkalicom testo da li je pečeno.
Ostaviti da se potpuno ohladi a pre toga skinuti papir za pečenje. Ohlađen biskvit prerezati na pola.
Skuvati šećerni sirip od vode i šećera i premazati obe kore i koru od kakao.
Sada umutiti drugu koru od kakaoa.
Odvojiti belanca od žumanaca i umutiti belanca sa prstohvatom soli, kad su umućena u šne, dodavati po malo šećera i umutiti u sjajnu smesu.
Umutiti žumanca sa dve kašike ulja u gustu smesu i polako dodajte u umućena belanca, sve vreme mutite.
Brašno izmešajte sa praškom za pecivo,kakaom i prosejte, dadajte po malo u smesu od jaja i sjedinite sa spatulom, nežnim pokretima odozdole prema gore. 
Na kraju dodati rum i sve dobro sjedinite. Ovo testo je malo ređe zbog dodatka ruma, ali neka vas to ne brini, alkohol će ispariti tokom pečenja a aroma će ostati.

 Pleh dimenzija 20cm X 30cm ili sličnih veličina prekriti papirom za pečenje, isipati smesu i peći oko 15 minuta u rerni,koju ste prethodno zagrejali na 185*C. Proverite sa čačkalicom testo da li je pečeno.
Ostaviti da se potpuno ohladi a pre toga skinuti papir za pečenje.
Skuvati kremu:
U šerpicu staviti 300 ml mleka a u zdelicu umutiti 2 žumanca sa šećerom, dodati gustin i ostatak mleka i umutiti u glatku smesu.
Kad mleko počne da vri, sipati polako smesu od jaja i stalno mutite sa žicom da nemate grudvica. Kuvati na nižoj temperaturi dok se ne zgusne.Skloniti sa vatre i dodati puter i čokoladu, isečenu na komadiće i mešajde dok se sve ne otopi i sjedini. Na kraju dodati mlevene lešnike i ostaviti da se potpuno ohladi,možete staviti najlon preko smese da izbegnete da imate koricu na kremi ili možete malo češće mešati bez da stavljate najlon foliju.
Žutu koru, veoma pažljivo, iseći na pola.
Pleh, u kom ste pekli kore, mora da je malo dublji oko 5-6cm prekriti najlon folijom ali da ima dovoljno sa svih strana jer na kraju ćete tortu uviti sa tom folijom dok se ne ohladi da se ne osuši.
Staviti prvi deo žute kore i poprskati sa šećernim sirupom. staviti pola kreme ( oko 310 g je svaka polovina ) i premazati preko kore.
Gornju stranu od braon koru poprskati sa sećernom vodom i okrenuti taj poprskani deo prema filu, poprskati i gornji  deo koji je prema vama.
Sipati drugi deo fila i premazati preko kore.



Na kraju staviti žutu koru, koju ste, gde je isečeni deo, poprskali sa šećernim sirupom i tu stranu stavili na fil.
Malo pritisnuti rukama koru odozgore i zaviti sa najlonom koji vam je visio sa svih strana.


Ostavite u frižider da se potpuno ohladi a fil stegne.
Ovo se može poslužiti kao torta, koju ćete premazati sa umućenom pavlakom i ukrasiti po vašoj želji ili služiti kao kolač, sa malo umućene pavlake sa strane.
Ja sam je ukrasila kao tortu i služiću je gostima za slavu. 
Presek torte će biti u ponedeljak..



Нема коментара:

Постави коментар