четвртак, 14. август 2014.

Zorica Pavlovic sitni kolaci...

Lešnik gnezda

Davno sam videla ovaj recept u nekom časopisu ali je bio pravljen sa kokosom, kasnije sam ga videla na Coolinarici kod Jeke i pravila sam ih već nekoliko puta...idealno za veća slavlja i za sve one koji vole čokoladu i lešnike. Mogu se napraviti ranije i u kutiji duže da stoje na hladnom mestu.

Sastojci:
2 dl vode
250 g mlevene plazme
200 g šećera
150 g putera za kolače
100 g čokolade
150 g mlevenih lešnika
i još:
mleveni lešnici 
nutela
Priprema:

U šerpicu staviti vodu,puter,šećer i čokoladu i pustiti da na nižoj temperaturi provri.
Skloniti sa vatre i umešati lešnik i mlevenu plazmu i sve sjediniti. Malo vlažnim rukama praviti kuglice veličine oraha i prstom napraviti udubljenje u sredini kuglice.
Uvaljati ih u mlevene lešnike.
Ako vam je smesa malo mekša, ne brinite, tokom stajanja će se gnezda još osušiti.
Nutelu malo zagrejati na pari staviti nekoliko kašika u špric za tortu i puniti gnezda.
Ja sam gnezda napravila dan ranije, ostavila ih preko noći u garažu i punila ih tek sledeći dan.

Od ove smese ćete dobiti oko šezdesetak gnezda.

Prijatno!!!!!


Baci di dama.....ili po našem, damski poljupci

Još jedna vrsta lepih sitnih kolača, idealna za slavlja i sve čokoljupce.......
Sastojci:
150 g mekog brašna
100 g šećera
150 gr mlevenih lešnika
150 g putera za kolače
20 g gorkog kakaoa
30 g gorke čokolade
30 g mlečne čokolade
Priprema:
Lešnike prvo malo ispeći u rerni i dok su još vrući,pomoću kuhinjske krpe, oguliti im kožicu i tek onda ih samleti.
U zdelu prosejati brašno i kakao,dodati šećer i samlevene lešnike i sve izmešati.Dodati puter,sobne temperature, isečen ne kockice i utrljati u brašno. 
Isipati na radnu površinu i umesiti testo, nemojte ga puno mesiti, čim možete da ga oblikujete u loptu,prestanite da ga mesite, u  slučaju da se testo lepi za ruke, dodati još vrlo malo brašna.
Zaviti kuglu u najlon i staviti u frižider za sat vremena.
Kad izvadite testo iz frižidera, ostavite ga na sobnoj temperaturi 5 do 10 minuta jer u suprotnom testo je pretvrdo za oblikovanje.
Kidati komadiće testa i praviti kuglice ( ja sam isto, kao i u originalnom receptu merila svaku kuglicu po 7 g, muž ih je kidao i merio a ja sam ih oblikovala u kuglice.
Na pleh za pečenje staviti papir za pečenje i ređati kuglice, ostavljajući malo mesta između. Kad ste napunili pleh vratiti kuglice zajedno sa plehom u frižider na 15-tak minuta da se ponovo puter stegne a dotle uključiti rernu da se zagreje na 170*C.
 Izvaditi pleh ( trebaće vam dva pleha ) iz frižidera i peći kuglice oko 15 do 18 minuta. ( u zavisnosti od rerne )
Vruće kuglice ( koje bi trebale malo da se spljeskaju, moje nisu,ne znam zašto ) ostaviti nekoliko minuta u plehu i onda ih preneti na žicu da se potpuno ohlade. Dotle, ispeći i drugi deo.
Na pari otopiti jednu čokoladu, skloniti i dodati i drugu i mešanjem otopiti, ako je kojim slučajem previše tečna, ostaviti da se malo ohladi i da bude gušća.
Rastopljenom čokoladom premazati jednu polutku i spajati sa drugom polutkom. Ostaviti ih na papir za pečenje da se čokolada ohladi i stvrdne.
Poljupce staviti u papirne korpice i čuvati u limenoj kutiji na hladnom mestu.
Ne mogu da se setim koliko se kolačića dobije iz cele količine, ali oko tridesetak sigurno

Božićne kiflice

Božić je prošao ali su ostale ove kiflice, koje sam ja pravila za našu slavu. Preporučila bih vam da odmah pravite duplu količinu jer se jako brzo pojedu.

Sastojci:
250 g putera za kolače
300 g univerzalnog brašna
1 kašika sirćeta
5 kašika ledene vode
za fil:
domaći džem
mleveni lešnici,bademi, orasi
i još:
preh šećer
vanilin šećer
Priprema:
Utrljati puter u brašno, dodati vodu i sirće i umesiti testo. 
Ostaviti testo u frižider a i ne morate.
Džem izmešati sa mlevenim lešnikom da bude gušće. ( ja sam koristila džem od kajsija sa mlevenim lešnikom )
Na blago pobrašnjenoj radnoj površini ( ako vam se testo ne lepi za radnu površinu nemojte je brašniti ) rastanjiti testo oko 2mm debljine, iseći na kocke 5cm x 5cm i staviti fil na svaku kocku.
Oblikovati testo u kiflice i poređati ih na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje.
Zagrejati rernu na 175-180*C i peći ih oko 20 minuta ili dok vam blago ne porumene.
Ispečene kiflice ohladiti i tako hladne uvaljati u prah šećer pomešan sa vanilinim šećerom...meni su lepše da ih pospem sa šećerom u prahu.
Čuvati ih u kutiji za kolače...

Dvobojna torta sa filom od lešnika i čokolade

Danas je Krstovdan...." Praznik se vezuje za praznik krštenja Isusa Hrista, kao i za dan posvećen svetom Jovanu Krstitelju,koji ga je krstio u reci Jordanu.
Vernici Srpske pravoslavne crkve i drugi pravoslavni hrišćani slave Krstovdan,kao uspomenu na prve hrišćane koji su primili veru na samom početku hrišćanske propovedi "
Na današnji dan sam, pre 39 godina, stigla u Kanadu...pa srećna mi godišnjica....
Ovo je jedna od torti,koju sam pripremila za našu slavu svetog Jovana, koju slavimo 20 januara.

Sastojci za žutu koru:
4 jaja
75 g šećera
80 g brašna
30 ml ulja
3 g praška za pecivo
1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašika vanilla paste
Sastojci za braon koru:
4 jaja
75 g šećera
80 g brašna
10 g ne zašećerenog kakao za kolače
30 ml ulja
3 g praška za pecivo
1 do 2 kašike ruma
Sastojci za kremu:
2 žumanca
50 g šećera
45 g gustina
400 ml punomasnog mleka
100 g čokolade sa 70% kakaoa
50 g putera
50 g mlevenih lešnika

Sastojci za sirup:
2 kašike šečera
50 ml vode
Za dekoraciju:
umućena slatka pavlaka
Priprema:
Prvo pripremiti žutu koru, da ima dovoljno vremena da se dobro ohladi, jer nju sečemo na pola.
Odvojiti belanca od žumanaca i umutiti belanca sa prstohvatom soli, kad su umućena u šne, dodavati po malo šećera i umutiti u sjajnu smesu.
Umutiti žumanca sa dve kašike ulja u gustu smesu i polako dodajte u umućena belanca, sve vreme mutite.
Brašno izmešajte sa praškom za pecivo, prosejte, dadajte po malo u smesu od jaja i sjedinite sa spatulom, nežnim pokretima odozdole prema gore. 
Ako koristite vanilin šećer, umutite zajedno sa šećerom u belanca a ako dodajete vanilla paste, dodajte je tek na kraju, pre nego što dodate brašno.
Pleh dimenzija 20cm X 30cm ili sličnih veličina prekriti papirom za pečenje, isipati smesu i peći oko 15 minuta u rerni,koju ste prethodno zagrejali na 185*C. Proverite sa čačkalicom testo da li je pečeno.
Ostaviti da se potpuno ohladi a pre toga skinuti papir za pečenje. Ohlađen biskvit prerezati na pola.
Skuvati šećerni sirip od vode i šećera i premazati obe kore i koru od kakao.
Sada umutiti drugu koru od kakaoa.
Odvojiti belanca od žumanaca i umutiti belanca sa prstohvatom soli, kad su umućena u šne, dodavati po malo šećera i umutiti u sjajnu smesu.
Umutiti žumanca sa dve kašike ulja u gustu smesu i polako dodajte u umućena belanca, sve vreme mutite.
Brašno izmešajte sa praškom za pecivo,kakaom i prosejte, dadajte po malo u smesu od jaja i sjedinite sa spatulom, nežnim pokretima odozdole prema gore. 
Na kraju dodati rum i sve dobro sjedinite. Ovo testo je malo ređe zbog dodatka ruma, ali neka vas to ne brini, alkohol će ispariti tokom pečenja a aroma će ostati.

 Pleh dimenzija 20cm X 30cm ili sličnih veličina prekriti papirom za pečenje, isipati smesu i peći oko 15 minuta u rerni,koju ste prethodno zagrejali na 185*C. Proverite sa čačkalicom testo da li je pečeno.
Ostaviti da se potpuno ohladi a pre toga skinuti papir za pečenje.
Skuvati kremu:
U šerpicu staviti 300 ml mleka a u zdelicu umutiti 2 žumanca sa šećerom, dodati gustin i ostatak mleka i umutiti u glatku smesu.
Kad mleko počne da vri, sipati polako smesu od jaja i stalno mutite sa žicom da nemate grudvica. Kuvati na nižoj temperaturi dok se ne zgusne.Skloniti sa vatre i dodati puter i čokoladu, isečenu na komadiće i mešajde dok se sve ne otopi i sjedini. Na kraju dodati mlevene lešnike i ostaviti da se potpuno ohladi,možete staviti najlon preko smese da izbegnete da imate koricu na kremi ili možete malo češće mešati bez da stavljate najlon foliju.
Žutu koru, veoma pažljivo, iseći na pola.
Pleh, u kom ste pekli kore, mora da je malo dublji oko 5-6cm prekriti najlon folijom ali da ima dovoljno sa svih strana jer na kraju ćete tortu uviti sa tom folijom dok se ne ohladi da se ne osuši.
Staviti prvi deo žute kore i poprskati sa šećernim sirupom. staviti pola kreme ( oko 310 g je svaka polovina ) i premazati preko kore.
Gornju stranu od braon koru poprskati sa sećernom vodom i okrenuti taj poprskani deo prema filu, poprskati i gornji  deo koji je prema vama.
Sipati drugi deo fila i premazati preko kore.



Na kraju staviti žutu koru, koju ste, gde je isečeni deo, poprskali sa šećernim sirupom i tu stranu stavili na fil.
Malo pritisnuti rukama koru odozgore i zaviti sa najlonom koji vam je visio sa svih strana.


Ostavite u frižider da se potpuno ohladi a fil stegne.
Ovo se može poslužiti kao torta, koju ćete premazati sa umućenom pavlakom i ukrasiti po vašoj želji ili služiti kao kolač, sa malo umućene pavlake sa strane.
Ja sam je ukrasila kao tortu i služiću je gostima za slavu. 
Presek torte će biti u ponedeljak..


Trostruki čokoladni užitak

19 decembra je Sv. Nikola i slava kod prijateljice....ta žena je svima nama pravila kolače i torte, ali više ne može, godine su je stigle i sada je red na nas da "vratimo dug". Njena snaha obožava kremaste i čokoladne torte i ovo sam napravila za nju. 
   1 pakovanje rozen kora a može i keks ( petit beurre )

    Sastojci za čokoladni fil:


     750 ml punomasnog mleka
     2 kesice pudinga od čokolade
     100 g tamne čokolade sa 70% kakaoa
     100 g putera
     75 g šećera

    Sastojci za svetliji fil:


     750 ml punomasnog mleka
     2 kesice pudinga od lešnika
     100 g mlečne čokolade
     100 g putera
     50 g šećera

    Sastojci za beli fil:


     750 g punomasnog mleka
     2 kesice pudinga od vanile
     100 g bele čokolade
     100 g putera
     50 g šećera

    Sastojci za ganache:


     250 g čokolade
     250 ml pavlake
     kašika - dve konjaka ( ne mora )

Priprema:
Prvo napraviti sva tri fila.
U tri šerpice staviti po 750 ml mleka, oduzeti malo u koji ćete rastvoriti puding a u ostatak mleka staviti šećer i ostaviti da provri. U provrelo mleko sipati puding i stalno mešajte sa žicom za mućenje da se ne stvore grudvice.
Kuvati dok se ne zgusne.
U vruć puding staviti čokoladu i mešajte dok se čokolada ne istopi ( da vam pomogne da se čokolada što pre otopi iseći je na manje komade )
Tako uraditi sa sve tri smese.
Sipati u zdele, pokriti sa najlon folijom direktno preko pudinga ( da se ne stvori korica i ostavite da se potpuno ohladi.

 Umutiti puter sa kašikom dve prah šećera u kremastu smesu.
Uzeti druge zdele i u svaku staviti po 100 g putera i stalno muteći sa mikserom dodavati ohlađenu kremu od čokolade i pudinga i umutiti u glatku smesu.
Sada, izbor je vaš,možete koristiti rozen korice ( ja sam njih koristila, ako hoćete da imate samo kremastu tortu,jer one se i ne osete da ih ima u torti, onda upotrebite njih a ako hoćete da imate ukus "testa" onda koristite petit beurre keks, koji ćete prethodno umočiti u mleko i naređati da dobijete veličinu 20cm X 30cm.
Ja sam svaku kremu podelila na 3 dela po 300 g i znači imala sam 9 posudica. Ako koristite keks ja bih stavila od svake kreme po dve,što znači po 450 g svaki red.
Staviti na tacnu koru,ili keks, preko nje staviti tamnu kremu prvo,opet koru i onda svetliju kremu od lešnika, opet koru i na kraju belu kremu.
Ponoviti sve ispočetka:kora,tamna krema, svetla krema i na kraju bela i imate tako još jednom i završiti sa korom.
Ostaviti preko noći u frižider ili na hladnom mestu.
Napraviti ganache tako što ćete zagrejati pavlaku do vrenja, ali da ne provri,preliti preko iseckane čokolade ( ja sam koristila čokoladu za kuvanje ) i mešati dok se potpuno ne otopi, dodati konjak,još jednom sve promešati i ostaviti preko noći u frižider.
Umutiti sutra pre nego što ćete dekorisati tortu.
Premazati tortu sa ganache kremom, ukrasiti sa čokoladom i dodati na kraju truffles od čokolade.
Tortu ,možete dekorisati po vašem izboru.
Ja nisam veliki obožavatelj torti i kolača, ova je fina jer je puna kreme i brzo se pojela...ja sam samo probala kreme dok sam ih pravila,tortu nisam probala, jer dok smo mi došli sa druge slave, više nije bilo mesta u stomaku ni za šta a kamoli za slatkiše, ali oni koji su je probali su rekli da im se dopada.
Ovu ću tortu ponoviti sa turskim keksom, jer mislim da će biti idealan spoj. Presek nemam ali uskoro će biti.

Tortu možete i zamrznuti, još je lepša,deluje mi kao neka lepa sladoled torta

Slika nije moja već snahe moje prijateljice koja je ovo uslikala sa telefonom...šteta što nije lepša slika.
 

ČOKOLADNA SALAMA

Bliže nam se praznici i mnogobrojna slavlja,evo još jednog lepog kolača,koji će dopuniti naše tacne sa kolačima. 
Sastojci:

200 g petit beure keks
 130 g pečenih oraha
 100 g čokolade za kuvanje
 180 ml pavlake
 100 g putera
 2 kašike šećera
 1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma
 1 kašika kakaoa
  prah šećer 
Priprema:
U veću šerpicu staviti pavlaku, puter,šećer i vanilin šećer sa ukusom ruma ( ako nemate vanilu sa ukusom ruma dodajte kašiku ruma ) i pustite da se polako puter i šećer otopi a pavlaka zagreje.Povremeno promešajte.
Stavite orahe u rernu da se malo ispeku, prohladiti i krupnije iseći.
Keks polomti na krupnije komade i sastaviti ih zajedno sa orasima.
 
Iseckati čokoladu na sitnije komade, ( ja sam koristila Lindt sa 80% kakaoa ) dodati zagrejanoj pavlaci i otopljenom puteru, dodati kašiku kakaoa i sve mešati dok se čokolada potpuno ne otopi.
Malo prohladiti mešajući sa spatulom i sipati preko keksa i oraha i sve dobro izmešati da se smesa sjedini.
Dobićete lepljivu smesu.
 
Staviti alu foliju ili pek papir i vašim rukama izvaditi smesu i na foliji oblikovati u salamu.
Zaviti sa folijom u rolat, uvrnuti krajeve i staviti u frižider, najmanje 2-3 sata ili najbolje preko noći.
 
 
Kad se salama stegla, odviti, posuti sa prah šećerom ( da podseća na pravu salamu ) i seći na kolutove.

 
 
 





Poslužiti sa nekim finim likerom, kod mene je poslužen sa likerom od brusnica 

Нема коментара:

Постави коментар