среда, 20. август 2014.

Torte1

Piramida sa višnjama


Piramida sa višnjama
Potreban materijal:
450g očišćenih i oceđenih višanja iz zamrzivača
500g smrznutog lisnatog testa (pakovanje sa dve table)
800ml mleka
10 punih kašika šećera
1 kesica burbon vanilin šećera
100g pudinga od vanile
4 žumanceta
170g maslaca
300ml slatke pavlake
Piramida sa višnjama
Priprema:
Odmrznuto lisnato testo oklagijom rastanjiti na dimenziju 30x25cm i iseći na 5 trakica. Višnje podeliti na dva dela. Uzdužno po sredini poslagati jedan deo višanja jednu do druge i svaku traku urolati u tanke rolatiće. Urolane stavljati u pleh od električnog šporeta obloženog papirom za pečenje tako da „sastav“ rolatića bude dole, kako se ne bi otvarali tokom pečenja. Ponoviti postupak i sa drugim delom testa. Ukupno treba da budu 10 rolatića. Staviti ih da se peku u rerni predhodno zagrejanoj na 200C nekih 30 minuta. Ako se ipak razdvoje sastavi, nije strašno, u nafilovanoj torti se ne primećuje.
Piramida sa višnjama
Žumanca penasto umutiti mikserom pa dodati 300ml mleka i puding, sve dobro izmešati i sjediniti da nema grudvica. Ostatak mleka staviti sa šećerom da provri pa dodati puding sa žumancima i skuvati kašicu-fil. Ostaviti da se fil ohladi. Maslac posebno umutiti penasto, pa sjediniti sa potpuno ohlađenim filom i sve lepo izmešati.
Piramida sa višnjama
Na poslužavnik poređati 4 rolatića jedan do drugog i premazati filom sa svih strana. Preko toga poređati 3 rolatića pa opet fil, zatim 2 rolatića pa fil i na kraju preostalu, 1 rolatić. Ostatkom fila premazati piramidu sa svih strana i staviti da malo odstoji u frižideru pre filovanja šlagom. Slatku pavlaku umutiti uobičajeno (ako volite slađe može se dodati i prah šećer) i nafilovati preko. Piramidu ostaviti da odstoji u frižideru pre sečenja.
Piramida sa višnjama
Desert koji kruži internetom već neko vreme, kako među gastro blogerima, tako i među portalima koji za kategoriju imaju i deo sa receptima. Ne mogu tačno da kažem i da se setim gde i kod koga sam prvi put videla recept, ali kada sam ga opet videla na blogu „Legice u kuhinji“ konačno sam rešila da ga i ja napravim i isprobam. Recept sam malo izmenila u odnosu na original što se tiče nekih mera i samog postupka.
Jedino što mogu da kažem je da mi je žao što to nisam uradela ranije. Fenomenalan desert! Po meni ‘ladno ide u kategoriju torti.

Piramida sa višnjama

Starinska fina torta – kuVarijacije


Starinska fina torta - FBI rukavice
Potreban materijal:
Kora
7 belanca
7 kašika brašna T-400 meko
7 kašika šećera
7 kašika ulja
1 kesica praška za pecivo
Fil
7 žumanca
6 kašika brašna
10 kašika šećera
šipka vanile
600ml mleka
2-3 kesice vanilin šećera
250g maslaca
150g suvog grožđa
oko 100ml ruma
Priprema:
Umutiti čvrsto sneg od belanaca, dodati šećer i mutiti mikserom dok šam ne postane čvrst i šećer se lepo ne rastopi. Smanjiti brzinu miksera pa dodati ulje i na kraju umešati lagano varjačom meko brašno, pomešano sa praškom za pecivo. Masu sipati u pleh od električnog šporeta, obloženom papirom za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 180C nekih 15 minuta. Voditi računa da korica ne pregori. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, pa je uzdužno podeliti na tri dela, kako bi se dobile tri kore. Suvo grožđe natopiti u rumu, ako je to malo tečnosti, sipati vodu, po potrebi. Od potrebne količine mleka odvojiti malo, tek toliko da se može razmutiti brašno. Voditi računa da ne bude grudvica. Žumanca umutiti sa 7 kašika šećera, pa umućenu masu sjediniti sa razmućenim brašnom u mleku. Ostatak mleka, zajedno sa šipkom vanile i vanilin šećerom staviti na vatru. Kada provri, izvaditi šipku vanile, smanjiti temperaturu i dodati mešavinu brašna i žumanaca. Skuvati kašicu uobičajeno (kao kada kuvate puding). Skuvani fil ostaviti da se ohladi, pa sjediniti sa umućenim maslacem. Od fila odvojiti jedan deo kojim ćete premazati tortu odozgo i sa strane, u ostatak fila dodati oceđeno suvo grožđe i lepo sjediniti, pa podeliti na dva dela. Prve dve kore premazati filom sa suvim grožđem, a treću koru praznim filom. Po želji, ukrasiti rendanom čokoladom. Ostaviti da odstoji u frižideru pre sečenja, kako bi se lepo stegao fil.
Recept sam sa malim izmenama u pripremi isprobala sa bloga „Slasno i opasno“ u sklopu igrice za gastro blogere „kuVarijacije“. Lično volim ovakve torte, tako da se uopšte nisam dvoumila oko odluke da li ću je praviti ili ne. I nisam se pokajala. Odličan recept, odlična torta.

Rokoko torta

Sponzorisani post
Beli Tigar Online prodaja & Grne u saradnji
Rokoko torta
Potreban materijal:
300g mlevenih oraha
250g maslaca
300g šećera
2 kašike mleka
1 kašika ruma
2 kašike brašna
8 jaja
2 kašike prezli
1 kesica vanilin šećera
160g čokolade za kuvanje
60g rendane čokolade za kuvanje
Rokoko torta
Priprema:
Odvojiti belanca od žumanaca. Posebno umutiti belanca i skloniti sa strane. U drugi sud umutiti žumanca sa 8 kašika šećera, dodati masi od umućenih belanaca i lepo sjediniti. Dodati 60g rendane čokolade, brašno, 2 kašike mlevenih oraha i prezle. Sjediniti lagano, pa masu sipati u pleh dimenzija 28cm obložen papirom za pečenje i peći u predhodno zagrejanoj rerni na 200C nekih 30 minuta. Najbolje je iglom proveriti da li je kora pečena. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, izvaditi iz pleha i podeliti na pola, kako bi se dobile dve kore. Umutiti posebno maslac sa ostatkom šećera. Popariti mlevene orahe vrelim mlekom i rumom, pa dodati umućenom maslacu. Promešati i dodati vanilin šećer i 100g na pari otopljenu čokoladu. Lepo sjediniti masu. Na tacnu za serviranje staviti prvu koru, pa premazati polovinom fila, preklopiti drugom korom i naneti ostatak fila. Voditi računa da fila bude da se torta premaže i sa strane. Ostaviti da se malo stegne u frižideru, a za to vreme rastopiti ostatak čokolade sa malo mleka i ulja, pa premazati preko fila. Ukrasiti mlevenim orasima. Pre sečenja, ostaviti da se dobro stegne u frižideru.

Resana torta


Resana torta
Potreban materijal:
1l mleka
3 kesice pudinga od vanile
17 kašika šećera
150g bele mlečne čokolade
250g maslaca ili margarina
150g šećera
300g mlevenog Plazma keksa
600g Resana keksa po ukusu
130g krem bananica
150g šlaga u prahu
Priprema:
Od litre mleka odvojiti malo hladnog i razmutiti puding, ostatak mleka sa dodatkom šećera staviti na vatru, pa kada proključa, dodati razmućeni puding i uz stalno mešanje, uobičajeno skuvati kašicu. U vruću kašicu odmah dodati čokoladu i mešati varjačom dok se ne rastopi, a zatim skloniti sa strane i uz povremeno mešanje, ostaviti da se kašica ohladi. Maslac umutiti penasto sa 150g šećera, a zatim ga pomešati sa ohlađenom kašicom i mikserom lepo sjediniti. Dodati mleveni keks i lepo sjediniti. Resana keks iseći na četvrtine, a bananice na sitne kockice i dodati u predhodnu masu, sve lepo sjediniti. Formirati tortu na tacnu za serviranje, pa je ostaviti da odstoji malo u frižideru. Preko ukrasiti šlagom umućenim na uobičajen način. Pre sečenja ostaviti da odstoji u frižideru. Ukrasiti po želji pre sečenja.

Ljubavno gnezdo torta


Ljubavno gnezdo torta
Potreban materijal:
Kora
3 belanca
3 kašike šećera
1 kašika brašna
2 kašike džema od kajsije
100g seckanih oraha
Umutiti belanca dobro sa šećerom, a zatim dodati brašno i džem od kajsije. Okrugli pleh za pečenje dimenzija 24cm podmazati uljem, staviti papir za pečenje i dno posuti seckanim orasima. Preko staviti umućenu smesu i peći u rerni zagrejanoj na 150C nekih 45 minuta.
Ljubavno gnezdo torta
Fil
3 žumanceta
6 pune kašike oštrog brašna
8 kašike šećera
2 kesice vanilin šećera
500ml mleka
125g maslaca ili margarina
100g šlaga u prahu
mleko
Priprema:
Žumanca razmutiti u malo hladnog mleka, dodati brašno i lepo sjediniti. Ostatak mleka sa dodatkom šećera staviti na ringlu da provri, a zatim dodati predhodnu masu i skuvati kašicu. Ostaviti je da se ohladi, pa mikserom sjediniti sa predhodno umućenim maslacem ili margarinom.
Ljubavno gnezdo torta
Na tacnu za serviranje staviti ohlađenu koru, tako da deo sa orasima bude okrenut na gore. Premazati pripremljenim filom, a zatim i šlagom, umućenim uobičajeno. Tortu ostaviti da odstoji u frižideru pre sečenja.

Posna keks torta sa pralinama

Posna keks torta sa pralinama

Potreban materijal:
800g posnog keksa
300g posnih pralina po ukusu
200g šećera u prahu
250 margarina
100g mlevenog badema
150g kandirane pomorandže
400ml gaziranog soka od narandže
200g posne čokolade za kuvanje
3 kašike ulja
Priprema:
U većoj činiji izlomiti keks. Margarin i šećer u prahu umutiti mikserom, pa dodati u činiju sa izlomljenim keksom. Sitno naseckati praline i kandirane pomorandže i dodati u činiju sa keksom. Dodati badem i sok, pa rukama sve lepo „izmuljati“ i sjediniti. Pripremljenu masu formirati na tacnu za serviranje. Ostaviti da malo odstoji u frižideru, kako bi se masa stegla. Na pari rastopiti čokoladu sa dodatkom ulja i preliti preko torte. Ukrasiti po želji. Ostaviti da se čokolada stegne, pa poslužiti. 

Нема коментара:

Постави коментар