среда, 20. август 2014.

Torte2

Bomba torta


Bomba torta
Potreban materijal:
kora
4 jaja
4 kašike brašna
4 kašike šećera
malo soka od narandže za prskanje kore
fil
1l mleka
16 kašika oštrog brašna T-400
16 kašika šećera
250g margarina
2 kesice vanilin šećera
1 limun
100g žele bombona
1 ekstrat ruma
100g suvog grožđa
100g čokolade za kuvanje
100g mlevenih oraha
glazura
150g šećera u prahu
100g čokolade za kuvanje
7 kašika mleka
1 kašika ulja
30g margarina
150ml mleka
100g šlag krema u prahu
2-3 kašike čokolade u prahu
Bomba torta
Priprema:
Umutiti penasto jaja sa šećerom i na kraju lagano umešati brašno. Zagrejati rernu na 200C. Okrugli pleh dimenzija 26 -28cm podmazati uljem i posuti brašnom, sipati umućenu masu i staviti da se kora ispeče, nekih 15 minuta. Pripremiti plastičnu vanglicu koja ima baš okruglo dno, kao lopta. Dno vanglice obložiti lepo aluminijumskom folijom. Najbolje je čačkalicom proveriti da li je kora pečena. Pečenu koru ostaviti par minuta da se prohladi, a zatim je izvaditi i staviti pažljivo u vanglicu. Koru malo poprskati sokom, samo nemojte preterivati.
Od ukupne količine mleka odvojiti tek toliko da u njega umešate brašno, vodeći računa da nema grudvica. Ostatak mleka zagrejati do ključanja sa dodatkom šećera, dodati brašno i skuvati kašicu. Margarin umutiti penasto sa vanilin šećerom, pa kada se kašica od brašna ohladi, sjediniti mikserom. Masu podeliti na tri dela. U prvi deo dodato isceđeni sok jednog limuna i sitno seckane žele bombone, pa sve lepo sjediniti. U drugi deo dodati ekstrat ruma (ako budete koristili Dr.Oetker, stavite onda pola bočice, on je duplo veći od ostalih proizvođača) i suvo grožđe. Suvo grožđe se predhodno može natopiti u vodi, da bude mekše. U treći deo dodati rendanu čokoladu i mlevene orahe. Sva tri fila lepo sjediniti.
Preko kore stavljati filove po redu. Između svakog sloja lepo izravnati, a posebno voditi računa da se lepo izravna poslednji fil. Nafilovanu tortu ostaviti da odstoji u frižideru nekoliko sati, kako bi se sve lepo steglo. Možete je nafilovati uveče, i ostaviti preko noći u frižideru.
Kada se torta lep ostegne, pažljivo je izvaditi na tacnu za serviranje. Preko vanglice staviti tacnu i samo je lagano prevrnuti. Skinuti foliju. Sve sastojke za glazuru staviti u šerpicu i na laganoj vatri skuvati. Malo prohladiti pa pažljivo razlivati preko torte, pomalo nanoseći kašikom.
Šlag krem umutiti uobičajeno sa mlekom i dodati na kraju čokoladu u prahu. Šlagom ukrasiti tortu sa strane, ili već po želji. Ukrašenu tortu ostaviti da još malo odstoji u frižideru pre sečenja.

Zimski čokoladni kolač

Zimski cokoladni kolac
Recept je isproban sa bloga „Na tanjiru“.
Potreban materijal:
5 jaja
100g šećera
100g maslaca
100g tamne čokolade za kuvanje
1 puna kašika mekog brašna
1 puna kašičica praška za pecivo
1 kašičica cimeta
1 kašika prezle
100g lešnika
nekoliko kašika džema od kajsije ili gorke pomorandže
Glazura
100g čokolade za kuvanje
1,5 kašika šećera u prahu
3-4 kašike mleka
25g maslaca
Zimski cokoladni kolac
Priprema:
Napomena: Kolač je po originalnom receptu četvrtast i peče se u plehu dimenzija 20x30cm. Ja sam u mojoj varijanti kolač pekla u okruglom plehu, kome se skida stranica, dimenzija 26cm. Mogao bi pleh da bude i za nijansu manji, ali je i ovako sve bilo potaman. Sečenjem su se dobili baš lepi parčići.
Lešnike propeći u rerni ili u suvom tiganju, na laganoj vatri. Kada budu gotovi samleti ili sitno iseckati. Ja sam samlela. Na pari otopiti čokoladu i maslac, pa ostaviti da se prohladi. Zagrejati rernu na 180C. Pleh za pečenje premazati maslacem ili uljem i obložiti papirom za pečenje. Mutiti mikserom jaja i šećer tri-četiri minuta, dok ne postanu svetla i penasta. Dodati zatim otopljenu i prohlađenu čokoladu i maslac, pa lagano promešati varjačom ili žicom za mućenje. Pomoću cediljke ili sita dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i cimetom, a zatim dodati prezlu i lešnike. Sve lagano promešati tek toliko da se masa ujednači i lepo sjedini. Sipati pripremljeno testo u pleh i peći u zagrijanoj rerni oko 20-25 minuta. Najbolje je čačkalicom proveriti da li je pečeno. Pečeni kolač izvaditi iz pleha, skloniti papir i ostavite da se ohladi. Ohlađenu koru preseći da bi se dobile dve kore. Premazati kore džemom ili marmeladom između slojeva i spolja, pa ostaviti u frižideru dok se ne napravi glazura. Istopiti u šerpici na laganoj vatri čokoladu, šećer u prahu i mleko. Kada se čokolada istopi, dodati maslac, mešajući dok se ne istopi i lepo ne sjedini sa predhodnom masom. Preliti glazuru preko kolača. Ostaviti da se malo prohladi, pa vratiti u frižider. Ostaviti da odstoji jedan dan pre serviranja.

Crna torta

crna torta

Potreban materijal:
Za dve kore:
4 jaja
450g šećera
200ml mleka
500g brašna
2 kesice praška za pecivo
2 kesice vanilin šećera
4 kašike kakaoa
Za fil:
1l mleka
400g šećera
200g čokolade za kuvanje
100g mlevenih oraha
100g kokosovog brašna
2 pune kašike gustina
250g margarina
Glazura:
2 kašike mleka
70g margarina
100g čokolade za kuvanje
Potrebno je još:
100g šlaga u prahu
crna torta

Priprema:
Umutiti dva jajeta sa 225g šećera. Dodati 100ml mleka, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer i 2 kašike kakaoa. Izmešati pa zatim postepeno dodati 250g brašna. Lepo sjediniti masu. Okrugao kalup za tortu kome se skidaju stranice, dimenzija približno 28cm obložiti papirom za pečenje. Rernu zagrejati na 200C. Sipati pripremljenu masu i peći 20 minuta. Proveriti čačkalicom da li je kora pečena. Pečenu koru izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohladi. Istim postupkom umutiti i ispeći drugu koru. Pečene i ohlađene kore preseći na pola, tako da se dobiju ukupno četiri kore. Od date količine mleka odvojiti 50ml ostaviti na hladnom mestu. Ostatak mleka sjediniti sa šećerom i staviti na ringlu da provri. U vruće mleko na ringli dodati čokoladu, margarin, mlevene orahe i kokos. Gustin sjediniti sa 50ml hladnog mleka i dodati masi. Mutiti varjačom i kuvati dok se sve lepo ne rastopi, sjedini i fil malo ne zgusne. U kalup za tortu sa stranicama staviti prvu koru i premazati četvrtinom fila, pa preklopiti drugom korom i naneti drugu četvrtinu fila. Ponavljati postupak dok se ne utroši sav materijal. Tortu ostaviti da se ohladi. U posebnoj šerpici rastopiti mleko, čokoladu i margarin. Vruću masu sipati preko torte – fila i ostaviti da se stegne. Na kraju ohlađenu tortu ukrasiti umućenim šlagom u prahu. Šlag umutiti na uobičajen način, a ukrasiti po želji.
Napomena: Tortu pre filovanja šlagom možete prebaciti na tacnu za tortu.

Torta Egipćanka

Recept za ovu tortu je među prvima koje imam na blogu i objavljen je u rubrici „Gosti kuvaju za vas“. Poslala ga je, zajedno sa fotografijama moja draga prijateljica Mila Božić Erkić. Torta je pobrala sve moguće komplimente i svi koji su je isprobali bili su oduševljeni. Jedna od njih je i Marija sa bloga Palachinka koja je isprobala recept kada je moj blog bio pod istragom u food blog igrici „FBI rukavice“. Recept po kome sam ja pravila tortu sinu za rođendan je upravo adaptirani Marijin recept.
torta egipcanka
Potreban materijal:
Kora
2 belanceta
2 kašike šećera
1/2 kašike brašna
40g mlevenih lešnika
Potrebno je da ispečete 3 ovakve kore
Žuti fil
10 žumanceta
10 kašika šećera
5 1/2 kašike brašna
2 kesice vanil šećera
340ml mleka
170g putera
Karamel fil
140g šlaga u prahu
200g + 4 kašike šećera
200ml mleka
120g pečenih lešnika, sitno seckanih
Priprema:
Mikserom umutite belanca u čvrst sneg. Dodajte šećer i mutite dok se ne sjedini. Postepeno žicom umešajte prosejano brašno i lešnike. Kalup za torte prečnika 20-25cm obložite papirom za pečenje pa sipajte masu. Pecite u rerni zagrejanoj na 170C oko 25 minuta ili dok kora nije gotova. Najbolje da čačkalicom proverite da li je pečena. Za tortu je potrebno da ispečete 3 ovakve kore.
Na tihoj vatri kuvajte žumanca, šećer, brašno, vanil šećer i mleko uz stalno mešanje. Kada je jako gusto sklonite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi (gustina je dobra ako kada kašikom povučete po dnu šerpe ostane čist trag). Umutite puter pa u njega dodajte krem od žumanaca i mikserom još malo izmešajte dok se lepo ne sjedini.
Umutite šlag sa mlekom pa ga stavite u frižider. Otopite šećer za karamelu pa ga prelijte preko papira za pečenje i razmažite tanko. Radite brzo jer se karamela brzo stvrdnjava. Kada se karamela potpuno ohladi odvojte je od papira, grubo izlomite, sipajte u kesu za zamrzivač pa izdrobite oklagijom. Nemojte karamelu izmrviti u prah jer fil treba da bude krckav. Umešajte lešnike i karamelu u umućen šlag.
Na tacnu za serviranje stavite prvu koru, premažite je žutim kremom, karamel kremom i postupak ponovite još dva puta. Ako ostane malo žutog krema, premažite ga sa strane.

Plazma tortu sam pravila po Minjinom receptu – pola mere je bilo sasvim dovoljno za oblaganje, ostalo je čak malo mase, pa sam napravila kuglice koje smo pojeli odmah.

Čokoladna torta – Happy Valentine’s day


(sa nagradnom igrom)
cokoladna torta valentinovo
Potreban materijal:
500g maslaca
500g šećera
600g „Menaž“ čokolade za kuvanje
16 jaja
400g mlevenog Plazma keksa
500ml slatke pavlake
200g šećera u prahu
Priprema:
Penasto umutiti maslac sa šećerom. Belanca odvojiti od žumanaca pa ih umutiti u čvrst sneg. Čokoladu za kuvanje otopiti na pari. U umućeni maslac sa šežerom dodati rastopljenu čokoladu, jedno po jedno žumance (muteći sve vreme) i mleveni keks. Masu lepo sjediniti pa podeliti na pola. Od jedne polovine je potrebno ispeći tri kore. Kore peći u okrugli pleh, obložen papirom za pečenje dimenzija 30cm. Rernu dobro zagrejati na 200C, a pred samo pečenje kora, temperaturu smanjiti na 180C. Svaku koru peći nekih 20 minuta. Najbolje je iglom proveriti da li je pečena. Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Šlag podeliti na tri dela. Na tacnu za serviranje staviti prvu koru i premazati je prvim delom fila. Preko fila premazati prvi deo šlaga, pa preklopiti drugom korom. Ponovo premazati filom i šlagom, pa isto odraditi i sa preostalim materijalom. Ukrasiti po želji. Ostaviti tortu da odstoji u frižideru pre serviranja.
cokoladna torta valentinovo
Uz ovaj kolač se odlično slaže lagano, slatko istarsko vino Corona Grande (Terra Divina) – kombinacija Malvazije i Muškata.
Terra Divina - Corona Grande - slatko vino
Na kraju, nemojte zamarati sebe time šta pokloniti voljenoj osobi za Dan zaljubljenih. Ne dozvolite sebi da vam taj dan bude jednom godišnje. Neka vam svaki od 365 dana bude dan zaljubljenih – malo vina, mrvica slatkiša i puno ljubavi.
Nagradna igra: kao finale za ovaj praznik, mala nagrada za najvernije posetioce – Podelite (share) ovaj post na Facebooku preko F dugmeta dole i ostavite komentar ovde da ste to uradili uz neku prikladnu rečenicu, osećanje ili misao vezan za Dan zaljubljenih. Srećni dobitnik (slučajno izvučen) će za nagradu dobiti bocu izvrsnog Cabernet Sauvignon vina iz repertoara Terra Divine. Imate vremena do petka u 20h, požurite!

Torta od kafe i čokolade


torta od kafe cokolade13
Kora od belanaca
5 belanca
prstohvat soli
250g kristal šećera
1 kašika gustina
1 kašika limunovog soka
Osnovni fil
5 žumanca
6 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera
9 kašika gustina
1l mleka
1 štapić vanile
200g maslaca
Fil od čokolade i lešnika
150g tamne čokolade
80g seckanih prženih lešnika
Fil od kafe i bele čokolade
100g bele čokolade (ja sam koristila Pionirovu „Diamond“ belu čokoladu sa cimetom i đumbirom)
1,5 kašika instant kafe
1 kašika ruma
Šlag s aromom kafe
300ml slatke pavlake
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica instant kafe
Priprema:
Rernu zagrejati na 125C. Veliki pleh za pečenje (od šporeta) obložiti papirom za pečenje. Belancima dodati prstohvat soli i mutiti mikserom na najvećoj brzini dok se ne zapene. Polako dodavati šećer i dalje mutiti. Sve ukupno smesu mutiti oko 4 minuta, dok ne umešate sav šećer, a sneg ne postane čvrst i sjajan. Zatim dodati gustin i limunov sok. Ponovo mutiti na najvećoj brzini oko 2 minuta, odnosno dok se ne dobije čvrsta smesa. Smesu ravnomerno rasporedite na pripremljeni pleh i poravnati površinu. Koru sušiti u zagrejanoj rerni 90 minuta. Koru sasvim ohladiti, a zatim odstraniti papir za pečenje i prepoloviti je pažljivo po širini tako da se dobiju dve kore. Penasto umutiti žumanca, šećer i vanilin šećer. Dodati gustin i nekoliko kašika mleka i dobro promešati. Ostatak mleka staviti na vatru. Dodati mu štapić vanile i kuvati dok ne proključa. Izvaditi štapić pa u mleko uliti smesu od žumanca. Kuvati na laganoj vatri uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i ohladiti. U ohlađeni fil umešati penasto umućeni maslac pa fil podeliti na dva dela. U jedan deo fila umešati otopljenu tamnu čokoladu i seckane lešnike. U drugi deo fila dodati otopljenu belu čokoladu i kafu koju predhodno rastopiti u rumu. Slatkoj pavlaci dodati vanilin šećer i kafu. Mutiti na najvećoj brzini mikserom dok se ne pretvori u mekani šlag. Na poslužavnik staviti jednu koru i premazati je filom od kafe i bele čokolade. Na fil pažljivo staviti drugu koru pa je premazati čokoladnim filom. Tortu premazati šlagom sa svih strana i po želji posuti rendanom čokoladom. Ostaviti da odstoji u frižideru pre sečenja.
Tortu sam isprobala po Monikinom receptu. Prelepa je!

Нема коментара:

Постави коментар