среда, 20. август 2014.

Slane pite i gibanice3


Pita sa kiselim mlekom

Recept poslala Milena Popević
pita sa kiselim mlekom
U posudu za mešenje ubacite oko pola kilograma brašna, prašak za pecivo i malo soli. Sve to zamesite sa toplom vodom da ne bude lepljivo. Kad se lepo umesi podelite testo na 4 jufkice. Jufke razvući u koru veličine tanjira.
pita sa kiselim mlekompita sa kiselim mlekompita sa kiselim mlekom
Prvu koru premazati mašću (ja nisam imala pa sam stavila istopljeni puter). Pa preko nje staviti drugu koru. I tako redom ređati do poslednje kore koju ne treba mazati. Svaki put kad stavite sledeću koru malo pritisnite prstima krajeve. Kad sve poređate ostavite testo da se malo odmori. Zatim počnit da razvlačite koru prvo oklagijom.
pita sa kiselim mlekompita sa kiselim mlekompita sa kiselim mlekom
A zatim i rukama (dok sam dozvala mm da me uslika kora se već toliko istanjila da sam uspela da je probušim.
Stavite je na sto. I zgužvajte, ne treba da se uvija već bukvalno da se zgužva.
pita sa kiselim mlekompita sa kiselim mlekompita sa kiselim mlekom
Ubacite u pleh. I ubacite u toplu rernu. Dok se pita peče u jednoj povećoj činiji razmutite 2 čaše kiselog mleka (može da se doda i pavlaka i jogurt po želji) i u njega dodati 2 čena sitno seckanog belog luka (ja sam stavila beli luk u prahu). Kad je pita pečena, na vruću pitu sipati ovu smesu.
pita sa kiselim mlekompita sa kiselim mlekom
Kad se iseče to izgleda ovako nekako (zaključila sam da mi je trebao veći pleh jer je pita suviše bila nabijena, ali ne manje ukusna.
Pita sa kiselim mlekom

Pita sa tikvicama i sirom


Pita sa tikvicama i sirom
Potreban materijal:
5 tikvica srednje veličine
250 gr feta sira
250 gr pečenice ( može i šunka, parizer)
200 gr kačkavalja
2 dl kisele pavlake
2 dl mleka
3 jajeta
1 kašika ulja
Za pohovanje:
3 jajeta
200 gr brašna
ulje
Priprema:
Tikvice očistiti i iseći uzdužno na tanke listove, feta sir i pečenicu takođe iseći na listove, a kačkavalj izrendati na krupno rende. Isečene tikvice posoliti, uvaljati ih u brašno i umućena jaja, te ispohovati uobičajeno. Dublju vatrostalnu posudu prekriti pohovanim tikvicama, zatim naneti red feta sira, poređati listove pečenice i posuti rendanim kačkavaljem. Isti postupak ponavljati dok se ne utroši sav materijal. U odgovarajućoj posudi umutiti jaja, pavlaku i mleko, te preliti poslednjeg sloja tikvica. Pitu peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.
Napomena: Pečena pita je mnogo ukusnija ako se servira hladna. Onda se može lepo seći kao štanglice.

Slana torta sa viršlama


Slana torta sa viršlama
Umutiti dva cela jajeta, pa dodati jednu šoljicu za crnu kafu ulja, jednu čašu jogurta i dve iste čaše brašna pomešanog za praškom za pecivo. Sipati u podmašćen i brašnom posut pleh, dim. 10x30cm. U sredinu istog testa uroniti 4 viršle. Posebno umutiti 4 cela jajeta, dodati 200 gr izrendanog tvrdog sira, pa preliti preko usutog testa. Peći na 200 stepeni oko pola sata.

Razljevuša


razljevuša
Potreban materijal:
2 čaše kiselog mleka ili jogurta
pola čaše ulja
2 jaja
1 prašak za pecivo
so
2 pune čaše brašna
250-300 gr sira i malo kajmaka
Priprema:
Umutiti jogurt, ulje i jaja. Dodati prašak za pecivo, so i brašno. Na kraju dodato sir i kajmak. Sve sjediniti i peći 20 minuta na 200 stepeni. Iseći dok je toplo.

Pita sa ajvarom

pita sa ajvarom
Umutiti 4 jaja, dodati 1 čašu jogurta, 1/2 čaše ulja, 15 kašika brašna, 1 prašak za pecivo, malo sira i 3-4 kašika ajvara. Peći u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni oko pola sata.

Pita sa krompirom


Recept je poslala Ivana Radičević
pita sa krompirom
Umesiti meko testo tek tolko da se ne lepi za prste od brašna (tip 500 meko) i hladne vode. Malo manje od 1 kg brašna. Kada se testo umesi (meni treba oko 10 min) razvuče se malo sa oklagijom i premaze uljem, pa ostavi da odstoji oko 20 minuta. Sto prekriti čistim stoljnjakom. Razvući polako prstima, malo po malo u krug. Razvučeno testo malo poprskati uljem. Staviti fil (bilo koji, u ovom slučaju je rendani krompir u pitanju) sa jedne i druge strane kore, a sredina da ostane slobodna.
pita sa krompirom

pita sa krompirom

pita sa krompirom
Urolati uz pomoć stoljnjaka jednu i dugu stranu. Nožem preseći sredinu kore, da se dobiju dve iste. Podmazati okrugao pleh uljem i staviti jednu pa drugu koru.
pita sa krompirom

pita sa krompirom

pita sa krompirom
Ispeći pitu.

Wow pita


Recept poslala Marija Petković
Wow pita
Otvorite pakovanje kora i sa strane izdvojte 5 kora. Ostale uvijte u rolnu. Rolnu potom isecite na parčad širine 1,5-2 cm. Razdvojte rukom trake da se ne lepe. Napravite ređi fil od sira, jogurta, jaja, ulja, kisele vode i praška za pecivo. U fil spuštajte trake. Dobro promešajte.
Wow pita

Wow pita
U podmazani pleh stavite tri kore koje ste izdvojile. Prespite fil u pleh. Preostale dve kore stavite odozgo i ivice uvucite nožem.U posudu od fila sipajte šoljicu vode i prikupite ostatke fila- time prelijte pitu. Pospite susamom i pecite.
Wow pita

Wow pita

Rtanjska gibanica


Rtanjska gibanica
Potreban materijal:
kore za gibanicu 800gr
6 jaja
600gr ovcjeg starog sira
kisela voda 3 dcl
ulje 2 dcl
svinjska mast 0,60gr
Priprema:
Pleh podmazati uljem a zatim na dno staviti red kora. Napraviti fil od jaja, sira, ulja, kisele vode i masti. Dobro sjediniti a zatim kore potapati u fil, pa ređati u pleh. Na kraju pokriti jednom korom i folijom, pa peći oko 1h na 220C. Uz gibanicu najbolje ide kiselo mleko
Rtanjsko kiselo mleko
Ovčje ili kravlje mleko skuvati pa ostaviti da se ohladi. Kada je mleko ohlađeno na otprilike 36-38C, dodati mu malo kisele pavlake i isto toliko kiselog mleka ukiseljenog predhodnog dana. Dobro promešati žicom i mutilicom, a zatim sipati u zemljane posude i prekriti folijom. Nakon 3-4h staviti u frizider. Služiti nakon 24h.
Originalni recepti motela „Rtanj“ kod Boljevca, na magistralnom putu Paraćin – Zajecar.

Pita sa mesom i šampinjonima

Recept poslala Mila Božić Erkić
Pita sa mesom i šampinjonima
Posebno umutiti 4 belanca u čvrst sneg pa im dodati 4 umućena žumanca. Dodati pola šoljice (za kafu) ulja, 1 šolju jogurta (oko 200ml), 4 šoljice brašna, malo soli i 2 prašaka za pecivo. Fil pripremiti pre kore – Ispržiti 250gr mlevenog mesa sa lukom, dodati malo začina C i malo bibera. Testo sipati u tepsiju pa preko njega polako viljuškom staviti meso. Zatim umutiti 2 jaja i 1 kiselu pavlaku i time preliti pitu. Preko svega posuti malo seckanog peršuna.
Umesto mesa mogu se dodati pečurke sa crnim lukom lukom, iseckana šunka, krastavćici, crvena paprika, slanina, kačkavalj. Još jedna napomena, treba prašak za pecivo pomešati sa brašnom pa tako smešano dodati.

Carska pita(proja)


U više kombinacija izvodljiva, ali osnova testa je ista.
Umutiti 4 jaja, 3 šoljica (malih za kafu) mleka, 3 šoljica ulja, 4 šoljica brašna kukuruznog, 2 šoljice običnog brašna i 1 prašak za pecivo. Po želji može se dodati seckana salama, krastavčići, sir, bareni i seckani spanać – već ko kako voli.
Sa zeljem
carska-pita3
Sa spanaćem
pita-zeljanica
Sa sirom
carska-pita2
Sa salamom i sirom
carska-pita-1
Sa salamom, krastavčićima i sirom
carska-pita
Sa raženim brašnom i sirom
carska-pita-od-razenog-bras
Recept je isti i postupak pripreme, samo što ide 4 šoljica raženog brašna i 2 običnog.

Нема коментара:

Постави коментар